Інституційний репозитарій
Національного університету харчових технологій
ISSN 2310-8282
Положення про Інституційний репозитарій
Кількість документів у репозитарії: 47854

Розділи
Виберіть розділ, щоб переглянути його колекції.
Нові надходження
Тип елементу:Документ, Пристрій для термічної обробки ковбасних виробів (Патент на корисну модель № 161123)(2025) Бабанова, Олена Ігорівна; Бабанов, Ігор Геннадійович; Беседа, Сергій Дмитрович; Шевченко, Андрій ОлександровичПристрій для термічної обробки ковбасних виробів містить теплоізольовану камеру, поділену на секції: обжарювання, варіння і охолодження, розташований всередині камери ланцюговий транспортер з носіями для ковбасних виробів, систему подачі і відбору робочого середовища, калорифери і вентилятор. Після секції охолодження встановлено механізм для санітарного оброблення носіїв ланцюгового транспортера, який складається з колектора з форсунками для розпилення промивної рідини і обертовими щітками.Тип елементу:Документ, Практичні аспекти очищення валів гофрокартонажних машин за допомогою адаптивного шабера(2025) Бутик, Тарас Васильович; Володін, Сергій ОлексійовичНадійне очищення валів у гофрокартонажних машинах — одна з основ стабільної та якісної роботи всього обладнання. Шабер виконує ключову роль у цьому процесі, адже саме він відповідає за точне та делікатне видалення залишків клею й інших забруднень. Проте, звичайні конструкції часто не справляються з цим завданням належним чином. Саме тому, актуальними стають адаптивні шабери, які поєднують осциляційний привід, сенсори та пневматичні системи для більш точного регулювання притискання, зниження зношення деталей і підвищення ефективності очищення. Reliable cleaning of shafts in corrugated cardboard machines is one of the foundations of stable and high-quality operation of all equipment. The scraper plays a key role in this process, as it is responsible for the precise and delicate removal of adhesive residues and other contaminants. However, conventional designs often fail to perform this task properly. That is why adaptive scrapers, which combine an oscillating drive, sensors, and pneumatic systems for more precise pressure control, reduced wear on parts, and increased cleaning efficiency, are becoming increasingly popular.Тип елементу:Документ, Аналіз методів чисельного моделювання процесу термічної конверсії біомаси рослинного походження(2025) Осьмак, Олексій Олексійович; Серьогін, Олександр Олександрович; Блаженко, Сергій ІвановичРозглянуті основні підходи до числового моделювання процесу газифікації біомаси, зокрема кінетична та модель термодинамічної рівноваги. Проаналізовані вузькі мі-сця в існуючих числових моделях, зокрема їх обмеженість припущеннями та обмеженість в охопленні всіх необхідних аспектів для точного відтворення реальних експериментальних даних, отриманих на реальній сировині. При дослідженні процесу газогенерації біомаси розглянут0 перспективи застосування термодинаміч-ного моделювання. При цьому значну увагу приділено аналізу кінетики та термо-динаміки процесів, впливу формування золи на реакції, а також врахуванню нерівномірного розподілу температури та концентрацій у газогенераторі. The main approaches to numerical modeling of biomass gasification, in particular kinetic and thermodynamic equilibrium models, are considered. We analyzed the weaknesses of existing numerical models, in particular their limitations in terms of assumptions and coverage of all aspects necessary for accurate reproduction of real experimental data obtained from real raw materials. In studying the biomass gasification process, the prospects for the application of thermodynamic modeling are considered. In this case, considerable attention is paid to the analysis of the kinetics and thermodynamics of processes, the influence of ash formation on reactions, as well as taking into account the uneven distribution of temperature and concentrations in the gas generator.Тип елементу:Документ, Дослідження інтелектуальних методів позиціювання групових упаковок у сенсорних робототехнічних системах пакувального виробництва(2025) Туфекчі, Валентин Іванович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Токарчук, Сергій Володимирович; Дорошенко, Андрій МиколайовичЗростання продуктивності та впровадження комплексних систем керування сенсорними робототехнічними системами пакувального виробництва вимагають нових інтелектуальних методів позиціювання об’єктів, які б формалізували реальні умови функціонування в присутності шуму та викидів. У зв’язку з цим виникає потреба в розробці гнучких систем автоматизації, здатних адаптивно реагувати на похибки сканування та забезпечувати високу точність позиціювання. Дослідження інтелектуальних методів CoppeliaSim EDU здійснено для визначення просторового положення групових упаковок під час взаємодії з робототехнічними системами пакувального виробництва з урахуванням шумів, викидів і конструктивних особливостей обʼєктів. Розроблені математичні моделі центрованих алгоритмів: класичного центроїдного, медіанного, заснованого на побудові опуклої оболонки, а також метод RANSAC, реалізований у програмному середовищі CoppeliaSim EDU. В рамках дослідження було визначено раціональні параметри застосування кожного з методів залежно від рівня шуму. Показано, що при високому рівні шуму стійкі методи (медіанний та RANSAC) забезпечують до 2—3% похибки, тоді як нестійкі можуть сягати 5—10%. Обґрунтовано перспективи використання інтелектуальних методів математичного аналізу для попередньої класифікації форм упаковок, що дає змогу підвищити гнучкість системи при зміні конфігурацій виробничої лінії. Запропоновані підходи формують основу для побудови адаптивних програмно-апаратних засобів позиціювання, здатних до автоматичного структурування вхідних даних, фільтрації недоліків та уточнення просторових параметрів об’єкта в реальному часі, що забезпечує підвищення ефективності та надійності роботизованих пакувальних систем. Increased productivity and the introduction of integrated control systems for touch-sensitive robotic packaging systems require new intelligent methods for positioning objects that formalize real operating conditions in the presence of noise and emissions. This creates a need for the development of flexible automation systems capable of adaptively responding to scanning errors and ensuring high positioning accuracy. Research on CoppeliaSim EDU intelligent methods was conducted to determine the spatial position of group packages during interaction with robotic systems in packaging production, taking into account noise, emissions, and design features of objects. Mathematical models of centroid algorithms were developed: classical centroid, median, based on the construction of a convex hull, as well as the RANSAC method, implemented in the CoppeliaSim EDU software environment. The study determined the rational parameters for the application of each method depending on the noise level. It has been shown that at high noise levels, stable methods (median and RANSAC) provide up to 2–3% error, while unstable methods can reach 5–10%. The prospects for using intelligent methods of mathematical analysis for preliminary classification of packaging forms are substantiated, which makes it possible to increase the flexibility of the system when changing the configurations of the production line. The proposed approaches form the basis for the development of adaptive software and hardware positioning tools capable of automatically structuring input data, filtering defects, and refining the spatial parameters of an object in real time, which improves the efficiency and reliability of robotic packaging systems.Тип елементу:Документ, Інженерний аналіз та оптимізація систем керування позиційними приводами в запірно-регулювальних системах продуктопроводів(2025) Володін, Сергій Олексійович; Мирончук, Валерій Григорович; Васильківський, Костянтин Вікторович; Запорожець, Олександр ВолодимировичОдним із ключових факторів ефективної експлуатації підприємств харчової галузі є раціональна організація технологічних комунікацій, зокрема правильний вибір і конфігурація запірно-регулювальних мереж. Актуальність дослідження полягає в необхідності розробки ефективних методів оптимізації роботи запірно-регулювальних пристроїв (ЗРП) з позиційними електропневматичними системами керування, що підвищить енергоефективність, точність регулювання та стабільність роботи обладнання. Пріоритетним напрямком досліджень, пов’язаних з імплементацією ЗРП, є обґрунтування оптимального типу контуру керування, оснащеного різними видами запірної арматури та позиційними електропневматичними системами керування, шляхом порівняльного аналізу пропорційних і дискретних розподільників. Метою дослідження є розробка математичної та фізичної моделі запірно-регулювальних систем з позиційними приводами, що застосовуються в харчовій промисловості, для подальшої оптимізації їхньої роботи. Для досягнення поставленої мети були розроблені: структурна модель ЗРП в системі продуктопроводу з приводами пропорційного керування для дослідження динамічних характеристик систем, а також чисельна модель, яка враховує нелінійності та змінні умови експлуатації. В рамках дослідження було визначено раціональні параметри конструкції та налаштування систем, що забезпечують мінімальний час відгуку, високу точність позиціювання та низький рівень вібрацій. Порівняльний аналіз різних типів розподільників і форм сигналів керування показав, що пропорційні розподільники та плавні сигнали управління забезпечують найвищу якість регулювання. One of the key factors for the effective operation of food industry enterprises is the rational organization of technological communications, in particular, the correct selection and configuration of shut-off and control networks. The relevance of the study lies in the need to develop effective methods for optimizing the operation of shut-off and control devices (SCD) with positional electro-pneumatic control systems, which will increase energy efficiency, control accuracy, and equipment stability. The priority area of research related to the implementation of ZRD is the justification of the optimal type of control circuit equipped with various types of shut-off valves and positional electro-pneumatic control systems through a comparative analysis of proportional and discrete distributors. The aim of the research is to develop a mathematical and physical model of shut-off and control systems with positional actuators used in the food industry for further optimization of their operation. To achieve this goal, the following were developed: a structural model of a shut-off and control system in a product pipeline with proportional control actuators for studying the dynamic characteristics of systems, as well as a numerical model that takes into account nonlinearities and variable operating conditions. The study identified rational design parameters and system settings that ensure minimum response time, high positioning accuracy, and low vibration levels. A comparative analysis of different types of distributors and control signal forms showed that proportional distributors and smooth control signals provide the highest quality control.
