Перегляд за Автор "Грегірчак, Наталія Миколаївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 82
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз мікробіологічної контамінації пряно-ароматичної сировини, що використовується в технологіях томатних соусів(2018) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Шикирава, Аліна ВолодимирівнаВ статті проаналізовано стан ринку консервованих продуктів, а саме томатних соусів. Встановлено, що сучасні методи розширення асортименту та заходи щодо покращення якості продуктів перероблення томатів висувають підвищені вимоги до додаткових інгредієнтів – пряно-ароматичної сировини. The article analyzes the state of the market of sauces and finds that modern methods of expanding the range and measures to improve the quality of sauces put forward increased requirements for auxiliary materials - spice-aromatic raw materials. The qualitative composition of the microflora of spices is not yet sufficiently studied. Microbiological research in this area is of great practical importance, and mainly because of the addition of spices to foods, their bacterial contamination increases significantly. It has been established that spicy-aromatic raw material can be a large source of microbiological contamination of canned products, therefore, samples of spices used in the production of tomato sauces are selected as the subject of further analysis.Документ Аналіз ризиків при виробництві вермішелі швидкого приготування(2020) Грегірчак, Наталія Миколаївна; Слободян, Ольга Петрівна; Цапко, Софія ОлександрівнаРозглянуто небезпечні фактори, які можуть становити ризики для якості вермішелі швидкого приготування. Встановлено критичні контрольні точки для кожного етапу виробництва продукції, визначено критичні межі, запропоновано попереджувальні дії, наведено сучасні методи контролю і періодичності проведення заходів для моніторингу. The article touches upon the issue of hazards that can jeopardize the quality of instant noodles. Much attention is given to critical control points and advanced control techniques, along with monitoring intervals.Документ Аналіз та оцінка критеріїв мікробіологічної безпечності борошняних кондитерських виробів з мармеладом та суфле нової рецептури(Хлібопекарська і кондитерська промисловість України, 2011) Вітковський, І. В.; Грегірчак, Наталія МиколаївнаДосліджено мікробіологічні показники бісквітних тістечок з мармеладом та суфле нової рецептури в процесі їх зберігання з врахуванням коефіцієнту резерву. investigated microbiological indicators sponge cakes with marmalade and soufflé new formulation during storage taking into account the factor reserve.Документ Антагоністичні властивості метаболітів дріжджів Saccharomyces cerevisiae(2014) Дорош, Ганна П.; Грегірчак, Наталія МиколаївнаЛізовані клітини дріжджів виділяють у навколишнє середовище біологічно активні речовини та низькомолекулярні продукти життєдіяльності, в якості яких можуть виступати гідролітичні ферменти, не використані запасні речовини, накопичені токсини та інші продукти метаболічного обміну, які сприяють пригніченню росту бактерій. Дія метаболітів дріжджів та лізованих дріжджових клітин на грамнегативні і грампозитивні мікроорганізми різна. Тому лізати культур дріжджів представляють перспективний матеріал для подальших досліджень. с. Lysed yeast cells release into the environment of biologically active substances and low-waste products, as that may act as hydrolytic enzymes, used spare material, accumulated toxins and other metabolic products that contribute to the inhibition of bacterial growth. Effects of yeast metabolites and lysed yeast cells on Gram-negative and Gram-positive bacteria is different. Therefore, lysates of yeast cultures represent a promising material for further research.Документ Біодеградабельні плівки, що запобігають мікробіологічному псуванню продукції(2016) Чорна, Анастасія Іванівна; Шульга, Оксана Сергіївна; Арсеньєва, Лариса Юріївна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Зусько, Катерина ВікторівнаВикористання ТіО2 та базальтового туфу дозволяє отримувати плівки, які запобігатимуть мікробіологічному псуванню виробів, що сприятиме подовженню терміну зберігання продукції. The use of TiO2 and basalt tuff allows to obtain a film that will prevent microbiological spoilage of products that will help lengthen the shelf life of products.Документ Біотехнологія очищення грунтів та водойм, забруднених нафтопродуктами(1995) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Салюк, Анатолій Іванович; Грегірчак, Наталія МиколаївнаДокумент Біоцидні препарати: властивості, дія, застосування(сучасне птахівництво, 2005) Грегірчак, Наталія МиколаївнаНині на ринку є багато дезінфектантів з різними діючими речовинами. в основі дії біоцидів лежить їх здатність інгібувати реакції метаболізму. Now on the market there are many disinfectants with different active ingredients. At the heart of biocides is their ability to inhibit reactions of metabolism.Документ Виділення і очистка бета-дефенсину-2 людини(2011) Погрібний, Петро Васильович; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Зайцева, Є. С.Представлено результати експерименту за схемою виділення та очистки бета-дефенсину-2 людини із застосуванням афінної хроматографії. Показано, що препарат чистого hBD-2 було елюйовано в діапазоні концентрацій 40-70% ацетонітрила. The results of the experiment under the scheme isolation and purification of human beta-defensin-2 using affinity chromatography are presented. It was determined that the preparation of pure hBD-2 was desorbed with concentrations in the range of 40-70% acetonitrile.Документ Вплив хмелю на активність мікрофлори хліба(2008) Рак, Валентина Петрівна; Ганжа, Марина Іванівна; Ірха, Юлія Олександрівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Юрчак, Віра ГаврилівнаВстановлено, що хміль у кількості 0,04 – 0,08 % до маси борошна знижує активність молочнокислих бактерій у заквасках, знижує їх кислотність. На активність пресованих дріжджів хміль у вказаній кількості практично не впливає, але пригнічує розвиток сторонньої мікрофлори. It is set that hop at amount 0,04 - 0,08 percent to the weight of flour lower activity of lactic-acid bacteria in leaven, reduces its acidity. In the indicated amount hop does not practically influence on the activity of the pressed yeasts, but it oppresses development of the extraneous microbial population.Документ Впровадження системи НАССР у фармацевтичне виробництво(2013) Бугера, Анна; Грегірчак, Наталія МиколаївнаВпровадження системи НАССР у фармацевтичне виробництво є досить перспективним. Система НАССР могла б полегшити й зробити більше ефективним перехід фармацевтичної промисловості до роботи відповідно стандартів GMP. Ця система може дати найбільш повні гарантії по забезпеченню споживача безпечною продукцією, при цьому не вимагаючи будь-яких істотних капіталовкладень, завдяки проведенню організаційних заходів, що мають назву ≪управління ризиками≫. Головна ідея НАССР — зосередження уваги на тих етапах процесів й умовах виробництва, які є критичними для безпеки лікарських засобів; забезпечення гарантії того, що ця продукція не завдасть шкоди споживачеві; встановлення мір, необхідних для їх контролю. Implementation of HACCP in pharmaceutical production is very promising. HACCP system would facilitate and make more effective the transition of pharmaceutical industry to work in accordance with the standards of GMP. This system can provide the most comprehensive warranty to ensure safe consumer products, not requiring any significant investment, by virtue of arrangements that are called risk management. The main ideas of HACCP are: focusing on those stages of production processes and conditions that are critical for the safety of medicines; assuring that these products will not harm the consumer; establishing the measures necessary for their сontrol.Документ Вітамінна цінність та мікробіологічна безпека заморожених плодів вишні при зберіганні(2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Науменко, Наталія Валентинівна; Камінська, Світлана ВладиславівнаНа з’ясуванні можливості досягнення високих показників якості та безпеки при використанні сучасних методів заморожування орієнтовано дану роботу, в якій предметом дослідження обрано плоди вишні (ДСТУ 8325:2015. Вишня свіжа) сортів Володимирська, Шубинка, Мічуріна плодюча, Шпанка, Мономах. Досліджено динаміку зміни основних вітамінів – вітаміну С, біофлавоноїдів, каротиноїдів при заморожуванні, в процесі зберігання та дефростації напівфабрикатів перед їх застосуваннямДокумент Дезінфектанти нового покоління в технологіях знезараження музейних об'єктів(2006) Фалендиш, Наталія Олексіївна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Мисан, Г. Ф.Проблема біодеструкції одназ актуальних проблем у багатьох галузях господарства, в тому числі і на певних стадіях технологічного процесу музейної справи. Biodegradation problem one of the actual problems in many industries, including in certain stages of the process museumДокумент Дослідження антимікробних властивостей комбінованих дезінфікуючих засобів при обробці поверхонь різного типу(2014) Морди, Тетяна; Грегірчак, Наталія МиколаївнаПри обробленні різних поверхонь досліджуваними дезінфікуючими розчинами було встановлено, що найкращими антимікробними властивостями володіють 0,5 % розчин ПГМГ та комбінований препарат. When cutting various surfaces studied disinfectant solution has been found that the best anti-microbial properties are 0.5% solution PHMG and drug combinations.Документ Дослідження біологічної активності новосинтезованих сполук(2009) Грегірчак, Наталія Миколаївна; Косянчук, Я. С.Пошук нових синтетичних протимікробних речовин базується переважно на скринінгу in vitro великих масивів хімічних сполук по відношенню до невеликої кількості потрібних видів біологічної активності і включає два етапи. Перший етап - компютерний скринінг новосинтезованих органічних сполук системою PASS на визначення типу протимікробної дії. В ході проведення другого етапу роботи було досліджено 22 новосинтезовані органічні сполуки на антимікробну активність на тест-культурах, механізм дії яких полягає в дезорганізації структур мембран мікроорганізмів (Membrane integrity antagonist). Отримані дані дозволили визначити найбільш ефективні зразки щодо досліджених тест-культур та їх специфічність до вибраних тест-об’єктів. Researching of new synthetic antimicrobial substanses generally rests on screening in vitro big number chemical compounds in concerning of element indispensable kinds of biological activity and included two important stages. First of them was computer screening of new synthesized organic compounds by PASS system for definition antimicrobial activity. In the course of second stage of treatise 22 new synthesized organic compounds were checked on their antibiotic activity on microorganisms cell culture. Mechanism of these action proved in disorganize membranes structure(Membrane integrity antagonist). The evidence of our research made us possibility to determined the most effective organic compounds to the ample quantity and peculiaritied them to different groups of microorganisms.Документ Дослідження впливу мікрофлори закваски на мікробіологічну безпеку хліба із пророщеного зерна пшениці(2012) Рушай, Олена Сергіївна; Грегірчак, Наталія МиколаївнаДля виготовлення хліба із пророщеного зерна пшениці використовується закваска спонтанного зброджування, виготовлена із диспергованого пророщеного зерна пшениці. Внаслідок життєдіяльності молочнокислих бактерій у заквасці підвищується кислотність, що позитивно впливає на якість готового виробу. Окрім молочнокислих бактерій у заквасках розвиваються й інші групи мікроорганізмів. Встановлено кількісний та якісний склад мікрофлори закваски, її здатність до пригнічення росту тест-культур та вплив на мікробіологічну безпеку хліба із пророщеного зерна пшениці. Spontaneous fermentation sourdough made of developed atomized sprouted wheat is using for making bread from sprouted wheat. In sourdough lactic acid bacteria increased acidity, this positively affects the quality finished product. In addition to lactic acid bacteria in sourdough other groups of microorganisms are developing. The quantitative and qualitative composition of microflora fermentation, its ability to suppress growth of test cultures and the impact on microbiological safety of bread with sprouted wheat were researched.Документ Дослідження впливу порошку топінамбура на вміст цукрів у хлібі житньому заварному(2019) Волощук, Галина Іванівна; Ярковий, Андрій Олексійович; Полуцька, Б. М.; Пашова, Наталя Вячеславівна; Грегірчак, Наталія МиколаївнаУ статті досліджено вплив порошку топінамбура (П Т) на вміст цукрів у хлібі житньому, приготовленому на заварці та заквасці. Розкрито механізм впливу порошку топінамбура на біохімічні та мікробіологічні процеси, перебіг яких відбувається під час приготування тіста. Методом експериментально статистичного моделювання визначено оптимальні дозування рецептурних компонентів для отримання хліба з мінімальним вмістом цукру в хлібі при таких дозуваннях (до маси борошна): П Т —3,3%; борошна в заварці — 5,0%; борошна в заквасці — 10% або 20%. Квазіоднофакторним аналізом встановлено закономірності впливу окремого фактора на масову частку цукру в хлібі. Підтверджено, що на збільшення вмісту цукру в хлібі впливають дозування заварки і ПТ. Середні кількості закваски забезпечують оптимальний рН дії цукроутворювальних ферментів борошна.Документ Дослідження впливу протипухлинних вакцин на основі курячих ембріональних білків та білоквмісних метаболітів Bacillus subtilis B-7025 на клітинну ланку імунітету у мишей з карциномою легені Льюїс(2012) Грегірчак, Наталія Миколаївна; Бабій, О. П.; Шпак, Є. Г.На моделі Карциноми легені Льюіса вивчали протипухлинну активність ксеногенних і гомологічних вакцин виготовлених на основі білоквмісних продуктів життєдіяльності Bacillus subtilis В-7025 з молекулярною масою 18,5 та 70 кДа. Був виявлений зв'язок між динамікою росту пухлин у мишей, імунізованих препаратами вакцин, та цитотоксичною активністю лімфоцитів та макрофагів. Research of influence of anticancer vaccines based on chick embryonic proteins and protein containing metabolites Bacillus subtilis B-7025 on cellular immunity in mice with Lewis lung carcinoma Antitumor activity of xenogeny and homologous vaccines prepared with the use of protein containing metabolites of Bacillus subtilis B-7025 with molecular weight 18.5 and 70 kDa were studied on Lewis lung carcinoma. The relation of tumour growth dynamics in mice that received vaccines injections with cytotoxic activity of lymphocytes and macrophages was revealed. It is shown that the most effective vaccine in influencing cellular fraction of the immune system operated mice with Lewis lung carcinoma wasthe one based on chicken embryonic protein and metabolite B.subtilis B-7025 with molecular weight 70 kDa. Those results can be used for further studies of the impact on humoral immunity and for potential production of anticancer vaccines based on glycoproteins and chicken embryonic proteins.Документ Дослідження впливу сорбінової кислоти на мікрофлору кондитерських кремів в процесі їх зберігання(Біотехнологія, 2012) Вітковський, І. В.; Грегірчак, Наталія МиколаївнаДосліджено вплив сорбінової кислоти та її солей на мікрофлору кондитерських кремів швидкого приготування і можливість застосування для продовження їх строків придатності. Результати досліджень свідчать про зниження загального числа мікроорганізмів у процесі зберігання під впливом сорбінової кислоти і сорбата натрію. Исследовано влияние сорбиновой кислоты и ее солей на микрофлору кондитерских кремов быстрого приготовления и возможность применения для продолжение их сроков годности. This work is representing the results of microbiological research influence of sorbic acid and its salts on the microflora of the cream confectionery.-The results of research show that a reduction in the total number of microorganisms during storage under the influence of sorbic acid and sodium sorbate.Документ Дослідження впливу хмелю на мікрофлору хліба(2009) Юрчак, Віра Гаврилівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Рак, Валентина Петрівна; Ганжа, Марина ІванівнаВ роботі дано кількісну оцінку бактерицидної дії ароматичного сорту хмелю на контамінуючу мікрофлору хліба та активність дріжджів і молочнокислих бактерій. Показано, що хміль у дозуванні 0,04 – 0,08 % до маси борошна не впливає на життєдіяльність дріжджів і проявляє інгібуючий вплив на молочнокислі бактерії. The quantitive estimation of bacterial effect of aroma hop to the contaminative bread microflora and activity of yeast and milk acid bacterias has been given in the paper. It has been observed that hop in 0,04 – 0,08 % to the weight of flour does not effect to the yeast activity and inhibiting the milk acid bacterias.Документ Дослідження впливу хімічних компонентів хмелю та способу внесення на розвиток сторонньої мікрофлори хліба(2009) Циганин, Євгенія Андріївна; Рак, Валентина Петрівна; Грегірчак, Наталія Миколаївна; Юрчак, Віра Гаврилівна; Пасічник, Ірина ОлександрівнаВстановлено, що кращий бактерицидний вплив має хмелевий відвар порівняно з використанням хмелю у вигляді гранул. Зі зменшенням вмісту α-кислот бактерицидна дія хмелю зменшується. Found that the best bactericidal effect is intoxicating broth compared to the use of hops in pellet form. With the decrease in the content α-acids, bactericidal action of hops is reduced.