Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/32426
Title: Innovative activity of enterprises of food industry in Ukraine: state and trends of development
Authors: Kruhlova, Olena
Pohozhykh, Mykola
Niemirich, Oleksandra
Ustymenko, Ihor
Havrysh, Andrey
Hubenia, Vyacheslav
Matiushenko, Raisa
Keywords: кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції
кафедра готельно-ресторанної справи
innovatively active enterprises
food industry
innovative activity
scientific research
gross domestic product
інноваційно активні підприємства
харчова промисловість
інноваційна діяльність
наукові дослідження
валовий внутрішній продукт
Issue Date: 2020
Citation: Innovative activity of enterprises of food industry in Ukraine: state and trends of development/ O. Kruhlova, M. Pohozhykh, O. Niemirich, I. Ustymenko, A. Havrysh, V. Hubenia, O. Liulka, R. Matiushenko// Strategies, models and technologies of economic systems management in the context of international economic integration : scientific monograph. – Riga : Institute of Economics of the Latvian Academy of Sciences, 2020. – Р. 81-89.
Abstract: The studies confirmed the hypothesis of the relationship between the innovative activity of food industry enterprises and the level of the knowledge intensity of GDP. There is a high direct relationship between the level of the knowledge intensity of GDP and the number of innovatively active enterprises of the food industry (0.893); high feedback, however, between knowledge intensity and the cost of innovation per one innovation-active enterprise (–0.836); noticeable feedback – between knowledge intensity and the cost of innovation of the food industry (–0.414). The results of the calculations indicate the relevance of further research in this area, namely the study of the impact of knowledge and innovation on the sustainable development of the food industry. Проведені дослідження підтвердили гіпотезу про залежність між інноваційною активність підприємств харчової промисловості та рівнем наукоємності ВВП. Високий прямий зв’язок відзначено між рівнем наукоємності ВВП і кількістю інноваційно активних підприємств харчової промисловості (0,893).; високий проте зворотний зв’язок – між наукоємністю та витрати на інновації на одне інноваційно активне підприємство (-0,836); помітний зворотний зв’язок – між наукоємністю та витратами на інновації підприємств харчової промисловості (-0,414). Результати розрахунків свідчать про актуальність подальших досліджень у цьому напряму, а саме дослідження впливу наукоємності та інновацій на сталий розвиток підприємств харчової промисловості.
URI: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/32426
Appears in Collections:Колективні монографії, розділи з колективних монографій



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.