Перегляд за Автор "Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 70
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Безпека харчових продуктів в умовах COVID-19(2021) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Горлата, НаталіяНаразі харчовій промисловості необхідно терміново вжити заходів для захисту працівників від зараження COVID-19, запобігання впливу або передачі вірусу, а також покращення гігієни та санітарії харчових продуктів. Малоймовірно, що люди можуть заразитися COVID-19 через їжу або харчові упаковки, адже COVID-19 – це респіраторне захворювання, основним способом передачі якого є контакт з людиною, а також прямий контакт з краплями, що утворюються в дихальних шляхах інфікованої людини при кашлі або чханні. На сьогоднішній день немає доказів того, що віруси, що викликають респіраторні захворювання, передаються через їжу або упаковку. Коронавіруси не можуть розмножуватися в їжі. / The food industry now needs to take urgent action to protect workers from COVID-19 contamination, to prevent exposure to or transmission of the virus, and to improve food hygiene and sanitation. It is unlikely that people can become infected with COVID-19 through food or food packaging, as COVID-19 is a respiratory disease whose main mode of transmission is contact with humans and direct contact with droplets formed in the respiratory tract of an infected person when coughing or sneezing. To date, there is no evidence that viruses that cause respiratory diseases are transmitted through food or packaging. Coronaviruses cannot reproduce in food.Документ Біологічно активні речовини плодово-ягідних культур та їх роль в життєдіяльності організму людини(2021-09-15) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗа сучасними уявленнями науки про здорове харчування рослинна сировина набуває все більшого значення у профілактиці та лікуванні ряду захворювань. Значну харчову і дієтичну дію мають овочі, плоди та ягоди, виготовлені на їхній основі продукти, особливо з додаванням нетрадиційних джерел БАР. З метою зміцнення імунної системи організму й попередження онкозахворювань рекомендується вводити до раціону впродовж року вітаміновмісні плоди та ягоди. /According to modern ideas of the science of healthy eating, plant raw materials are becoming increasingly important in the prevention and treatment of a number of diseases. Vegetables, fruits and berries, products made on their basis, have a significant nutritional and dietary effect, especially with the addition of non-traditional sources of BAS. In order to strengthen the body's immune system and prevent cancer, it is recommended to introduce vitamin-containing fruits and berries into the diet throughout the year.Документ Вивчення можливих змін біохімічних показників при заморожуванні плодово-ягідної сировини(2014) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаОсновним фізичним процесом, притаманним заморожуванню рослинної сировини, є перетворення води на тверду фазу, яке супроводжується зниженням температури всієї системи та виділенням теплоти льодоутворення. Для досліджень використали полуниці сорту «Мелітопольська» та яблука «Слава переможцю». The main physical processes inherent to freezing plant material, is the transformation of water into a solid phase, which is accompanied by a decrease in the temperature of the whole system and heat release ice formation. For research use strawberry variety "Melitopol" apples and "Glory to the winner."Документ Вивчення низькотемпературних впливів на біохімічні показники дикорослих ягід(2015) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаПідвищення культури харчування населення, зростання попиту на харчові продукти, які позиціонуються як корисні для здоров’я, розуміння причинно- наслідкового зв’язку між структурою харчування і станом здоров’я безумовно забезпечать популярність заморожених плодів серед споживачів. Increasing food culture of the population, increased demand for food products that are marketed as healthy, understanding the effect relation between the structure of nutrition and health certainly provide frozen fruit popularity among consumers.Документ Вивчення побічних ефектів при подрібненні грибних напівфабрикатів(2023-12-30) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Межубовський, Олександр МихайловичТеоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено ряд побічних ефектів у вигляді позитивних хімічних змін, які відбуваються з біокомпонентами грибних напівфабрикатів при їх диспергуванні у дезінтеграторах. Використання методів механохімії та механоактивування викликає часткову деградацію високополімерів харчової клітковини грибів, підвищуючи харчову цінність її біокомпонентів та ступінь засвоєння живим організмом. A number of side effects in the form of positive chemical changes that occur with biocomponents of mushroom semi-finished products during their dispersion in disintegrators have been theoretically substantiated and experimentally confirmed. The use of methods of mechanochemistry and mechanoactivation causes partial degradation of high polymers of dietary fiber of mushrooms, increasing the nutritional value of its biocomponents and the degree of assimilation by the living organism.Документ Визначення критеріїв придатності плодово-ягідних культур до заморожування(2018) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаСмак і запах продукту, які передусім оцінює споживач, визначається співвідношенням у плодах і ягодах цукрів та органічних кислот, що характеризується глюкоацидометричним (глюкозокислотним) індексом. У усіх досліджуваних плодах і ягодах визначали вміст загальних цукрів і кислот, враховуючи той факт, що оптимальним є їхнє співвідношення як 6-7 до 1. The taste and smell of a product, which is primarily appreciated by the consumer, is determined by the ratio of sugars and organic acids in fruits and berries, which is characterized by a glucoacidometric (glucose) index. In all the fruits and berries studied, the content of total sugars and acids was determined, taking into account the fact that their ratio is optimally 6-7 to 1.Документ Використання заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів при виробництві оздоровчих продуктів(2021-11-17) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Давиденко, Валерія ГригорівнаУ сфері використання плодово-ягідної сировини в Україні намітилася яскраво виражена тенденція отримання з неї порошків, паст, екстрактів, сиропів, напівфабрикатів з високим ступенем готовності, фітобальзамів, а також продуктів з тривалим терміном зберігання. Ефективним є виробництво із заморожених плодів і ягід сиропів напівгарячим способом для максимального збереження БАР. Такі сиропи можна виготовляти впродовж року, отримуючи продукцію насиченого кольору, кисло-солодкого смаку з ароматом, властивим використовуваній сировині. /In the field of use of fruit and berry raw materials in Ukraine there is a clear trend of obtaining powders, pastes, extracts, syrups, semi-finished products with a high degree of readiness, phytobalms, as well as products with long shelf life. It is effective to produce syrups from frozen fruits and berries in a semi-hot way for maximum preservation of BAS. Such syrups can be made during the year, obtaining products of rich color, sweet and sour taste with aroma inherent in the raw materials used.Документ Використання заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів у харчових технологіях(2021) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Мартиненко, Тетяна АндріївнаНині продуктовий ринок досить різноманітний за асортиментом і цінами. Якщо раніше споживачі віддавали перевагу яскравим, привабливим продуктам, то сьогодні корисні властивості продукту мають більше значення. Тенденція до здорового способу життя відкриває широкі перспективи для впровадження в щоденний раціон українців 800 г плодів та ягід у свіжому або замороженому вигляді. Плоди та ягоди — це натуральні вітаміноносії, для яких характерні різні лікувально-профілактичні властивості. Макро- та мікроелементи містяться в плодово-ягідній сировині в органічно зв’язаній, тобто найбільш доступній, засвоюваній організмом формі. В період, коли немає свіжої сировини (а це понад 6 місяців щороку), саме заморожені плодово-ягідні напівфабрикати стають основою для виробництва різних харчових продуктів. Використання замороженої плодово-ягідної сировини в харчових продуктах надає їм функціональних властивостей. Це особливо перспективно при виробництві груп продуктів, які постійно є в раціоні населення. До таких продуктів масового споживання відносяться хлібобулочні та кондитерські вироби, безалкогольні напої, молочні та м’ясні продукти, які гармонійно поєднуються з плодами та ягодами. У статті визначено сфери використання заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів у харчових технологіях і розроблено рецептуру йогурту«Чіасан», збагаченого насінням чіа, пюре дефростованих ягід чорниці та екстрактом стевії, а також ізотонічного напою «Непал», збагаченого соком дефростова- них ягід малини та гімалайською сіллю. На підставі цього зроблено висновок про ефективність застосування заморожених напівфабрикатів у харчових технологіях для збільшення масової частки та асортименту експортоорієнтованих продуктів підвищеної біологічної цінності, отримання продукції високої якості, її відповідності світовому тренду натуралізації харчових продуктів і забезпечення населення України здоровим харчуванням. / Nowadays, the food market is quite diverse by its assortment and prices. For the time being, consumers preferred the colorful and attractive foodstuffs; now, the useful pro - perties of the foods have gained more importance. The ten - dency to healthy lifestyle is opening broad perspectives to include ca 800 g of fruit and berries in fresh or frozen state into Ukrainians’ diet. Fruit and berries are the natural vita - min carriers with many curative and protective features charac-teristic to them. Macro and microelements are contained in raw fruit and berries in organically bound form that is believed to be the best available for the human organism. Whenever there is a lack of fresh raw materials (which period is lasting about 6 months), it is the frozen fruit and berry half products that become the base for production of various foodstuffs. Using the frozen fruit and berries in recipes of foods would impart the functional properties to the latter. It is especi ally prospective for production of foodstuffs to be constantly present in diets of Ukrainians. These are, in particular, bread and confectionery items, meat and dairy products that are harmonically compatible with fruit and berries. The authors of the article determined the spheres of using the fruit and berry half products in food technologies and, additionally, elaborated the recipes of two functional products: “Chiasan” yoghurt fortified with chia seeds, puree of defrosted bilberries and stevia extraction, and “Nepal” isotonic drink enriched with juice of defrosted raspberries and Himalayan salt. All the previously mentioned allowed us to draw a conclu- sion about the effectiveness of using the frozen half products in food technologies to increase the rate and the assortment of export-oriented foodstuffs with high biological value. Besi- des, the o ther foreseen positive effects are the obtaining of high-quality foodstuffs complying the trend of foodstuff natu- ralization, and provision of Ukrainians with foods for well - being.Документ Використання культивованих та дикорослих ягід з високим вмістом БАР в харчових технологіях(2020) Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаАналізуючи сучасний стан проблеми переробки дикорослої сировини в Україні намітилася яскраво виражена тенденція поширення переробки ягід у вигляді порошків, паст, екстрактів, напівфабрикатів з високим ступенем готовності, настоїв та відварів, а також продуктів з тривалим терміном зберігання./Analyzing the current state of the problem of processing of wild raw materials in Ukraine, there is a pronounced trend of widespread processing of berries in the form of powders, pastes, extracts, semi-finished products with a high degree of readiness, infusions and decoctions, as well as products with long shelf life.Документ Використання принципів харчової комбінаторики для створення заморожених плодово-ягідних сумішей(2018) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаДля отримати замороженого напівфабрикату із плодово-ягідних культур для цілорічного постачання населення України високовітамінною продукцією потрібно поставити мету розроблення напівфабрикату; потрібно проаналізувати напівфабрикат за сукупністю параметрів, що визначають його ефективність; встановити переваги біологічної активності та поліфункціональності напівфабрикату; виявити можливі недоліки напівфабрикату; спрогнозувати варіанти вдосконалення напівфабрикату; розробити технологію напівфабрикату, запатентувати спосіб отримання напівфабрикату, розробити рекламу та оцінити масштаби задоволення потреб населення у новому продукті та його конкурентоспроможність.To get frozen semi-finished fruit and berry crops for the year-round supply of Ukrainian population with high-quality products, one must set the goal of developing semi-finished products; it is necessary to analyze the semi-finished product in a set of parameters that determine its efficiency; to establish advantages of biological activity and multifunctionality of semi-finished products; to identify possible shortcomings of the semi-finished product; predict options for improving the half-finished product; to develop semifinished technology, to patent the way of obtaining a semi-finished product, to develop advertising and to assess the extent of satisfying the needs of the population in the new product and its competitiveness.Документ Використання речовин антимікробної дії в якості кріопротекторів для обробки ягід(2017) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаОсновні втрати ягідної сировини при зберіганні зумовлені розвитком фітопатогенної мікрофлори. Одним з ефективних прийомів пригнічення збудників інфекційних захворювань ягід є застосування антисептиків. Було обґрунтовано використання сорбінової та бензойної кислоти для попереднього оброблення сировини перед заморожуванням. The main losses of berry raw materials during storage are due to the development of phytopathogenic microflora. One of the effective methods of inhibition of pathogens of infectious diseases of berries is the use of antiseptics. The use of sorbic acid and benzoic acid was used for preliminary processing of raw materials before freezing.Документ Вплив низьких температур на основні біокомпоненти дикорослої ожини(2014) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаЯгоди ожини являють значний інтерес як високовітамінна сировина для отримання широкого спектру функціональних інгредієнтів та натуральних збагачувачів традиційних харчових продуктів. The blackberries evoke a significant interest as a high-vitamin source for obtaining the wide array of functional ingredients and natural enrichers for traditional foodstuffs.Документ Вплив способу заморожування на біохімічні характеристики ягід дикорослої смородини(2014) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаВисокий ступінь збереження біологічно активних речовин при заморожуванні сировини пояснюється сповільненням біохімічних реакцій за рахунок виходу вологи зі сфери хімічних реакцій при фазовому переході вода-лід і пригнічуючій дії низьких температур на мікроорганізми. The high grade of protecting the biologically active substances in freezing the plant raw materials can be explained by slowing down the biochemical reactions due to elimination of moisture from the sphere of chemical reactions in phase transitions ‘water – ice’ and suppressive influence of low temperatures on microorganisms.Документ Дегустаційна оцінка та втрати клітинного соку заморожених плодів вишень при тривалому зберіганні і дефростації(2018) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаВишні, заморожені з використанням кріопротекторів, протягом усіх 6 місяців зберігання мають приємний смак, аромат, природне забарвлення і свіжий вигляд; заморожені без кріопротекторів ягоди менш стійкі; при тривалому зберіганні, а також при нерівномірній температурі повітря в камерах вони під впливом оксидазних ферментів і кисню повітря починають швидко змінювати забарвлення, набирають бурого кольору, втрачаюсь смак і аромат. Cherries, frozen with cryoprotectants, have a pleasant taste, aroma, natural color and fresh look for all 6 months of storage; frozen without cryoprotectants berries are less stable; with prolonged storage, as well as at an uneven air temperature in the chambers, they are influenced by oxidase enzymes and oxygen in the air to rapidly change the color, gaining brown color, losing taste and aroma.Документ Динаміка зміни вмісту вітаміну С при заморожуванні ягід з кріопротекторами(2017) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаДля забезпечення населення впродовж року високовітамінними ягодами необхідно розробляти нові технології зберігання сировини. Було обгрунтовано використання кріопротекторів при заморожування ягід для максимального збереження вітаміну С. In order to ensure the population throughout the year, highbred berries need to develop new technologies for storing raw materials. The use of cryoprotectants during freezing of berries for maximum preservation of vitamin C was substantiated.Документ Дослідження антиоксидантних властивостей антоціанів як необхідних компонентів харчових продуктів в екстремальних умовах життєдіяльності(2016) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина Юріївна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаУ статті представлено результати комп'ютерного моделювання будови й антиоксидантних властивостей антоціанів пеларгонідину, ціанідину та дельфінідину. Досліджено електронну будову молекулярних структур, відповідних радикалів, хінонів і гідратованих сполук. Обгрунтовано й підтверджено більш високу антиоксидантну активність пеларгонідину порівняно з ціанідином і дельфінідином. The article presents the results of computer modeling of the structure and antioxidant properties of anthocyanins, pelargonidine, cyanidine and dolphinidine. The electronic structure of molecular structures, corresponding radicals, quinones and hydrated compounds was investigated. The higher antioxidant activity of pelargonidine was substantiated and confirmed, as compared with cyanidin and dolphinidine.Документ Дослідження впливу низьких температур на компонентний склад плодів та ягід при заморожуванні(2021-01-09) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаРослинна сировина, а також продукти її перероблення, відіграють важливу роль у харчуванні людини, оскільки вони є не тільки джерелом цінних поживних речовин, а й біологічно активних: вітамінів, мінеральних речовин тощо. Попри те, що окремі види рослин значною мірою відрізняються між собою кількісним та якісним хімічним складом, всі вони характеризуються великою кількістю води й незначним вмістом сухих речовин, що й визначає їхню поведінку при зберіганні та переробленні. Аналіз різних способів консервування плодоовочевої сировини з точки зору максимального збереження вмісту вітамінів свідчить, що найефективнішим є консервування заморожуванням. / Plant raw materials, as well as products of its processing, play an important role in human nutrition, as they are not only a source of valuable nutrients, but also biologically active: vitamins, minerals and more. Despite the fact that some species of plants differ greatly in quantitative and qualitative chemical composition, they are all characterized by large amounts of water and low dry matter content, which determines their behavior during storage and processing. Analysis of different ways of preserving raw fruits and vegetables in terms of maximum preservation of vitamin content shows that the most effective is canning by freezing.Документ Дослідження фазового переходу вода - лід при заморожуванні ягід ожини(2019) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗв’язана вода захищає клітини рослин від руйнівних впливів переохолодження. При заморожуванні досліджуваних зразків кристалізація вільної води в них починається при значному переохолодженні. Connected water protects plant cells from the destructive effects of overcooling. When freezing the samples under study, crystallization of free water in them begins with significant overcooling.Документ Ефективність використання кріопротекторів при заморожуванні дикорослих і культивованих ягід(2017) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаУ статті обґрунтовано доцільність використання в технологіях заморожування рослинної сировини кріопротекторів — сполук, здатних запобігати розвиткові ушкоджень біологічних об’єктів при їх заморожуванні і подальшій дефростації. Проведено порівняльні дослідження впливу попереднього оброблення ягід різними групами органічних та мінеральних кріопротекторів на здатність рослинних матеріалів до холодових адаптацій і, як наслідок, до збереження цілісності структури мембран та клітин ягід і зменшення втрат цінних біологічно активних речовин при тривалому зберіганні та дефростації.Документ Заморожені плодово-ягідні напівфабрикати: якість, ефективність, безпека: монографія(2019) Українець, Анатолій Іванович; Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаУ монографії наведено теоретичні та практичні результати виробництва заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів за вдосконаленою технологією, що поєднує штучний холод та методи кріопротекції. З'ясовано механізми кріоушкодження клітин і тканин матеріалів при заморожуванні та засоби їх захисту від холодового стресу. Обґрунтовано доцільність реалізації теоретичних знань із вивчення та застосування кріопротекторів у кріобіології в галузі технологій заморожування рослинної сировини. The authors of the monograph represented the theoretical and practical results of producing the frozen fruit and berry half products by an improved technology that combines the artificial cold and cryoprotection methods. Another point was to discuss the mechanisms of cryogenous damage to which the cells and tissues get exposed during freezing, and the methods to protect them from cold stress. Finally, the expedience of implementation of theoretical knowledge concerning the research and usage of cryoprotectors in the field of technologies to freeze the plant raw materials.