Перегляд за Автор "Заєць, Наталія Анатоліївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 40
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Автоматизоване управління колонною дифузійною установкою з використанням принципів координації та адаптації(2008) Заєць, Наталія АнатоліївнаПроведено системний аналіз об’єкта, виділено підсистеми, які характеризують технологічні процеси в КДУ та визначено можливості підвищення ефективності їх взаємодії. Розроблено комплекс математичних моделей для оцінки ефективності процесу екстрагування, досліджено статичні та динамічні режими та їх вплив на показники роботи дифузійної установки. Розроблено алгоритми та структуру системи управління з використанням методів координації та адаптації. Розроблено інформаційне та програмне забезпечення підсистем координації та адаптації. A systems analysis of object is conducted; subsystems which characterize technological processes in columnar diffusive setting are selected and definite possibilities of rise of efficiency of their cooperation. A complex of mathematical models for estimation of extracting process efficiency is developed; the static and dynamic modes and their affecting indexes of work of the diffusive setting are explored. Algorithms and management system structure with the use of methods of co-ordination and adaptation are developed. The informative and program providing of subsystems of co-ordination and adaptation is developed.Документ Адаптивна система керування температурним режимом роботи колонної дифузійної установки(2010) Заєць, Наталія АнатоліївнаРозроблено адаптивну систему керування температурним режимом роботи колонної дифузійної установки відповідного до координаційного завдання та доведено ефективне його використання. The adaptive control system of the temperature regime of the diffusion column settings according to the focal task and proved effective use.Документ Аналіз рівня автоматизації пивзаводу(2017) Попович, Андрій Васильович; Заєць, Наталія АнатоліївнаСучасний стан у пивоварній промисловості характеризується застосуванням передових технологій, устаткування та мікропроцесорної техніки і комп’ютерних технологій. The current state of the brewing industry is characterized by the use of advanced technology, equipment and microprocessor technology and computer technology.Документ Аналіз системи управління процесами очищення і знешкодження промислових стічних вод(2017) Тимощук, Олександр Ігорович; Заєць, Наталія АнатоліївнаУмови вирощування грибів мають свої особливості. Так, температура повітря в період зростання шампіньйонів повинна підтримуватися у діапазоні 18…20 ºС. Вихід за межі діапазону викликає погіршення якості плодових тіл і зниження врожайності. The conditions for growing mushrooms have their own characteristics. Thus, the air temperature during the growth of champignons should be maintained in the range of 18 ... 20 ° C. The out-of-range causes deterioration in the quality of fruit bodies and a decrease in yield.Документ Багатокритеріальний синтез маршрутів пересування мобільних роботів з розпізнаванням перешкод(2012) Шворов, Сергій Андрійович; Болбот, Ігор Михайлович; Штепа, Володимир Миколайович; Заєць, Наталія Анатоліївна; Дудник, Алла ОлексіївнаРозглянута задача синтезу компромісно-оптимальних маршрутів руху мобільних роботів з розпізнаванням перешкод в конфліктному середовищі. Описано розв’язання даної задачі методом багатокритеріального динамічного програмування з використанням нейромережевих структур для розпізнавання образів. The problem of synthesis of compromise-optimal routes of mobile robots with obstacle recognition in conflict environments. We describe a method for solving this problem Multicriteria dynamic programming using neural network structures for identification images.Документ Визначення оптимальних значень змінних керування за допомогою генетичних алгоритмів(2012) Глущенко, Маргарита Сергіївна; Заєць, Наталія АнатоліївнаПриведено математичну модель утфельного вакуум-апарату, що є апаратом періодичної дії та досліджено можливість використання генетичних алгоритмів для вирішення задач оптимізації для визначення оптимальних значень змінних керування при автоматизованому управлінні утфельним вакуум-апаратом. A mathematical model over is brought to the утфельного vacuum pan that is the vehicle of batch-type and possibility of the use of genetic algorithms is investigational for the decision of tasks of optimization for determination of optimal values of variables management at the automated management a massecuite vacuum apparatus.Документ Використання генетичних алгоритмів для розрахунку оптимальних настройок системи автоматичного регулювання(2012) Заєць, Наталія АнатоліївнаМожливість застосування генетичних алгоритмів в findingthe оптимальні налаштування автоматичного управління. Враховуючи блок-схема генетичного алгоритму і описує свою роботу. The possibility of applying genetic algorithms in findingthe optimum settings of the automatic control. Given flowchart of genetic algorithm and describes its work.Документ Використання когнітивного моделювання при управлінні біотехнологічними об’єктами харчових виробництв(2018) Заєць, Наталія Анатоліївна; Штепа, Володимир МиколайовичОбґрунтовано використання нечітких когнітивних карт для сценарного управління біотехнологічними об’єктами харчових виробництв. Показано, що для використання когнітивних карт в якості інструменту агрегування знань групи експертів потрібно встановити точні значення нечітких змінних зв'язків між факторами, що представляє труднощі при створенні когнітивної карти з великою кількістю вершин. Був розроблений алгоритм створення і практичного використання нечіткої системи узагальнення оцінки експертів у штатному режимі. В статті поставлена задача самоадаптації розроблюваної нечіткої когнітивної карти при зміні експертних оцінок або параметрів об’єкта, тому що одним з головних недоліків систем на основі нечіткої логіки є їх нездатність самонавчатися і для їх підстроювання необхідно повторне залучення експертів при повній функціональної зупинці. Для вирішення поставленої задачі використовували апарат нечітких нейронних мереж. Було створено нечітку когнітивну карту, яка функціонує згідно спрощеного алгоритму нечіткого висновку та дозволяє сценарно досліджувати поведінку системи при зміні величин концептів. Апробовано та побудовано в середовищі MatLAB нечітку нейронну мережу для узагальнення експертних оцінок з відповідними функціями належності The use of fuzzy cognitive maps for scenario management of biotechnological objects of food production is grounded. It is shown that to use cognitive maps as a tool for aggregating the knowledge of a group of experts, it is necessary to establish the exact value of fuzzy variable relationships between factors, which presents difficulties in creating a cognitive map with a large number of vertices. An algorithm was developed for the creation and practical use of a fuzzy system for generalizing the evaluation of experts in the regular mode. Since one of the main disadvantages of systems based on fuzzy logic is their inability to self-learn and for their adjustment, it is necessary to re-engage experts at full functional stop. The article sets the task of self-adaptation of the fuzzy cognitive map being developed when changing expert estimates or object parameters. To solve this problem, the apparatus of fuzzy neural networks was used. A fuzzy cognitive map was created that operates according to a simplified algorithm of fuzzy inference and allows you to scrutinize the behavior of the system when the values of concepts change. A fuzzy neural network was tested and constructed in MatLAB environment for generalization of expert estimations with corresponding membership functionsДокумент Використання нейромережевого регулятора в автоматизованій системі очищення стічних вод молокопереробних підприємств(2018) Заєць, Наталія Анатоліївна; Штепа, Володимир МиколайовичПотужний розвиток підприємств харчової промисловості України обумовлює посилену зацікавленість прикладної екології до даної галузі народного господарства. Powerful development of the enterprises of the food industry of Ukraine causes the increased interest of applied ecology to this branch of the national economy.Документ Використання нечітких мереж Петрі для формування навчальних вибірок синтезу нейронних мереж(2016) Козирський, Володимир Вікторович; Момотюк, Вікторія Вікторівна; Заєць, Наталія АнатоліївнаПроаналізовано специфіку функціонування оптимальних (ефективних) систем управління; оцінено складність побудови таких систем на хлібопекарських виробництвах. Обґрунтувавши доцільність використання нейронних мереж при побудові системи керування на хлібному виробництві, виокремили необхідність створення окремого блоку створення оптимальних (ефективних) вибірок на основі яких синтезуються нейронні мережі. Сформовано алгоритм і структуру системи керування процесом випічки хлібу, як одного із найбільш енергозатратних; на основі математичних моделей (у вигляді диференційних рівнянь та нейронної мережі) проведено апробацію розробленого підходу та встановлено його перспективність; виокремлено шляхи подальших досліджень. Specificity of optimal functioning (effective) control systems; assessed the complexity of such systems on baking industries. Obґruntuvavshy feasibility of using neural networks in the building management system in the grain industry, highlighted the need for a separate unit to create optimal (efficient) samples are synthesized based on neural networks. Formed algorithm and system structure management process of baking bread as one of the most energy intensive; based on mathematical models (in the form of differential equations and neural networks) conducted testing of the developed approach and set sustainability; singled out the ways for further research.Документ Діагностика та аналіз функціонування первинних вимірювальних перетворювачів(2020) Заєць, Наталія Анатоліївна; Власенко, Лідія Олександрівна; Штепа, Володимир Миколайович; Савчук, Ольга ВікторівнаПредставлено метод комплексного діагностування шляхом статистичного аналізу технологічних вимірювань за допомогою контрольних карт Шухарта, тестове діагностування первинних перетворювачів і аналіз графіка ремонтних і профілактичних робіт технічних засобів. Побудовано контрольні карти Шухарта за рівнями у 4 секціях нахиленого дифузійного апарату та проведено співставлення результатів у часі із врахуванням часу закінчення процесу в попередніх секціях. Експериментальні дослідження проводились у програмному пакеті Statistica. Наведено X-карту та R-карту Шухарта, аналіз яких дає змогу виявити появу специфічних причин розлагодження процесу. Проведено аналіз відповідності досліджуваної вибірки нормальному закону розподілу за допомогою критеріїв Колмогорова-Смирнова (K-S test) та Шапіро-Уилка (W test). Для спрощення прийняття рішень оператором розроблено структурно-логічну схему етапів виявлення несправності первинних вимірювальних перетворювачів.Документ Експериментально-статистичне дослідження теплиці як об’єкта керування з метою підвищення ресурсоефективності виробництва(2017) Заєць, Наталія Анатоліївна; Дудник, Алла Олексіївна; Якименко, Інна ЮріївнаВнаслідок експериментального дослідження технологічного процесу вирощування овочевої продукції у теплицях виокремлено енергетичні потоки (електроенергії та природного газу), що безпосередньо зумовлюють підтримання заданих параметрів мікроклімату. Статистична обробка інформації дозволить довести нормальність розподілу дослідних даних й використовувати експериментальні результати в подальшому для побудови прогностичних нейромережевих моделей.Документ Застосування адаптивних систем керування для нестаціонарних об'єктів технологічних комплексів неперервного типу(2005) Ладанюк, Анатолій Петрович; Заєць, Наталія Анатоліївна; Луцька, Наталія МиколаївнаВ даній роботі показано необхідність застосування адаптивних регуляторів для нестаціонарних об’єктів харчової промисловості на прикладі нахиленої дифузійної установки. Побудована математична модель дифузійної установки та виконана серія експериментів з адаптивним регулятором та моделлю з невизначеними параметрами об’єкта, показано ефективність його застосування.Документ Клімат-комп'ютер для енергоефективного управління технологічними об'єктами(2011) Решетюк, Володимир Михайлович; Заєць, Наталія Анатоліївна; Штепа, Володимир Миколайович; Пуха, В. М.Розроблено клімат-комп'ютер для шампіньонного господарства "Сота-818", що має невелику вартість при технологічно достатній функціональності; здійснює вимірювання технологічних параметрів та управління виконавчими механізмами. A climate computer for champignon economy "Sota-818", which has little value in technologically sufficient functionality, providing the measurement of process parameters and control actuators.Документ Комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва(2021) Штепа, Володимир Миколайович; Плаван, В. П.; Заєць, Наталія Анатоліївна; Коляда, М. К.; Криницька, Н.Розроблена комбінована технологія обробки стоків шкіряного виробництва, яка включає дві технологічні стадії: електрохімічне окислення та коагуляцію і флокуляцію, інтенсифіковані електролізними процесами і кавітацією. Проведені дослідження підтвердили ефективність запропонованих технологічних рішень очищення стічних вод шкіряного виробництва. Досягнуто наступні зниження вмісту забруднювачів в стоках, %: сульфіди – 77,38, сірководень – 99,15, хром – 99,84, ХСК – 91,19, хлориди – 10,98, фосфати – 62,22.Документ Концептуальний опис електротехнологічного комплексу цукрового заводу(2020) Роговик, Артем Валерійович; Ельперін, Ігор Володимирович; Заєць, Наталія АнатоліївнаУ статті здійснено концептуальний опис електротехнологічного комплексу цукрового заводу як складної технологічної системи для оцінки параметрів, які необхідно дослідити на виробничому об’єкті в контексті подальшого керування ними. Показано, що керування процесом виготовлення цукру характеризується певною ієрархією в просторі та часі: цукровий завод — цех/відділення — окремий апарат. Процес керування цукровим виробництвом має неперервний характер та складається з неперервних функцій керування. На цукрових підприємствах майже не автоматизовані функції керування енергоефективністю виробництва на рівні головного механіка та головного інженера. Для опису в термінах UML процесу функціонування цукрового заводу виділені основні стадії й операції: зберігання та підготовка, дифузійне відділення, станція дефекосатурації, випарна станція, конденсатне господарство, продуктове відділення. Для відображення статики і динаміки системи використані основні типи діаграм класів (показує статичну структуру системи), взаємодії (показує часову послідовність використання об’єктів), стану (визначає послідовність станів об’єкта залежно від зовнішніх дій). Опис станів дає змогу описати модель поведінки об’єкта при отриманні різних енергетичних потоків і взаємодії його з іншими. UML-діаграми дають змогу описати складний процес функціонування технологічного комплексу цукрового заводу, причому таким чином, щоб були помітні всі зв’язки між цехами, теплові й енергетичні потоки між ними, оцінити параметри, які необхідно дослідити на виробничому об’єкті в контексті подальшого керування ними. The article provides a conceptual description of the electro- technological complex of a sugar refinery as a complex technological system. This is done to assess the parameters that need to be investigated at the production facility in the context of their further management. It is shown that the control of the sugar production process is characterized by a certain hierarchy in space and time: sugar factory — workshop/department — separate apparatus. The sugar production management process is continuous and consists of continuous management functions. At sugar factories, functions of managing energy efficiency of production at the level of the chief mechanic and chief engineer are almost not automated. To describe the process of the functioning of sugar refinery in UML terms, the main stages and operations are highlighted: storage and preparation, diffusion separation, defeco- saturation station, evaporation station, condensate household, food department. In the article, to display the statics and dynamics of the system, the main types of diagrams are used: classes, which show the static structure of the system; interaction, which show the temporal sequence of the use of objects; states, determines the sequence of states of an object depending on external influences. The description of states allows to describe the model of the object's behavior when receiving various energy flows and its interaction with others. 1JMI .-diagrams made it possible to describe the complex process of functioning of the complex of sugar refinery, and in such way that all connections between workshops, heat and energy flows were visible. These diagrams make it possible to evaluate the parameters that need to be investigated at the production facility in the context of their further management.Документ Концепція використання водоочисного електродіалізного обладнання при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах(2019) Заєць, Наталія Анатоліївна; Штепа, Володимир МиколайовичУ статті оцінено актуальність вирішення науково-технічного завдання удосконалення підходів щодо видалення забруднювачів зі стічних вод харчових виробництв з урахуванням нештатних ситуацій. Виділено ключові забруднювачі стоків молокозаводу, хлібокомбінату, спиртового та цукрового підприємств. На основі систематизації типів забруднювачів стічних вод підприємств сформовано перелік забруднювачів із найбільшими концентраціями та представлено типові способи їх усунення. Запропоновано класифікацію забруднювачів стічних вод і способів їх очищення, виходячи зі специфіки реальних об ’єктів за допомогою аналізу рекомендацій нормативних документів проектування систем очищення стоків до гранично допустимих концентрацій. Розроблено градацію нештатних ситуацій у контексті екологічної безпеки довкілля та здатності очисних споруд протидіяти їхнім негативним наслідкам. Архітектуру системи видалення забруднювачів із стоків харчових виробництв доповнено блоком утилізації концентрованих стічних вод. Проаналізовано існуючі технічні рішення глибокого водоочищення та запропоновано при нештатних ситуаціях використовувати електротехнологічний комплекс електродіалізної установки. Проведено імітаційну оцінку енергетичних параметрів використання електродіалізного обладнання при різних статичних значеннях якості водного розчину та експлуатаційних показників. Розрахунок параметрів імітаційного дослідження процесу електродіалізного водоочищення базувався на типових рекомендаціях проектування електродіалізерів, а значення витрат стічних вод змінювалось від 20 м3/год до 110 м3/год із кроком 30 м3/год. Отримані результати імітаційної оцінки продемонстрували прийнятність запропонованого підходу застосування електротехнологій при нештатних ситуаціях на харчових виробництвах.Документ Координація функціонування технологічних дільниць цукрового заводу з урахуванням задач прогнозування(2006) Ладанюк, Анатолій Петрович; Заєць, Наталія Анатоліївна; Власенко, Лідія Олександрівна; Луцька, Наталія МиколаївнаРозглядалась задача координації функціонування технологічних дільниць цукрового заводу з урахуванням задач прогнозування. Запропоновано зведення задачі оптимального керування багатостадійним виробництвом до задачі оптимального керування окремими стадіями, з урахуванням взаємодії між ними. Для кожної підсистеми були задані свої цілі, а системна цільова функція є векторною і залежить як від глобального критерію, так і від цільових функцій підсистем. При цьому як цільову функцію виділених стадій виробництва пропонується використовувати поняття економічної ефективності їх функціонування. A task of coordination of functioning technological areas of sugar-house taking into account the prognostication tasks was considered. Taking task of optimum management multistage operations to the task of optimum management by the separate stages is offered, taking into account cooperation between them. For every subsystem its aims were set, and a system having a special purpose function is vectorial and depends both from global to the criterion, so from the having a special purpose functions of subsystems . Thus how having a special purpose function of selected stages of production it is suggested to use notion of economic efficiency of their functioning.Документ Методичні засади координації роботи підсистем складного технологічного комплексу(2017) Заєць, Наталія АнатоліївнаРозроблена структура системи координації роботи підсистем складного технологічного комплексу забезпечує виконання принципу рекурсивності, оскільки система управління окремою частиною системи повністю відповідає принципам побудови всієї системи. The developed structure of the system for coordinating the work of the subsystems of a complex technological complex provides the implementation of the basis of recursiveness, since the control system of a separate part of the system totally coincides to the basis of building the whole system.Документ Моделювання процесу випарювання для синтезу автоматизованої системи управління(2011) Луцька, Наталія Миколаївна; Заєць, Наталія АнатоліївнаДосліджено математичну модель першого корпусних випарної установки цукрового заводу на основі статичних характеристик і фазових портретів. Наведені перехідні процеси автоматизованої системи управління і представлена загальна постановка задачі оптимального керування. Investigated the mathematical model of the first cabinet evaporator sugar factory based on the static characteristics and phase portraits. Transients are automated control system and provides a general statement of the problem of optimal control.