Перспективи використання палива з твердих побутових відходів на ТЕЦ цукрових заводів

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

ORCID

DOI

Науковий ступінь

Рівень дисертації

Шифр та назва спеціальності

Рада захисту

Установа захисту

Науковий керівник

Члени комітету

Видавець

Анотація

У статті вивчено сучасний стан поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) та оцінено перспективи енергетичного використання в Україні, оскільки проблема раціонального поводження з ТПВ є актуальною в усьому світі. В Україні обсяги збирання ТПВ в останні роки сягають 11—12 млн тонн. У 2019 р. було перероблено й утшізовано всього 5,6% ТПВ, з них тільки 1,7% спалено з генерацією енергії (WtoE). Для порівняння: в країнах ЄС 98% ТПВ обробляється, 28% спалюється за технологією WtoE. Визначено морфологічний склад, розраховано елементний склад і теплоту згорання ТПВ. Теплота згоряння ТПВ для міст Україні становить 5,0— 7,0МДж/кг. Найнижче граничне значення теплоти згоряння ТПВ для спалювання з генерацією електроенергії— бМДж/кг. Середнє значення теплоти згоряння ТПВ, що утшізуються на заводах WtoE, —10МДж/кг. Проаналізовано різні технології термічної переробки відходів. Основна тенденція в країнах ЄС полягає у комплексній переробці ТПВ: роздільному збиранні, сортуванні, механіко-біологічній обробці та виробництві палива з фракцій ТПВ, що залишилися. Узагальнено інформацію щодо досвіду виробництва і використання палив з ТПВ — RDF та SRF. Розрахунки показують, що в Україні є потенціал для виробництва 2—3 млн тонн RDF/SRF з теплотою згоряння 10—15 МДж/кг щорічно. При залученні цих палив в енергетику можна отримати щорічно близько 1500 ГВтгод електрики та 3000 ГВтгод теплоти. Потенціал заміщення природного газу при цьому понад 0, б млрд м3. Використання на ТЕЦ цукрових заводів як палива RDF/SRF здатне частково замінити дефіцитні в Україні природний газ і вугілля при виробництві електроенергії й теплоти з дотриманням вимог ЄС щодо поводження з відходами. Крім того, використання RDF/SRF на ТЕЦ цукрових заводів може забезпечити їхню безперервну роботу протягом всього року.

Опис

Ключові слова

тверді побутові відходи, тверде відновлюване паливо, морфологічний склад, теплота згоряння, відходи в енергію, цукровий завод, кафедра теплоенергетики та холодильної техніки

Бібліографічний опис

Перспективи використання палива з твердих побутових відходів на ТЕЦ цукрових заводів / О. Буляндра, Л. Гапонич, І. Голенко, О. Топал // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - 2020. -Т. 26, № 3. - С. 138-146.

Зібрання