Молочнокислі бактерії як продуценти уреази
Дата
2021
Автори
ORCID
DOI
item.page.thesis.degree.name
item.page.thesis.degree.level
item.page.thesis.degree.discipline
item.page.thesis.degree.department
item.page.thesis.degree.grantor
item.page.thesis.degree.advisor
item.page.thesis.degree.committeeMember
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Біоцемент розглядається як замінник традиційного цементу при укріпленні та гідроізоляції ґрунту чи тріщин у бетоні. Основою біоцементації є мікробно-індуковане осадження кальцію (МІОК), що відбувається за наявності розчиненого хлориду кальцію, сечовини та суспендованих клітин уреазопродукуючих бактерій чи ферменту уреази і супроводжується утворюванням значної кількості аміаку, а також іонів амонію та гідроксиду, через що рН навколишнього середовища підвищується до 8,5—9,0. За результатами попереднього скринінгу можливими продуцентами фермента уреази серед досліджених зразків препаратів молочнокислих бактерій можуть бути Lactobacillus reuteri (препарат «BioGaia») та Streptococcus thermophilus (препарат «Оптілакт Плюс»). Biocement is considered as a substitute for traditional cement in the strengthening and waterproofing of soil or cracks in concrete. Microbially induced calcite precipitation (MICP)is the basis of biocementation. It occurs in the presence of dissolved calcium chloride, urea and suspended cells of urease-producing bacteria or urease enzyme and is accompanied by the production of a significant amount of ammonia, as well as ions of ammonium and hydroxide, which increase the pH of the environment to 8.5 - 9.0. According to the results of previous screening, possible producers of the enzyme urease among the studied samples of lactic acid bacteria may be Lactobacillus reuteri (preparation "BioGaia") and Streptococcus thermophilus (preparation "Optilact Plus").
Опис
Ключові слова
біоцементація, кисла уреаза, Lactobacillus reuteri, Streptococcus thermophilus, biocementation, acid urease, кафедра біотехнології і мікробіології
Бібліографічний опис
Удимович, В. М. Молочнокислі бактерії як продуценти уреази / В. М. Удимович // Наукові праці НУХТ. – 2021. – Т. 27, №3. – С. 25–31