Перегляд за Автор "Özdemir, Irem"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Application of membrane filtration processes in whey processing(2016) Özdemir, Irem; Jarma, Yakub; Altıok, Esra; Kabay, Nalan; Ötleş, Semikh; Yüksel, MithatMembrane separation techniques are extensively used in the dairy industry, especially in cheese whey processing. In this study, the potential of an integrated membrane process based on ultrafiltration (UF) and nanofiltration (NF) was investigated for fractionation of whey components, such as proteins, fat, lactose and mineral salts.Документ Whey and whey processing(2016) Özdemir, Irem; Ötleş, Semikh; Kabay, Nalan; Yüksel, MithatWhey is a liquid by-product of the dairy industry produced during the manufacture of cheese and it contains more than half of the solids present in the original whole milk, including whey proteins (20% of the total protein) and most of the lactose, minerals, water-soluble vitamins and minerals. In recent years, whey has been recognized as a major source of nutritional and functional ingredients for the food industry. Commercial whey products include various powders, whey protein concentrates and isolates, and fractionated proteins, such as a-lactalbumin and b-lactoglobulin. The increased interest in separation and fractionation of whey proteins arises from the differences in their functional, biological and nutritional properties. For this reason, the aim of this work is first to put together all the necessary information about whey, its composition, properties, potential usages and describe the common methods of whey processing. Сироватка являє собою рідкий побічний продукт, який утворюється при виробництві сиру. У сироватці міститься більше половини твердих речовин, які є наявними у вихідному незбираному молоці, зокрема білки молочної сироватки (20% від загального білка), більша частина лактози, мінеральні речовини, водорозчинні вітаміни та мінерали. В останні роки, сироватка була визнана основним джерелом поживних речовин та функціональних інгредієнтів серед відходів харчової промисловості. Комерційні продукти, які виробляють із сироватки, концентрати та ізоляти білків, а також фракціоновані білки, такі як -лактальбумін і -лактоглобулін. Підвищений інтерес до поділу і фракціонування сироваткових білків зумовлений відмінностями їх функціональних, біологічних та поживних властивостей. З цієї причини, метою даної роботи є, передусім, систематизація всієї необхідної інформації щодо сироватки, її складу, властивостей та потенціальних можливостей використання, а також огляд загальних методів переробки сироватки.