Перегляд за Автор "Змієвський, Юрій Григорович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 42
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз конструктивних особливостей електродіалізаторів(2013) Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій ГригоровичПроаналізовано конструктивні особливості електродіалізаторів з метою підбору ефективної конструкції, що може застосовуватись для знесолення рідких харчових середовищ. Зроблено висновок, що найкраще у харчовій промисловості застосовувати електродіалізатори, в яких передбачена періодична зміна полярності електродів, а також конструкція, що унеможливлює концентрування в одній камері сполук, здатних утворювати важкорозчинні з’єднання. Результати досліджень можуть бути використані при підборі електродіалізатора для знесолення рідких харчових середовищ. Design features analyzed in order to select the electrodialysis efficient design that can be used to desalinate fluids . Concluded that it is better to use in the food industry , the electrodialysis which provide periodic change polarity of the electrodes , as well as design, which eliminates the concentration in one chamber substances capable of forming soluble compounds . The research results can be used in the selection of an electrodialysis desalination fluidsДокумент Виділення та концентрування лактози з молочної сироватки мембранними методами(2013) Змієвський, Юрій Григорович; Киричук, Іванна Ігорівна; Мирончук, Валерій ГригоровичНа сьогодні активно впроваджуються мембранні процеси у технології переробки молочної сироватки, що пов’язано з їх перевагами: низькими енерговитратами, високою якістю кінцевого продукту, компактністю тощо. В представленій роботі проведено аналіз мембранних процесів, що застосовувались при виділенні та концентруванні лактози з молочної сироватки та науково обґрунтовано доцільність їх використання. Today, membrane processes are actively introduced in whey processing technology, due to their advantages: low power consumption, high quality end product, so compact. In the presented work the analysis of membrane processes that were used in the allocation and concentration of lactose from whey and scientific expedience of their use.Документ Визначення механізму забруднення нанофільтраційних мембран при розділенні молочної сироватки(2013) Киричук, Іванна Ігорівна; Мирончук, Валерій Григорович; Змієвський, Юрій ГригоровичНа основі аналізу наукових публікацій та проведених експериментальних досліджень встановлено основні типи та механізм формування забруднення при розділенні молочної сироватки з використанням нанофільтраційних мембран ОПМН-П (ЗАТ НТЦ «Владіпор», Росія). Експериментально підтверджено, що осад формується на поверхні мембрани Based on the analysis of scientific publications and conducted experimental studies established the basic types and mechanism formation of fouling in the separation of whey using nanofiltration membranes OPMN-P (STC "Vladipor", Russia). Experimentally confirmed that the precipitate formed on the membrane surfaceДокумент Визначення основних характеристик гідрофобної мікрофільтраційної мембрани МФФК-3 при мембранній дистиляції(НУХТ, 2010) Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій Григорович; Цюпко, Л. В.; Кучерук, Дмитро ДмитровичЕкспериментально визначено коефіцієнт паропроникності та теплопровідності, а також селективність гідрофобної мікрофільтраційної мембрани марки МФФК-3 при мембранній дистиляції. Показана доцільність застосування цих мембран для зазначеного процесу.Документ Визначення параметрів електродіалізної обробки стічної води у виробництві молокопродуктів(2013) Змієвський, Юрій Григорович; Киричук, Іванна Ігорівна; Мирончук, Валерій ГригоровичВ результаті експериментальних досліджень було встановлено залежність граничної густини струму в залежності від швидкості розчину над поверхнею мембрани. Встановлено, що підвищення швидкості на 0,01 м/с призводить до збільшення значення граничної густини струму на 4,3 А/м2. As a result of experimental studies found dependent threshold current density depending on the speed of the solution over the surface of the membrane. Established that increasing the speed of 0.01 m / s leads to an increase in the value of the limit current density of 4.3 A/m2.Документ Визначення степені забруднення нанофільтраційних мембран в процесі розділення молочної сироватки(2012) Змієвський, Юрій Григорович; Грушевська, Ірина Олегівна; Усач, Р. В.; Мирончук, Валерій Григорович; Кучерук, Дмитро ДмитровичЕкспериментально визначено степінь забруднення нанофільтраційних мембран в процесі розділення молочної сироватки. Experimentally determined degree of fouling nanofiltration membranes in the separation of whey.Документ Вплив осадоутворення на ефективність процесу демінералізації молочної сироватки електродіалізом(2008) Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій Григорович; Кучерук, Дмитро ДмитровичРозглянуто електродіаліз, як метод демінералізації молочної сироватки. Наведені експериментальні результати на основі яких показано негативний вплив пасивації іонообмінних мембран важкорозчинними сполуками. Запропоноване вирішення проблеми осадоутворення на мембранах.Документ Вплив параметрів мембранної ячейки на продуктивність контактної мембранної дистиляції(2012) Змієвський, Юрій Григорович; Кукоба, Сергій Валерійович; Рябцев, Геннадій ЛеонідовичНаведені результати експериментальних досліджень процесу контактної мембранної дистиляції. The experimental results of the process contact membrane distillation.Документ Демінералізація стічних вод молочних підприємств(2011) Король, А. О.; Літвінець, В. О.; Нагорний, О. В.; Мирончук, Валерій Григорович; Змієвський, Юрій ГригоровичВ роботі проаналізовано процес демінералізації стічних вод (молочної сироватки) молочних підприємств іонним обміном та електродіалізом з метою вибору найбільш ефективного способу. This paper analyzes the process of demineralization wastewater (whey) dairy enterprises ion exchange and electrodialysis in order to choose the most efficient way.Документ Доочищення зворотним осмосом нанофільтраційного пермеату молочної сироватки(2014) Киричук, Іванна Ігорівна; Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій ГригоровичУ статті досліджено очищення стічних вод, отриманих після нанофільтрації молочної сироватки. Показано доцільність застосування зворотного осмосу для їх концентрування. Нанофільтраційний пермеат молочної сироватки розділяли на двох зворотно осмотичних мембранах низького тиску ESPA-1 (Hydranautics, США) та TFC-75F (Filmtec, США) при тисках 2,0—6,0 МПа. Для проведення експериментів використовували лабораторну установку тупикового типу. За результатами дослідження встановлено, що кращі розділювальні характеристиками має мембрана TFC-75F, яка показала високі значення селективності по лактозі та мінеральним речовинам. The paper is devoted to the study of wastewater treatment obtained after nanofiltration of whey. The expediency of wastewater concentration by reverse osmosis is shown. Two low pressure reverse osmosis membranes ESPA-1 (Hydranautics, USA) and TFC-75F (Filmtec, USA) were used for separation of whey permeate nanofiltration. The applied pressure varied from 2.0 to 6.0 MPa. The deadend filtration was used for the experiments. Based on the results of the study, it was found that TFC-75F membrane has better separation characteristics. It was confirmed by its high values of lactose and minerals rejections.Документ Дослідження процесу контактної мембранної дистиляції в процесі виробництва лактози(2011) Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій Григорович; Кучерук, Дмитро ДмитровичПредставлені результати досліджень розділення молочної сироватки контактною мембранною дистиляцією (КМД) з метою отримання концентрованих розчинів лактози. Експериментально встановлено вплив розташування мембран відносно поля гравітаційних сил, визначено, за яких надлишкових гідравлічних тисків процес КМД припиняється при застосуванні мембран марки МФФК-3 («Владіпор», Росія), розраховано коефіцієнт корисної дії для процесу КМД при концентруванні лактози. Отримано залежності питомої продуктивності мембран МФФК-3 в межах вмісту сухих речовин від 5 до 58 %. The results of studies of separation of whey direct contact membrane distillation (DCMD) to obtain concentrated solutions of lactose. Experimentally, the influence of the location of the membranes relative to the field of gravitational forces, it is defined under any excess hydraulic pressure DCMD process stops when using membranes brand MFFK-3 ("Vladipor, Russia), calculated efficiency for the process of concentration of lactose in the DCMD. The obtained dependencies of the mass flux of membranes MFFK-3 in the range of dry matter from 5 to 58 %.Документ Дослідження процесу мембраної дистиляції при концентруванні мінеральних речовин(2012) Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій Григорович; Торколат, Е. О.; Данилевич, В. П.; Кучерук, Дмитро ДмитровичНа сьогодні активно розвиваються прикладні аспекти умовно нових мембранних процесів, таких як мембранна дистиляція. Today, the rapid development of new conventionally applied aspects of membrane processes such as membrane distillation.Документ Дослідження процесу регенерації іонообмінних мембран після електродіалізу молочної сироватки(2012) Змієвський, Юрій Григорович; Оліферчук, О. В.; Мирончук, Валерій Григорович; Кучерук, Дмитро ДмитровичОбласть застосування електродіалізу в харчовій промисловості досить широка: знесолення молочної сироватки, стабілізація виноматеріалів, водопідготовка тощо. Область применения электродиализа в пищевой промышленности достаточно широка: обессоливания молочной сыворотки, стабилизация виноматериалов, водоподготовка. Use electrodialysis food industry is quite broad: desalting whey, wine stabilization, water treatment.Документ Дослідження процесу розділення молочної сироватки з використанням мембран МИФИЛ ПС-50(2015) Пащенко, Богдан Сергійович; Змієвський, Юрій Григорович; Захаров, Володимир ВолодимировичУ матеріалі показано що, при розділенні ультрафільтрацією молочної сироватки спостерігається стрімке зниження питомої продуктивності. Після формування динамічної мембрани на поверхні розділення, показники стабілізуються і знижуються пропорційно зростанню вмісту сухих речовин. Зроблено висновок, що мембрани слід відмивати, як лугами, так і кислотами.Документ Застосування алгоритму наївного Баєсового класифікатора для розрахунку та прогнозування процесів озонування(2018) Захаров, Володимир Володимирович; Устінов, Олександр А.; Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій ГригоровичУ статті представлено розроблену авторами експертну систему(програмне забезпечення) для розрахунку та прогнозування процесу озонування. За основу алгоритму розрахунку було взято наївний Баєсів класифікатор із застосуванням технологій «машинного навчання». Програму написано у середовищі для програмування Python. Розроблено і визначено необхідні параметри, класи та основоположні принципи формування навчальної вибірки. Запропоновано п ’ять класів, які відповідають певному відсотку розчиненого озону в рідкій фазі, оскільки цей показник один із головних параметрів при визначенні ефективності озонування. Принцип формування навчальної вибірки полягає у створенні набору подій, у яких сукупність значень обраних параметрів відповідає певному класу. На цьому етапі за параметри було обрано температуру оброблюваної рідини і концентрацію озону в озоно-газовій суміші. Чим більше подій відбувається у навчальні вибірці, тим точніше проходить класифікація.Документ Застосування алгоритмів машинного навчання в імовірнісно-статистичних моделях для прогнозування та розрахунку процесів озонування(2019) Захаров, Володимир Володимирович; Устінов, Олександр А.; Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій ГригоровичУ статті представлено розроблену авторами ймовірнісно-статистичну модель для розрахунку та прогнозування ефективності процесів озонування із застосуванням технології «машинного навчання». Модель реалізовано у вигляді програмного забезпечення. В основі розрахункового алгоритму лежить теорема Баєса. Код програми написано на мовах Python 2.6.8 та Bash. Запропоновано чотири класи, які відповідають певному відсотку розчиненого озону в рідкій фазі, оскільки цей показник — один з головних параметрів при визначенні ефективності процесу озонування. Принцип формування навчальної вибірки полягає у створенні набору подій, у яких сукупність значень обраних параметрів відповідає певному класу. Після проведення статистичного аналізу розподілів імовірностей різних параметрів за класами з’ясовано, що на процес озонування найбільше впливають концентрація озону в озоно-газовій суміші і температура. У результаті проведеного дослідження побудовано ймовірнісно-статистичну модель із застосуванням технології «машинного навчання» та проведено апробацію моделі для процесу озонування. Модель дає змогу визначити ефективність процесу озонування залежно від заданих значень темпе - ратури та концентрації озону в озоно-газовій суміші. У межах значень температури 0... 35°С та початкової концентрації озону 20.240 г/м3 точність прогнозу становить 91%. Також у програмі реалізовано функцію «машинного навчання» на принципі «Supervised Learning» додатковим модулем, який після визначення користувачем розчиненого озону видає запит на підтвердження правильності отриманих результатів. Якщо користувач підтверджує правильність класифікації, то задана подія вноситься до навчальної вибірки як достовірна. Представлена модель може бути адаптована для моделювання широкого класу задач, пов ’язаних з баромембранними процесами. The paper presents the probabilistic and statistical model developed by the authors for calculating and predicting the efficiency of ozonation processes using the technology of “machine learning”. The model is implemented as a software. The basis of the calculation algorithm is Bayes’ theorem. The program code is written in Python 2.6.8 and Bash. There were proposed 4 classes that correspond to a certain percentage of dissolved ozone in the liquid phase, since this index is one of the main parameters in determining the effectiveness of the ozonation process. The principle of forming a training sample is to create a set of events in which the set of values of the selected parameters correspond to a certain class. As a result of the statistical analysis of the probability distribution of various parameters in classes, it was found that ozone concentration in the ozone-gas mixture and temperature are most affected by the ozonation process. The more events are present in the training sample, the more precisely the classification takes place. The result of the work is a probabilistic-statistical model using the technology of “machine learning” (expert system) and testing of this model for the ozonation process. The model allows to determine the efficiency of the ozonation process depending on the given values of temperature and ozone concentration in the ozone-gas mixture. Within the limits of the temperature 0...35°С and the initial concentration of ozone 20...240 g/m3, the accuracy of the forecast is 91%. Also, the program has implemented the function of machine learning on the principle of “Supervised Learning”. It is implemented by an additional module, which, after the determination of the user of dissolved ozone, asks for confirmation of the correctness of the results. If the user confirms the correctness of the classification, then the given event is entered into the training sample. The presented model can be adapted to simulate a wide range of tasks related to barometric processes.Документ Застосування білкового концентрату в технології cироваткових напоїв(2012) Грек, Олена Вікторівна; Змієвський, Юрій Григорович; Красуля, Олена ОлександрівнаРозроблено сироватковий напій, який характеризується в’язкою, однорідною консистенцією з присмаком молочної сироватки та має підвищену біологічну цінність за рахунок внесення сироваткового білкового концентрату та рослинної складової.Документ Застосування екологічних способів для переробки нанофільтраційного пермеату молочної сироватки та отримання природних концентратів мінеральних речовин(2019) Мирончук, Валерій Григорович; Змієвський, Юрій Григорович; Захаров, Володимир Володимирович; Устінов, Олександр А.; Дзязько, Юлія СергіївнаУ статті досліджено баро- та електромембранні процеси для фільтрації та концентрування багатокомпонентних розчинів з органічними сполуками з метою розроблення технології очищення рідин харчової промисловості (таких як нанофільтраційний пермеат молочної сироватки, післяспиртова барда тощо) та отримання концентратів мінеральних солей. Такі розчини в молочній та спиртовій промисловостях є побічними продуктами і наявні в значних об ’ємах. З одного боку, існує проблема утилізації цих розчинів (через високий вміст органічних сполук), з іншого — вони є джерелом цінних мінералів, які було б доцільно застосовувати. This paper is devoted to the study of baro- and electromembrane processes for filtration and concentration of multicomponent solutions with organic compounds, in order to develop technology for purification of food industry liquids (such as nanofiltration of whey, grain distillery stillage, etc.) and to obtain mineral salt concentrates. Such solutions in the dairy and alcohol industries are indirect and are presented in significant volumes. On the one hand, there is a problem with the disposal of such solutions (due to the high content of organic compounds), on the other hand, they are a source of valuable minerals that would be appropriate to use.Документ Застосування електродіалізу і мембранної дистиляції в процесі переробки молочної сироватки(2010) Змієвський, Юрій ГригоровичВ дисертаційній роботі на основі аналізу наукових публікацій та проведених досліджень зроблено висновок, що процеси електродіалізу та мембранної дистиляції при комплексній переробці молочної сироватки мають вагомі переваги в порівнянні з існуючими методами.Документ Застосування контактної мембранної дистиляції для концентрування післяспиртової зернової барди(2014) Корнієнко, Людмила Вікторівна; Шевченко, Іван; Змієвський, Юрій Григорович; Мирончук, Валерій ГригоровичЕкспериментально підтверджена можливість застосування мембранної дистиляції для концентрування післяспиртової зернової барди. Экспериментально подтверждена возможность применения мембранной дистилляции для концентрирования послеспиртовой зерновой барды. Experimentally verified the applicability of membrane distillation for the concentration of post-of the grain bards.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »