Перегляд за Автор "Романов, Микола Сергійович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 28
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Автоматизоване керування технологічним комплексом пивзаводу з використанням мережевих моделей(2015) Романов, Микола СергійовичДисертація присвячена розробці ефективних систем ресурсоощадного керування технологічними процесами приготування пива на основі сценаріїв керування та мережних моделей в рамках концепції мережноцентричного керування. The thesis is devoted to development of resource-efficient control of brewing process based on scenario control and network models within the concept of network-centric control.Документ Багатокритеріальна оптимізація солодового відділення пивзаводу(2019) Романов, Микола СергійовичВирішення багатокритеріальної задачі по своїй природі компромісне та засноване на суб’єктивній інформації. Процес знаходження рішення складається з двох етапів: спочатку відбувається розпізнавання ситуації, а потім, за допомогою закладених сценаріїв здійснюється формування оптимального управління у відповідності до критеріїв управління технологічними процесами виробництва пива.Документ Багатокритеріальна оптимізація солодового відділення пивзаводу(2016) Романов, Микола СергійовичЗапропонований метод багатокритеріальної оптимізації процесів приготування пива та наведений приклад для процесу отримання товарного солоду. A method for multicriteria optimization of brewing process is proposed and the process of malt obtaining is given as example.Документ Використання фізичних чинників при приготуванні води для пива високої густини(2014) Кравченко, Тамара; Романов, Микола Сергійович; Зубченко, Віктор Сергійович; Романова, Зоряна МиколаївнаВода в пивоварінні завжди відіграє визначальне місце. Значення її якісного складу для пивоваріння визначається тим, що вона є частиною кінцевого продукту, тому дуже важливо, щоб вода задовольняла сучасним технічним вимогам щодо вмісту мікроорганізмів, органічних і неорганічних сполук. The water in the brewing always plays a decisive place. The value of the quality of the brewing determined that it is part of the final product, so it is important to satisfy the water requirements for advanced technical content of microorganisms, organic and inorganic compounds.Документ Вплив магнітного поля на приготування пивного сусла(2008) Романова, Зоряна Миколаївна; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Романов, Микола СергійовичНаші дослідження спрямовані на одержання високо-екстрактивних пивних заторів з використанням лише солоду як джерела ферментів. Екзогенні ферменти в дослідженнях не використовували. Our research aimed at obtaining highly extractive congestion beer using malt as the only source of enzymes. Exogenous enzymes are not used in the studies.Документ Вплив фізичних чинників на активацію ферментів солоду при занижених показниках нутрієнтів сировини(2024) Романова, Зоряна Миколаївна; Романов, Микола Сергійович; Худолій, ІванАктуальна проблема сьогодення-збереження активності ензимів під час перероблення солоду з сировини, що перебувала під впливом негативних природних умов. Метою наукового дослідження був підбір оптимального фізичного чинника для дослідження його впливу на активізацію ферментів солоду при затиранні зернопродуктів та вплив його на якісний склад отриманого пивного сусла. Незважаючи на перспективність використання фізичних методів, зокрема використання іонізуючоговипромінювання, над питаннями щодо впровадження їх у харчову промисловість поки працюють окремі ентузіасти. Тому одним з першорядних завдань, виконання якого сприятиме широкому впровадженню методів електрофізики та фізичних методів у виробництво , є популяризація цих методів.Документ ГЕРТ-мережевий аналіз процесу виробництва пива як об'єкта управління(2014) Романов, Микола СергійовичТехнологічний комплекс пивзаводу як складна організаційно-технологічна система, потребує ефективного керування, для здійснення якого важливе використання комп'ютерних технологій і сучасних методів оптимізації самого процесу керування. Technological complex brewery as a complex organizational and technological system requires effective management, for which important use of computer technology and modern methods of optimization of process control.Документ Графодинамічне моделювання технологічного комплексу пивзаводу(2014) Романов, Микола СергійовичТехнологічний комплекс пивзаводу є складною організаційно-технологічною системою, ефективне керування якою можна забезпечити шляхом інтегрування різних завдань життєзабезпечення технологічних процесів з їх системами автоматизації, працюючими в реальному часі, в комплексну систему шляхом охоплення автономних компонентів мережевою структурою. Technological complex brewery is a complex organizational and technological system, effective control which can be achieved by integrating the various tasks of life-support processes with their automation systems working in real time, integrated system by covering components of independent networks.Документ Дослідження впливу постійного магнітного поля на інтенсифікацію процесу приготування пивного сусла(Дослідження впливу постійного магнітного поля на інтенсифікацію процесу приготування пивного сусла / З. М. Романова, В. С. Зубченко, М. В. Карпутіна, М. С. Романов // Харчова і переробна промисловість. - 2005. - № 11. - С. 21-22., 2005) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романов, Микола СергійовичДля переведення в розчин екстрактивних компонентів зернової сировини (процес затирання у пивоварінні) використовують ферментисолоду і концентровані ферментні препарати (КФП) [1,2,4]. Однак при всіх перевагах такого поєднання – отримання максимальної кількості ферментів для розчинення зернових заторів, слід відмітити і такий суттєвий недолік, як високу вартість солоду та КФП , що призводить до зростання собівартості кінцевого продукту – пива. Дана робота присвяченадослідженням, спрямованим на отримання високоекстрактивних пивних заторів з використанням лише солоду, як джерела ферментів. Екзогенні ферменти у дослідженнях не використовували. To convert the solution of extractive components of the grain material (mashing process in brewing) using enzymes and concentrated malt enzymes (CFR) [1,2,4]. However, with all the benefits of this combination - a maximum number of enzymes to dissolve grain congestion, it should be noted, and a major drawback is the high cost of malt and CFR, which leads to an increase in the cost of the final product - beer.Документ Математичне моделювання окремих підсистем технологічного комплексу пивзаводу.(2022) Романов, Микола СергійовичМета роботи полягає у підвищенні ефективності пивоварного виробництва шляхом створення математичних моделей, що дозволяють описати основні якісні характеристики процесу пивоваріння.Документ Оптимізація процесу зброджування пивного сусла рентгенівським опроміненням(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Прибильський, Віталій Леонідович; Бондар, Микола Васильович; Романов, Микола Сергійович; Харгелія (Карпутіна), Дар'я ДмитрівнаДосліджено вплив рентгенівського опромінення на біологічну активність дріжджових клітин - Saccharomyces cerevisiae Saflager W 34/70, що використовуються в пивоварінні. Були виявлені позитивні зміни фізико-хімічних показників сусла і біохімічного складу пива. Дослідження доводять, що електромагнітні випромінювання стимулюють біологічні процеси в дріжджовій клітині і в результаті процес зброджування скорочується до 2-х діб. сусла и биохимического состава пива. The effect of X-ray irradiation on the biological acctivity of the yeast cells — Saccharomyses cerevisiae Saflager W 34/70, used in brewing. Were foud positive changes in physical characteristics and chemical composition of the wort of beer. Studies have agrued that electromagnetic radiation stimulates biological processes in yeast cells and as a result of the fermentation process is shortened to 2 days. All experimental results indicate that ECMO to a certain extent capable of stimulating intracellular processes, leading to an increase in the rate of division of organisms and thus to an increase in rates of specific growth rate and cell size.Документ Оптимізація процесу пивоваріння з використанням сценарного підходу в умовах ситуаційної невизначеності(2014) Романов, Микола Сергійович; Кишенько, Василь Дмитрович; Ладанюк, Анатолій ПетровичРоботу присвячено дослідженню питання оптимізації основних технологічних процесів виробництва пива. Користуючись отриманими знаннями, розроблено інтелектуальну систему управління процесами виробництва пива, в основу якої покладено принципи ситуаційного аналізу поведінки об’єкта управління. Проведений аналіз отриманих результатів дає змогу розробити алгоритми керування, які б дали можливість покращити такі техніко-економічні показники як якість продукції, витрати сировини та продуктивність технологічного комплексу. The work is devoted to research how to optimize core processes of beer production. Using the knowledge, developed intellectual system management processes of beer production, which is based on the principles of situational analysis of behavior control object. The analysis of the results makes it possible to develop control algorithms that have made it possible to improve the following technical and economic parameters as product quality, productivity and cost of raw materials processing facility.Документ Оптимізація технології приготування пива шляхом вдосконалення процесу приготування пивного сусла(2013) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Романов, Микола Сергійович; Гушленко, О.Main purpose of this work was to improve process of wort making to produce beer resistant to colloidal turbidity. The main reasons for the formation of colloidal turbidity, except aging, oxidation, polymerization, adsorption, also has a major impact by insolubility of polyphenols and dehydration of colloidal proteins. Formation haze of beer in most cases accompanied by a gradual deterioration of flavor and taste of beer. The aim of the work was to create a beer recipe resistant to turbidity through the selection of aromatic raw materials which has antioxidant properties, and therefore rich in phenolics and other components. However, boiling wort (is obligatory with hops) is a series of physical and chemical processes that may contribute to prolonged exposure to heat to create a stable insoluble compounds with colloidal nature. This results using expensive filter material and equipment in the future. In order to avoid unwanted insoluble fractions was also investigated using nitrogen gas laser with a wavelength of X = 3,378 • 10-7m. to activate the formation of flabofen-protein compounds that promote lighting wort and thus increase the stability of beer. To achieve results, irradiation was performed within 10.1 minutes. Головна мета цієї роботи в тому, щоб поліпшити процес сусла рішень для виробництва пива, стійкий до колоїдної каламутності. Основні причини утворення колоїдного каламутності, крім старіння, окислення, полімеризації, адсорбції, також має великий вплив на нерозв'язності поліфенолів і зневоднення колоїдних білків. Формування серпанок пива в більшості випадків супроводжується поступовим погіршенням аромат і смак пива. Мета роботи полягала у створенні рецепт пива, стійкий до каламутності шляхом відбору ароматичного сировини, яка має антиоксидантні властивості, і тому багатий фенольних сполук та інших компонентів. Проте, киплячій сусла ( обов'язково з хмелем ) являє собою серію фізичних і хімічних процесів, які можуть внести свій внесок у тривалому впливі тепла для створення стабільних нерозчинні сполуки з колоїдної природи. Це призводить використання дорогого фільтра матеріали та обладнання в майбутньому. Для того щоб уникнути небажаних нерозчинних фракцій також було досліджено за допомогою лазера газоподібного азоту з довжиною хвилі X = 3378 • 10 - 7м. активувати освіту flabofen - білкових сполук, які сприяють освітлення сусла і таким чином підвищити стабільність пива. Для досягнення результатів, Опромінення проводилося протягом 10,1 хвилин.Документ Отримання комплексних показників оцінки якості пива на різних етапах приготування.(2021) Романов, Микола Сергійович; Герасименко, Тетяна МихайлівнаЯкість пива може бути оцінено кваліметричними методами за допомогою комплексного показника. Виробництво пива є масовим і тому величина комплексного показника якості виробів змінюється. Підвищення якості продукції та всіх супутніх процесів, що можна оцінити за допомогою параметрів якості дозволить підвищити прибутковість та конкурентоспроможність підприємства. Зміна фізико-хімічних властивостей сусла та параметрів затирання та бродіння є основними показниками, які впливають на результат. Також на якість готового пива дуже впливають інші фактори. Через це величина комплексного показника якості готового пива змінюється випадково та має ймовірнісний характер.Документ Перспективи використання рослинної сировини у пивоварінні(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Романов, Микола СергійовичВажливою характеристикою пива є збалансованість органолептичних і фізико-хімічних показників, їх гармонійне поєднання, проте пиво – живий продукт, у якому продовжуються біохімічні процеси, що сприяють погіршенню смакових властивостей. Саме вивченню цих процесів, а також збалансуванню рецептурного складу пива присвячені дослідження. An important characteristic of beer is balanced organoleptic and physicochemical parameters, their harmonious combination, but the beer is organic product with continued biochemical processes that contribute to the deterioration of taste properties. This research is dedicated to studying these processes, as well as obtaining balanced recipe of beer.Документ Перспективи впливу електромагнітного випромінювання на технологічні середовища(2012) Романова, Зоряна Миколаївна; Зубченко, Віктор Сергійович; Карпутіна, Маргарита Віталіївна; Романов, Микола Сергійович; Мартинюк, Богданна МиколаївнаДосліджено вплив різноманітних видів опромінювання на біологічну активність технологічних середовищ та наведено результати впливу електромагнітного поля на біотехнологічні процеси. Експериментально підтверджено доцільність використання постійного магнітного поля для активації ферментативних процесів. The influence of different types of radiation on biological activity of technological environments and the results of electromagnetic fields on biotechnological processes. Experimentally verified the feasibility of using a static magnetic field to activate enzymatic processes.Документ Розробка алгоритмів інтелектуального управління ТК пивзаводу з використанням сценарно-когнітивних моделей мережного типу(2014) Романов, Микола СергійовичТехнологічний комплекс пивзаводу є складною організаційно-технологічною системою, ефективне керування якою неможливе без використання сучасних підходів до організації самого процесу керування. Technological complex brewery is a complex organizational and technological system, the effective management of which is impossible without the use of modern approaches to the process control.Документ Розробка системи сценарного управління технологічними процессами приготування пива(2015) Романов, Микола Сергійович; Кишенько, Василь Дмитрович; Ладанюк, Анатолій ПетровичУ статті сформульована задача керування основними технологічними процесами виробництва пива з точки зору сценаріїв оптимізації показників якості, ефективності використання матеріальних та енергетичних ресурсів та продуктивності виробництва. На основі лінгвістичної апроксимації змінних за результатами проведеного експертного опитування створено сценарії керування технологічним комплексом пивзаводу та наведена реалізація А-сценарію управління пивзаводом. The paper formulated the problem of controlling the basic processes of beer production in terms of scenarios to optimize quality indicators, efficiency of use of material, energy and production performance. On the basis of the linguistic variables for the approximation of the results of the expert survey created scenarios of technological complex of the brewery and shows the implementation of the A-control script brewery.Документ Синергетичні основи сталого інноваційного розвитку харчової промисловості: концептуальний підхід(2019) Романов, Микола СергійовичНаукове видання, в якому концептуально узагальнені синергетичні основи сучасної галузевої моделі сталого розвитку інноваційного спрямування у контексті загальних принципів та положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, оновлених цілей Глобальної стратегії сталого розвитку на період до 2030 року з врахуванням сучасних тенденцій поширення моделей технологічного синергізму четвертої промислової революції (Індустрія 4.0). Розглядається базова галузева синергетична модель сталого розвитку інноваційного спрямування як методологічна цілісність інноваційних моделей: інноваційної інтеграції науки, освіти, підприємництва; інноваційної екологізації життєвих циклів продукції, їх інноваційного технологічного синергізму; кластерних інноваційних моделей, стратегій; синергетичних моделей інноваційної компетентності галузевих фахівців, тощо. Для дослідників галузевих проблем інноваційного розвитку; магістерського рівня освіти за профілем галузевого інноваційного менеджменту.Документ Сценарне управління технологічними процесами приготування пива(2015) Романов, Микола Сергійович; Кишенько, Василь Дмитрович; Ладанюк, Анатолій ПетровичУ статті сформульована задача керування основними технологічними процесами виробництва пива з точки зору сценаріїв оптимізації показників якості, ефективності використання матеріальних та енергетичних ресурсів та продуктивності виробництва. На основі лінгвістичної апроксимації змінних за результатами проведеного експертного опитування створено сценарії керування технологічним комплексом пивзаводу та наведена реалізація А-сценарію управління пивзаводом. The article formulated the main task of the control process of beer production scenarios in terms of optimization of quality, efficiency of material and energy resources and productivity. On the basis of linguistic variables approximating the results of the expert survey established technological complex management scenarios and provided implementation brewery A brewery-management scenario.