Тези доповідей ІПДО

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 106
  • Документ
    Формування людино-цифрового середовища, де домінують відповідні цифрові права людини
    (2023) Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович
    Обґрунтовується послідовність цифровізації суспільства як процесу Інституту інтелектуальної власності, що формується як людино-цифрове середовище, як соціум з використанням цифрових технологій, де домінують цифрові права. Розглядається реальне та віртуальне або матеріальне та відносно абстрактне середовище, де домінують відповідні цифрові права людини
  • Документ
    Проблемні питання цифрової платформізації з огляду інтелектуальної економіки
    (2023) Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович
    Розглядаються трансформація інтелектуальної економіки в цифрову, яка набуває нових відмінних ознак. Виділено серед головних особливостей інтелектуальної власності умови мережевої економіки та виділено ряд загальних характеристик, притаманних цифровій платформізації, яка спрямована на розвиток цифрової економіки, а також наведено її основні позитивні ефекти. Запровадження цифрових платформ в Україні пов’язано і з низкою проблем, які відокремлено
  • Документ
    Право на справедливу винагороду автора та його законодавче регулювання
    (2023) Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович
    В тезах доповіді аналізується законодавче регулювання права на справедливу винагороду за використання твору, яке передбачене новим Законом України «Про авторське право і суміжні права» від 01.12.2022 р. в цілях імплементації Угоди про асоціацію, визначається щодо яких випадків використання твору воно застосовується, розглядаються його місце в переліку прав інтелектуальної власності на твір та аспекти його реалізація разом з майновими правами інтелектуальної власності, які також надають можливість суб’єкту авторського права отримати певну винагороду за використання твору. Робиться висновок про те, що право на справедливу винагороду є досить дискусійним, недостатньо врегульованим законодавчо, у зв’язку з чим зараз вбачається лише декларативним, має ознаки як майнового права, так і особистого немайнового права інтелектуальної власності, межує з правом слідування, є «специфічним» авторським правом. Воно породжує деякий дисбаланс інтересів автора та користувача, а через проблеми в механізмі його реалізації, потребує подальшого наукового дослідження, обґрунтування і відповідного законодавчого врегулювання, з врахуванням його специфіки та аспектів реалізації
  • Документ
    Питання організації системи оподаткування в умовах цифрової інтелектуальної економіки
    (2023) Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович
    Розглядається обґрунтування організації системи оподаткування в ціфровізації економіки України, яка є основою для забезпечення податкових надходжень до державного бюджету та розвитку бізнесу. Узагальнюється досвід такої організації закордоном та створення електронного кабінету платника податків, який становить собою новий електронний сервіс веб-порталу. Надаються переваги впровадження особливого правового та податкового режиму «Резиденство Дія City»
  • Документ
    Сучасні тренди у ресторанній індустрії на 2024 рік
    (2023) Михайлов, Богдан Володимирович
    Для успішного функціонування ресторану важливо слідкувати за ресторанними трендами. Це дозволяє ресторану відрізнятися від інших закладів та пропонувати своїм клієнтам нові, свіжі та цікаві ідеї. Слідкування за ресторанними трендами може допомогти ресторану збільшити свою популярність серед клієнтів, а відповідне використання трендів може зробити ресторан більш привабливим для нових гостей та збільшити рівень задоволення постійних.
  • Документ
    Оптимізація процесу приготування безглютенових виробів
    (2023) Мацук, Юлія Анатоліївна; Блесков, І. В.; Михайлов, Богдан Володимирович
    Надзвичайно актуальним завданням останнім часом, є розроблення технологій безглютенових виробів для забезпечення населення України дієтичними харчовими продуктами. Безумовно основний рушій попиту на подібні продукти – не тільки тренд, а й розповсюдження специфічного захворювання – целіакії (несприйняття глютену). An extremely urgent task recently is the development of gluten-free products technologies to provide the population of Ukraine with dietary food products. Undoubtedly, the main driver of demand for such products is not only a trend, but also the spread of a specific disease - celiac disease (gluten intolerance).
  • Документ
    Збільшення виходу посадкових коренеплодів як фактор підвищення коефіцієнта розмноження насіння буряків цукрових
    (2023) Глеваський, Володимир Іванович; Куянов, Володимир Вікторович
    Коефіцієнт розмноження насіння буряків цукрових при виробництві не відповідає сучасному розвитку науково-технічному прогресу. Тому в насінництві буряків цукрових реалізовані не всі можливості як у висадковому, так і безвисадковому способі виробництва насіння. Збільшення виходу посадкових коренеплодів залежить від багатьох факторів, основними з яких є густота насадження маточних буряків та умови зберігання коренеплодів. The reproduction rate of sugar beet seeds during production does not correspond to the modern development of scientific and technical progress. Therefore, in the seed production of sugar beets, not all possibilities are realized both in the planting and non-planting methods of seed production. The increase in the yield of planting root crops depends on many factors, the main of which are the density of the mother beet planting and storage conditions of the root crops.
  • Документ
    Вплив густоти насадження рослин та застосування різних систем удобрення на продуктивність буряків цукрових
    (2023) Глеваський, Володимир Іванович; Куянов, Володимир Вікторович
    Збільшення застосування мінеральних добрив висуває на перший план з’ясування оптимальних параметрів розміщення рослин на площі для максимальної продуктивності буряків цукрових та використання підвищення родючості ґрунту. Актуальною задачею наукових досліджень є встановлення закономірностей росту і розвитку рослин і формування максимального урожаю коренеплодів із високими технологічними якостями гібридів у залежності від комплексу агротехнічних факторів, вплив різних доз мінеральних добрив і співвідношення поживних речовин у них, та густота насадження рослин. Increasing the use of mineral fertilizers brings to the forefront the need to find out the optimal parameters of plant placement on the area to maximize sugar beet productivity and use the increased soil fertility. An urgent task of scientific research is to establish patterns of plant growth and development of plants and the formation of the maximum yield of root crops with high technological qualities of hybrids, depending on the complex of agrotechnical factors, the impact of different doses of mineral fertilizers and the ratio of nutrients in them, and the density of planting.
  • Документ
    Модернізація процесу протруювання насіння
    (2023) Вечера, Олег Миколайович; Куянов, Володимир Вікторович
    В тезах висвітлена проблема того, що метод хімічного знезараження не завжди забезпечує необхідну ефективність дезінфекції зерна. За допомогою комплексного впливу на насіння – знезараження озоном та дії опромінення швидко утворюється тверда плівка робочого препарату на поверхні, вона більш стійка до стирання та утримує більшу кількість пестицидів на насінині, таким чином підвищується загальна ефективність обробки і підвищується врожайність культури завдяки додатковому знезараженню озоном. The thesis highlights the problem that the chemical method of disinfection does not always provide the required efficiency of grain disinfection. With the help of a complex effect on the seeds - ozone disinfection and irradiation, a strong film of the working preparation is quickly formed on the surface, it is more resistant to abrasion and retains more pesticides on the seeds, which allows to increase the overall efficiency of treatment and increase crop yields due to additional ozone disinfection.
  • Документ
    Технологія озонування для протруювання насіння
    (2023) Вечера, Олег Миколайович; Куянов, Володимир Вікторович
    В тезах висвітлені основи модернізації універсального протруювача насіння з метою підвищення якості технологічного процесу. Запропонована нова вдосконалена конструкція протруювача інерційно-фрикційного типу, яка має значно подовжену камеру протруювання з встановленим зовні потужним джерелом озону, яке забезпечує необхідну концентрацію озону за допомогою кільцевого потоку повітряно-озонової суміші знизу вверх камери для мінімального витоку назовні. The thesis highlights the basics of modernization of a universal seed dresser in order to improve the quality of the technological process. A new improved design of the inertia-friction type seed dresser is proposed, which has a significantly elongated treatment chamber with a powerful ozone source installed externally, which provides the required ozone concentration by means of a circular flow of air-ozone mixture from the bottom to the top of the chamber for minimal leakage to the outside.
  • Документ
    Принцип кольорового кодування при впровадженні системи HACCP у закладах ресторанного господарства
    (2023) Винник, Вікторія Віталіївна; Дяченко, Ольга Сергіївна; Кузьмін, Олег Володимирович; Михайлов, Богдан Володимирович
    Система кольорового кодування легко впроваджується у закладах ресторанного господарства (ЗРГ) і має безліч переваг для поліпшення гігієнічних умов у рамках програм-передумов HACCP. Застосування професійного інвентарю різних кольорів мінімізує ризик перехресного забруднення в ЗРГ, покращує безпечність сировини, напівфабрикатів, харчової продукції. The color coding system is easily implemented in the restaurant industry and has many advantages for improving hygienic conditions within the framework of HACCP prerequisite programs. The use of professional inventory of different colors minimizes the risk of cross-contamination in the food processing industry, improves the safety of raw materials, semi-finished products, and food products.
  • Документ
    Інноваційні технології та тренди в сфері гостинності сьогодення
    (2023) Михайлов, Богдан Володимирович; Кузьмін, Олег Володимирович
    У статті описано сутність поняття «сучасні тенденції», визначено її значимість для підприємств сфери гостинності та ресторанного бізнесу. Досліджено тенденції впровадження нових технологічних процесів та інноваційних підходів у сфері готельно-ресторанного бізнесу України. Проаналізовано перелік переваг для підприємств які входять до сфери гостинності, таких як зменшення затрат часу при організації обслуговування, створення нових видів продуктів у сфері гостинності які будуть спонукати сталий розвиток у сфері при чесній конкуренції. Проаналізовано, що аналіз сучасних тенденцій, використання інновацій є основою формування конкурентних переваг підприємств готельно-ресторанного господарства за такими ключовими сферами, як сучасна національна кухня, не класичний а клієнт орієнтовний сервіс, атмосфера яка доповнює потреби споживача. The article describes the essence of the concept of «modern trends», defines its importance for enterprises in the field of hospitality and restaurant business. Trends in the introduction of new technological processes and innovative approaches in the sphere of hotel and restaurant business of Ukraine were studied. The list of advantages for enterprises in the field of hospitality is analyzed, such as reducing time spent on organizing service, creating new types of products in the field of hospitality that will encourage sustainable development in the field of fair competition. It was analyzed that the analysis of modern trends, the use of innovations are the basis of the formation of competitive advantages of hotel and restaurant enterprises in such key areas as modern national cuisine, not classical but client-oriented service, an atmosphere that complements the needs of the consumer.
  • Документ
    Оцінка впливу псиліуму на структурно-механічні показники рибних напівфабрикатів
    (2022) Мацук, Юлія Анатоліївна; Михайлов, Богдан Володимирович
    У тезах доповіді висвітлені питання можливісті ефективного використання псиліуму в технології рибних напівфабрикатів зі стабільними структурно-механічними властивостями при раціональному підборі рецептурних компонентів та режимів теплового оброблення. The thesis of the report highlights the possibility of effective use of psyllium in the technology of fish semi-finished products with stable structural and mechanical properties with a rational selection of recipe components and heat treatment modes.
  • Документ
    Галузь виноградарства та виноробства України: проблеми розвитку на шляху до євроінтеграції
    (2023) Печко, Володимир Сергійович
    В тезах доповіді проаналізовано, що у контексті євроінтеграції виноградарсько-виноробна галузь має суттєвий стратегічний потенціал для задоволення внутрішнього попиту та виходу на зовнішні, передусім європейські, ринки, що за умови удосконалення чинної законодавчої бази та підтримки національних виробників дозволить сформувати нову візію бренду українського вина у світі. In the thesis of the report, it is analyzed that in the context of European integration, the viticulture industry has a significant strategic potential to meet domestic demand and enter foreign, primarily European, markets, which, provided that the current legislative framework is improved and supported by national producers, will allow for the formation of a new vision of the Ukrainian wine brand in the world.
  • Документ
    Implementation of the food safety management system
    (2023) Holoskov, Konstantin; Kuzmin, Oleg; Mikhailov, Bohdan
    The abstracts of the report analyze the implementation of the HACCP system, which supports the reputation of the manufacturer of a high-quality and safe food product, facilitates inspection by regulatory bodies and promotes international trade, increasing the confidence of buyers. У тезах доповіді проаналізовано впровадження системи HACCP, що підтримує репутацію виробника якісного та безпечного харчового продукту, полегшує перевірку контролюючими органами та сприяє міжнародній торгівлі, підвищуючи довіру покупців.
  • Документ
    Реальна капіталізація та комерціалізація майнових прав інтелектуальної власності
    (2023) Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович
    Розглянуто нематеріальні активи як складова ресурсного капіталу підприємства, досліджено динаміку оцінки валового нагромадження основного капіталу, продуктів інтелектуальної власності та витрат на інновації, розкрито економічний зміст формування вартості об’єктів права інтелектуальної власності та механізм комерціалізації. Досліджено процес капіталізації та розглянуто економічну природу реальної капіталізації майнових прав інтелектуальної власності. Оцінено, коли реальна частка нематеріальних активів в формуванні загальної вартості інноваційного підприємства в рази є заниженою, аніж реальна вартість його активів, що підтверджується статистикою за понад десятирічний період про інерційність процесу реальної капіталізації майнових прав інтелектуальної власності та їх комерціалізації. Intangible assets are considered as a component of the resource capital of the enterprise, the dynamics of the assessment of the gross accumulation of fixed capital, intellectual property products and innovation costs are investigated, the economic content of the formation of the value of objects of intellectual property rights and the mechanism of commercialization are revealed. The process of capitalization was studied and the economic nature of real capitalization of property rights of intellectual property was considered. It is estimated when the real share of intangible assets in the formation of the total value of an innovative enterprise is many times lower than the real value of its assets, hich is confirmed by statistics for more than ten years about the inertia of the process of real capitalization of intellectual property rights and their commercialization.
  • Документ
    Становлення цифрової економіки у сфері індустрії креативної економіки України з позиції інтелектуальної власності
    (2023) Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович
    Розглянуто становлення цифрової економіки в індустрії креативної економіки. Головним активом є інтелектуально-креативна людина, яка створює інноваційну і конкурентоздатну продукцію, динамічне економічне зростання на базі розвитку креативних індустрій. Перехід до цифрової економіки зумовлено цифровізацією робочих місць та процесу праці. Основні пріоритети для розвитку креативних індустрій в Україні. Становлення цифрової економіки у сфері індустрії креативної економіки України з позиції інтелектуальної власності. Вплив блокчейну на креативну економіку. The development of the digital economy in the creative economy industry is considered. The main asset is an intellectually creative person who creates innovative and competitive products, dynamic economic growth based on the development of creative industries. The transition to the digital economy is due to the digitization of workplaces and the work process. The main priorities for the development of creative industries in Ukraine. The formation of the digital economy in the sphere of the creative economy industry of Ukraine from the point of view of intellectual property. The impact of blockchain on the creative economy.
  • Документ
    Розвиток теорії інтелектуальної безпеки як різновиду національної безпеки та її цілісних складових
    (2022) Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович
    Розглянуто теорію побудови та функціонування системи національної безпеки на принципах майнових прав інтелектуальної власності. Визначено, що теорія національної безпеки – це метанаука, яка поєднує прикладні аспекти соціальних, військових, гуманітарних, технічних, психологічних, біологічних та інших наук. Зазначено, що національні інтереси реалізуються через інтереси держави та стають предметом полістратегії, де виділено ще один рівень забезпечення національних інтересів, до якого віднесено інтелектуальну безпеку, як складову національної безпеки, яка відтворює національні інтереси держави у взаємозв‘язку з державною безпекою України під впливом завдань державної інноваційної політики та знаходиться у взаємозв‘язку з національною системою інтелектуальної власності та окремими видами (елементами) національної безпеки, забезпечуючи безперервний процес саморозвитку та самовдосконалення у циклічній системі «наука – техніка – технологія – виробництво» різних сфер інноваційної діяльності та творчості. Інноваційно-інтелектуальна сфера діяльності в означеній системі є створення, впровадження, комерціалізація об‘єктів права інтелектуальної власності, науково-технічних і технологічних розробок та ефективне застосування інформаційно-комунікаційних технологій в умовах розвиненої інноваційної інфраструктури. The theory of building and functioning of the national security system based on the principles of property rights of intellectual property is considered. It was determined that the theory of national security is a metascience that combines applied aspects of social, military, humanitarian, technical, psychological, biological and other sciences. It is noted that national interests are realized through the interests of the state and become the subject of a polystrategy, where another level of ensuring national interests is highlighted, which includes intellectual security as a component of national security, which reproduces the national interests of the state in relation to the state security of Ukraine under the influence of tasks state innovation policy and is interconnected with the national system of intellectual property and individual types (elements) of national security, ensuring a continuous process of self-development and self-improvement in the cyclical system "science - technology - technology - production" of various spheres of innovative activity and creativity. The innovative and intellectual sphere of activity in the specified system is the creation, implementation, commercialization of objects of intellectual property rights, scientific, technical and technological developments and the effective application of information and communication technologies in the conditions of a developed innovative infrastructure.
  • Документ
    Теплообмін тістових заготовок з подом печі у зоні гігротермічного оброблення
    (2022) Дудко, Сергій Дмитрович
    В статті розглянуті умови контактного теплообміну масивної тістової заготовки з сітчастим подом печі впродовж перших 3-4 хв процесу випікання. Умови теплообміну розглядаються як граничні умови п’ятого роду, коли між нагрітою поверхнею і тілом знаходиться проміжний шар матеріалу з високим коефіцієнтом теплопровідності і значною теплоємністю. Для розрахунку значень температури в місці контакту тістової заготовки з подом використана запропонована проф. О. Лісовенком залежність між безрозмірною температурою, з одного боку, і масообмінним числом Фур’є та співвідношенням поглинутої теплоти на ділянці до загальної кількості теплоти, з другої. Отримані криві теплових потоків свідчать про піковий характер поглинання теплоти подом у момент початкового контактування з подальшим різким спаданням. Поглинання теплоти тістовою заготовкою відбувається поступово, максимум теплового потоку фіксується на 120 с, потім спостерігається плавне спадання практично за лінійним законом. Отримані дані можуть мати користь для проектувальників тунельних печей і експлуатаційного персоналу. The conditions of contact heat exchange of a massive dough piece with a mesh belt hearth of the oven during the first 3-4 minutes of the baking process are considered in the article. Heat transfer conditions are considered as boundary conditions of the fifth kind, when between the hot surface and the body there is an intermediate layer of material with a high thermal conductivity coefficient and a significant heat capacity. To calculate the temperature values at the point of contact of the dough piece with the hearth, the proposed prof. O. Lisovenko is the relationship between dimensionless temperature, on the one hand, and the Fourier mass exchange number and the ratio of absorbed heat in the area to the total amount of heat, on the other. The obtained heat curves indicate the peak nature of heat absorption by the hearth at the beginning of contact, followed by a sharp decrease. The absorption of heat by the dough pieces occurs gradually, the maximum heat flux is fixed at 120 s, then a smooth decrease is observed almost according to a linear law. The data obtained can be useful for tunnel oven designers and operating personnel.
  • Документ
    Зміст цифрової економіки та її цифровізація: економіко-правовий погляд
    (2022) Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович
    Узагальнюється зміст термінів «цифрова економіка» та «цифровізація економіки», як нова конструкція при подальшому просуванні до нової економіки. Розглядається «цифровізована економіка» як стан або «цифровізація економіки», як процес інформаційно-комунікаційної діяльності з використанням новітніх цифрових технологій на основі цифрових зв'язків, де формується людино-цифрове середовище з використанням цифрових технологій за відповідним спрямуванням, де також домінують цифрові права – права людини. The meaning of the terms "digital economy" and "digitalization of the economy" is summarized as a new construction in the further advancement to the new economy. The "digital economy" is considered as a state or "digitalization of the economy" as a process of information and communication activities using the latest digital technologies based on digital connections, where a human-digital environment is formed using digital technologies in the appropriate direction, where digital rights also dominate - Human Rights.