Дослідження цитотоксичної дії молочної сироватки після електроіскрового оброблення на культурах рухливих клітин

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2015

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

Стаття присвячена вивченню цитотоксичної дії молочної сироватки до і після електроіскрового оброблення та сухої сироватки, збагаченої частинками магнію і мангану внаслідок електроіскрового диспергування гранул металів в її середовищі. Дослідження проводили з використанням альтернативного методу in vitro на біологічних тест-об’єктах – суспензійній культурі сперматозоїдів бика. Оцінку цитотоксичної дії здійснювали за індексом токсичності It на аналізаторі АТ-05 (Росія). У статті представлено результати фізико-хімічних досліджень і дисперсного аналізу молочної сироватки до та після електроіскрового оброблення. Визначено індекси токсичності зразків сухої демінералізованої сироватки та збагаченої магнієм і манганом внаслідок реалізації електроіскрового оброблення, що становлять 87,9 і 93,9 % відповідно. Зроблено висновок, що досліджувані зразки сухої сироватки належать до 4 класу небезпеки й є нетоксичними.

Опис

Ключові слова

молочна сироватка, електроіскрове оброблення, магній, манган, цитотоксичність, тест-об’єкт, культура сперматозоїдів бика, рухливість, індекс токсичності, milk whey, electrical discharge treatment, magnesium, manganese, cytotoxicity, test object, culture of bull spermatozoa, agility, toxicity index, кафедра технології молока і молочних продуктів, кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування

Бібліографічний опис

Кочубей-Литвиненко, О. В. Дослідження цитотоксичної дії молочної сироватки після електроіскрового оброблення на культурах рухливих клітин / О. В. Кочубей-Литвиненко, В. В. Олішевський, Н. М. Дмитруха // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. – 2015. – Т. 17, № 4(64). - С. 66-70.

Зібрання