Технологія функціональних жирових продуктів на основі фосфоліпідів та есенціальних жирних кислот

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2011

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.06 – технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів. – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2010. Дисертаційну роботу присвячено науковому обґрунтуванню та розробці технології функціональних жирових продуктів на основі фосфоліпідів та есенціальних жирних кислот. Визначено теоретичне і практичне підґрунтя для створення нової групи фосфоліпідних жирових продуктів функціонального призначення, які гарантують раціональне співвідношення омега-3/омега-6 кислот з врахуванням рекомендацій їх споживання. Обґрунтовано застосування окремих рослинних олій як джерела есенціальної α- ліноленової кислоти та біологічно активних речовин (токоферолів і каротиноїдів). Розроблено спосіб екстрагування етиловим спиртом фосфатидного концентрату з використанням ліпідної добавки – нерафінованої лляної олії холодного пресування. В процесі екстрагування отримано фосфоліпідні жирові продукти КТІОЛ-БІО – ліпофільна фаза, не розчинна в спирті, збагачена есенціальними α-ліноленовою (омега-3) і лінолевою (омега-6) жирними кислотами. Отримані інноваційні фосфоліпідні продукти зі співвідношенням омега-3/омега-6 від 1 : 3,5 до 1 : 0,9 належать до поліфункціональних фізіологічно активних продуктів із широким спектром технологічних властивостей. З метою уповільнення окиснювального псування ліпідів виявлено вплив антиоксидантної добавки КТІОЛ-ДТК на окиснювальну стабільність лляної олії і фосфоліпідного жирового продукту за різних умов зберігання та теплової обробки. Встановлено явище синергізму антиоксидантної дії фосфоліпідів і добавки в концентраційних межах 0,1…0,5 % у модельних зразках лляної олії. Розроблено проект нормативної документації на новий фосфоліпідний жировий продукт КТІОЛ-БІО. Новизну і пріоритетність технологічних рішень підтверджено патентом України на винахід. Thesis for obtaining the Doctor of Science Degree. Speciality 05.18.06 – technology of fats, essential oils and perfume-cosmetic products. – National University of Food Technologies, Ministry of Education and Science of Ukraine, Kyiv – 2010. The thesis concerns the scientific rationale and development of technology of functional fatty products on the basis of phospholipids and essential fatty acids. Theoretic and practical basis for the formation of the new group of phospholipid fatty products of functional purpose which guarantee the proper correlation of omega-3 and omega-6 fatty acids including recommendations of use has been identified. The use of particular vegetable oils as the sources of essential α-linolenic acid and vitamins in food and oil-and-fat products has been validated. The way of extracting a phosphatide concentrate using lipidic additive has been developed, particularly the unrefined flaxseed oil of first cold press extracting. It has been obtained a phospholipid fatty product KTIOL-BIO while extracting. KTIOL-BIO is a lipophilic phase, which is insoluble in ethanol and rich in α-linolenic and linoleic (omega-6) fatty acids. The innovative phospholipid products obtained with correlation of omega-3 and omega-6 fatty acids 1 : 3,5 – 1 : 0,9 belong to polyfunctional bioactive products with the wide range of handling abilities. To slow down the oxidative damage of lipids it has been discovered the influence of KTIOL-DTK antioxidant additive on oxidative stability of flaxseed oil and phospholipid fatty product under different conditions of storage and thermal treatment. The synergism of phospholipid antioxidant effect and flaxseed oil additive in standardized test solution with concentration of 0,1-0,5% has been identified. As a result of research done it has been developed the normative documents project of the new phospholipid fatty product KTIOL-BIO. The new and foreground technological solutions have been confirmed by the patent for an invention of Ukraine.

Опис

Ключові слова

функціональні жирові продукти, functional fatty products, фосфоліпіди, есенціальні жирні кислоти, біологічна цінність, жирнокислотний склад, лляна олія, окиснювальна стабільність, phospholipids, essential fatty acids, biological value, fat-and-oil composition, flaxseed oil, oxidative stability, кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів

Бібліографічний опис

Шеманська, Є. І. Технологія функціональних жирових продуктів на основі фосфоліпідів та есенціальних жирних кислот : автореф. дис... канд. техн. наук : 05.18.06 "Технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів" / Шеманська Євгенія Іванівна ; Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”. - Харків, 2011. - 22 с.