Перегляд за Автор "Стабнікова, Олена Всеволодівна"
Зараз показуємо 1 - 11 з 11
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Біотехнологія очищення грунтів та водойм, забруднених нафтопродуктами(1995) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Салюк, Анатолій Іванович; Грегірчак, Наталія МиколаївнаДокумент Вибір режиму культивування хлібопекарських дріжджів на селеновмісному живильному середовищі(2004) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Устинов, Юрій Васильович; Ларіонова, І. В.; Антонюк, Марія Миколаївна; Лич (Ткаченко), Інна ВалентинівнаПроведено досліди, спрямовані на вибір оптимального режиму внесення джерела селену (у вигляді селеніту або гідроселеніту) в живильне середовище в процесі вирощування хлібопекарських дріжджів, що забезпечував би отримання продукту високої якості. Показано недоцільність порційного внесення джерела селену в живильне середовище при виробництві селенозбагачених дріжджів. Рекомендовано застосування одноразового внесення селеновмісного розчину на початку культивування. The aim of present research was the study the influence of the periodic addition selenium to the medium on the yeast quality. The quality of yeast cultivated with the portion addition of selenium changed for the worse comparing with the control. The most optimal variant was the addition the solution of NaHSe03 one time at the beginning of the cultivation.Документ Використання селенозбагачених дріжджів у хлібопекарському виробництві(2004) Аксьонова, І. В.; Антонюк, Марія Миколаївна; Устинов, Юрій Васильович; Стабнікова, Олена ВсеволодівнаВивчено можливість використання селенозбагачених дріжджів у хлібопекарській промисловості. Показано необхідність введення цукру в рецептуру тіста і збільшення тривалості розстоювання напівфабрикатів для виготовлення селенозбагачених булочних виробів профілактичного призначення високої якості зі збереженням основних параметрів технологічного процесу. The possibility of the use of selenium-enriched yeasts in the baking industry. The necessity of the introduction of sugar in the recipe and increase the time of the test proving semis to obtain preventived high selenium-enriched bakery products with maintaining the basic parameters of the process.Документ Вплив заліза на анаеробну обробку білок- та сульфатовмісних стічних вод(2002) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Іванов, Володимир МиколайовичДосліджено вплив тривалентного заліза у вигляді хлориду або гідроксиду на анаеробне очищення білок- та сульфатовмісних стічних вод. Показано позитивний ефект внесення тривалентного заліза в стічну воду, який полягає у збільшенні виходу біогазу, зменшенні вмісту сірководню в ньому, зниженні пригнічення життєдіяльності метаногенних бактерій. Рекомендовано використовувати залізо (III) як додаток, що підвищує якість анаеробного очищення білок- та сульфатовмісних стічних вод.Документ Вплив іонів заліза на метанове зброджування жировмісних стічних вод(2000) Карпенко, В. І.; Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Стабніков, Віктор Петрович; Салюк, Анатолій ІвановичДосліджено вплив іонів тривалентного заліза на метанове зброджування жировмісних стічних вод. Показаний позитивний ефект внесення заліза(III) в стічну воду, який полягає в інтенсифікації газовиділення. Це зумовлено зменшенням пригнічення метаногенезу жирними кислотами внаслідок утворення їх нерозчинних сполук із залізом та можливої зміни окислювально-відновлювального потенціалу в середовищі до рівня, оптимального для метаногенезу. У додаткових експериментах показано, що при метановому бродінні олеїнової кислоти біогаз майже не виділявся і концентрація метаногенних бактерій постійно зменшувалась. В той же час зброджування олеата тривалентного заліза супроводжувалось інтенсивним утворенням біогазу та зростанням кількості метаногенних бактерій. The influence of ferric chloride on methanogenic treatment of fat-containing wastewater was studied. An addition of ferric chloride increased the biogas production rate. It was caused by diminishing of ingibition of methanogenesis by free fatty acid because they were precipitated as the ferric salts and possible change of redox potential to optimal for methanogenesis value. Production of biogas and growth of methanogenic bacteria were absent for methanogenic fermentation of the oleic acid, but ferric oleate supported the production of biogas and growth of methanogenic bacteria.Документ Одержання нового азотного добрива пролонгованоi дiї при повторному використанні бiлкових компонентiв стiчних вод харчових виробництв(1998) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Красінько, Вікторія Олегівна; Ямковий, О. О.; Іванов, Володимир МиколайовичДослiджено можливiсть використання залiзо-амонiйного осаду (ЗАО), утвореного після модифiкованого бiлологiчного очищення модельних бiлоквмiстних стiчних вод. Вивчено хiмiчнi властивостi осаду, швидкiсть його деградацii в аеробних та анаеробних умовах. Показано перспективнiсть застосування ЗАО як ефективного та екологiчно безпечного азотного добрива пролонгованоi дiї.Документ Розроблення способу отримання селеновмісних рослинних добавок для профілактики нестачі селену(2001) Антонюк, Марія Миколаївна; Стабнікова, Олена Всеволодівна; Хіврич, Борис ІвановичАналіз стану забезпечення селеном населення України свідчить про недостатній рівень споживання цього мікроелементу. Особливо гостро ця проблема стосується регіонів Полісся, Запоріжжя та Чернівецької області. Відмічено, що знижений вміст доступного для рослин селену обумовлений підвищеною кислотністю та вологістю ґрунтів даних територій. Крім того, ситуація ускладнюється погіршенням екологічного балансу внаслідок аварії на ЧАЕС. Підбір оптимальної концентрації мікроелементу є важливим моментом при розробці способу селенозбагачення. Тому досліджувався вплив різної кількості селену на накопичення його в рослинних матеріалах. Виявлено найбільш допустиму концентрацію селену, яка може акумулюватися зерном. Однак, необхідно зазначити, що підвищені кількості селену пригнічуюче впливають на проростання рослин. Отже, показана можливість накопичення селену як бобовими так і злаковими культурами, при чому найкращі результати отримані при порційному внесенні мікроелементу. Висушені селенозбагачені проростки пропонується використовувати в якості добавок у харчові продукти, зокрема хлібобулочні вироби. Analysis of the state to ensure selenium Ukrainian population indicates a lack of consumption levels of the trace element. This problem is particularly acute for the regions Polesie, Zaporozhye and Chernivtsi region. Noted that the low content of selenium available to plants due to increased acidity and soil moisture data areas. Moreover, the situation is aggravated by the deterioration of the ecological balance due to the Chernobyl accident. Selection of the optimal concentration of selenium is an important consideration in developing a method selenium-enriched. Therefore investigated the effect of different amounts of selenium on its accumulation in plant materials. Revealed the most acceptable concentration of selenium, which can accumulate in grain. However, it should be noted that the increased amounts of selenium depressing effect on the germination of plants. Thus, the possibility of accumulation of selenium as legumes and cereals, at what the best results are obtained by making batch microelement. Selenium-enriched dried sprouts are encouraged to use as an additive in food products, particularly in baked goods.Документ Селеновмісні добавки(2002) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Устинов, Юрій Васильович; Антонюк, Марія МиколаївнаРезультати проведених досліджень свідчать про можливість використання селеновмісних рослинних добавок при виготовленні хлібобулочних виробів. Внесення домішок із збагачених селеном проростків дає змогу підвищити якість хлібобулочних виробів та надати їм лікувально-профілактичних властивостей. The results suggest the possible use of selenium supplements in the manufacture of bakery products. Adding supplements of selenium-enriched seedlings can improve the quality of bread and give them health care properties.Документ Спосіб одержання солоду (Деклараційний патент на винахід № 59314)(2003) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Іванов, Володимир Миколайович; Хіврич, Борис Іванович; Антонюк, Марія МиколаївнаСпосіб одержання солоду, що включає миття зерна, його почергове повітряно-водяне замочування, пророщування та сушіння, який відрізняється тим, що замочування зерна проводять у розчині селену з концентрацією від 1,7 до 3,2 мкг/мл до вмісту селену у солоді від 15 до 28 мкг/г сухого зерна.Документ Спосіб приготування тіста (Патент на винахід № 59313)(2003) Арсеньєва, Лариса Юріївна; Стабнікова, Олена Всеволодівна; Іванов, Володимир Миколайович; Устинов, Юрій Васильович; Антонюк, Марія Миколаївна; Герасименко, Лариса ОлександрівнаСпосіб приготування тіста, що включає введення дріжджового препарату та заміс тіста, який відрізняється тим, що у процесі замісу тіста додатково вводять добавку солоду, збагаченого селеном у кількості 2-4% до маси борошна в тісті.Документ Спіруліна – перспективи використання та біотехнологія виробництва(1997) Стабнікова, Олена Всеволодівна; Салюк, Анатолій Іванович; Грегірчак, Наталія МиколаївнаРозглядається використання мікроводорестей Spirulina platensis. Спіруліна дуже багата за хімічним складом (повноцінні білки, вуглеводи, ліпіди,вуглеводи, вітаміни B1, B2, B3, B4, B5, B12, C, PP, ессенціальні кислоти, мінеральні речовини. Спіруліна використовується для виробництва біофарбників, високобілкових вітамінних домішок, концентратів амінокислот, регуляторів росту агрокультур, одержання лікарських препаратів, що поліпшують функції шлунково-кишкового тракту, стимулюють імунну систему, сприяють виведенню радіонуклідів, запобігають розвитку онкологічних захворювань та СНІДу. Для культивування спіруліни дуже важливим є визначення і дослідження факторів, які впливають на інтенсифікацію біологічних процесів під час вирощування. Одним з таких факторів являється освітленість, оптимум якої становить 30-35 клк. An application mikrovodorestey Spirulina platensis. Spirulina is rich in chemical composition (complete proteins, carbohydrates, lipids, carbohydrates, vitamins B1, B2, B3, B4, B5, B12, C, PP, of essential acids, minerals. Spirulina is used for biocolorants, high-protein vitamin additives, concentrates amino acids, growth regulators, agriculture, receiving drugs that improve the function of the gastrointestinal tract, stimulate the immune system, contribute to the removal of radionuclides, prevent the development of cancer and AIDS. to spirulina cultivation is very important to identify and study factors that affect the intensification of biological processes during cultivation. One such factor is the light, whose optimum is 30-35 KLK.