Перегляд за Автор "Вересоцький, Юрій Іванович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 27
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Апаратурно-технологічні схеми виробництва пектиновмісних порошків(2011) Метльов, Сергій Геннадійович; Овчарук, Володимир Олексійович; Вересоцький, Юрій Іванович; Бабко, Євген Миколайович; Ющук, Інна ВасилівнаНаведено результати дослідження існуючих способів отримання сушених харчових порошків та започатковано розроблення нових технологічних схем виробництва сухих пектиновмісних екстрактів.Документ Вакуум-апарат періодичної дії для уварювання утфелю (Патент на корисну модель № 75187)(2012) Бабко, Євген Миколайович; Вересоцький, Юрій Іванович; Олійник, Віктор ВікторовичВакуум-апарат періодичної дії для уварювання утфелю містить вертикальний циліндричний корпус, пристрій для подачі пари в нагрівальну камеру з кип'ятильними трубками, центральну циркуляційну трубу, ловушку-сепаратор, спускний клапан та додаткові пристрої для вдування пари під нагрівальну камеру. A vacuum apparatus of discontinuous operation for fillmass boiling contains vertical cylindrical housing, device for vapor supply into heating chamber with boiler tubes, central circulation pipe, separator box, drain valve and additional devices for steam injection under the heating chamber.Документ Визначення аеродинамічних властивостей сушильної камери з метою інтенсифікації процесу розпилювального сушіння молочних продуктів(2012) Вересоцький, Юрій Іванович; Бабко, Євген Миколайович; Кононов, С. М.Досліджено аеродинамічні властивості камери сушіння з верхньою подачею теплоносія. Обрано нову технологічну схему роботи сушильної камери. Investigated the aerodynamic properties of the drying chamber to the upper coolant supply. A new technological scheme of the drying chamber.Документ Визначення впливу коливань потоків теплоносія на час перебування частинок продукту в дискових розпилювальних сушарках промислового типу(2020) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичСушіння розпилюванням - це перетворення продукту з рідкого стану в висушений шляхом розпилення в гаряче сушильне середовище (Masters, 1972). Така техніка сушіння використовується в ряді технологічних виробництв для виробництва харчових продуктів, миючих та косметичних засобів, фармацевтичних препаратів. Так компанія Fonterra Co-operative Group Ltd., найбільший у світі експортер молочної продукції, використовує близько 40 сушарок для розпилення на 25 виробничих площах в Новій Зеландії. Spray drying is the conversion of a product from a liquid state to a dried state by spraying it into a hot drying environment (Masters, 1972). This drying technique is used in a number of process industries for the production of food, detergents, cosmetics, and pharmaceuticals. For example, Fonterra Co-operative Group Ltd., the world's largest exporter of dairy products, uses about 40 spray dryers at 25 production sites in New Zealand.Документ Визначення кінетичних характеристик процесу сушіння молочної сироватки розпилювальним способом(2012) Вересоцький, Юрій Іванович; Бабко, Євген МиколайовичНаведено аналітичний огляд існуючих способів переробки молочної сироватки та обгрунтовані способи повного використання усіх її сухих компонентів в умовах промисловості. Визначено кінетичні та температурно-вологі характеристики процесу сушіння одиничних краплин молочної сироватки. Викладено результати досліджень тепло- та масообміну процесу розпилювального сушіння молочної сироватки та отримані рівняння, які дозволяють розраховувати температури краплин в період кіркоутворення, коли процес сушіння лімітується низькою вологопровідністю. An analytical review of existing methods for the processing of whey and justifiable way of full use of all its components in the dry conditions of the industry. The kinetic and temperature-wet characteristics of single droplet drying whey. The results on the heat and mass transfer process of spray drying of whey and equations allowing to calculate the temperature drops during the formation of a crust, when the drying process is limited by the low hydraulic conductivity.Документ Визначення оптимальних режимів процесу уварювання кондитерських мас з метою удосконалення конструкції ротаційного теплообмінника(2012) Вересоцький, Юрій Іванович; Бабко, Евгений Николаевич; Зуляк, Олександр СтепановичВизначено вплив геометричних форм робочих органів на рух маси в робочій камері під час процесу уварювання кондитерської маси в ротаційному теплообміннику. The effect of the geometrical shape of knives-scrapers for confectionery mass movement in the chamber during the process of boiling in a rotary heat exchanger.Документ Використання засобів автоматизованого проектування при розробці та модернізації технологічного обладнання галузі(2014) Савчук, Ольга Вікторівна; Вересоцький, Юрій ІвановичЗавдяки створенню тривимірних об'єктів деталей та вузлів установки та використанню вбудованих в програмно-апаратний комплекс фірми Autodesk розрахункових модулів були проведені проектні та перевірочні розрахунки, що дозволило визначити нові параметри роботи обладнання і знайти шляхи для подальшої його модернізації і удосконалення. Through the creation of three-dimensional objects parts and components installation and use of the built-in software and hardware company Autodesk calculation modules were conducted design and test calculations allowed to define new parameters of the equipment and to find ways for further modernization and improvement.Документ Вплив жалюзійного розподілення теплоносія в дискових розпилювальних сушарках для молочних продуктів(2021) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичПроцес розпилювання характеризується сукупністю сил, що діють на струмінь чи плівку рідини, яка виходить з розпилювача. До них відносяться сили поверхневого натягу та сили нормального тиску газового середовища, що протидіють їм; сили інерції та в’язкості; сили тертя при взаємодії струменів з навколишнім середовищем. Взаємодія вказаних сил визначає динаміку розвитку процесу розпилення рідинних струменів чи плівок на краплини.Документ Дискова розпилювальна сушарка (патент на корисну модель №139272)(2019) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій Іванович; Шемідько, Дмитро ОлександровичДискова розпилювальна сушарка містить підвід теплоносія, розпилювальний пристрій, вертикальний циліндричний корпус башти. Як підвід теплоносія встановлено тангенційну систему підведення сушильного агента, яка складається з чотирьох тангенційних підводів.Документ Дискова розпилювальна сушарка з жалюзійним розподіленням теплоносія (патент на корисну модель №148755)(2021) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичДискова розпилювальна сушарка містить сушильну башту, розпилювальний диск, трубопровід для виведення частини відпрацьованого повітря, підвід теплоносія, тангенційний підвід повітря в об'єм камери сушіння та вивантажувач готового продукту. В підвід теплоносія додатково встановлено розподіл з 12-ти жалюзі для регулювання кута вхідного повітря до розпилюючого факела.Документ Дослідження аеродинамічних характеристик розпилювального комплексу з верхнім жалюзійним регулюванням потоку сушильного повітря(2022) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичНайбільш поширеним методом, що застосовується для отримання дрібнодисперсної харчової продукції, є процес сушіння. Сучасна тенденція розвитку сушильної технології – забезпечення максимальної інтенсифікації процесів розпилювального сушіння при одночасному поліпшенні якості матеріалу, що висушується.Документ Дослідження верхнього жалюзійного розподілення теплоносія та визначення ефективних параметрів сушіння в комплексах розпилювального типу(2021) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичПроведено огляд випаровування вологи з частинок молочних продуктів, зокрема молочної сироватки, та руху крапель, що важливо для оптимізації процесу сушіння розпиленням. Дослідження на основі методу Ейлера-Лагранжа експериментально підтверджені в моделі з верхнім розподіленням теплоносія в дисковому розпилювальному комплексі. Прогнозована температура добре узгоджується з виміряним значенням, а максимальна відносна похибка становить 2,76%. Візуалізовано продемонстрований мультифізичний газорозподіл і траєкторії крапель. У процесі сушіння спостерігалося явище зворотного потоку повітря та закрученого руху крапель. Підвищення температури повітря на вході може збільшити швидкість висихання, а збільшення швидкості обертання диска може викликати налипання продукту на стінки розпилювального комплексу. Результати допомогли в подальшому проєктуванні та розумінні оптимальних параметрів. An overview of the evaporation of moisture from particles of dairy products, in particular whey, and the movement of droplets is important for optimizing the spray drying process. Studies based on the Euler-Lagrange method are experimentally confirmed in the model with the upper distribution of the coolant in the disk spray complex. The predicted temperature agrees well with the measured value, and the maximum relative error is 2.76%. The demonstrated multiphysical gas distribution and droplet trajectories are visualized. During drying, the phenomenon of reverse air flow and swirling motion of the drops was observed. Increasing the inlet air temperature can increase the drying speed, and increasing the speed of rotation of the disk can cause contamination of the walls of the spray complex. The results helped in further design and understanding of the optimal parameters. The simulation was performed according to the actual geometry of the pilot centrifugal spray dryer, avoiding the uncertainty of scaling. Meanwhile, spray drying experiments were performed in this spray dryer. Compared to most previous models, which use only the initial data for verification, this work identified 15 temperatures in the volume of the drying complex when changing the feed parameters representing the temperature distribution inside the tower to verify the accuracy of the simulation results. On this basis, the distribution of temperature, humidity and velocity of hot air, as well as the trajectory of droplets was studied and analyzed. In addition, the influence of the inlet air temperature and the speed of rotation of the spray disk on the behavior of the drops during drying was studied.Документ Дослідження гідродинаміки і кінетики тепло- та масообмінних процесів розпилювального і сушіння молочної сироватки(2002) Вересоцький, Юрій Іванович; Орлов, Леонід Олексійович; Бодров, Віктор СеменовичРозглянуто та проаналізовано результати експерементів розпилювального сушіння молочної сироватки .Запропановано критеріальні рівняння гідродинаміки та кінетики тепло маособміну одиничної краплі та потоку краплин. Considered and analyzed the results of experiments spray drying whey. Proposed the criterion equations of hydrodynamics and kinetics of heat maosobminu single drop and flow dropsДокумент Дослідження масообмінних процесів та гідродинамічних характеристик розпилювальних сушильних комплексів(2019) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичМолочна сироватка містить у своєму складі до 50 % сухих речовин молока, що складає 36 % його енергетичної цінності, тому особливої актуальності набули питання використання її в харчових цілях при безвідходній переробці молока. Одним з найефективніших способів зменшення втрат сироватки та максимального використання всіх її компонентів є організація її переробки в концентрати, що довго зберігаються – сухі та згущені.Документ Дослідження потоків та липкості молочних продуктів в розпилювальних сушарках за допомогою CFD технологій(2022) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичЦя стаття охоплює область обчислювальної гідродинаміки (CFD) та її застосування в розпилювальній сушці, а також типові схеми потоку, які зустрічаються в цих сушарках. Ці моделі потоків особливо стосуються питань, пов’язаних із розпилювальним сушінням харчових продуктів, у тому числі харчових інгредієнтів, а саме термічної деградації. Втрати хімічних властивостей та липкості частинок на стінках сушильного апарату, і зв’язки між моделями потоків, траєкторій висушених частинок. Проведено моделювання, щоб продемонструвати, що рішення не залежить від вибраного розміру сітки, вибраного кроку за часом (у перехідних розрахунках) і кількості використовуваних типових частинок. Крім того, вибрано відповідні чисельні схеми, щоб забезпечити високу чисельну точність для даної задачі. Зокрема, наближення конвективних параметрів сушіння має вирішальне значення, оскільки схеми низького порядку є стабільними, але дифузними, тоді як схеми високого порядку більш точні, але їх важче розраховувати. В результаті, правильне рішення може бути отримане лише за умови вибору відповідних фізичних моделей і правильної конвергенції розрахунків. Загальні елементи будь-якого аналізу сушіння включають баланс маси та енергії, процеси транспортування, такі як конвекція та дифузія, а також підхід до аналізу реакційних процесів, швидкості реакції та її результатів. З використанням пакетів обчислювальної гідродинаміки (CFD) у сфері розпилювального сушіння було розглянуто та продемонстровано траєкторії руху продукту в розпилювальній сушарці, розраховані вектори направлення польоту частинки та інші фактори. Приклади того, як класичні хіміко-технічні аналізи та 3д моделювання процесу розпилення можуть бути застосовані в продуктах харчування, обробка включає оцінку втрати хімічних властивостей вже готового продукту і ступеня термічної деградації. This article covers the field of Computational Fluid Dynamics (CFD) and its application to spray drying, as well as typical flow patterns found in these dryers. These flow models are particularly relevant to issues related to the spray drying of food products, including food ingredients, namely thermal degradation. Losses of chemical properties and stickiness of particles on the walls of the spray dryer, and connections between flow patterns and trajectories of dried particles. Simulations are performed to demonstrate that the solution is independent of the grid size chosen, the time step chosen (in transient calculations) and the number of typical particles used. In addition, appropriate numerical schemes are chosen to ensure high numerical accuracy for this problem. In particular, approximating the convective drying parameters is crucial because low-order schemes are stable but diffuse, while high-order schemes are more accurate but more difficult to calculate. As a result, the correct solution can be obtained only if the appropriate physical models are selected and the calculations are correctly converged. Common elements of any drying analysis include mass and energy balance, transport processes such as convection and diffusion, and an approach to the analysis of reaction processes, reaction rates, and outcomes. With the use of computational fluid dynamics (CFD) packages in the field of spray drying, product movement trajectories in the spray dryer, calculated particle flight direction vectors and other factors were considered and demonstrated. Examples of how classical chemical and technical analyzes and 3D modeling of the spraying process can be applied in food products, processing includes the assessment of the loss of chemical properties of the already finished product and the degree of thermal degradation.Документ Дослідження процесів кристалізації молочної сироватки шляхом вибору оптимальних режимів роботи обладнання(2014) Вересоцький, Юрій Іванович; Бабко, Євген Миколайович; Ященко, Я. О.З метою забезпечення високої якості та продуктивності при виробництві сухої молочної сироватки на етапі кристалізації в процесі виробництва використовують станції охолодження ВОУ-3 та кристалізатори згущеної сироватки СК 12-5.Документ Моделювання гідродинамічних потоків у вакуум-апаратах періодичної дії(2012) Бабко, Євген Миколайович; Вересоцький, Юрій Іванович; Олійник, Віктор ВікторовичЗмодельовані гідродинамічні потоки утфелю в вакуум-апараті і розроблений пристрій для інтенсифікації процесу уварювання. Modeled hydrodynamic flows massecuite in vacuum apparatus and a device designed to intensify the process of boiling.Документ Моделювання процесу розпилення молока дисками з різними конструкціями сопел(Моделювання процесу розпилення молока дисками з різними конструкціями сопел / С. Ю. Лементар, В. В. Пономаренко, Ю. І. Вересоцький, Р. Л. Якобчук // Наукові праці Національного університету харчових технологій. - Т. 23, № 4. - К. : НУХТ, 2017. - С. 98–104., 2017) Лементар, Святослав Юрійович; Пономаренко, Віталій Васильович; Вересоцький, Юрій Іванович; Якобчук, Роман ЛеонідовичУ статті наведено результати моделювання процесу розпилення згущеного незбираного молока розпилювальними дисками із соплами круглого та прямокутного профілю, прямою та дуговою твірними. Встановлено, що при вказаних у статті вхідних параметрах продукт із круглих сопел виходить з максимальною швидкістю 173 м/с та має турбулентну енергію 62 Дж/кг. При використанні сопел з дуговою твірною та прямокутним перерізом продукт виходить в вигляді тонкої плівки трапецієвидного поперечного перерізу, яка має таку ж максимальну швидкість, але значно вищу турбулентну енергію (до 737 Дж/кг), що сприяє кращому диспергуванню вихідного потоку й утворенню більш дрібних крапель розпиленого молока. The results of modeling the process of sputtering of condensed whole milk by spraying disks with nozzles of round and rectangular profile, straight and arc generators are presented in the article. It was found that with the input parameters specified in the article, the product from the round nozzles comes out at a maximum speed of 173 m/s and has a turbulent energy of 62 J/kg. When using arc-shaped nozzles with a rectangular cross-section, the product emerges as a thin film of a trapezoidal cross section that has the same maximum velocity but significantly higher turbulent energy (up to 737 J/kg), which contributes to better dispersing of the output stream and formation of smaller drops of sprayed milk.Документ Моделювання процесу розподілення теплоносія в сушарці для термолабільних продуктів(2018) Никитюк, І. І.; Лементар, Святослав Юрійович; Вересоцький, Юрій Іванович; Риндюк, Дмитро ВікторовичЕфективність процесу сушіння харчових продуктів у псевдозрідженому шарі визначається газодинамічними параметрами потоку теплоносія, який, у свою чергу, залежить від конструкції газорозподільника. Основне завдання газорозподільника в сушарках з псевдозрідженим шаром — забезпечення рівномірних і сталих параметрів шару продукту без попадання частинок продукту в підрешітковий простір і забезпечення захисту газорозподільної решітки від негативного впливу з боку продукту. Це особливо важливо при проведенні високотемпературних процесів з речовинами, чутливими до впливу температури, наприклад, казеїном, які можуть розм ’якшуватись і налипати на решітку, збільшуючи її опір, аж до зупинки процесу. З метою знаходження раціональної конструкції газорозподільника виконано комп’ютерне моделювання розподілу теплоносія в сушильній установці для казеїну. При моделюванні використовувалися методи обчислювальної гідродинаміки (Computational Fluid Dynamics, CFD). На основі результатів моделювання запропоновано нову конструкцію газорозподільника з регульованими елементами. Виявлено, що гідравлічний опір цього газорозподільника складає 221 Па, що суттєво менше за опір у класичному нерухомому газорозподільнику з призматичними елементами (4952 Па). Також у модернізованій конструкції газорозподільника швидкість теплоносія в завислому шарі становить близько 5—6 м/с, що відповідає рекомендаціям щодо створення стійкого псевдозрідженого шару продукту при сушінні казеїну. Отже, при однакових початкових параметрах подачі теплоносія нова конструкція газорозподільника забезпечує кращі, ніж у нерухомому газорозподільнику, умови для висушування казеїну. Efficiency of the drying process of food products in the fluidized state is largely determined by the gas-dynamic parameters of the heat transfer agent flow, which, in turn, depends on the design of the gas-distributor. The main task of the gas-distributor in dryers with fuidi- zed state is to provide uniform and constant parameters of the product layer without falling product particles into the sublayer space and to ensure the protection of the gas distribution grid from the negative impact of the product. This is especially important when occur high-temperature processes with substances that are temperature sensitive, such as casein, which can soften and stick to the grid, increasing its resistance, up to the stop of the process. In order to find the rational design of the gas-distributor, we performed a computer simulation of the distribution of heat transfer agent in a drying plant for casein. In the simulation, computational fluid dynamics (CFD) methods were used. Based on the simulation results, a new design of a gas-distributor with adjustable elements was proposed. It was found that the hydraulic resistance of this gas-distributor is 221Pa, which is significantly less than the resistance in a classic stationary gas-distributor with prismatic elements (4952Pa). In the modernized design of the gas-distributor, the heat transfer agent velocity in the fluidized layer is about 5—6 m/s, which corresponds to the recommendations for the creation of a stable fluidized-state product layer during the casein drying. Consequently, with the same initial parameters of heat transfer agent, the new design of the gas-distributor provides better conditions for casein drying than with a stationary gas-distributor.Документ Оптимізація процесу розпилювального сушіння шляхом аеродинамічного аналізу та модифікації конструкції(2023) Туфекчі, Валентин Іванович; Вересоцький, Юрій ІвановичПроцес розпилювального сушіння широко використовується в багатьох галузях промисловості для отримання порошків з рідин. Однак цей процес можна вдосконалити шляхом оптимізації аеродинаміки та конструкції розпилювального комплексу. Метою цього дослідження є вивчення впливу аеродинамічного аналізу та модифікації конструкції на оптимізацію процесу розпилювального сушіння. The spray drying process is widely used in many industries to produce powders from liquids. However, this process can be improved by optimizing the aerodynamics and design of the spray drying complex. The purpose of this study is to investigate the effect of aerodynamic analysis and design modification on the optimization of the spray drying process.