Перегляд за Автор "Василенко, Сергій Михайлович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 87
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз ефективності теплообмінників та підігрівників в структурі теплотехнічного комплексу цукрового заводу(2011) Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Штангеєв, Костянтин Остапович; Шутюк, Віталій Володимирович; Кухар, Володимир Миколайович; Лисюк, П. І.В статті розглянуто питання про застосування коефіцієнта теплової ефективності підігрівачів та теплообмінників при виборі обладнання та його вплив на техніко-економічні показники теплових схем.Документ Аналіз результатів експериментального дослідження процесу конденсації пари з парогазової суміші на поверхні циліндричного вільностікаючого струменя рідини (частина 1)(2018) Бондар, Володимир Іванович; Солодка, К. І.; Василенко, Сергій МихайловичУ результаті аналізу існуючих результатів процесу конденсації пари на вільному струмені рідини можна зробити висновок про існування значної кількості моделей, які описують ці процеси теплопередачі. Але переважна більшість цих кореляцій базується на експериментальному підході і тільки для тих діапазонів даних, для яких було проведено дослідження. З огляду на це необхідно провести експериментальне дослідження процесу теплообміну під час конденсації пари на поверхні циліндричних струменів нестисливої рідини різних геометричних параметрів при різних витратних характеристиках пароструминних потоків відповідно до умов роботи тепло- масообмінних апаратів харчових виробництв, а також теоретичне дослідження процесу теплообміну під час конденсації пари на поверхні циліндричних струменів нестисливої рідини. Розроблено та виготовлено дослідну установку для дослідження процесів теплообміну під час конденсації водяної пари на циліндричному вільно- стікаючому струмені рідини. Проведено попередній аналіз дослідних даних процесу теплообміну та доведено неможливість використання існуючих математичних моделей, які б з достовірною точністю описували процеси теплообміну під час конденсації пари на циліндричному вільностікаючому струмені рідини для тих режимів руху водяної пари та води, в межах яких було проведено експеримент. Встановлено що використання існуючих моделей для узагальнення дослідних даних проведеного експерименту неможливе. Тобто на сьогодні не існує моделі, яка б з достовірною точністю описувала процеси теплообміну під час конденсації пари на циліндричному вільностікаючому струмені рідини для тих режимів руху водяної пари та води, в межах яких було проведено експеримент. As a result of the analysis of existing outcomes of vapor condensation on the free-draining liquid jet, a conclusion can be made about the existence of a significant number of models that describe these processes of heat transfer. But the vast majority of these correlations are based on the experimental approach, and only for those ranges of data for which the study was conducted. Accordingly, an experimental study of the heat transfer process during steam condensation on the surface of cylindrical jets of a not bearable liquid of various geometric parameters at different flow characteristics of the steam flow must be conducted according to the operating conditions of heat-mass- exchange machines of food production as well as a theoretical study of the process of heat transfer during condensation of vapors on the surface of cylindrical jets of a not bearable liquid. For studying the heat transfer processes in the range of consumables and operating parameters changing of the flow of liquid and vapor, that are mostly close to the modes of heat transfer equipment of the food industry, a test facility, for studying the processes of heat exchange during vapor condensation on a cylindrical free-draining liquid jet, was designed and manufactured. A preliminary analysis of experimental data of the heat exchange process was made and it was determined that it is impossible to use the existing mathematical models that can reliably accurate describe the heat transfer processes while vapor condensation on a cylindrical free-draining liquid jet for those modes of vapor and water motions in the range of which an experiment was conducted. It is determined that the usage of existing models for generalization of experimental data of the conducted experiment is impossible. That is, nowadays there is no model that can reliably accurate describe the heat transfer processes while vapor condensation on a cylindrical free-draining liquid jet for those modes of vapor and water motions in the range of which an experiment was conducted.Документ Аналіз результатів експериментального дослідження процесу конденсації пари на поверхні циліндричного вільностікаючого струменя рідини (частина 2)(2019) Бондар, Володимир Іванович; Солодка, К. М.; Василенко, Сергій Михайлович; Іващенко, Наталія ВікторівнаПорівняльний аналіз існуючих досліджень процесу конденсації пари з парогазової суміші на циліндричному вільновитікаючому струмені рідини дав змогу зробити висновок про те, що переважна їх більшість має експериментальний характер, тому результати є достовірними тільки для відповідного діапазону зміни режимних параметрів рідкої та газоподібної фази теплоносіїв. До того ж предметом дослідження в них є гідродинамічний режим суцільної структури струменя по всій його довжині. Під час проведення експериментального дослідження встановлено, що форма струменя, який витікає з циліндричного отвору протитечією до набігаючого парового потоку, характеризується його інверсією з інтенсивним хвилеутворенням на поверхні струменя при одночасному розпаді струменя вздовж течії. Відповідно, застосування до аналізу теплообміну в струменях цього типу існуючих методик розрахунку теплоперенесення в циліндричних поодиноких струменях рідини поза межами дослідженого діапазону параметрів є некоректним через велику складність обчислення площі поперечного перерізу струменя і площу поверхні теплообміну, тому використання рівняння Ньютона-Ріхмана неможливе. Тобто відсутня можливість як параметр використовувати традиційне поняття коефіцієнта тепловіддачі. Пропонується розробити безрозмірнісний комплекс, який описує ступінь зміни температури рідини вздовж довжини струменя за відповідних геометричних умов. На основі методів теорії подібності сформовано декілька систем безроз- мірнісних комплексів, які б достатньо повно описували результати експериментального дослідження. Апроксимація результатів експериментального дослідження проведена у відповідних системах з використанням методів регресійного аналізу як найбільш достовірна обрана методика, що дає найкращі показники кореляції. The comparative analysis of the existing studies of condensation of the steam from the steam-gas mixture on a cylindrical free-flow fluid jet allows us to conclude that the majority of them are rather experimental, therefore their results are only reliable for a definite value range of the heat agent liquid and gaseous phase regime parameters. In addition, the subject of their research is the hydrodynamic regime of the continuous jet structure throughout its length. The experimental study demonstrated that the shape of the jet flowing from the cylindrical aperture against the oncoming steam flow, is characterized by its inversion with intense wave formation on the jet surface along with jet disintegration along the flow. Accordingly, application of the existing methods for calculating heat transfer in cylindrical single jets of liquid outside the investigated parameters range to the analysis of heat transfer in jets of this type is incorrect. Since it is impossible to calculate cross-jet area and, correspondingly, the surface area of heat exchange, it is impossible to use Newton-Richman's equation. This means that it is impossible to use traditional heat emission coefficient as a parameter, therefore it is proposed to use a dimensionless complex that describes the degree of change in fluid temperature along the jet length under the relevant geometric conditions. Based on the theory of similarity methods, several systems of dimensionless complexes have been formed, which would describe the results of experimental research quite sufficiently. The approximation of the experimental study results was carried out in the corresponding systems using the regression analysis method as the most reliable one, which gives the best correlation indexes.Документ Аналіз структури теплоспоживання в олієжировій промисловості(2003) Масліков, Максим Михайлович; Масліков, Михайло Олександрович; Василенко, Сергій МихайловичЗапропоновано програмне забезпечення для аналізу теплоспоживання на підприємствах олієжирової промисловості, що може бути використане для нормування витрат паливно-енергетичних ресурсів, проведення енергетичного аудиту, розроблення енергозбережних заходів. З його допомогою проведено аналіз теплоспоживання різних технологічних ліній олієжирового комбінату.Документ Аналіз теплопередачі під час сушіння бурякового жому перегрітою парою(2017) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Бут, Сергій АнатолійовичВ статті наведено результати експериментального дослідження сушіння жому цукрових буряків перегрітою парою. В результаті досліджень встановлено, що основний вплив температури сушильного агента на швидкість сушіння спостерігається в період сталої швидкості сушіння. Водночас період спадної швидкості сушіння жому неоднорідний, що зумовлено видаленням з матеріалу вологи з різними видами енергії зв’язку. В рамках аналізу розмірностей отриманих результатів розроблено комплексний параметр спільного тепломасообміну – відносний об’ємний коефіцієнт теплопередачі. The article contains the results of experimental research on sugar beet pulp drying with superheated steam. The research allowed us to conclude that the major influence of temperature of drying agent on the drying rate is observed at the stage of sustained drying rate. At the same time the stage of receding pulp drying rate is heterogeneous, which is caused by extracting of moisture from the materials with different kinds of binding force. In the course of analysis of the received values we have calculated the complex parameter of the general heat and mass exchange, i.e. the relative volumetric heat transfer coefficient.Документ Аналіз теплопередачі під час сушіння бурякового жому перегрітою парою(2017) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Бут, Сергій АнатолійовичВ статті наведено результати експериментального дослідження сушіння жому цукрових буряків перегрітою парою. В результаті досліджень встановлено, що основний вплив температури сушильного агента на швидкість сушіння спостерігається в період сталої швидкості сушіння. Водночас період спадної швидкості сушіння жому неоднорідний, що зумовлено видаленням з матеріалу вологи з різними видами енергії зв’язку. В рамках аналізу розмірностей отриманих результатів розроблено комплексний параметр спільного тепломасообміну – відносний об’ємний коефіцієнт теплопередачі. The article contains the results of experimental research on sugar beet pulp drying with superheated steam. The research allowed us to conclude that the major influence of temperature of drying agent on the drying rate is observed at the stage of sustained drying rate. At the same time the stage of receding pulp drying rate is heterogeneous, which is caused by extracting of moisture from the materials with different kinds of binding force. In the course of analysis of the received values we have calculated the complex parameter of the general heat and mass exchange, i.e. the relative volumetric heat transfer coefficient.Документ Апарат для видалення аміаку з конденсату (Патент на винахід № 30661)(2002) Василенко, Сергій Михайлович; Петренко, Валентин Петрович; Прядко, Микола Олексійович; Бурлака, Всеволод ІвановичВ патенті представлено масообмінний апарат, який очищає технологічні конденсати підприємств від розчиненого аміаку, як в цукровій так і в хімічний промисловості , а також може бути використаним для видалення розчиненого аміаку з рідин в інших галузях промисловості. The paten is for mass exchanger apparatus that purifies technological condensers of the enterprises from dissolved ammonia both in sugar and chemical industries and also can be utilized for allocating the dissolved ammonia from liquid in other branches of industry.Документ Важливі напрямки енергозбереження у харчовій і мікробіологічній промисловості(2001) Сінат-Радченко, Дмитро Євгенович; Василенко, Сергій Михайлович; Масліков, Михайло ОлександровичПроаналізовано комплекс заходів щодо більш ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів (організаційні, сучасні технології і обладнання, компьютерна техніка, енергоаудит, енергобаланси, сучасні лічильники, теплоізоляція, регенерація теплоти, вторинні енергоресурси, комфортні умови для людей). Analyzed a set of measures to make more efficient use of energy resources (organizational, advanced technology and equipment, computer equipment, energy audits, energy balances, current meters, insulation, heat regeneration, waste energy, comfortable environment for people).Документ Вакуум-апарати з циркуляторами: шлях до підвищення енергоефективності цукрового виробництва(2012) Василенко, Сергій Михайлович; Прядко, Микола Олексійович; Самійленко, Сергій Миколайович; Форсюк, Андрій Васильович; Кухар, Володимир Миколайович; Лисюк, П. І.В статті наведено методику та розрахунки очікуваного зменшення витрати пари з теплоелектроцентралі в цукровий завод при впровадженні вакуум-апаратів з циркуляторами. The article describes the method and calculations of expected reduction of steam consumption of heat and power in a sugar factory in the implementation of vacuum pans with circulators.Документ Визначення впливу основних параметрів перегрітої пари на процес сушіння харчових продуктів(2014) Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій Михайлович; Бессараб, Олександр СеменовичУ статті подана математична модель визначення оптимальних параметрів сушіння харчових продуктів перегрітою парою. Аналіз експериментальних даних свідчить, що на цей процес значно впливає початкова швидкість сушіння. Це пояснюється тим, що на початковій стадії процесу сушіння відбувається зволоження зовнішньої поверхні продукту. Початкова швидкість сушіння завжди зростає зі збільшенням температури й швидкості перегрітої пари. Результати сушіння жому перегрітою парою показують, що кожної температури перегрітої пари властиве максимальне значення початкової швидкості сушіння. Математична модель може бути застосована для розрахунку будь-яких парових сушарок, оскільки базується на використанні критеріїв Нуссельта і Рейнольдса. Розрахункові дані показують, що при незначній швидкості перегрітої пари оптимальні умови роботи сушарки для різного тиску пари мають лінійну залежність. The article presents a mathematical model of optimum parameters determination of food drying with superheated steam. Analysis of the experimental data shows that the initial rate of drying has a significant impact on this process. This is explained by moistening the external surface of the product at the initial stage of drying process. Initial drying rate always increases with temperature and speed of the superheated steam. The results of pulp drying with superheated steam show that each superheated steam temperature has the maximum value of the initial rate of drying. The mathematical model can be used to calculate any steam dryers, since it is based on the use of Nusselt and Reynolds criterions. The calculated data show that the optimal conditions of the dryer for different steam pressure have a linear relationship with little speed of the superheated steam.Документ Визначення мінімально можливих енергетичних та ентропійних характеристик теплотехнологічних процесів бурякоцукрового виробництва(2014) Самійленко, Сергій Миколайович; Василенко, Сергій Михайлович; Мельник, Зіновій ПетровичЗапропоновано методику аналізу ефективності використання первинних енергоресурсів в цукровому виробництві, що базується на використанні, як бази порівняння, розробленої ідеалізованої схеми теплотехнологічного комплексу. Методика дозволяє кількісно оцінювати рівень досконалості існуючих та пропонованих теплових схем, а також вплив на їх досконалість як окремих, так і комплексних заходів з підвищення енергетичної ефективності. A method of analysis of primary energy use efficiency in sugar production, based on the use, as a basis for comparison, developed idealized scheme teplotehnologicheskoj complex. The technique allows to quantify the level of perfection of existing and proposed thermal schemes, as well as their impact on the excellence of both individual and comprehensive measures to improve energy efficiency.Документ Використання жому цукрових буряків з метою отримання альтернативного палива на цукровому заводі(2014) Штангеєв, Костянтин Остапович; Шутюк, Віталій Володимирович; Василенко, Сергій МихайловичУ статті розглянуто можливість використання жому цукрових буряків для одержання альтернативних видів палива з метою комплексного використання сировини та підвищення ефективності виробництва. Досліджено можливість спалювання жому з метою отримання вторинного палива. Аналітичні розрахунки проведені для встановлення умов та режимів спалювання віджатого жому, визначили найефективніші режими перебігу процесу спалювання жому. На їх підставі визначено основні вимоги до конструкцій топок для спалювання віджатого жому. The article discusses the possibility of using sugar beet pulp to produce alternative fuels for the purpose of comprehensive utilization of raw materials and increase production efficiency. The possibility of burning bagasse to produce a secondary fuel. Analytical calculations were carried out to establish the conditions and modes of combustion pressed pulp, identified the most effective modes of flow of the combustion process bagasse. On this basis, the basic requirements for structures of furnaces for burning pressed pulp.Документ Витрати тепла і пари на виробництво цукру: перспективні, проектні, реальні(1994) Князєв, Арнольд Олексійович; Філоненко, Віталій Миколайович; Василенко, Сергій Михайлович; Петренко, Валентин ПетровичНа базі матеріалів енергетичних аудитів цукрових заводів України та створеної математичної моделі енерготехнологичного комплексу цукрового заводу встановлено реальні, перспективні та проектно-досяжні витрати енергоресурсів на вироблення цукру. Based on energetichsky audits of sugar plants of Ukraine and the developed mathematical model of a power technological complex of sugar plant real, perspective and project and achievable expenditures of energy resources are set.Документ Вплив окремих факторів на ефективність теплоспоживання цукрового заводу(2012) Василенко, Сергій Михайлович; Самійленко, Сергій Миколайович; Кухар, Володимир Миколайович; Лисюк, П. І.; Штангеєв, Костянтин Остапович; Кривець, Тетяна ОлександрівнаНаведено порівняльний аналіз витрат теплоти, пари, умовного палива та природного газу в цукровому виробництві для послідовних етапів реконструкції цукрового заводу з метою підвищення ефективності тепло споживання. The comparative analysis of charges of heat, steam, standard fuel and natural gas is resulted in a sugar production for the successive stages of reconstruction of sugar factory with the purpose of increase of efficiency heat consumption.Документ Гідродинаміка окремих струменів рідини в апаратах зі щілинними розподільними пристроями(Наукові праці НУХТ, 2004) Василенко, Сергій Михайлович; Бондар, Володимир Іванович; Шутюк, Віталій ВолодимировичПроаналізовано результати експериментального дослідження гідродинаміки струменів води, що утворюються при її витіканні зі щілинних розподільних пристроїв в поперечному потоці пари. Для замикання задачі руху струменів рідини запропоновано модель еквівалентної масової сили, яка дала змогу врахувати вплив інтенсивності міжфазової взаємодії на траекторії струменів.Документ Гідродинаміка окремих струменів рідини в апаратах зі циліндричними розподільними пристроями(2015) Бондар, Володимир Іванович; Василенко, Сергій Михайлович; Шутюк, Віталій ВолодимировичПроаналізовано результати експериментального дослідження гідродинаміки струменів води, що утворюються при її витіканні зі циліндричних розподільних пристроїв в поперечному потоці пари. Визначені граничні режими витікання та критичні параметри початку диспергування поодинокого струменя рідини. The analysis of results of an experimental research of hydrodynamics of jets of water which are formed at its expiration of culindrical-holes at a cross motion of stream. Defined modes marginal leakage and critical parameters of early single dispersion liquid jet.Документ Гідродинаміка парорідинних течій у плівкових випарних апаратах(Харчова промисловість, 2003) Василенко, Сергій Михайлович; Бондар, Володимир Іванович; Форсюк, Андрій ВасильовичЗа результатами аналізу експериментальних даних запропоновано залежність для визначення еквівалентної шорсткості міжфазної поверхні в парорідинних кільцевих потоках. Розроблено методику розрахунку зведеного коефіцієнта гідравлічного опору та дотичного напруження на міжфазній поверхні, потрібного для замикання моделі теплоперенесення в плівках рідини.Документ Гідродинамічні режими течії поодинокого циліндричного вільностікаючого струменя рідини(2014) Бондар, Володимир Іванович; Бакуменко, Катерина; Василенко, Сергій МихайловичАналіз гідродинаміки циліндричного струменя рідини дозволив розробити фізично обґрунтовану класифікацію режимів його течії. Analysis of the hydrodynamics of a cylindrical liquid jet allowed to develop physically reasonable classification of its current mode.Документ Деамонізація конденсатів(2010) Петренко, Валентин Петрович; Василенко, Сергій МихайловичВиконано аналіз існуючих промислових способів деамонізації конденсатів та масообмінних процесів десорбції аміаку у деамонізаторах різних конструкцій. Отримані залежності взаємозв'язку витратних, масообмінних та геометричних параметрів десорбційних колон, як результат розв'язку відповідних диференціальних балансових та масообмінних рівнянь. Наведені динамічні та статичні навантажувальні характеристики відпарної колони. Наведена типова схема ув'язки схеми деамонізації конденсатів у теплову схему цукрового заводу.The analysis of existing industrial methods for condensates deammonization and mass exchange processes of ammonia desorption in demmonizators of different designs is made. Received dependences of interrelation account, mass exchange and geometrical parameters of stripping columns, as result of the solution of corresponding differential balance and mass exchange equations. Dynamic and static loading characteristics of steam-stripping columns are described. Typical scheme of coordination of the deammonization scheme of condensates in the thermal scheme of sugar mill.Документ Дослідження вмісту важких металів і нітратів у томатпродуктах(2009) Василенко, Сергій Михайлович; Ващук, Тимофій Олександрович; Шутюк, Віталій Володимирович; Бондар, Володимир ІвановичРозроблено розрахункові залежності для визначення вмісту у них важких металів — свинцю, міді, цинку. Встановлена залежність зміни концентрації нітратів у томат-продуктах кримського виробництва від концентрації сухих речовин у них. Розроблено модель, що дає можливість дозволяє враховувати зниження кількості нітратів, що містяться в томат-продуктах, у процесі їх згущення.