Перегляд за Автор "Ткаченко, Ольга Миколаївна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 36
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Адміністративні послуги суб’єктам господарювання як публічно-сервісна функція держави(2023) Негода, Олена Анатоліївна; Ткаченко, Ольга Миколаївна; Крамаренко, Оксана МиколаївнаНаукова стаття присвячена аналізу розумінню поняття сервісно-орієнтованої держави, державні інституції якої надають суб’єктам господарювання публічні послуги. Публічно-сервісну функцію органів державної влади можна розглядати як урегульовану адміністративно-правовими нормами діяльність уповноважених посадових і службових осіб щодо розгляду та вирішення заяви фізичної та юридичної особи про видачу адміністративного акту (дозволу, ліцензії, реєстрації, посвідчення, сертифіката тощо), спрямовану на забезпечення її прав і законних інтересів та/або на виконання особою визначених законом обов’язків. Діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування у сфері надання публічних послуг регулюються адміністративним правом, до предмету якого мають включатись реординаційні відносини, які виникають внаслідок звернень фізичних чи юридичних осіб до носія владних повноважень з питань реалізації прав, свобод та законних інтересів суб’єкта звернення, що відповідно спонукає до прийняття публічно-владного рішення. Обгрунтовано, що публічно-сервісний порядок надання адміністративних послуг суб’єктам господарювання сприятиме зменшенню впливу державних органів у безпосередню господарську діяльність, що є метою політики дерегуляції, яка передбачає скорочення кількості адміністративних процедур та спрощенні процедурного порядку надання конкретних послуг. Позитивно впливатимуть на процес дерегуляції наступні фактори : насамперед прийняття єдиного законодавчого акту, який би уніфіковував систему надання адміністративних послуг у єдиному законі, що дозволить посилити ефективність їх надання суб’єктам господарювання, а також не допускати розширення переліку адміністративних послуг, які надаються за окремою процедурою. Проаналізовані етапи розвитку законодавства у сфері, що регулюють порядок надання адміністративних послуг суб’єктам господарювання та проаналізовані відповідні нормативно – правові акти. Окреслені окремі проблеми застосування принципу мовчазної згоди, що виникають внаслідок відсутності у законодавстві точної вказівки на строки повернення дозвільним органом документів суб’єкту господарювання з підстав їх неповноти та запропоновані механізми вдосконалення правового регулювання при застосуванні суб’єктами господарювання принципу мовчазної згоди.Документ Аналіз конкуренції на ринку кондитерської продукції(2006) Ткаченко, Ольга МиколаївнаВ статті розглянуто суть та види економічної конкуренції. Зосереджено увагу на прояві конкуренції саме на ринку кондитерської продукції. Проаналізовано стан виробництва кондитерської продукції за основними її виробниками в 2004 році. Зосереджена увага на позитивних та негативних проявах економічної конкуренції та її вплив на розвиток товарних ринків. Essence and types of economic competition is considered in the article. Concentrated attention on the display of competition exactly at the market of pastry products. The state of production of pastry goods is analysed after its basic producers in 2004 years. Rapt attention on the positive and negative displays of economic competition and his influence is on development of commodity markets.Документ Вдосконалення інформаційного забезпечення управління підприємством харчової промисловості(2014) Ткаченко, Ольга МиколаївнаВ умовах глобальної інформатизації суспільства досить гостро постає питання інформаційного забезпечення взагалі, і промислового підприємства зокрема. Саме інформаційне забезпечення надає можливість вчасно та оперативно приймати ефективні рішення щодо управління підприємства. In the context of global information society, the issue of information support in general, and of industrial enterprise in particular, arises. It is information support that enables you to receive promptly and promptly effective enterprise management decisions.Документ Віктимність підприємства – одна з детермінант формування його безпеки(2018) Ткаченко, Ольга МиколаївнаУ статті досліджується віктимність, як властивість юридичної особи бути потерпілим в економічних правопорушеннях. Досліджуються фактори та детермінанти, що формують віктимність юридичної особи. Особливий акцент робиться на розмежуванні внутрішніх та зовнішніх факторах віктимності юридичних осіб в сфері господарювання. Зроблені висновки щодо зміцнення віктимності через використання заходів її профілактики. The article investigates victimism as the property of a legal entity to be victimized in economic offenses. The factors and determinants forming the victimization of a legal entity are studied. Particular emphasis is placed on the delimitation of internal and external factors of victimization of legal entities in the field of management. Conclusions have been made to strengthen victimization through the use of preventive measures.Документ Гендерна рівність в трудових пільгах та гарантіях працівників із сімейними обов’язками(2024) Ткаченко, Ольга Миколаївна; Негода, Олена Анатоліївна; Крамаренко, Оксана МиколаївнаВ сучасному суспільстві в силу історичних обставин існує нерівність в правовому становищі між представниками чоловічої та жіночої статей, що було викликано штучно створеними стереотипами щодо ролі жінки в суспільних сферах життя. В науковій статті наголошується, що жінка не лише виконує роль домогосподарки з догляду та виховання дітей, а також має право займатися трудовою діяльністю. Разом з тим, авторами акцентується увага, що чоловіки-батьки також займаються вихованням та доглядом неповнолітніх дітей. Тому особлива увага в статті приділяється аналізу дотримання принципів рівності та заборони дискримінації в трудових правовідносинах при поєднанні працівниками трудової функції та догляду за іншими членами сім’ї. Значна увага приділена гендерній рівності, що розглядається як складова загальної рівності та одна із засад справедливого демократичного суспільства. Уточнено правову дефініцію «працівники з сімейними обов’язками», до яких слід віднести фізичних осіб, які виховують малолітніх та неповнолітніх осіб, а також здійснюють догляд за іншими непрацездатними членами сім’ї. В статті досліджено пільги та гарантії, що надаються у відповідності до чинного законодавства, працівникам із сімейними обов’язками, як механізму доповнення основних трудових прав працівників специфічними можливостями юридичного Ткаченко О.М., кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки і права, Національний університет харчових технологій ORCID: 0000-0002-1468-8091 Негода О.А., доктор філософських наук, доцент кафедри економіки і права, Національний університет харчових технологій ORCID: 0000-0003-3885-4880 Крамаренко О.М., ст. викладач кафедри економіки і права, Національний університет харчових технологій ORCID: 0000-0003-1531-3352 характеру. Проаналізовані основні положення чинного національного законодавства щодо надання конкретних пільг працівникам із сімейними обов’язками окремо жінкам та чоловікам, надано пропозиції для удосконалення правового регулювання пільг та гарантій працівникам із сімейними обов’язками. Запропоновано використання в законодавстві категорії «працівник із сімейними обов’язками», що нівелює фактор гендеру в трудовій сфері. Значна увага приділена історичним аспектам становлення та формування охорони праці жінок, як правовому інституту трудового права України. Зазначено, недотримання принципу паритетності та рівноправності між чоловіками та жінками є порушенням прав представників обох статей через закріплення соціальних стереотипів про їх сімейні обов’язки та розподіл сімейних і професійних ролей.Документ Державна підтримка розвитку спиртової галузі України(Науково-дослідий економічний інститут, 2010) В’ялець, Оксана Вікторівна; Ткаченко, Ольга МиколаївнаУ статті розглянуто проблеми державної підтримки розвитку спиртової галузі харчової промисловості. Розглянуто основні функції держави та їх реалізацію стосовно спиртової промисловості України. Обґрунтовано необхідність вирішення питань завантаження надлишкових потужностей, перепрофілювання спиртових заводів, виробництво спиртової продукції на експорт. Запропоновано механізм державного регулювання розвитку спиртової галузі України. The article identified the problem of the government support of the alcohol industry development. The government primary functions and their realization concerning with the alcohol industry of Ukraine are considered. Justified the necessity to solve the questions of the loading of excessive productive capacities, making alcohol production for export, change the description of the alcohol enterprises. The authors proposed the mechanism of the government control of the Ukrainian alcohol industry development.Документ Диверсифікація інвестиційного портфеля приватного інвестора як спосіб зниження його ризикованості(2019) Ткаченко, Ольга МиколаївнаУ статті досліджується різноманітні інвестиційні активи, що слугують засобом диверсифікації інвестиційного портфелю з метою зменшення його ризиковості. В межах дослідження автор зосереджує увагу на інвестиціях в дорогоцінні метали, нерухомість, банківські депозити, іноземну валюту, цінні папери, онлайн-інвестиції. Досліджуються переваги, недоліки та особливості капіталовкладень приватними особами в ці інвестиційні активи. Особливий акцент робиться на здійсненні інвестицій в дорогоцінні метали, а саме в золото. The article examines various investment assets that serve as a means of diversifying the investment portfolio in order to reduce its risk profile. Within the research, the author focuses on investments in precious metals, real estate, bank deposits, foreign currency, securities, online investments.Документ Законодавчі зміни в регулюванні множинного громадянства(2022) Цикалюк, Софія Олександрівна; Ткаченко, Ольга МиколаївнаДокумент Значення соціального пакету для українських підприємств в сучасних умовах(2011) Ткаченко, Ольга МиколаївнаУ статті розглянуто основні складові соціального пакету та підходи щодо його формування. Досліджено ефективність надання соціальних послуг та благ на вітчизняних підприємствах. Обґрунтовано суть соціального пакета як механізму мотивації трудової діяльності. Визначено оптимальний метод впровадження соціальних пакетів на підприємствах.Документ Конкурентоспроможність та економічна безпека кондитерських підприємств України: взаємозв’язок в умовах політичної та соціальної нестабільності країни(2015) Ткаченко, Ольга МиколаївнаВ статті розглянуто взаємозв'язок понять «економічна безпека підприємства» та «конкурентоспроможність». Велика увага приділена аналізу умов функціонування кондитерського ринку України в період політичної та соціальної нестабільності 2013 – 2014 рр., визначенню зміни динаміки рівня економічної безпеки кондитерського підприємства за останні сім років та встановленню взаємозв’язку між конкурентоспроможністю підприємства та його економічною безпекою. In the article is considered concepts «economic security of enterprise» and «competitiveness». Large attention is spared the analysis of operating of pastry market of Ukraine conditions in the period of political and social instability 2013 – 2014, to determination of change of dynamics of economic strength of pastry enterprise security for the last seven years and establishment of intercommunication between the competitiveness of enterprise and him by economic security.Документ Конституційні та нормативні засади державного управління в сфері економіки в сучасних умовах(2023) Ткаченко, Ольга МиколаївнаАктуальність теми дослідження. В історичному аспекті питання необхідності державного управління системи економіки виникло чи не відразу ж після появи самої держави та визначення важливості для її розвитку економічної системи. В різні часи в різних країнах можна спостерігати різні підходи до цієї проблематики. Однак на сьогоднішній день в умовах розвитку сучасної української економіки питання державного регулювання економічних відносин вже ні у кого не викликає ніяких сумнівів. Однак актуальним залишається питання меж такого регулювання. До того ж сучасна ситуація в Україні від початку 2022 року ускладнюється важким станом воєнної ситуації. А як відомо, під час війни, всі засоби можуть бути використані та є доцільними аби тільки були ефективними. Мета дослідження: аналіз прийнятих державних рішень задля підтримки та стабілізації сфери економічних відносин під час воєнного стану в Україні після лютого 2022 року. Методи дослідження: дослідження здійснювалося із використанням методів пізнання: теоретичного узагальнення, групування, аналогії, абстрагування, статистичного спостереження, аналізу, синтезу. Інформаційну базу дослідження становлять нормативні акти, вітчизняні та зарубіжні публікації, дослідження з питань змісту державного управління та публічного адміністрування сфери економіки в умовах воєнного стану. Результати дослідження: в статті розкрито державне регулювання сфери економіки через аналіз останніх прийнятих рішень, направлених на стабілізацію економіки держави, регулювання діяльності суб’єктів господарювання, зокрема в фінансовій, валютній, податковій сферах та щодо регулювання трудових відносин. Сфера застосування результатів: в галузі економічних наук та в практичній діяльності суб’єктів підприємництва Висновки за статтею: проведене дослідження сучасного стану державного регулювання сфери економіки через аналіз прийнятих в державі рішень щодо стабільності та подальшого розвитку економіки країни в умовах дії воєнного стану з метою визначення їх ефективності та обґрунтування подальших кроків у цьому напрямі.Документ Нормативно-правове забезпечення організації та функціонування системи економічної безпеки(2016) Ткаченко, Ольга Миколаївна; Крамаренко, Оксана МиколаївнаВ статті розглянуто нормативно-правове забезпечення функціонування системи національної безпеки країни та діяльності недержавних служб безпеки. Зазначено, що відсутність відповідних нормативних актів щодо регламентації діяльності недержавних служб безпеки, які працюють як окремі суб’єкти підприємництва або ж є структурними підрозділами підприємств, гальмує створення ефективної, високоорганізованої системи економічної безпеки бізнесу. Значна увага приділена вивченню законодавчої бази щодо нормативного забезпечення системи національної безпеки. The legal providing of functioning of the national safety system in Ukraine and the activity of non-state security services is considered in the article. It is marked that absence of corresponding normative acts is in relation to regulation of activity of non-state security servicesbrakes creation of the effective, high-organized system of economic security of business. This services work as separate business entities or is structural subdivisions of enterprises. Considerable attention is spared to the study of legislative base in relation to the normative providing of the system of national safety.Документ Обґрунтування наповнення соціального пакету працівника в сучасних економічних умовах(2011) Ткаченко, Ольга МиколаївнаУ статті розглянуто основні складові соціального пакету та підходи щодо його формування. Досліджено ефективність надання соціальних послуг та благ на вітчизняних підприємствах. Обґрунтовано суть соціального пакета як механізму мотивації трудової діяльності. Визначено оптимальний метод впровадження соціальних пакетів на підприємствах. The article considers the main components of the social package and approaches to its formation. The efficiency of social services and benefits domestic enterprises. Grounded essence of social package as a mechanism motivating work. The optimal method of implementation social packages in the business.Документ Організаційно-економічні основи підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України(2007) Ткаченко, Ольга МиколаївнаДисертація присвячена вирішенню наукових і прикладних завдань визначення організаційно-економічних основ підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості. У дисертації сформульовані і обґрунтовані теоретико-методичні основи конкурентоспроможності підприємств і шляхи її підвищення. Здійснено оцінку конкурентоспроможності підприємств кондитерської промисловості України. This thesis discloses the way of solving scientific and applied problems of working out of economic-organizing basics of confectionary industry enterprises competitiveness increase. Theoretic-methodical basis of enterprises competitiveness, its increase, and control over competitiveness at national and international level are described in this thesis. The analysis of competitiveness of the basic manufacturers of confectionery production is made.Документ Організація виробництва на підприємствах харчової промисловості(2012) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Бойко, Ірина Анатоліївна; Болотіна, Ірина Миколаївна; Драган, Олена Іванівна; Євсєєва, Ірина Василівна; Ємцев, Віктор Іванович; Межинська-Бруй, Олена Юріївна; Новак, Валентина Олексіївна; Рибачук-Ярова, Тетяна Володимирівна; Полінчик-Ярова, Тетяна Володимирівна; Сіднєва, Жанна Костянтинівна; Стахурська, Світлана Антонівна; Сичевський, Микола Петрович; Скопенко, Наталія Степанівна; Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Ткаченко, Ольга Миколаївна; Федулова, Ірина Валентинівна; Цимбалюк, Людмила Георгіївна; Шекмар, Надія Андріївна; Шматкова, Галина Карпівна; Яцунь, Олександр МихайловичПідручник написаний відповідно до навчальної програми з дисципліни «Організація виробництва на підприємствах харчової промисловості», що передбачена галузевим стандартом вищої освіти України для підготовки бакалаврів з галузі знань «Харчова технологія та інженерія» та відповідно до навчальної програми з дисципліни «Організація виробництва на підприємствах харчової промисловості», що передбачена галузевим стандартом вищої освіти України для підготовки бакалаврів з галузі знань «Економіка і підприємництво». В ньому викладено теоретичні , практичні, організаційні основи та система забезпечення організації виробництва із врахуванням галузевої специфіки діяльності підприємств харчової промисловості України. The textbook is written in accordance with a training programme on the subject «Organization of production at enterprises of food industry», provided by the branch standard of higher education of Ukraine for training of bachelors in the field of knowledge «Food technology and engineering» and in accordance with the curriculum for the subject «Organization of production at enterprises of food industry», provided by the branch standard of higher education of Ukraine for training of bachelors in the field of knowledge «Economy and entrepreneurship». It describes the theoretical, practical and organizational principles and system of providing of organization of production, taking into account industry specifics of activity of the enterprises of food industry of Ukraine.Документ Організація виробництва на підприємствах харчової промисловості(2011) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Бойко, Ірина Анатоліївна; Болотіна, Ірина Миколаївна; Драган, Олена Іванівна; Євсєєва, Ірина Василівна; Ємцев, Віктор Іванович; Межинська-Бруй, Олена Юріївна; Новак, Валентина Олексіївна; Рибачук-Ярова, Тетяна Володимирівна; Полінчик-Ярова, Тетяна Володимирівна; Сіднєва, Жанна Костянтинівна; Стахурська, Світлана Антонівна; Сичевський, Микола Петрович; Скопенко, Наталія Степанівна; Ткачук (Стахурська), Світлана Валеріївна; Ткаченко, Ольга Миколаївна; Федулова, Ірина Валентинівна; Цимбалюк, Людмила Георгіївна; Шекмар, Надія Андріївна; Шматкова, Галина Карпівна; Яцунь, Олександр МихайловичПідручник написаний відповідно до навчальної програми з дисципліни «Організація виробництва на підприємствах харчової промисловості», що передбачена галузевим стандартом вищої освіти України для підготовки бакалаврів з галузі знань «Харчова технологія та інженерія» та відповідно до навчальної програми з дисципліни «Організація виробництва на підприємствах харчової промисловості», що передбачена галузевим стандартом вищої освіти України для підготовки бакалаврів з галузі знань «Економіка і підприємництво». В ньому викладено теоретичні, практичні, організаційні основи та система забезпечення організації виробництва із врахуванням галузевої специфіки діяльності підприємств харчової промисловості України. The textbook is written in accordance with the curriculum of the subject "The organization of the food industry" that provides an industry standard for higher education in Ukraine Bachelor of field of "Food Technology and Engineering" and in accordance with the curriculum of the course "Organization of production in the food industry "that provides an industry standard for higher education in Ukraine bachelors from the field of" Economics and entrepreneurship ". It laid the theoretical, practical, organizational framework and system of organization of production, taking into account the specifics of the sector of the food industry in Ukraine.Документ Оцінка інвестиційної привабливості України крізь призму міжнародних рейтингів(2018) Ткаченко, Ольга МиколаївнаУ статті аналізується динаміка залучення інвестицій за рахунок коштів іноземних інвесторів в економіку країни за результатами 2017 р. Досліджуються найбільші міжнародні рейтингові агентства, що оцінюють інвестиційний потенціал та привабливість економік світу. Показано позиції України у міжнародних рейтингах світових організацій та інститутів за останнє десятиріччя, окремо робиться акцент на інвестиційній привабливості України. Особливий акцент зроблено на таких міжнародних рейтингах: International Business Compass, Investment Climate Survey, The Global Competitiveness Index, а також дослідженнях рейтингових агентств European Business Association, Institutional Investor, Euromoney, Moody's Investors Service, UNCTAD, Heritage Foundation, Business Environment Risk Intelligence. Визначається взаємозалежність між рейтинговою оцінкою та інвестиційною привабливістю країни. Зроблено висновки щодо інвестиційного потенціалу країни.Документ Перспективи розвитку вітчизняної кондитерської промисловості після вступу України до СОТ(Інститут економіки та прогнозування НАН України, 2007) Ткаченко, Ольга МиколаївнаВ статті розглянуто основні засади Світової організації торгівлі, проаналізовано основні переваги, які мають країни після вступу до СОТ. Автор зосередив увагу на позитивних та негативних наслідках для української економіки після вступу країни до СОТ, спрогнозував фактори, які одразу матимуть вплив на розвиток кондитерської промисловості України. Basic principles of World Trade Organization are considered in the article, basic advantages which have countries after entering to WTO are analysed. An author gave mind on positive and negative consequences for the Ukrainian economy after entering of country to WTO, sprognozuvav factors which at once will have an influence on development of pastry industry of Ukraine.Документ Перспективи розвитку ринку органічних продуктів в Україні та світі(2023) Ткаченко, Ольга Миколаївна; Гаркавенко, Ірина Олександрівна; Бондар, Світлана АндріївнаЗростання свідомості споживачів про переваги органічної їжі, а також збільшення кількості сертифікованих продуктів органічного виробництва сприяє розвитку ринку органічної продукції і допомагає забезпечити споживачам доступ до якісної та безпечної їжі. Ринок органічної їжі має великий потенціал розвитку, однак, деякі проблеми щодо виробництва та нестачі земель них ресурсів можуть ускладнити подальший розвиток ринку. Для реалізації його потенціалу потрібні нові наукові технології та практичні заходи, які допоможуть збільшити виробництво, знизити ціни та зробити органічну їжу більш доступною для споживачів. Розвиток органічного сектору є особливо важливим та перспективним для вітчизняних аграріїв, споживачів та держави в цілому, тому Україні слід активно працювати в напрямку створення належного правового забезпечення діяльності органічних виробників, а також запровадження чіткої та ефективної системи їх державної підтримки як на регіональному, так і на національному рівнях.Документ Правові аспекти гарантії реалізації конституційних екологічних прав громадян(2022) Ткаченко, Ольга Миколаївна; Крамаренко, Оксана МиколаївнаУ статті проведено дослідження сучасних правових аспектів, які регламентують сукупність екологічних прав громадян, а також основних засад, що забезпечують їх реалізацію у практичній площині. Досліджено сутність та зміст екологічного права, структуровано його функціонал та основні форми прояву. Проаналізовано діюча вітчизняна система гарантій реалізації екологічних прав людини. Доповнено її методико-практичні аспекти з позицій відокремлення інституційної складової із наявними формами прояву. Функціональний концепт екологічного права визначений і досліджений з позицій одного з найбільш перспективного, пріоритетного і ключового елементу сталого розвитку суспільства і національних економік у сучасній практиці розвинутих країн світу. Представлено авторський підхід до формування системи інструментів організаційно-економічного механізму забезпечення реалізації конституційних екологічних прав громадян. Досліджено провідний світовий досвід реалізації суспільних екологічних прав. Визначено, що екологічні пріоритети, права і цілі постають базовими стратегічними домінантами подальшого розвитку суспільства, як на рівні провідних національних економік, так і у глобальному масштабі. За результатами дослідження та систематизації зарубіжного і вітчизняного досвіду визначено пріоритетні напрями подальшого удосконалення забезпечення гарантій реалізації екологічних прав громадян. Серед основних з найбільш перспективних напрямів для вітчизняної практики рекомендовано: врахування прогресивного світового досвіду розробки й прийняття екологічного кодексу, використання цифрових інструментів сприяння реалізації екологічних програм і проектів розвитку, забезпечення гарантій доступу суспільства до відповідної інформації, поширення практики екологічного аудиту та складання екологічної звітності. Визначено, що підґрунтям механізму реалізації екологічних прав населення країни має стати підвищення рівня суспільної свідомості, популяризація глобальних та національних ініціатив сталого розвитку, підвищення рівня загальнонаціональної екологічної культури.