Перегляд за Автор "Сєдих, Ольга Леонідівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 144
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Cтворення експертно-моделюючої системи формування рецептур морозива(2022) Бреус, Наталія Миколаївна; Грибков, Сергій Віталійович; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаЗапропонована експертно-моделююча система дозволяє у виробничих умовах харчового підприємства провести моделювання та корегування рецептури морозива для забезпечення високоякісного споживчого продукту з мінімальними витратами. Запропонована система може бути інтегрована з інформаційними системами підприємства. Запропонована архітектура експертно-моделюючої системи складається з окремих чотирьох структурних блоків: інтерфейс користувача; програмні модулі (математичний та алгоритмічний апарат, функції контролю якості та відповідності рецептури); бази даних та знань. Розроблений математичний та алгоритмічний апарат дозволяє за заданими якісними показниками змоделювати рецептуру морозива. Запропонований апарат базується на поєднанні методів оптимізації та використанні аналізу експертних даних. Експертно-моделююча система забезпечує моделювання та корегування рецептури з урахуванням усіх властивостей доступних компонентів за рахунок використання бази знань та математичного апарату. При моделюванні рецептури без запропонованої експертної системи, а з використанням тільки математичного моделювання, отримана рецептура не буде враховувати технологічні властивості. Використання експертної системи у виробничих умовах дасть змогу постійно оновлювати та накопичувати знання експертів-технологів, які працюють у зазначеній сфері. Постійне накопичення нових знань про рецептури морозива дасть можливість створювати та розширювати партнерські програми з вітчизняними й зарубіжними підприємствами. Експлуатація експертної системи забезпечить скорочення витрат на моделювання нових рецептур морозива. Економічний ефект від впровадження експертної системи, отриманий при використанні результатів науково-дослідних робіт і закладений в базу знань експертно-моделюючої системи, забезпечує техніко-економічні показники підприємства за рахунок бережливих витрат на сировину і допоміжні матеріали.Документ АВС-аналіз товарного асортименту(2023) Баталова, Тамара Володимирівна; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаУ процесі аналізу асортименту підприємства доцільно, поряд з іншими методами, використовувати також метод АВС-аналізу. ABC- аналіз асортименту забезпечує ґрунтовні аргументи під час формування асортименту, даючи змогу із певним ступенем ймовірності прогнозувати кінцеві результати основної діяльності підприємстваДокумент Автоматизація проектування рецептур функціональних харчових продуктів(2014) Сєдих, Ольга Леонідівна; Маковецька, Світлана ВасилівнаПроблема здорового харчування населення має важливе значення. Поряд із традиційним підходом до проблеми харчування і ролі харчових продуктів у формуванні здоров'я людини останні роки отримало розвиток функціональне харчування. Розробка функціональних продуктів харчування нового покоління є інноваційним напрямом у харчовій промисловості, який має надзвичайно важливе практичне значення. Problem healthy nutrition is essential. Along with the traditional approach to the problem of food and the role of food in shaping health recent years has developed a functional food. Development of functional foods is a new generation of innovative trend in the food industry, which is of practical importance.Документ Автоматизація теплового та масообмінного розрахунків ферментатора для культивування аеробної культури мікроорганізмів(2004) Сєдих, Ольга Леонідівна; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Бреус, Наталія Миколаївна; Сухих, В. В.Розроблено програмний модуль для визначення основних режимних та конструктивних параметрів ферментатора для глибинного культивування мікроорганізмів з метою біосинтезу білка у вигляді форм користувача на мові об’єктно − орієнтованого програмування Visual Basik.Документ Автоматизація інженерних розрахунків технологічного обладнання хлібозаводів(2001) Байдуков, Дмитро; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаВ роботі створена СКБД для автоматизації розрахунків по розрахунково-графічній роботі на тему "Теплопостачання та котельні установи хлібозаводів". In this paper established DBMS to automate calculations on cash and graphic work on "Heat and boiler institutions bakeries."Документ Аналіз і нормування теплоприпливів крізь ізоляцію холодопроводів(2003) Пилипенко, Олексій Юрійович; Ткач, Леонід Павлович; Кривець, Тетяна Олексіївна; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаСтворена інформаційно-пошукова система "Холод" на основі нормативних документів, що встановлюють значення лінійної густини теплового потоку крізь ізоляцію холодопроводів та холодильних камер.Документ Багатокритеріальна оптимізація(2019) Сєдих, Ольга Леонідівна; Савчук, О. О.Розглянута задача проектування складних багатокритеріальних систем. Завжди при виборі найкращого варіанта доводиться враховувати багато різних вимог, що пред'являються до системи (об'єкта).The task of designing complex multicriteria systems is considered. When choosing the best option, you always have to take into account many different requirements for the system (object).Документ Вдосконалення методів управління виробництвом за рахунок використання алгоритму кажанів(2020) Грибков, Сергій Віталійович; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаРобота присвячена вдосконаленню системи управління харчовим виробництвом на прикладі молокозаводу з використання сучасних алгоритмів та інформаційних технологій. У роботі розглянуто багатокритеріальну задачу управління виробництвом та запропоновано розв’язання задачі планування виконання замовлень як багатокритеріальної задачі прийняття рішень на основі мета-евристичних алгоритмів. В роботі розглядаються модифікації алгоритму та їх застосування. The work is devoted to the improvement of the food production management system on the example of a dairy plant using modern algorithms and information technologies. The paper considers the multicriteria problem of production management and proposes the solution of the problem of planning the execution of orders as a multicriteria problem of decision making based on meta-heuristic algorithms. Modifications of the algorithm and their application are considered in the work. The analysis of literary sources is carried out. The mathematical model proposed by the authors in previous works is highlighted. The Paretto approach is considered, and its anecdotes are highlighted. The algorithm and its modifications are investigated. A study on the application of the bat algorithm and its modifications was conducted. Based on the results of comparison of the considered algorithms, the use of the bat algorithm based on the reduction factor is proposed. The bat's algorithm based on the reduction factor proves its effectiveness as a random search method. The disadvantages of this method include a large number of free parameters, the value of which often depends on the result, on the other hand, there is no reason to choose these values. The considered methods will be included as a separate module in DSS for food production management of the enterprise.Документ Визначення констант швидкості зворотної хімічної реакції засобами MathCad(2021) Ковальчук, Назар Васильович; Овчарук, Володимир Олексійович; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаРозглядається задача визначення констант швидкості зворотної хімічної реакції засобами MathCad. The problem of determining the rate constants of the reverse chemical reaction by means of MathCad is considered.Документ Визначення оптимальних параметрів процесу обсмажування грибних напівфабрикатів(2011) Бобель (Зінченко), Інна Миколаївна; Терлецька, Віта Альбертівна; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаВивчено вплив факторів процесу обсмажування на якість готових продуктів з грибів. Встановлено кількісні залежності між параметрами та визначено їх оптимальні значення. Для математичного описання процесу використовували методологію експериментально-статистичного моделювання. The influence of the process of frying on the quality of mushrooms products was studied. There were founded quantitative relationships between the parameters and determined their optimal values. For the mathematical description of the process was used experimentally methodology and statistical modeling.Документ Використання BI-аналітики для покращення ефективності роботи підрозділу планування молокозаводу(2021) Чорнобай, Катерина Юріївна; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаВ роботі розглянуто можливість застосування ВІ-аналітики для для покращення ефективності роботи підрозділу планування молокозаводуДокумент Використання BI-дашбордів для ведення бізнесу(2024) Сєдих, Ольга Леонідівна; Чорнобай, Катерина ЮріївнаВ дослідженні було розглянуто та проаналізовано ВІ-дашборд та його особливості для подання, обробки та аналізу даних із відкритих джерел, у тому числі офіційної документації. Використання дашбордів у процесі прийняття управлінських рішень допоможе забезпечити оперативність, точність та ефективність при управлінні бізнесом, зменшуючи час на аналіз та підвищуючи якість прийнятих рішеньДокумент Використання Excel для автоматизації розрахунків готової продукції забійного цеху м’ясокомбінату(2001) Поплавський, В. В.; Любчик, О. В.; Вовкодав (Обізюк), Наталія Іванівна; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаОднією з важливих задач при розрахунках продукції м’ясокомбінату є обчислення готової продукції на етапі забійного цеху. Вхідні дані мають табличний вигляд, тому зручно проводити розрахунки з використанням електронної таблиці EXCLE. One of the important problems in the calculation of production slaughterhouse is to compute the finished product at the stage of the slaughter plant. Input with tabular form, so convenient to carry out calculations using spreadsheet EXCLE.Документ Використання SWIFT для створення інформаційних систем(2024) Вдовенко, Дмитрій Олександрович; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаПри розробці інформаційних систем (ІС) ключове значення має вибір мови програмування, оскільки вона значно впливає на якість, продуктивність і майбутню гнучкість системи. Для розробки ІС на платформі Apple виділяється мова програмування Swift, яка спеціалізується під розробку пристроїв на базі Apple, завдяки своїй простоті, ефективності та надійним функціям безпекиДокумент Використання засобів інформаційних технологій при розробці рецептур функціональних харчових продуктів(2014) Сєдих, Ольга Леонідівна; Маковецька, Світлана ВасилівнаДана стаття присвячена методиці розв’язання задач розроблення нових рецептур та вибору за заданими параметрами рецептури шляхом математичного моделювання. Наведені приклади рішення в електронній таблиці MS Excel та в пакеті MathCad. За допомогою MS Excel та пакета MathCad проведена розробка рецептурної композиції. This paper focuses on the problem solving methods and the methods of new recipe formulas development, and recipe selection under selected parameters through mathematical modeling. Recipe composition development is performed with MS Excel and MathCad package.Документ Використання математичних методів у хімічних розрахунках(2015) Дятлов, Дмитро Олегович; Іщенко, Віра Миколаївна; Сєдих, Ольга Леонідівна; Маковецька, Світлана ВасилівнаРозглянуто розрахунок складної суміші із застосуванням математичного пакету MathCAD. We consider the calculation of complex mixtures using mathematical package MathCAD.Документ Використання математичного пакету MathCAD при вивченні розділу «Теорія ймовірностей і математична статистика»(2018) Сєдих, Ольга Леонідівна; Ющук, Інна ВасилівнаВ роботі розглянуто використання інформаційних технологій у вирішенні задач теорії ймовірностей і математичної статистики. The paper considers the use of information technologies in solving problems of probability theory and mathematical statistics.Документ Використання моделі Тейла−Вейджа для обчислення прогнозних значень часових рядів(2017) Сєдих, Ольга ЛеонідівнаВ даній роботі розглянуто модель Тейла-Вейджа для обчислення прогнозних значень часових рядів. In this paper we consider the Teil-Weig model for calculating predictive values of time series.Документ Використання моделі Хольта для обчислення прогнозних значень часових рядів(2016) Сєдих, Ольга Леонідівна; Пархоменко, Анастасія МихайлівнаВ даній роботі розглянуто модель Хольта для обчислення прогнозних значень часових рядів. In this paper, the Holt model to compute forecast values of time series.Документ Використання моделі Хольта-Уітерс для рішення задач прогнозування(2017) Сєдих, Ольга ЛеонідівнаВ даній роботі представлений один із можливих алгоритмів побудови прогнозу із сезонним фактором. In this paper one of the possible algorithms for constructing a forecast with a seasonal factor is presented.