Перегляд за Автор "Булій, Юрій Володимирович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 101
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Вибір оптимальних умов для проведення масообміну в режимі циклічної ректифікації(2012) Шиян, Петро Леонідович; Булій, Юрій Володимирович; Дмитрук, Павло Аркадійович; Дмитрук, Аркадій ПавловичНаведено результати досліджень ефективності процесу розгонки головної фракції етилового спирту і напівпродуктів брагоперегонки в режимі циклічної ректифікації в залежності від зміни зон вводу води на гідроселекцію та спиртовмісних погонів в колону по її висоті. Експериментально встановлені оптимальні умови вилучення і концентрування домішок.Документ Визначення гідродинамічних режимів роботи провальних тарілок в масообмінних колонних апаратах циклічної дії(2019) Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр МиколайовичДля підвищення ефективності масообміну колонні апарати оснащують провальними тарілками. Відсутність зливних пристроїв спрощує їх конструкцію, дозволяє збільшити робочу площу на 15-30 % і підвищити продуктивність апаратів в 1,5-2 рази. Недоліком їх роботи є недостатній проміжок часу контакту пари і рідини та відсутність методів визначення гранично допустимих значень швидкості пари в їх отворах. В ході досліджень були визначені гранично допустимі значення швидкості пари у вільному перерізі колони (Vлін) та в барботажних отворах (Vотв), при яких рідина утримується на тарілці, і не відбувається бризковиніс. To increase the efficiency of mass transfer colonies equipped with drowning plates. The lack of drainage devices simplifies their design, allows you to increase the working area by 15-30% and increase the productivity of the devices in 1,5-2 times. The disadvantage of their work is the lack of time span of steam and liquid contact and the lack of methods for determining the maximum allowable values of steam velocity in their holes. In the course of the studies, maximum permissible values of steam velocity were determined in the free section of the column (Vlin) and in the bubbling openings (Votv), in which the fluid is retained on the plate and no splashes occur.Документ Визначення гідродинамічних характеристик роботи масообмінних колонних апаратів в циклічному режимі(2019) Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій ВолодимировичЗагальні методи розрахунку меж гідродинамічних режимів роботи провальних тарілок в циклічному режимі відсутні. Тому при проектуванні таких тарілчастих колонних апаратів розрахунковим шляхом необхідною умовою є визначення швидкості пари, що відповідає нижній і верхній межі роботи тарілки, і робочої швидкості пари у вільному перерізі колони та в щілинах контактних пристроїв. Для підвищення ефективності масообміну колонні апарати оснащують провальними тарілками. Відсутність зливних пристроїв спрощує їх конструкцію, дозволяє збільшити робочу площу на 15-30 % і підвищити продуктивність апаратів в 1,5-2 рази. Недоліком їх роботи є недостатній проміжок часу контакту пари і рідини та відсутність методів визначення гранично допустимих значень швидкості пари в їх отворах.Документ Визначення нижньої і верхньої межі діапазону роботи лускоподібних тарілок(2019) Прус, Андрій Олегович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичДослідження проводили на лабораторній установці в системі вода-повітря. Характеристики установки: діаметр колони – 300 мм; кількість тарілок – 5; відстань між тарілками – 300 мм; площа перерізу отвору лусок – 19,42 мм2; товщина тарілки – 2 мм; живий переріз колони – 2,6 %; висота шару рідини – 35 мм. Щільність зрошення становила 5-15 м3/м2ꞏгод. Коаксіальне розташування лусок дозволило виключити односпрямованість потоків пари і рідини і підвищити ефективність масообміну. The research was conducted on a laboratory plant in the water-air system. Installation characteristics: Column diameter - 300 mm; number of dishes - 5; distance between plates - 300 mm; sectional area of the hole of the scales - 19,42 mm2; thickness of the plate - 2 mm; live section of the column – 2,6 %; The height of the liquid layer is 35 mm. The irrigation density was 5-15 m3/m2. The coaxial arrangement of scales has allowed eliminating the unidirectional flow of vapor and fluid and increasing the efficiency of mass transfer. In the first stage of the research, the hydrodynamic modes of the plates and the corresponding values of the air velocity (Vр) in the free section of the column were determined for them: in the bubble mode Vр = 0.5-0.9 m/s, the transition 0,9-1,3 m/s and the jet 1,3-2,0 m/s. It has been experimentally proved that the minimum air velocity (Vmin) in the openings of scales, below which the failure of the liquid occurs, is 6,5-7,0 m/s.Документ Визначення нижньої і верхньої межі діапазону роботи провальних сітчастих тарілок(2019) Бойчук, В. В.; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичДослідження проводили на лабораторній установці в системі вода-повітря. Характеристики установки: діаметр колони – 300 мм; кількість тарілок – 5; відстань між тарілками – 300 мм; діаметр барботажних отворів – 2,4 мм; товщина тарілки – 2 мм; живий переріз колони – 2,6 %; висота шару рідини – 35 мм. Витрати повітря змінювали в інтервалі 1-15 дм3/с, що відповідає зміні швидкості в отворах 1,5-10 м/с. Щільність зрошення становила 4-11 м3/м2-год. The research was conducted on a laboratory plant in the water-air system. Installation characteristics: Column diameter - 300 mm; number of dishes - 5; distance between plates - 300 mm; diameter of bubble holes - 2.4 mm; thickness of the plate - 2 mm; live section of the column – 2,6 %; The height of the liquid layer is 35 mm. Air consumption varied in the range of 1-15 dm3/s, which corresponds to a change in speed in the openings of 1,5-10 m/s. The irrigation density was 4-11 m3/m2.Документ Використання коренеплодів цикорію для виробництва молочних напоїв(2023) Булій, Дмитро Юрійович; Сухіна, Євгеній Анатолійович; Булій, Юрій ВолодимировичВикористання коренеплодів цикорію може значно підвищити біологічну цінність молочних напоїв та надати їм дієтичних властивостей. Науковцями кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ розроблена технологія молочних напоїв з додаванням екстракту цикорію. Спосіб передбачає змішування підігрітого до температури 40-45 оС незбираного молока, знежиреного молока, згущеного екстракту цикорію і кристалічної фруктози та додавання цієї суміші до молочної суміші. Метою роботи було підвищення біологічної і антиоксидантної цінності молочних напоїв завдяки оптимізації технології розчинного екстракту цикорію, збагаченню їх вітамінами, пектиновими речовинами, незамінними амінокислотами, макро- та мікроелементами, а також цінними гіркими речовинами цикорію, які містяться в свіжих коренеплодах, але в більшій мірі руйнуються під час термічної обробки екстракту за високої температури (160 оС). Інноваційний спосіб отримання згущеного екстракту цикорію передбачає термообробку водного екстракту сирих подрібнених коренеплодів за температури 110-115 оС протягом 60 хв. Визначені оптимальні технологічні режими екстрагування. Концентрований екстракт відрізняється зниженою щільністю, містить на 8,8 % більше інуліну, на 40 % вуглеводів і на 38 % ефірної олії. Його використання дозволить підвищити якісні показники молочних напоїв, збагатити їх біологічно цінними речовинами цикорію, подовжити термін зберігання напоїв завдяки підвищеного вмісту глікозидів та інуліну і розширити їх асортимент. Перспективним напрямом для подальших досліджень є отримання сухих і згущених молочних продуктів з екстрактом цикорію, а також приготування молочних продуктів для дітей та діабетиків.Документ Використання механотронних підсистем в процесі вилучення та концентрування органічних домішок спирту(2014) Іванов, Сергій Віталійович; Шиян, Петро Леонідович; Булій, Юрій ВолодимировичЕкспериментально обґрунтовано доцільність використання механотронних підсистем в брагоректифікаційних установках. Технічне рішення дозволяє забезпечити роздільний рух рідинної і парової фаз при безперервній подачі потоків, здійснювати керовані цикли затримки та переливу рідини, подовжити інтервал їх контакту, підвищити ефективність вилучення ключових домішок спирту на 38 % та зменшити витрати гріючої пари на 40 %. The authors of the proposed technical solution for the creation and use of mechatronics subsystem for organizing managed cycles of rectification. It is established that the implementation of electro-mechanical and pneumo-electronic management system allows you to maintain separate movement phases under the continuous supply of the column of liquid and steam flows, to increase the surface area of contact of phases by 20 %, to extend the time of contact of phases to achieve the phase equilibrium between liquid and steam, increase the efficiency of mass transfer and bring efficiency of real plates to the effectiveness of the theoretical. The aldehydes and esters are allocated in full volume, the degree of extraction of higher alcohols and methanol will increase by 38 %, the concentration ratio of the head of admixtures increases by 25 %, higher alcohols 40 %, methanol by 37 %. Innovative technology is useful for the organization of work of column for the production of alcoholic spirits, a column for the epuration of alcoholic distillate and alcohol columns with the purpose of improvement of quality of commodity spirit and to reduce the heating steam on the processes of distillation brew and cleaning of ethyl alcohol.Документ Використання інуліновмісної сировини для приготування низькокалорійного дієтичного пива(2018) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичВ останні роки серед споживачів, які змушені вживати низькокалорійну їжу, значно зріс інтерес до дієтичних та діабетичних сортів пива. Виробництво низькокалорійного пива можливе за умови приготування пивного сусла з максимальним вмістом речовин, що зброджуються. Ступінь зброджування низькокалорійного пива сягає 80…90 %. Дієтичне пиво відрізняється низьким вмістом декстринів, редукуючих вуглеводів, низькою енергетичною цінністю (калорійністю) та харчовою цінністю (за вмістом вуглеводів). Метою роботи було приготування низькокалорійного дієтичного пива шляхом підвищення ступеню зброджування, біологічної цінності та стійкості пива при зберіганні через збагачення сусла компонентами свіжої інуліновмісної сировини, що легко засвоюються діабетиками, та гіркими речовинами, які виконують роль консервантів природного походження. Результати. До інуліновмісної сировини відносяться цикорій, топінамбур, жоржина, лопух, кульбаба лікарська та ін. Найбільш перспективною сировиною для виробництва пива є цикорій і топінамбур. Найціннішим компонентом цикорію і топінамбуру є інулін – полісахарид, який має лікувально-профілактичні властивості і на відміну від крохмалю легко засвоюється діабетиками. Його вміст в свіжих коренеплодах становить 60,8…65,0 % в перерахунку на суху речовину. Крім того цикорій містить значну кількість інулідів (полімерів фруктози з меншим ступенем полімеризації), пектину, клітковини, органічних кислот, амінного азоту, амінокислот, вітамінів, макро- та мікроелементів, а також цінні гіркі речовини (глікозид інтібін, лактуцин, лактопікрин, атараксатол та ін.). Для приготування екстракту висушений цикорій в кількості 3…10 % від маси зернопродуктів засипають у екстрактор, змішують з водою у співвідношенні 1:4-1:7 і витримують при температурі 70…80 оС протягом 40…60 хв. Гідромодуль розраховують залежно від концентрації сухих речовин у початковому суслі. При змішуванні водного екстракту цикорію з солодовим затором температуру суміші підвищують до 55…56 оС. За такої температури в затір вносять ферментний препарат інуліназу (наприклад, «Ксилоглюканофоетидін П10Х» в кількості 0,6…0,9 % до маси цикорію, «Fructozume l», «Aspergillius awamori 2250», «Диазим Х4» або інші гідролітичні ферменти, що гідролізують поліфруктани – інулін). За вказаної температури інуліназа має максимальну активність. При кип’ятінні сусла витрати гіркого хмелю зменшують від 20 до 14-16 г/дал завдяки внесенню гірких речовин цикорію. Висновки. Запропонований спосіб дозволяє скоротити витрати хмелю на 20…30 % порівняно з відомими. Внесення ферментного препарату інулінази та витримка заторів при температурі 55…56 оС протягом 20…30 хв. до повного гідролізу полісахариду інуліну дозволяє підвищити ступінь зброджування пива до 90 %. Отримане низькокалорійне дієтичне пиво за фізико-хімічними та органолептичними показниками відповідає вимогам ДСТУ 3888:2015 «Пиво. Загальні технічні умови». In recent years, among consumers who are forced to eat low-calorie food, significantly increased interest in dietary and diabetic beers. Production of low-calorie beer is possible provided the preparation of beer wort with a maximum content of substances fermented. The degree of fermentation of low-calorie beer reaches 80...90%. Diet beer has a low content of dextrins, reducing carbohydrates, low energy value (calorie) and nutritional value (carbohydrate content). The aim of the work was the preparation of low calorie beer by increasing the degree of fermentation, biological value and durability of the beer during storage through the enrichment of wort components nonomino fresh raw material, which is easily assimilated by diabetics, and bitter substances which act as preservatives of natural origin. Results. Inulin-containing raw materials include chicory, artichoke, dill, burdock, dandelion and others. The most promising raw material for beer production is chicory and artichoke. The most valuable component of chicory and artichoke is inulin - polysaccharide, which has therapeutic and prophylactic properties and, unlike starch, is easily digested by diabetics. Its content in fresh root crops is 60.8 ... 65.0 % in terms of dry matter. In addition, chicory contains a significant amount of inulinates (polymers with less polymerization fructose), pectin, fiber, organic acids, amine nitrogen, amino acids, vitamins, macro and microelements, as well as valuable bitter substances (glycoside intibine, lactoxin, lactopicrin, ataraxatol and etc.). For the preparation of the extract dried chicory in the amount of 3 ... 10% of the mass of grain products fall asleep in the extractor, mixed with water in the ratio 1: 4-1: 7 and kept at a temperature of 70 ... 80 оC for 40 ... 60 minutes. The hydromodule is calculated depending on the concentration of dry matter in the initial wort. When mixing aqueous extract of chicory with malt defrost, the temperature of the mixture is raised to 55 ... 56 оC. At such a temperature, an enzyme preparation of inulinase (for example, "Xyloglucanophytosine P10X" in the amount of 0,6 ... 0,9 % to the mass of chicory, "Fructozume l", "Aspergillius awamori 2250", "Diazim X4" or other hydrolytic enzymes, which hydrolyzes polyfructans - inulin). At the indicated temperature, inulinase has maximum activity. When boiling the wort, the cost of bitter hops is reduced from 20 to 14-16 g / Dl. due to the introduction of bitter substances chicory. Conclusions. The proposed method allows you to reduce the cost of hops by 20 ... 30% compared to the known. The introduction of the enzyme preparation of inulinase and the constriction of the congestion at a temperature of 55 ... 56 oC within 20 ... 30 min. to full hydrolysis of inulin polysaccharide allows to increase the degree of beer fermentation up to 90%. The received low-calorie dietary beer according to physical, chemical and organoleptic parameters meets the requirements of standard 3888: 2015 "Beer. General specifications ".Документ Виробництво молочних продуктів з цикорієм(2024) Булій, Юрій Володимирович; Мукоїд, Роман Миколайович; Василів, Володимир ПавловичНауковцями кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ розроблена технологія молочних напоїв з додаванням екстракту цикорію. Спосіб передбачає підігрівання незбираного молока з масовою часткою жиру 3,4 % і знежиреного молока з масовою часткою жиру 0,05 % до температури 40-45 оС, змішування підігрітого до цієї температури згущеного до 70 % сухих речовин екстракту цикорію і кристалічної фруктози (просіяного білого цукру) та додавання цієї суміші до молочної суміші при постійному перемішуванні в розрахункових кількостях згідно розробленої рецептури. Спосіб дозволяє отримати знежирені молочні напої, а також молочні напої з масовою часткою жиру 1,5; 2,5 і 3,2 %. Для підвищення біологічної і антиоксидантної цінності молочних продуктів в НУХТ розроблена енергозберігаюча технологія згущеного екстракту цикорію, яка дозволяє зменшити щільність екстракту, підвищити вміст інуліну на 8,8 %, вуглеводів на 40 %, ефірної олії цикорію на 38 %, виключити можливість утворення шкідливих канцерогенів і максимально зберегти гіркі речовини. Використання концентрованого розчинного екстракту цикорію, отриманого згідно інноваційної технології, дозволяє підвищити якісні показники молочних напоїв, збагатити їх біологічно активними речовинами цикорію, подовжити термін зберігання напоїв завдяки підвищеному вмісту гірких глікозидів та інуліну і розширити асортимент готової продукціїДокумент Дослідження руху органічних домішок спирту в процесі брагоректифікації(2018) Українець, Анатолій Іванович; Шиян, Петро Леонідович; Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичДля очищення ректифікованого спирту (РС) від органічних домішок в процесі брагоректифікації використовують пастеризацію спирту, епюрацію, гідроселекцію, закритий обігрів колон, установку додаткових царг та ін. В брагоректифікаційних установках (БРУ) одночасно з виділенням летких речовин завдяки реакції етерифікації відбувається новоутворення органічних сполук, які погіршують його якість та зменшують вихід кінцевого продукту. To clean rectified alcohol (RA) from organic impurities in the process of bragorectification used pasteurization of alcohol, annealing, hydroselecting, closed heating columns, installation of additional kings, etc. In bragorectification plants simultaneously with the release of volatile substances due to the esterification reaction there is a neoplasm of organic compounds that impair its quality and reduce the yield of the final product.Документ Енергоефективна технологія біоетанолу(2019) Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр МиколайовичДокумент Енергоефективна технологія ректифікованого етилового спирту(2023) Ободович, Олександр Миколайович; Булій, Юрій ВолодимировичОдним із шляхів ресурсо- і енергозбереження є оптимізація роботи теплообмінного обладнання брагоректифікаційних установок, вибір і обґрунтування схеми приєднання продуктових і водяних трубопроводів до дефлегматорів і конденсаторів, а також організація парових потоків живлення колонного обладнання. Для ефективного виділення і концентрування летких домішок спирту в розгінній колоні необхідною умовою є додаткові витрати тепла на їх нагрівання до температури 75-80 оС, що відповідає температурі на тарілці живлення, а також збільшення витрати гріючої пари до 25 кг на 1 дал спирту, введеного в колону. Метою роботи є дослідження ефективності інноваційної енергозберігаючої технології у виробничих умовах і доцільності її використання. Для вирішення поставленої задачі авторами розроблений спосіб ректифікації, що передбачає подачу на тарілку живлення розгінної колони спиртовмісних фракцій у вигляді пари, що не сконденсувалася в сепараторі вуглекислого газу, дефлегматорах бражної, епюраційної (головну фракцію) і спиртової колон (непастеризований спирт). Для реалізації інноваційної технології відпадає необхідність включення в роботу конденсаторів колонного обладнання, додаткової витрати гріючої пари на нагрівання потоків живлення для видалення і концентрування летких домішок в розгінній колоні. Дослідження проводились у виробничих умовах ДП «Чуднівський спиртовий завод». Встановлено, що спосіб дозволяє зменшити витрати гріючої пари на вилучення етилового спирту із спиртовмісних напівпродуктів і побічних продуктів брагоректифікації в розгінній колоні на 30 %, а металоємність теплообмінного обладнання на 15 %.Документ Енергоефективна технологія ректифікованого етилового спирту(2024) Булій, Юрій Володимирович; Ободович, Олександр Миколайович; Степанова, Олеся ЄвгенівнаУ виробничих умовах визначена ефективність інноваційної технології ректифікованого спирту, яка передбачає подачу на тарілку живлення розгінної колони спиртовмісних фракцій у вигляді несконденсованої в дефлегматорах основних колон пари. Технічне рішення дозволяє зменшити загальні витрати води на охолодження на 0,032 м3/дал (5,1 %), а гріючої пари на ьрагоректифікаційну установку на 1,2 кг/дал (1,9 %) в перерахунку на безводний спирт у порівнянні з відомим способом брагоректифікації. Очікуваний прибуток для заводу потужністю 3000 дал спирту на добу становитиме близько 1,5 млн грн на рік. Збільшення кількості несконденсованої пари в дефлегматорах бражної, епюраційної і спиртової колон від 2 до 5 % і подача їх на тарілку живлення розгінної колони дозволить зменшити витрату гріючої пари від 10 до 8,8 кг/дал, а прибуток збільшити на 33,3 %. Під час випробувань якісні показники ректифікованого спирту відповідали нормативним для сорту «Люкс»Документ Енергозберігаюча технологія переробки побічних продуктів у спиртовому виробництві(2022) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович; Булій, Даніл ЮрійовичДокумент Енергозберігаюча технологія ректифікованого етилового спирту підвищеної якості(2021) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Форсюк, Андрій Васильович; Юрик, Іван ІвановичПілотні випробування експериментальних ректифікаційних колон циклічної дії довели можливість зменшення питомої витрати гріючої пари до 40 % в порівнянні з типовими, дія яких відбувається у стаціонарному режимі. Незважаючи на отримані позитивні результати, відомі способи і установки циклічної дії не знайшли широкого практичного застосування. Авторами запропонована удосконалена технологія циклічної ректифікації, яка передбачає періодичний перелив рідини з тарілки на тарілку за безперервної подачі в ректифікаційну колону потоків живлення і гріючої пари. Для реалізації технології розроблена конструкція ректифікаційної колони циклічної дії.Документ Енергозберігаюча технологія спирту етилового технічного (СЕТ) із вуглеводмістної сировини(2020) Булій, Юрій Володимирович; Форсюк, Андрій Васильович; Чумаченко, Сергій МиколайовичВ НУХТ запропоновані енергозберігаюча технологія СЕТ із вуглеводвмісної сировини - зерна, меляси, дифузійного соку цукрових заводів, схема брагоректифікаційної установки для її реалізації та програмне забезпечення циклічного режиму роботи обладнання.Документ Енергозберігаючий спосіб масообміну між рідиною і парою(2017) Ободович, Олександр Миколайович; Булій, Юрій ВолодимировичДокумент Енергоощадна технологія перегонки бражки і розгонки спиртовмісних фракцій(2019) Булій, Юрій Володимирович; Зінченко, Олександр ІллічЗа останні десятиліття для підвищення ефективності масообміну в брагоректифікаційних установках запропоновано значну кількість нових контактних пристроїв, особливості яких ще недостатньо досліджені. При сумісній розгонці побічних продуктів та напівпродуктів брагоректифікації технологія вилучення етилового спирту із фракцій, збагачених органічними домішками, не забезпечує в повній мірі видалення разом з головними проміжних та кінцевих домішок, що негативно впливає на якість товарного спирту.Метою роботи було дослідження ефективності роботи розгінної і бражної колон циклічної дії, ступеню очистки етилового спирту під час розгонки головної фракції та підвищення ефективності процесу брагоперегонки при подовженні часу перебування рідини на тарілках колон для контакту з парою. Дослідження ефективності інноваціної технології проводились у виробничих умовах ДП «Чуднівський спиртовий завод». Аналіз отриманих результатів показав, що при затримці рідини на тарілках до 20 с в процесі розгонки спиртовмісних фракцій в повній мірі видаляються альдегіди (ацетальдегід), естери (метилацетат, етилацетат, ізобутилацетат, ізоамілацетат) та нетипові домішки (акролеїн, кротоновий альдегід), спирти сивушного масла (ізопропіловий спирт та н-пентанол). Ступінь вилучення верхніх проміжних домішок і метанолу збільшувалась на 60 %. При цьому кратність концентрування головних домішок зростає на 33 %, вищих спиртів – на 69 %, метанолу – на 52 %. Витрати гріючої пари на розгонку зменшувались майже на 30 % в порівняно з типовими колонами за рахунок зменшення живого перерізу тарілок. На другому етапі досліджували ефективність запропонованої авторами технології в процесі перегонки зрілої бражки. Доведено, що збільшення часу перебування бражки на тарілках експериментальної колони до 12 с дозволяє підвищити концентрацію спирту в бражному дистиляті до 63…65 % об. За такої міцності бражного дистиляту можна проводити більш глибоку гідроселекцію головних і верхніх проміжних домішок спирту в епюраційній колоні і завдяки цьому підвищити ступінь очистки епюрату та ректифікованого етилового спирту. При затримці бражки на тарілках більше 12 с концентрація спирту в бражному дистиляті зростала незначно, але при цьому зменшувалась пропускна здатність колони по рідині.Документ Енергоощадна технологія перегонки бражки і розгонки спиртовмісних фракцій(2018) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій МихайловичДля скорочення витрат гріючої пари, підвищення ефективності масообміну на ступенях контакту брагоректифікаційних установок, їх експлуатаційних характеристик та покращення якості ректифікованого етилового спирту авторами запропонована технологія ректифікації, що передбачає здійснення контрольованих циклів затримки рідини на тарілках та синхронного переливу її з тарілки на тарілку по всій висоті ректифікаційної колони відповідно до програми контролера. Метою роботи було дослідження ефективності роботи розгінної і бражної колон, ступеню очистки етилового спирту під час розгонки головної фракції та підвищення ефективності процесу брагоперегонки при подовженні часу перебування рідини на тарілках для контакту з парою.Дослідження проводились у виробничих умовах ДП «Чуднівський спиртовий завод» (Україна) в процесах розгонки спиртовмісних фракцій та перегонки спиртової бражки.На першому етапі на тарілку живлення експериментальної розгінної колони подавались спиртовмісні фракції в кількості 135 дм3/год від абсолютного алкоголю бражки: головної фракції етилового спирту – 8,5 %, погонів із конденсатора бражної колони – 9,4 %, конденсатора сепаратора СО2 – 3,0 %, сивушного спирту – 1,5 %, непастеризованого спирту – 1,5 % від а.а. бражки. Час затримки рідини на тарілках становив 20 с, час переливу – 2 с.. Під час розгонки концентрація етилового спирту в кубовій частині становила 6 % об., а по тарілках колони не перевищувала 13,0 % об. По ходу досліджень відбирались проби живлення, кубової водно-спиртової рідини та естеро-сивушного концентрату (КЕС), проводився їх хроматографічний аналіз. Результати аналізу показали, що при затримці рідини на тарілках до 20 с в повній мірі видалялися головні домішки, акролеїн, кротоновий альдегід, ізопропіловий спирт та н-пентанол. Ступінь вилучення верхніх проміжних домішок і метанолу збільшувалась на 60 %., при цьому витрати гріючої пари на розгонку зменшувались майже на 30 % в порівняно з типовими установками.На другому етапі досліджували ефективність енергоощадної технології в процесі перегонки бражки. Досліджено, що затримка бражки на тарілках колони до 12 с дозволяє підвищити концентрацію спирту в бражному дистиляті до 63…65 % об., а витрати гріючої пари на перегонку бражки в циклічному режимі скорочувались на 37 % порівняно з типовими бражними колонами.Використання запропонованої технології для розгонки спиртовмісних фракцій дозволяє забезпечити повне видалення альдегідів та естерів, підвищити ступінь вилучення вищих спиртів сивушного масла і метилового спирту до 60 %, збільшити кратність концентрування головних летких домішок на 33 %, сивушного масла – на 69 %, а метилового спирту – на 52 %. Затримка бражки на тарілках бражної колони до 12 с призводить до зростання концентрації етилового спирту у бражному дистиляті на 28 %. та скорочення питомих витрат гріючої пари майже на 30 %.Документ Енергоощадна технологія ректифікації в масообмінних колонних апаратах(2022) Булій, Юрій Володимирович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій ВолодимировичЗапропоновано енергозберігаючу технологію циклічної ректифікації в масообмінних апаратах, оснащених провальними тарілками. Результатом застосування технології стало підвищення ступеня очистки етилового спирту від домішок на 30 %, збільшення концентрації спирту в бражному дистиляті на 28 %, зменшення витрат гріючої пари на 37-40 %.