Перегляд за Автор "Сімахіна, Галина Олександрівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 295
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Антимікробна дія рослинної добавки на основі часнику щодо деяких бактерій(2016) Корх, Наталя Сергіївна; Тетеріна, Світлана Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаВ статті представлені дослідження інгібуючого впливу нетрадіційної рослинної сировини на тестові культури мікроорганізмів. Встановлено, що досліджувана рослинна сировина на основі часнику має виражені антимікробні властивості по відношенню до тестових культур. Таким чином, можна рекомендувати дану сировину для використання в складі рецептур м'ясних виробів з метою підвищення їх біологічної стійкості. This article presents studies of the inhibition effect of non-conventional plantbased raw materials on microorganism test cultures. It was determined that the studied plant-based raw material shows clear antimicrobial properties against the test cultures. As such, this raw material may be recommended for use in compositions of processed meat products in order to increase their biological stability.Документ Аюрведа як найдавніша оздоровча система та її адаптація до умов України(2016) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаАюрведа стає дедалі більш відомою та популярною у Європі, зокрема в Україні. Це офіційна медична практика в Індії та на Шрі-Ланці і найдавніша у світі система фізичного та духовного оздоровлення. Ayurveda is becoming increasingly well-known and popular in Europe, particularly in Ukraine. This is the official medical practice in India and Sri Lanka and the world's oldest system of physical and spiritual healing.Документ Аюрведичні та європейські канони здоров’я(2018) Українець, Анатолій Іванович; Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаСьогодні всі держави світу визнають, що володіння найвищим досяжним рівнем здоров’я є одним із основних прав кожної людини. Тому вивчення різних систем оздоровлення, їх індивідуальний вибір, перехід від традиційної медицини, орієнтованої на лікування хвороб, до профілактики і зміцнення здоров ’я нетрадиційними методами стало нагальною потребою. І найбільш ефективним із них є аюрведична система оздоровлення — невичерпна мудрість Давнього Сходу. Саме Аюрведа пропонує натуральне та безпечне лікування тих хвороб, які не піддаються навіть сучасним методам європейської медицини, причому і давня, і теперішня Аюрведа вважають запорукою належного стану здоров ’я систему раціонального харчування, йогу, фітотерапію, детоксикацію організму, психотерапію через медитації та молитви. У статті наведено порівняльну характеристику підходів Аюрведи та європейської, зокрема української медицини та нутриціології до проблем корегування стану здоров’я людини, її фізичної та психологічної рівноваги у сучасних соціально-економічних і екологічних умовах. Проаналізовано низку теоретичних праць українських та індійських авторів, присвячених творенню новітньої парадигми оздоровлення. Звернено увагу і виокремлено позитивні сторони обох концептуальних систем, які дають можливість кожному сформулювати індивідуальні принципи оздоровлення, що сприяє збереженню стану здоров’я на довгі роки. Аюрведа та інші системи оздоровлення дають різноманітні практичні поради, реалізуючи які можна навчитись підтримувати своє здоров’я в належному стані, насолоджуватись довгим повноцінним щасливим життям. Сучасна наука підтверджує давньоіндійські канони: людина безпосередньо пов ’язана з Природою як першоджерелом енергії. І тому найбільш результативними є природні методи оздоровлення. Nowadays, the authorities in all the states of the world recognize the possession of the most achievable level of health to be one of the main rights for every human. Therefore, we find relevant studying the various wellness systems, their individual choice and transition from the traditional medicine (aimed at treatment of certain diseases) to prevention and strengthening of health by non-traditional methods. Ayurvedic system of wellness — the immense wisdom of Ancient East — is supposed to be the most effective of them. It is Ayurveda which proposes the natural and safe treatment of those diseases that are resistant to even the up- to-date methods of European medicine. By the way, both ancient and modern Ayurvedic doctrines consider the warranty of proper state of health such factors as the system of reasonable nutrition, yoga, phytotherapy, organism detoxication, and psychotherapy with a help of meditations and prayers. This article represents the comparative characteristics of Ayurvedic and European (firstly Ukrainian) medical and nutritiological approaches to the problems of correcting the state of human health, one’s physical and psychological balance in today’s social, economical, and ecological conditions. There is analyzed an array of theoretic works by Ukrainian and Hindu scientists, dedicated to creation of the newest paradigm of recreation. The authors of this article pay the proper attention to the positive features of both of the conceptual systems to allow anyone to formulate one’s individual principles of recreation which would benefit the state of one’s health for years. Ayurveda and other systems of wellness give the various practical advices to be realized for keeping one’s health in the proper state and also enjoying the long, valuable, and happy life. The contemporary science confirms the ancient Hindu canon which is the following: the human is directly connected to Nature, the main source of energy. Therefore, the natural methods of recreation seem to be the most efficient by now.Документ Білковмістні збагачувані харчових продуктів із зеленої маси буряків(2014) Сімахіна, Галина ОлександрівнаМетою цієї роботи є порівняльні дослідження зеленої маси буряків для обґрунтування доцільності її використання у виробництві оздоровчих харчових продуктів з підвищеним вмістом протеїну. The purpose of this paper is a comparative study of green mass beets to justify its use in the production of health foods with high protein content.Документ Біоантиоксиданти – необхідні компоненти оздоровчого харчування(2008) Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗ’ясовано сучасні тенденції у системі захисту біологічних структур, передусім тканинних ліпідів, від ушкоджуючої дії вільних радикалів та перекисів і добору природних рослинних компонентів для створення нових оздоровчих продуктів антиоксидантної дії. There are elucidated the main tendencies in the system of biological structures’ (particularly the tissue lipids) protection from the harmful influence of free radicals and peroxides, and in the choice of natural plant components for creating the new healthy foodstuff with antioxidant action.Документ Біокорегування функціонального стану організму військовослужбовців компонентами харчових продуктів(2016) Сімахіна, Галина Олександрівна; Ярош, Катерина ОлександрівнаЗбереження і поліпшення фізичного та психофізичного стану військовиків у нинішніх умовах потребує організації спеціалізованої системи допомоги, орієнтованої на вирішення цієї надзвичайно важливої для України проблеми. Вона не повинна зводитись лише до традиційного медичного втручання, а спиратись на сучасні підходи до формування культури здоров’я в екстремальних умовах, використовуючи технології фізичної та психічної реабілітації. Preserving and improving the physical and mental and physical state of the soldiers in the current environment requires specialized system of care focused on solving this extremely important problem for Ukraine. It should not be limited only to traditional medical treatment and rely on modern approaches to creating a culture of health in extreme conditions, using the technology of physical and mental rehabilitation.Документ Біологічна цінність зеленої маси буряків(2013) Сімахіна, Галина Олександрівна; Стеценко, Наталія ОлександрівнаБілки надземної частини усіх досліджених видів буряків відзначаються високою біологічною цінністю, зумовленою переважним вмістом водо- та солерозчинної фракції, які характеризуються найкращою збалансованість за амінокислотним складом та перетравлюються в організмі людини протеолітичними ферментами з мінімальними витратами енергії. Proteins aerial parts of all studied species beets are characterized by high biological value derived from a predominant content of water- and salt- soluble fraction, characterized by the best balance for amino acid composition and digested in the human proteolytic enzymes with minimal power consumption.Документ Біологічна цінність рослинного білку з нетрадиційної сировини(2014) Стеценко, Наталія Олександрівна; Сімахіна, Галина Олександрівна; Прокопенко, Дарина СергіївнаПроведені дослідження показують перспективність використання вторинних сировинних ресурсів харчової промисловості, в даному разі зеленої маси буряків, при виробництві білоквмісних харчових продуктів та функціональних збагачувачів, що дасть можливість значною мірою подолати дефіцит харчового білку в раціоні харчування населення України і розширити спектр якісної, недорогої продукції оздоровчого та профілактичного спрямування. Past studies have shown promising use of secondary raw materials of food industry, in this case green mass beet bilokvmisnyh the production of food and functional dresser that will enable a large extent overcome the deficiency of dietary protein in the diet of the population of Ukraine and expand the range of high-quality, inexpensive products and health preventive orientation.Документ Біологічна цінність та функціональна дія компонентів кріопорошків цукрових буряків(2011) Сімахіна, Галина ОлександрівнаДосліджено біохімічний склад кріопорошків з цукрових буряків, проаналізовано функціональний вплив основних біокомпонентів порошків на організм людини і показано доцільність використання вуглеводовмісної сировини в якості високоефективних біодобавок та для збагачення харчових продуктів. The article represents the results of researching the composition of sugar beet cryopowders, and the analysis of influence caused by these powders’ main biocomponents on human organism. There was also shown the expedience of using the carbohydrate-containing raw materials.Документ Біологічно активні речовини в харчових технологіях(2016) Сімахіна, Галина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаУ підручнику наведено теоретичні та практичні результати дослідження хімічного складу і функціональної ролі у живому організмі широкого спектру біологічно активних речовин рослинного та тваринного походження. Обґрунтовано доцільність та перспективність використання рослинної сировини, в тому числі дикорослої, для збагачення харчових основ з метою отримання нових видів харчової продукції, напівфабрикатів, напоїв з оптимізованим складом основних нутрієнтів, високоефективної та абсолютно безпечної для споживачів. Узагальнено практичний досвід виробництва поліфункціональних рослинних збагачувачів із підвищеним вмістом біологічно активних речовин та їх використання у харчових технологіях. Для студентів, магістрів, аспірантів, наукових співробітників та фахівців харчової промисловості.Документ Біологічно активні речовини плодово-ягідних культур та їх роль в життєдіяльності організму людини(2021-09-15) Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаЗа сучасними уявленнями науки про здорове харчування рослинна сировина набуває все більшого значення у профілактиці та лікуванні ряду захворювань. Значну харчову і дієтичну дію мають овочі, плоди та ягоди, виготовлені на їхній основі продукти, особливо з додаванням нетрадиційних джерел БАР. З метою зміцнення імунної системи організму й попередження онкозахворювань рекомендується вводити до раціону впродовж року вітаміновмісні плоди та ягоди. /According to modern ideas of the science of healthy eating, plant raw materials are becoming increasingly important in the prevention and treatment of a number of diseases. Vegetables, fruits and berries, products made on their basis, have a significant nutritional and dietary effect, especially with the addition of non-traditional sources of BAS. In order to strengthen the body's immune system and prevent cancer, it is recommended to introduce vitamin-containing fruits and berries into the diet throughout the year.Документ Біофлавоноїди у системі антиоксидантного захисту біологічних структур(2011) Сімахіна, Галина ОлександрівнаОбґрунтовано вибір біофлавоноїдів як найбільш ефективних антиоксидантів з групи мономерних фенольних сполук; з'ясовано антиоксидантну роль біофлавоноїдів у функціонуванні живих організмів та рослин. Вивчено ряд лікарських рослин та експериментально встановлено ступінь вилучення з них біоантиоксидантів. The choice of flavonoids as the most effective antioxidant of monomeric phenolic compounds; antioxidant bioflavonoid found role in the functioning of living organisms and plants. Studied a number of herbs and experimentally set the degree of extraction of bioantyoksydantiv.Документ Біохімічний склад анатомічних частин плодового тіла макроміцетів(2014) Сімахіна, Галина Олександрівна; Гойко, Ірина ЮріївнаГриби за своїм біохімічним складом є досить цінним, порівняно з іншими харчовими продуктами, видом сировини з високим природним вмістом функціональних інгредієнтів.Thanks to their biochemical composition, mushrooms are very valuable kind of natural raw material, comparatively to other foodstuffs, containing the high amount of functional ingredients.Документ Валеологічна складова в системі гуманітарного виховання студентів ВНЗ(2015) Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія ВалентинівнаАктуальність досліджень, присвячених здоров’ю студентів як основної складової виховання, не викликає сумнівів. В останні роки відзначається безпрецедентне зростання психічної та фізичної патології серед студентської молоді. The relevance of studies on the health of students as the main component of education, no doubt. In recent years there has been an unprecedented increase mental and physical pathology among students.Документ Вдосконалення теорії моделювання амінокислотного складу напівфабрикатів із зеленої маси рослин(2017) Гуць, Віктор Степанович; Сімахіна, Галина Олександрівна; Солодко, Лілія МиколаївнаНа основі літературних даних та власних досліджень у статті обґрунтовано можливість вирішення проблеми білкового дефіциту у раціонах харчування населення шляхом підвищення біологічної цінності рослинних білків унаслідок оптимізації протеїнової складової в рецептурах готових продуктів. Запропоновано вдосконалену теорію моделювання амінокислотного складу білкових напівфабрикатів із зеленої маси сільськогосподарських і дикорослих рослин – цукрового та столового буряків, моркви, портулаку, черемші тощо. Встановлено величину площі профілю якості для ідеального білку за умови, що для всіх незамінних амінокислот скор становить одиницю. Запропонована модель дозволить створювати на основі напівфабрикатів із зеленої маси рослин композити зі збалансованим амінокислотним складом, що вирішує важливе соціально-економічне завдання у сфері харчових технологій. The literary data and the results of our own researches became a basis for this article to prove the possibility of solving the problem of protein deficit in diets of population by optimizing the protein component in recipes of final products. The authors proposed the modified theory to model the amino acid content for green mass of agricultural and wild plants like red and sugar beets, carrot, nettle, ramsons etc. There were established the parameters of the area of quality profile for an ideal protein in conditions that the score for all of the indispensable amino acids is equal to 1. The proposed model allows creating the composites with well-balanced amino acid content on the base of green mass half-products, which will furthermore solve the important social and economical task in the sphere of food technologies.Документ Вектори розвитку сучасної харчової промисловості: традиції і новаторство(2024) Сімахіна, Галина Олександрівна; Михайлова, Раїса ВасилівнаПерсоналізоване харчування – це використання даних про генетичний склад організму, мікробіом, спосіб життя та стан здоров’я людини для створення індивідуальних дієтичних рекомендацій, спрямованих на оптимізацію здоров’я, когнітивних функцій, фізичної форми та запобігання хворобамДокумент Вивчення біохімічного складу та властивостей порошків із зеленої маси рослин(2016) Сімахіна, Галина Олександрівна; Стеценко, Наталія Олександрівна; Мартиненко, Тетяна АндріївнаКонцепцією стратегії виробництва харчових продуктів є пошук нових джерел біологічно активних сполук, використання нетрадиційних видів сировини, створення нових технологій, що дозволяють підвищити харчову і біологічну цінність продукту, забезпечити певні задані властивості, збільшити термін зберігання. Concept of food production strategy is to search for new sources of biologically active compounds, the use of alternative raw materials, new technologies to increase food and biological value of the product, provide certain desired properties, increase shelf life.Документ Вивчення впливу способів оброблення зеленої маси портулаку городнього(2016) Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина ОлександрівнаНа сьогодні використання порошкоподібних збагачувачів із різноманітної рослинної сировини, насамперед, дикорослої, є одним із шляхів вирішення задоволення фізіологічних потреб населення у високоякісній біологічно повноцінній харчовій продукції нового покоління. Today, the use of powdered dresser with various plant materials, especially wild is one of the solutions to meet the physiological needs of the population in high-quality biologically valuable food product of new generation.Документ Вивчення ефектів біонакопичення мінеральних елементів зі штучних живильних середовищ(2005) Сімахіна, Галина ОлександрівнаНаведено результати вивчення ефекту поглинання мінеральних елементів зерновими культурами зі штучних живильних середовищ. Показано перспективи використання координаційних сполук мінеральних елементів з природними органічними лігандами для створення високомінералізованих харчових продуктів підвищеної біологічної активності. The results of studying the effect of absorption of mineral elements in crops from artificial culture media. Displaying prospects of coordination compounds of minerals with natural organic ligands to create highly food increased biological activity.Документ Вивчення можливих змін біохімічних показників при заморожуванні плодово-ягідної сировини(2014) Сімахіна, Галина Олександрівна; Камінська (Халапсіна), Світлана ВладиславівнаОсновним фізичним процесом, притаманним заморожуванню рослинної сировини, є перетворення води на тверду фазу, яке супроводжується зниженням температури всієї системи та виділенням теплоти льодоутворення. Для досліджень використали полуниці сорту «Мелітопольська» та яблука «Слава переможцю». The main physical processes inherent to freezing plant material, is the transformation of water into a solid phase, which is accompanied by a decrease in the temperature of the whole system and heat release ice formation. For research use strawberry variety "Melitopol" apples and "Glory to the winner."