Перегляд за Автор "Онопрійчук, Олена Олександрівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 66
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Альбумінні пасти з картопляною клітковиною(2018) Гриценко, Ірина; Онопрійчук, Олена ОлександрівнаВизначено, що внесення картопляної клітковини до альбумінної маси дозволяє отримати продукт з нормованими показниками якості. Вибір співвідношення складових для альбумінної пасти з харчовими волокнами залежно від їх вихідних показників. Додавання вище вказаних рослинних інгредієнтів забезпечує мінімальні зміни фізико-хімічних показників при зберіганні за умов, передбачених нормативними документами для такого виду продуктів – не більше 3 діб за температури (4±2) °С.Документ Аналіз біологічної цінності сиркових виробів із зерновими інгредієнтами(2008) Онопрійчук, Олена Олександрівна; Грек, Олена ВікторівнаВизначено амінокислотний склад нових сиркових виробів із зерновими інгредієнтами та збалансованість амінокислотного складу білків. Введення зернових добавок у молочну основу дає змогу замінити частину білка тваринного походження рослинним, не погіршуючи при цьому якість готових виробів. Розроблені сиркові вироби із зерновими інгредієнтами мають вищу біологічну цінність у порівнянні з традиційними, володіють дієтичними та профілактичними властивостями та розширюють асортимент продуктів на молочно-білковій основі. Determined the amino acid composition of new products from cheese curd grain ingredients and balanced amino acid composition of proteins. Putting cereal in milk-based supplements you can replace some animal protein with vegetable without compromising the quality finished products. Designed marmot products from cereal ingredients have a higher biological value than traditional, have dietary and preventive properties and extend the range of products on milk protein basis.Документ Визначення параметрів термокислотного осадження білків молока ягідними коагулянтами(2017) Пшенична, Тетяна Володимирівна; Грек, Олена Вікторівна; Онопрійчук, Олена ОлександрівнаВизначено параметри термокислотного осадження білків молока ягідним коагулянтом. Досліджено вплив кількості ягідного коагулянту, його активної кислотності та тривалості термокислотного оброблення на процес осадження білків молока. З’ясовано, що збільшення кількості внесення до 11 % і зниження активної кислотності до 2,4 підвищує ступінь переходу в білково-ягідний згусток казеїнових і сироваткових білків. The parameters of thermo-acid coagulation of milk proteins by berry coagulant was defined. It was determined that increase of berry coagulant amount to 11 % and reduction of active acidity to 2.4 pH with excerpt up to 3 minutes is characterized by the highest processes of destabilization. It was established that an increase in the amount of introduction to 11 % and a decrease in the active acidity to 2,4 increases the degree of transition to protein-berry clot of casein and whey proteins.Документ Визначення показників якості альбумінної пасти з клітковиною(2017) Грек, Олена Вікторівна; Онопрійчук, Олена Олександрівна; Тимчук, Алла Вікторівна; Овсієнко, Кіра ВолодимирівнаУ статті обґрунтовано можливість прогнозування протягом зберігання показників якості альбумінної пасти з концентратом харчових волокон — картопляною клітковиною (КК) «Potex» як регулятора масової частки вологи. Наведено склад суміші та особливості підготовки картопляної клітковини «Potex» для ефективного внесення в альбумінну масу. З використанням загальноприйнятих методів досліджень визначено показники якості зразків пасти протягом трьох діб зберігання в лабораторних умовах. Для математичного опису змін вологоутримувальної здатності, активної кислотності (рН) та масової частки вологи альбумінної пасти з КК застосовували метод експериментально-статистичного моделювання з використанням програми STATISTIKA. Отримані математичні моделі доцільно використовувати для прогнозування зміни показників альбумінної пасти з картопляною клітковиною «Potex» протягом визначеного терміну зберігання за температури 4±2° С залежно від вихідних значень — кількості та масової частки вологи білкової основи, співвідношення концентрату харчових волокон і сироватки, що дає змогу отримати якісний продукт із заданими показниками. The possibility of forecasting of the quality indicators of albumin paste with dietary fiber concentrate - potato cellulose (PC) is substantiated during storage “Potex”, as a regulator of moisture mass fraction. A composition of the mixture and the peculiarities of preparation of potato cellulose «Potex» are given for the effective introduction into albumin mass. Quality indicators of paste sample were determined during 3 days of storage in laboratory conditions using commonly used research methods. We applied a method of experimental-statistical modeling using the program STATISTICA for the mathematical description of the changes of water-retaining capacity, active acidity (pH) and moisture mass fraction of the albumin paste with PC. The obtained mathematical models can be used for prediction of changes of the parameters of albumin paste with potato cellulose “Potex” during a determined storage period at a temperature (4±2) °С depending on the initial values — the amount and the moisture mass fraction of the protein base, the ratio of dietary fiber concentrate and serum, which gives the ability to get a qualitative product with the given indicators.Документ Використання інгредієнтів рослинного походження в технології спредів(2009) Петрина, Алла Богданівна; Онопрійчук, Олена Олександрівна; Грек, Олена ВікторівнаДосліджено функціонально-технологічні властивості різних видів борошна у поєднанні з молочною сировиною: форми зв’язків, що виникають при взаємодії таких інгредієнтів з жиром рослинного і тваринного походження та вологою молочної основи (молока знежиреного). Investigated functional and technological properties of different types of flour in combination with raw milk: form relationships arising from the interaction of these ingredients with the fat of vegetable and animal origin, as well as moisture milk base (skim milk).Документ Вплив колагенвмісного інгредієнта на процес осадження альбумінів сироватки(2014) Тимчук, Алла Вікторівна; Онопрійчук, Олена Олександрівна; Грек, Олена ВікторівнаДосліджено вплив колагенвмісного інгредієнта на вологу альбумінної маси, що при проведенні циклу технологічних операцій - заморожування, зберігання та розморожування, сприятиме зменшенню втрат поновлюваної молочної сировини. The influence of humidity on kolagensoderzhaschego ingredient albumin mass for technological operations cycle - freezing, storage and thawing, will help reduce the loss of raw milk.Документ Вплив солодових наповнювачів на біологічну цінність сиркових паст(2012) Онопрійчук, Олена Олександрівна; Грек, Олена ВікторівнаРозроблена нова технологія сиркових паст з солодовими наповнювачами, а саме продуктами лікувально-профілактичного призначення на основі пророщених злаків «Прозер», що володіють антиоксидантною, загальнозміцнювальною дією. A new technology of malt paste cheese fillings, such as health care products based on destination germinated cereals "Prozer", which have antioxidant, restorative action.Документ Вплив ягідного коагулянту на структурно-механічні характеристики концентратів білково-ягідних(2019) Пшенична, Тетяна Володимирівна; Грек, Олена Вікторівна; Онопрійчук, Олена ОлександрівнаВизначено вплив органічних кислот ягідного коагулянту на структурно-механічні характеристики концентратів білково-ягідних, отриманих термокислотним осадженням білків молока. Ефективна в'язкість концентратів білково-ягідних зростає зі збільшенням кількості внесення ягідного коагулянту до 11 % з масовою часткою органічних кислот 0,33 % та зниженням його активної кислотності до 2,4. За умов внесення ягідного коагулянту в кількості 3 % з масовою часткою органічних кислот 0,09 % та рН 2,8 концентрати білково-ягідні мали менш щільну просторову структуру, виражені синеретечні властивості, легко віддавали сироватку при термомеханічному впливі. The influence of organic acids in berry coagulant on the structural and mechanical characteristics of protein-berry concentrates obtained by thermo-acid precipitation of milk proteins has been determined. The effective viscosity of protein-berry concentrates increases with an increase in the amount of berry coagulant added up to 11 % with a mass fraction of organic acids of 0.33 % and a decrease in its active acidity to 2.4. Under the condition that berry coagulant was added in an amount of 3 % with a mass fraction of organic acids of 0.09 % and a pH of 2.8, the protein-berry concentrates had a less dense spatial structure, pronounced synergistic properties, and easily gave the serum under thermomechanical effects.Документ Дослідження біологічної цінності альбумінних сирків з полісолодовим екстрактом(2016) Онопрійчук, Олена Олександрівна; Грек, Олена ВікторівнаВизначено амінокислотний склад альбумінних сирків з полісолодовим екстрактом і збалансованість амінокислотного складу білків. Введення полі солодових екстрактів в кількості 10 % в альбумінну масу дозволяє замінити частину білка тваринного походження рослинним, не погіршуючи при цьому якість готових продуктів. Вони мають підвищену біологічну цінність у порівнянні з традиційними, володіють дієтичними і профілактичними властивостями за рахунок біологічно активних компонентів, розширюють асортимент продуктів на молочно-білковій основі.Документ Застосування симплекс-методу для оптимізації співвідношення компонентів суміші(2015) Грек, Олена Вікторівна; Онопрійчук, Олена ОлександрівнаДля проектування рецептур багатокомпонентних харчових систем в основному використовуються підходи, що базуються на методі експериментально- статистичного моделювання та лінійного програмування, а саме симплекс- методі, в якому здійснюється скерований рух за опорними планами до оптимального розв'язання.Документ Збагачення продуктів з модифікованим жировим складом(2019) Грек, Олена Вікторівна; Тимчук, Алла Вікторівна; Онопрійчук, Олена ОлександрівнаДосліджено технологічні властивості продуктів переробки обліпихи для використання в якості збагачувача складових продуктів модифікованого жирового складу. Збагачення таких продуктів шротом Hippopharhamnoides L. typus, є можливим, а технологічний ефект (жиро– та вологоутримання) необхідно підсилювати додаванням інших харчових волокон.Документ Математичне моделювання показників альбуміно-рослинних сумішей після розморожування(2014) Грек, Олена Вікторівна; Онопрійчук, Олена Олександрівна; Тимчук, Алла ВікторівнаЗ технологічної точки зору для збереження якісних показників альбумінно-рослинних сумішей для заморожування визначена оптимальна кількість внесення підготовленого екструдату крупи манної. В результаті знижуються втрати при розморожуванні альбумінно-рослинних сумішей (АРС) та стабілізуються показники. Отримані АРС рекомендовано використовувати для корегування складу напівфабрикатів на молочно-білковій основі. From a technological point of view the optimal number of entering semolina extrudate was determined to maintain the qualitative indicators of albuminno-vegetable mixtures for freezing. As a result the losses during unfreezing of albuminno-vegetable mixtures (AVM) were reduced and the parameters were stabilized. These AVM were recommended to use for the correction of composition of semi-products on milk albuminous basis.Документ Математичне моделювання показників якості молочно-рослинних систем(2007) Онопрійчук, Олена Олександрівна; Петрина, Алла Богданівна; Пасічний, Василь Миколайович; Грек, Олена ВікторівнаЗастосовано повнофакторний експеримент для визначення оптимальних параметрів підготовки продуктів переробки зернових з метою покращення якості готових сиркових виробів. Отримані рівняння регресії дають змогу з високою точністю визначити функції виходу технологічних показників в інтервалі варіювання змінних факторів.Документ Моделювання показників якості альбумінно-рослинних сумішей(2014) Грек, Олена Вікторівна; Онопрійчук, Олена ОлександрівнаПереробка молочної сироватки залишається актуальним направленням пов'язаним з виробництвом комбінованих продуктів, до складу яких входять похідні сироватки та сировина рослинного походження. Processing whey remains relevant direction associated with the production of composite products, which include derived serum and raw materials of plant origin.Документ Молочно-білкові пасти(2007) Онопрійчук, Олена Олександрівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Грек, Олена ВікторівнаВикористання рослинної сировини, а саме висівок пшеничних харчових, клітковини харчової, шроту гарбузового та продуктів лікувально-профілактичного призначення на основі пророщених злаків "Прозер", підвищує харчову й біологічну цінність комбінованих молочних продуктів та стійкість їх до зберігання. Комбінування сировини тваринного й рослинного походження сприяє зменшенню собівартості повноцінних харчових продуктів та збільшенню їх виходу. Plant material usage, wheat bran food, fiber, food, pumpkin seed meal and health care products based on destination germinated cereal "Prozer" to be more specific, increases nutritive and biological value of combined dairy products and their storage resistance. Combining raw animal and vegetable origin reduces the cost of full food and increases their output.Документ Наукові основи безвідходних технологій відновлюваної сировини. Розділ 4. Білкові, вуглеводні та жирові компоненти у виробництві молочних продуктів(2020) Грек, Олена Вікторівна; Онопрійчук, Олена ОлександрівнаРозглянуто наукові основи безвідходних технологій відновлюваної молочної сировини, наведено характеристику ресурсів різного походження та готових продуктів, параметри сучасних технологічних операцій виробництва, в тому числі концентрування та розділення знежиреного молока, маслянки та сироватки різними способами – баромембранними методами, електродіалізом, сушінням, згущенням. Подано характеристики основних видів високопродуктивного технологічного обладнання для теплового та механічного оброблення. Теоретичні аспекти впровадження безвідходних технологій поєднано з реальними технологічними схемами виробництва таких продуктів, як свіжі та ферментовані напої, молочно-білкові концентрати, казеїн, лактоза, лактулоза, копреципітати та ін. Для студентів, аспірантів і викладачів закладів вищої освіти, а також фахівців молочної промисловості.Документ Оптимізація складу молочно-білкових виробів з продуктами переробки насіння гарбуза(2016) Овсієнко, Кіра Володимирівна; Тимчук, Алла Вікторівна; Онопрійчук, Олена ОлександрівнаВикористано метод математичного моделювання (Бокса-Уільсона на кубі) для визначення оптимальної кількості внесення макухи та борошна насіння гарбуза до молочно-білкової основи. За отриманими рівняннями з високою точністю визначили вплив кожного інгредієнта в багатокомпонентній системі для моделювання рецептурного складу молочно-білкових продуктів з нормованими фізико-хімічними показниками. We used mathematical modeling method (Box-Wilson in Cuba) to determine the optimum number of entering cake flour and pumpkin seeds to the milk-protein based. The obtained equations to accurately determine the effect of each ingredient in a multicomponent system for modeling the composition of prescription milk protein products with the regulations of physical and chemical parameters.Документ Показники якості полікомпонентних згустків, отриманих термокислотним осадженням білківмолока(2018) Пшенична, Тетяна Володимирівна; Грек, Олена Вікторівна; Онопрійчук, Олена Олександрівна; Пасічний, Василь Миколайович; Чубенко, Лариса МихайлівнаВизначено реологічні та фізико-хімічні показники полікомпонентних згустків, отриманих термокислотним осадженням білків молока. В якості активного коагулянту представлені органічні кислоти ягідної сировини. Результати досліджень показали, що ефективна в'язкість полікомпонентних згустків зростає зі збільшенням кількості внесення ягідного коагулянту до 11 % з вмістом органічних кислот 0,33 % та зниженням його активної кислотності до 2,4. Пепередньо зазначені параметри ягідного коагулянту спричиняють збільшення виходу згустку в середньому на 25,5 %, вологоутримуючої здатності на 10,8 % та зниження масової частки вологи на 1,3 % порівняно з контролем. Розроблено шкалу для оцінки консистенції білково-ягідних згустків і узагальнено рекомендації щодо застосування їх, як основи, у виробництві сиркових виробів. The rheological and physical-chemical indicators of polycomponent clots obtained by thermal acid coagulation of milk proteins were determined. Organic acids of berry raw materials are presented as an active coagulant. Research results showed that the effective viscosity of polycomponent clots increases with an increase the amount of berry coagulant applied to 11 % with an organic acid content of 0,33 % and a decrease its active acidity to 2,4. The above parameters of berry coagulant cause an increase in the yield of clot an average on 25,5 %, a water-retaining capacity on 10,8 %, and a decrease in moisture mass fraction on 1,3 % compared to the control. A scale for assessing the consistency of protein-berry clots was developed and recommendations on their use as a basis in the production of curd products were generalized.Документ Проблема виявлення плагіату(2019) Онопрійчук, Олена Олександрівна; Скуйбіда, Валерія ВіталіївнаВикладені аспекти направлені на посилення наукової етики та академічної доброчесності. Перспективним рішенням в боротьбі з академічним плагіатом є об’єднання всіх існуючих нині баз в єдину, де будуть зберігатись наукові та кваліфікаційні роботи.Документ Розробка нового виду дієтичного продукту підвищеної харчової цінності на основі сиру кисломолочного(2023) Бартошак, Іван Вікторович; Онопрійчук, Олена Олександрівна; Поліщук, Галина ЄвгеніївнаСпоживання молочно-білкових продуктів на основі сиру кисломолочного, які містять пребіотики, позитивно впливає на функції шлунково-кишкового тракту людини. Тому розробка нових видів сиркових виробів з біологічно-активними добавками, які володіють функціонально-технологічними властивостями, є перспективним напрямом наукового дослідження прикладного характеру.