Перегляд за Автор "Дубковецький, Ігор Володимирович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 113
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Актуальність процесу сушіння продуктів з яблук комбінованим енергопідведенням(2015) Стрельченко, Людмила Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичВсім відомо, що один з найкращих методів збереження харчових продуктів, особливо сезонних, є сушіння. Цей процес водночас є досить простим та ефективним, але і енергозатратним. В даний час коли людство зосереджене на економії електроенергії постає глобальне завдання зменшення енергозатрат під час сушіння особливо актуально це в промислових масштабах. На сучасному ринку харчових продуктів можна знайти сушені яблука різних виробників, як вітчизняних так і закордонних, якість яких може коливатися в основному по-перше: від якості вихідної сировини – високого вмісту сухих речовин та цукрокислотного показника, а по-друге від способу та режимів сушіння. Everyone knows that one of the best methods of preserving foods, especially seasonal ones, is drying. This process, at the same time, is quite simple and effective, but also energy-efficient. At present, when humanity is focused on saving electricity, the global task of reducing energy consumption during drying is particularly relevant on an industrial scale. On the modern food market you can find dried apples from different manufacturers, both domestic and foreign, whose quality can fluctuate mainly in the first place: on the quality of the raw material - high content of dry matter and the sugar indicator, and secondly, the method and modes of drying.Документ Аналіз зміни швидкості теплоносія при комбінованому способі сушіння(2015) Бурлака, Тетяна Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичСушіння як один із методів консервування фруктів і овочів – складний та енергоємний процес і визначається тісним взаємозв'язком теплотехнічних закономірностей і технологічних властивостей сировини, що переробляється. Ефективність сушіння залежить не лише від обраного способу і температури, а ще й від швидкості проведення процесу. Швидкість циркуляції повітря в сушильному пристрої - найважливіший параметр процесу сушіння. Drying as one of the methods of preserving fruits and vegetables is a complicated and energy intensive process and is determined by the close interconnection of the heat engineering laws and technological properties of the raw material being processed. The effectiveness of drying depends not only on the chosen method and temperature, but also on the speed of the process. The rate of air circulation in the dryer is the most important parameter of the drying process.Документ Аналіз процесу сушіння грибів конвективним способом(2013) Бурлака, Тетяна Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичПроведено процес сушіння культивованих грибів Глива конвективним методом при 60, 70 і 80 градусів. Побудовано графіки швидкості сушіння грибів та криві конвективного способу сушіння грибів. Виведено рівняння кінетики сушіння з експериментальних залежностей dW /d та встановили, що на першій стадії швидкість сушіння можна приблизно вважати постійною. A drying process cultivated mushroom oyster mushroom convective method at 60, 70 and 80 de-grees. Schedules speed drying mushrooms and curves convection mode of drying mushrooms. Displaying drying kinetics equation from the experimental dependences dW / dt and found that the first stage of drying rate can be considered approximately constant.Документ Аналіз процесу сушіння комбінацій білкових препаратів конвективно-терморадіаційним способом(2015) Стрельченко, Людмила Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичПроблеми сьогодення, які пов'язані з екологічною ситуацією в україні, вимагають забезпечення населення високоякісними харчовими продуктами із збалансованим складом поживних та біологічно активних речовин. У зв'язку з цим особливо важливою стає реалізація державної затвердженої програми здорового харчування, що передбачає створення продуктів з нормованим складом і властивостями. Today's problems related to the ecological situation in ukraine require the population to provide high-quality food products with a balanced composition of nutrients and biologically active substances. In this regard, the implementation of a state-approved healthy nutrition program, which involves the creation of products with normalized composition and properties, becomes particularly important.Документ Аналіз процесу сушіння різних сортів грибів(2013) Бурлака, Тетяна Василівна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичВ зв’язку з погіршенням екологічної ситуації у світі одним із перших місць є виробництво вітамінних, антиоксидантних та протеїнових добавок і продуктів функціонального призначення, які спрямовані на профілактику різних захворювань, на зміцнення захисних сил організму людини до дії різних несприятливих факторів.анизма. In connection with the deterioration of the environmental situation in the world, one of the first places is the production of vitamin, antioxidant and protein supplements and functional products aimed at preventing various diseases, to strengthen the protective forces of the human body to the action of various adverse factors.Документ Вивчення можливості висушування квасної комбінованої закваски(2001) Прибильський, Віталій Леонідович; Антонюк, Tетяна Андріївна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичДля проведення досліджень передбачалось приготування замісу із зерна пшениці визначеної крохмалистості із заміною води на 25, 50, 75 % фільтратом зернової барди, його розварювання за низькотемпературною схемою з використанням ферментного препарату Термаміл - 120 L для розрідження середовища, подальше оцукрення затору ферментним препаратом Сан Супер - 240 L, зброджування сусла та його перегонка. Проведені дослідження якості дистилятів бражок показали, що після перших двох циклів застосування фільтрату барди вміст в них таких домішок як альдегіди, вищі спирти та ефіри суттєво не змінювався у порівнянню з контролем в усіх дослідних зразках. For research envisaged making dough from wheat certain krohmalystosti with replacement water for 25, 50, 75% of the filtrate grain bards, his cooking at low temperature scheme using enzyme Termamil - 120 L for dilution protection, further otsukrennya mash enzyme preparation Sao Super - 240 L, it must fermentation and distillation. The research quality distillates brazhok showed that after the first two cycles of leachate bards content of impurities such as aldehydes, higher alcohols and esters did not change significantly compared to control in all samples.Документ Вивчення процесу висушування комбінованої закваски(2002) Данилевська, Ліза Bасилівна; Антонюк, Tетяна Андріївна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Прибильський, Віталій Леонідович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Малежик, Іван ФедоровичКомбінована закваска використовується як збудник спиртового і молочнокислого бродіння при виробництві квасу та інших ферментованих напоїв. Combined yeast is used as the agent of alcoholic and lactic fermentation in the production of kvass and other fermented beverages.Документ Визначення основних тепломасообмінних параметрів сушіння культивованих грибів при різних способах енергопідведення(2015) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичЗараз існує велика потреба в зневоднених продуктах тривалого зберігання, у першу чергу з рослинної сировини. Не менш нагальною стоїть проблема економії електроенергії в будь-яких її аспектах, зокрема під час сушіння харчових продуктів в промисловості, де виробництво готової продукції передбачає значні витрати електроенергії. Механізм та інтенсивність перенесення вологи у матеріалі залежать від форми зв’язку вологи з матеріалом, дифузії парогазового середовища через капілярно-порову структуру матеріалу. Today there is a great need for long-term storage of dehydrated products, primarily from vegetable raw materials. No less urgent is the problem of energy savings in all its aspects, in particular during drying food industry, where production of finished products involves significant costs of electricity. Transfer mechanism and intensity of moisture in the material depend on the interconnected complex due process violations moisture from the material vapor diffusion environment through capillary pore structure of the material.Документ Визначення основних тепломасообмінних параметрів сушіння культивованих грибів при різних способах енергопідведення(2016) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Бурлака, Тетяна ВасилівнаЗараз існує велика потреба в зневоднених продуктах тривалого зберігання, у першу чергу з рослинної сировини. Сушіння грибів є однією з найважливіших стадій технологічного процесу виробництва харчових концентратів. Від режиму сушіння грибів залежить харчова цінність і якісні показники готової продукції, що є результатом структурно-механічних, біологічних та фізико-хімічних перетворень речовин. Для ефективної реалізації процесу сушіння грибів необхідно вивчити характер зв'язку вологи з визначенням ділянок, на яких здійснюється перетворення речовин при підвищенні температури. Не менш нагальною стоїть проблема економії електроенергії в будь-яких її аспектах, зокрема під час сушіння харчових продуктів в промисловості, де виробництво готової продукції передбачає значні витрати електроенергії. Механізм та інтенсивність перенесення вологи у матеріалі залежать від форми зв’язку вологи з матеріалом, дифузії парогазового середовища через капілярно-порову структуру матеріалу. В роботі висвітлені фактори, які впливають на якісні і кількісні характеристики сушіння культивованих грибів при різних способах енергопідведення. Now there is a great need for long-term storage of dehydrated products, primarily from vegetable raw materials. Drying mushrooms is one of the most important stages of the production process of food concentrates. From the mode of drying mushrooms depends on the nutritional value and quality indicators of the finished product is the result of structural and mechanical, biological and physico-chemical transformations of substances. For effective implementation of the process of drying mushrooms is necessary to examine the nature of moisture due to the definition of the sites on which the transformation of substances at higher temperatures. No less urgent is the problem of energy saving in all its aspects, in particular during the drying of food products in the industry, where the production of the finished product provides a significant cost of electricity. The mechanism and rate of moisture transport in the material depend on the form of moisture due to material vapor medium diffusion through capillary-porous material. The paper highlights the factors that affect the quality and quantity of dried cultivated mushrooms at various ways energy wrap.Документ Використання грибів, як сировини для сушіння(2014) Лановенко, Людмила Василівна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичПромислове розведення, вирощування в спеціальних умовах, система підживлень, зручність збирання врожаю зробили вирощування гливи і шампіньйонів прибутковим заняттям, а самі гриби недорогими і зручними для використання. Industrial breeding, breeding in special circumstances, fertilizing system, ease of harvesting done growing oyster mushrooms and lucrative, and most fungi inexpensive and convenient to use.Документ Використання нетрадиційної лікарської сировини в хлібопекарському виробництві(2014) Євчук, Яна Валеріївна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичЖорсткі реалії конкуренції на ринку змушують виробників розширювати асортимент нової продукції, яка відрізняється від продукції конкурентів. Одним із способів підвищення харчової цінності хліба може бути удосконалення технології виробництва хліба з використанням нетрадиційної рослинної сировини, яка є не тільки джерелом енергії, але і біологічно активних речовин (вітамінів, лімітуючих амінокислот, харчових волокон і мінеральних речовин). Hard realities of market competition forced producers to expand range of new products, which is different from the competition. One of the ways to improve the nutritional value of bread can be improved technology bread production using non-traditional plant material that is not only source of energy, but also biologically active substances (vitamins, limiting amino acids, dietary fiber and minerals).Документ Випробування конструкційних матеріалів на кавітаційну стійкість(2024) Тарасенко, Тарас Валерійович; Бадах, Валерій Миколайович; Макаренко, Микола Григорович; Дубковецький, Ігор ВолодимировичУ статті приведено результати експериментальних досліджень кавітаційної ерозії конструкційних матеріалів, що широко застосовуються авіаційних гідравлічних приводах. Визначено вплив насичення робочої рідини повітрям на інтенсивність кавітаційної ерозії конструкційних матеріалів. Запропоновано у якості генератора кавітації при дослідженні кавітаційної стійкості конструкційних матеріалів, використовувати дросельний пристрій, який працює у режимі розвинутої кавітації. Оцінено ефективність дросельних кавітаційних генераторів на основі їх витратно-перепадних характеристик. Визначено інкубаційний період конструкційних матеріалів, які широко використовуються у гідромашинобудуванні та їх кавітаційну стійкість. Досліджено швидкість кавітаційної ерозії від перепаду тиску на дросельному пристрої. Запропоновано підвищувати втомну довговічність конструкційних матеріалів шляхом кавітаційної обробки їх поверхні.Документ Вплив питомого навантаження на кінетику процесу при конвективно-терморадіаційному сушінні яблучних снеків(2018) Стрельченко, Людмила Василівна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичСнеки є одним з різновидів розповсюдженої в сучасному світі так званої «швидкої їжі». Існує велика кількість як натуральних снеків, так і з різними добавками. На основі аналізу ринку снеків в Україні виникла потреба в розробці нового продукту, яким можуть харчуватися люди з певними обмеженнями і навіть діти. Розробка нової технології яблучних снеків дає змогу отримати продукт з невисокою калорійністю та збалансованим хімічним складом. З метою встановлення оптимального питомого навантаження напівфабрикату дослідження виконували на лабораторній установці при різних навантаженнях: 2,2 кг/м , 4,4 кг/м , 6,6 кг/м , 8,8 кг/м та 11,0 кг/м . У результаті досліджень отримали п’ять зразків снеків. Органолептичний і фізико-хіміч- ний аналіз одержаних снеків показав, що оптимальним питомим навантаженням на сушарку є 8,8 кг/м2. Сировиною для сушіння був осінній сорт яблук Голден Делішес. Особливою перевагою цих яблук є значна величина плоду (більше 200 г), більше співвідношення порівняно з іншими сортами м’якоті до насіннєвої камери і менша товщина шкірки. Це дає змогу мінімізувати відходи, що має суттєве значення, особливо в промислових масштабах. Цей сорт яблук відрізняється високими вихідними показниками, зокрема вмістом цукрів і цукрово-кислотним індексом. Раціональні параметри сушіння та інтенсифікація процесу досягається комбінацією таких параметрів сушіння, як форма та розміри матеріалу і його питоме навантаження. Комбінація конвективного і термо- радіаційного сушіння при імпульсному донесенні теплоти до поверхні яблучних снеків забезпечила бажані якісні технологічні характеристики і зменшення витрат енергії порівняно з конвективним чи терморадіаційним сушінням. З’ясовано, що механізм та інтенсивність перенесення вологи у матеріалі залежать від форми зв’язку вологи з матеріалом, дифузії парогазового середовища через капілярно-порову структуру матеріалу. Наведено криві сушіння і швидкості сушіння, залежності коефіцієнтів тепломасообміну при різних навантаженнях конвективно-терморадіаційним енергопідведенням. Snacks are one of the varieties of the so-called “fast food” that is common in the modern world. There is a large number of snacks, both natural and with various additives. Based on the market analysis of snacks in Ukraine, there was a necessity to develop a new product that can be eaten by people with certain limitations and even children. The effectiveness of the drying process essentially depends on the specific loading of the raw material, which is determined by the mass (kg), referenced to unit area (m2). The development of a new apple snack technology allows to get a product with low calorie content and a balanced chemical composition. In order to determine the optimal specific load of the semi-finished product, the study was carried out at a laboratory installation at different loads: 2.2 kg/m2, 4.4 kg/m2, 6.6 kg / m2, 8.8 kg/m2 and 11.0 kg/m2. As a result of research, five samples of snakes were obtained. The organoleptic and physical-chemical analysis of the obtained snacks showed that the optimal specific load on the dryer is 8.8 kg/m2. The raw material for drying was the fall grade “Golden Delishes” apples. A particular advantage of these apples is the large fruit value (greater than 200 g), a greater ratio than other types of pulp to the seed chamber and a smaller peel thickness. This allows to minimize waste, which is essential, especially on an industrial scale. This variety of apples has high initial values, including the content of sugars and the sugar-acid index. The rational parameters of drying and intensification of the process are achieved by a combination of such drying parameters as shape and size of the material and its specific load. The combination of convective and thermo-radiation drying with impulse heat transfer to the apple snake surface allowed to achieve the desired qualitative technological characteristics and reduce energy costs compared to convective or thermos-radiation drying. The mechanism and intensity of the transfer of moisture in the material depend on the form of connection of moisture with the material, the diffusion of the vapor-gas medium through the capillary-pore structure of the material. The work presents the curves of drying and drying rates, the dependence of the heat and mass transfer coefficients under different loads by convective thermo-radiation power supply.Документ Вплив потужності інфрачервоних генераторів на основні тепломасообмінні параметри конвективно-терморадіаційного сушіння культивованих грибів(2017) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Бурлака, Тетяна Василівна; Петрусенко, АртемЯк джерела світлих променів використовували електричні кварцові випромінювачі. Електричні випромінювачі з кварцовими оболонками мають високу термічну стійкість та забезпечують в нормальному стані енергетичну освітленість до 10 Вт/см2. Опромінення трубчастими «темними» ІЧ-генераторами з довжиною хвиль 2,0…4,0 мкм здійснювалось зверху і знизу продукту при постійній швидкості руху теплоносія 5,5 м/с. Одночасно з опроміненням світлими та темними променями здійснювали конвективне підведення теплоти від зовнішнього ТЕНу потужністю 1 кВт. Потужність ІЧ-випромінювачів змінювалась. As sources of light beams, electric quartz emitters were used. Electric emitters with quartz shells have high thermal stability and provide in the normal state an energy illumination of up to 10 W/cm2. Irradiation with tubular "dark" IR generators with wavelengths 2.0 ... 4.0 μm was carried out from above and below the product at constant velocity of the coolant 5.5 m/s. Simultaneously with irradiation of light and dark rays, convective heat supply from an external TEN with a power of 1 kW was carried out. The power of infrared emitters has changed.Документ Вплив співвідношення потужностей зовнішнього конвективного нагрівача та терморадіаційних генераторів на органолептичні та фізико-хімічні показники культивованих грибів(2023) Дубковецький, Ігор Володимирович; Бурлака, Тетяна ВасилівнаЗа результатами експериментальних досліджень можна рекомендувати для виробництва сушених культивованих грибів глива співвідношення конвективної теплоти до теплоти терморадіації 1 до 2…2,5. Менша кількість терморадіації призводить до зростання витрат енергії на процес зневоднення, а збільшення пропорції терморадіації вище 2,5 рази погіршує вміст біологічно активних речовин за рахунок обгорання зовнішньої поверхні гриба та його розтріскування і деформацію.Документ Вплив співвідношення потужностей зовнішнього конвективного нагрівача та терморадіаційних генераторів на органолептичні та фізико-хімічні показники яблучних снеків(2023) Штих, Анна Євгеніївна; Дубковецький, Ігор ВолодимировичЗа результатами експериментальних досліджень можна рекомендувати для виробництва яблучної сировини, зокрема снеків співвідношення конвективної теплоти до теплоти терморадіації 1 до 1,5…2. Менша кількість терморадіації призводить до збільшення тривалості сушіння і впливає на колір продукції та погіршує органолептичні властивості.Документ Вплив співвідношення потужностей зовнішнього конвективного нагрівача та терморадіаційних генераторів на органолептичні та фізико-хімічні показники якісних зразків глоду Алмаатинського(2023) Дубковецький, Ігор ВолодимировичПісля терморадіаційно-конвективного сушіння було досліджено вплив співвідношення потужностей зовнішнього конвективного нагрівача та терморадіаційних генераторів на органолептичні та фізико-хімічні показники якісних зразків глоду Алмаатинського. Біологічна цінність плодів глоду Алмаатинського в значній мірі обумовлюється наявністю в них вітамінів, зокрема, аскорбінової кислоти, поліфенольних сполук та β-каротину, вміст яких в сушеному глоді наведений в таблиці.Документ Вплив швидкості теплоносія на основні тепломасообмінні параметри конвективно-терморадіаційного сушіння культивованих грибів(2015) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Буpлака, Тетяна ВасилівнаTransfer mechanism and intensity of moisture in the material depend on the interconnected complex due process violations moisture from the material vapor diffusion environment through capillary pore structure of the material.The work set depending on the basic characteristics of convective heat and mass-drying termoradiatsiynoho cultivated mushrooms oyster. Механізм та інтенсивність перенесення вологи у матеріалі залежать від взаємопов’язаного комплексу процесів порушення зв’язку вологи з матеріалом та дифузії парогазового середовища через капілярно-порову структуру матеріалу. В даній роботі встановлені залежності основних тепломасообмінних характеристик конвективно-терморадіаційного сушіння культивованих грибів глива від швидкості руху повітря.Документ Встановлення зміни складу сушених плодів глоду під час тривалого зберігання(2013) Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван Федорович; Євчук, Яна ВалеріївнаРозглянуто питання якості сушених продуктів переробки глоду під час зберігання в картонно-паперовій тарі і у поліетиленових пакетах. Досліджено збереженість β-каротину, аскорбінової кислоти, поліфенольних сполук, пектинових речовин впродовж 3–12 місяців для різних плодів сортів або видів глоду. The questions of the quality of dried products processing hawthorn when stored in cardboard and paper packaging and plastic bags. Investigated the safety β-carotene, ascorbic acid, polyphenolic compounds, pectins within 3-12 months for different fruits of varieties or species of hawthorn.Документ Встановлення терміну придатності споживання сушених плодів глоду у картонно-паперовій тарі(2012) Євчук, Яна Валеріївна; Дубковецький, Ігор Володимирович; Малежик, Іван ФедоровичНаведено результати зміни хімічного складу плодів глоду в процесі сушіння при різних параметрах.