Шляхи очищення довкілля від забруднення важкими металами

Вантажиться...
Ескіз

Файли

Дата

2014

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

У статті наведено дані про механічні, фізико-хімічні та біологічні методи очищення ґрунтів від забруднення важкими металами. Зазначено, що використання механічних і фізико-хімічних методів очищення є затратним та може спричиняти нові екологічні проблеми, тоді ж біологічні методи більш перспективні для використання у природоохоронних технологіях. Одним із таких біологічних методів очищення ґрунтів від важких металів є використання мікроорганізмів і синтезованих ними поверхнево-активних речовин (ПАР), що дає змогу видаляти до 70—85 % катіонів важких металів із ґрунтів. Мікробні ПАР можуть застосовуватись і для деструкції комплексних з важкими металами нафтових забруднення ґрунтів. У деяких дослідженнях повідомляється, що завдяки використанню мікробних ПАР можна видалити 88 % нафти та 68 % важких металів.

Опис

Ключові слова

штами, поверхнево-активні речовини, важкі метали, штаммы, тяжёлые металлы, поверхтностно-активные вещества, heavy metals, surfactants, strain, кафедра біотехнології і мікробіології

Бібліографічний опис

Антонюк, Н. О. Шляхи очищення довкілля від забруднення важкими металами / Н. О. Антонюк, H. A. Гриценко // Наукові праці НУХТ. – 2014. – Т. 20, № 5. – С. 41-49.

Зібрання