Перегляд за Автор "Чернецький, Микола Володимирович"
Зараз показуємо 1 - 16 з 16
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аналіз часових рядів варочного відділення пивзавода з позиції нелінійної динаміки(2014) Чернецький, Микола ВолодимировичРезультати дослідження є важливими при дослідженні складних об'єктів із великою кількістю параметрів і хаотичною поведінкою, таких як технологічні процеси приготування пивного сусла, і створюють необхідні передумови створення систем синергетичного управління такими об'єктами. Results of the study are important in the study of complex objects with a large number of parameters and chaotic behavior, such as processes of beer wort cooking, and create the necessary preconditions for the creation of synergistic management of such facilities.Документ Бекстепінг і пасифікація в класі нелінійних систем із запізненням(2013) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь ДмитровичУ тезах наведені і розглядаються основні мегоди синтезу нелінійних систем в умовах запізнення. Використовується підхід, що дозволяє врахувати вільну складову руху системи при ненульових початкових умовах, розглянуто проблему знаходження закону зворотнього зв'язку, шо робить систему пасивною. In theses resulted and examined the basic megodi synthesis of the nonlinear systems in the conditions of delay. Taken approach, that allows to take into account the free constituent of motion of the system at unzero initial conditions, the problem of finding of law of zvorotnego is considered zv''yazku, sho does the system passive.Документ Дослідження властивостей атракторів складних систем на основі часових рядів варочного відділення(2014) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь ДмитровичВстановлено, що момент фізичного завершення технологічної операції досліджуваної системи не є моментом завершення цільової операції. Введено поняття моменту фактичного завершення цільової операції. Запропонована система умовних позначень для опису системних процесів цільових операцій. Отримано вирази для чисельного і аналітичного визначення моменту фактичного завершення цільової операції. Found that time physical completion of the technological operations of the system is not targeted time of completion of the transaction. Introduced the concept of the moment of completion of landing operations. The proposed system of symbols to describe the system processes targeted operations. Expressions for numerical and analytical determination of the moment of completion of landing operations.Документ Дослідження динамічної системи варочного відділення пивзаводу на основі джокер-методу(2014) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь ДмитровичНеобхідність підтримувати технологічні параметри варочного відділення на номінальних, оптимальних значеннях в умовах, що характеризується віддаленістю від стану термодинамічної рівноваги та утворенням дисипативних просторово-часових структур. Дана характеристика дозволяє розглядати та досліджувати дане відділення методами нелінійної динаміки. The need to maintain technological parameters cooker compartment at the nominal optimal value in an environment characterized by the distance from thermodynamic equilibrium and the formation of spatio-temporal dissipative structures. This characteristic allows us to consider and explore this separation methods of nonlinear dynamics.Документ Дослідження особливостей часових рядів варочного відділення пивзаводу методами вейвлет-перетворення(2014) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь ДмитровичПроведені дослідження і порівняння методів перетворення Фур’є і вейвлет-перетворення для аналізу часових рядів технологічного процесу. Встановлені особливості поведінки технологічних процесів приготування пивного сусла дозволили синтезувати системи управління варочним відділенням пивзаводу. Conducted research and comparison methods Fourier transform and wavelet transform for time series analysis process. The peculiarities of the behavior of processes allowed the preparation of beer wort boiling synthesize management department brewery.Документ Дослідження хаотичної поведінки технологічного об'єкта управління, аналіз, шляхи розв'язання проблем(2014) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь ДмитровичВажливість підтримки оптимальних значень контрольованих технологічних параметрів складних об'єктів управління, які характеризуються віддаленістю стану термодинамічної рівноваги і формуванням дисипативних просторово-часових структур, є важливим питанням для вирішення проблем управління на сучасному етапі розвитку науки і техніки. The importance of support optimal values of process parameters controlled management of complex objects, which are characterized by remoteness thermodynamic equilibrium and the formation of dissipative spatial and temporal structures is an important issue to address management problems at the present stage of development of science and technology.Документ Моделювання аттрактивної поведінки технологічних процесів приготування пивного сусла(2013) Кишенько, Василь Дмитрович; Чернецький, Микола ВолодимировичУ статті розглядається проблема підвищення ефективності функціонування складного технологічного комплексу виробництва пивного сусла. Наведені методи вдосконалення системи управління технологічними процесами виробництва пива шляхом організації ресурсозберігаючих керуючих впливів на основі принципів нелінійної динаміки. The problem of increasing the efficiency of complex technological complex production wort. These methods to improve the process control system of beer production by organizing resource control actions on the basis of principles of nonlinear dynamics.Документ Нелінійний рекурентний аналіз часових рядів процесу затирання солоду як складної системи з переміжністю(2015) Кишенько, Василь Дмитрович; Чернецький, Микола ВолодимировичНаведені результати досліджень процесу затирання солоду на пивзаводах як складної динамічної системи з позицій нелінійної динаміки. Аналізувались часові ряди технологічних параметрів даного об'єкта керування на основі фундаментальної властивості дисипативних динамічних систем—рекурентності. Отримані рекурентні діаграми та проведений кількісний аналіз оцінок мір нелінійних систем дозволили виявити особливості процесів затирання солоду (стохастичність, хаотичність, змінювання рівня шумів, наявність трендів), що забезпечує реалізацію ефективних ресурсоощадних систем синергетичного керування заторним апаратом. These results mashing process the malt to breweries as a complex dynamic system from the standpoint of nonlinear dynamics. Analyzedtime series of technological parameters of control object based on the fundamental properties of dissipative dynamic systems recurrence. It was built recurrence diagram where the class of structures: topology that meets the large-scale structure and texture corresponding to small-scale structures. Quantitative assessment of the behavior of control object as a complex nonlinear system in the form of measures, recurrence, determinism, entropy. Obtained recurrent diagrams and the quantitative analysis of nonlinear systems assessments of measures revealed features mashing process the malt (stochasticity, randomness, changing noise, presence trends) that ensures the implementation of effective resource saving management systems synergistic mash unit.Документ Нелініиний рекурентний аналіз часових рядів процесу затирання солоду як складної системи з переміжністю(2015) Кишенько, Василь Дмитрович; Чернецький, Микола ВолодимировичНаведені результати досліджень процесу затирання солоду на пивзаводах як складної динамічної системи з позицій нелінійної динаміки. Аналізувались часові ряди технологічних параметрів даного об’єкта керування на основі фундаментальної властивості дисипативних динамічних систем — рекурентності. Отримані рекурентні діаграми та проведений кількісний аналіз оцінок мір нелінійних систем дозволили виявити особливості процесів затирання солоду (стохастичність, хаотичність, змінювання рівня шумів, наявність трендів), що забезпечує реалізацію ефективних ресурсоощадних систем синергетичного керування заторним апаратом. These results mashing process the malt to breweries as a complex dynamic system from the standpoint of nonlinear dynamics. Analyzed time series of technological parameters of control object based on the fundamental properties of dissipative dynamic systems recurrence. It was built recurrence diagram where the class of structures: topology that meets the large-scale structure and texture corresponding to small-scale structures. Quantitative assessment of the behavior of control object as a complex nonlinear system in the form of measures, recurrence, determinism, entropy. Obtained recurrent diagrams and the quantitative analysis of nonlinear systems assessments of measures revealed features mashing process the malt (stochasticity, randomness, changing noise, presence trends) that ensures the implementation of effective resource saving management systems synergistic mash unitДокумент Нечітке синергетичне регулювання технологічних параметрів варочного відділення пивзаводу(2015) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь ДмитровичПроаналізувавши особливості технологічних процесів харчової промисловості на прикладі варочного відділення пивзаводу встановлено, що доцільним є використання ієрархічних методів синергетичного управління на основі розробки бази знань ситуацій в об’єкті управління, що дозволяє заощадити енергію та ресурси. After analyzing the characteristics of technological processes on the example of food industry cooker branch brewery established that it is expedient to use hierarchical methods synergistic management through the development of a knowledge base situations in facility management, which saves energy and resources.Документ Оцінка динамічної системи варочного відділення пивзаводу методами флікер-шумової спектроскопії(2014) Чернецький, Микола ВолодимировичВ тезах наведено і розглянуто основні методи застосування флікер-шумової спектроскопії для визначення показників складної динамічної системи варильного відділення пивзаводу. За результатами досліджень встановлено можливість виявлення флікер-шуму в тимчасових рядах технологічного процесу приготування пивного сусла для якісної оцінки внутрішньої структури системи та її змін. Abstract - In theses directing and the basic method of application of flicker noise spectroscopy to determine the performance of a complex dynamical system, boiling branch brewery. The results of investigations the ability of detect flicker noise in the time series process for the preparation of wort qualitative assessment of the internal structure of the system and its changes.Документ Прогнозування функціонування варочного відділення пивзаводу на основі теорії детермінованого хаосу(2014) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь ДмитровичДля підвищення ефективності керування варочним відділенням пивзаводу як складної технологічної системи пропонується алгоритм прогнозування хаотичної поведінки, який полягає у відновленні атрактора системи за методом Грасбергера і Прокаччі, обчислення кореляційної розмірності та визначення показників хаотичності технологічного процесу. To improve the efficiency of management boiling branch brewery as a complex technological system proposed prediction algorithm of chaotic behavior, which is to restore the attractor of the system and method Hrasberhera Prokachchi, the calculation of correlation dimension and determination of chaotic process.Документ Реконструкція предиктор-функцій на основі аналізу часових рядів процессу затирання пивного сусла(2015) Чернецький, Микола Володимирович; Кишенько, Василь Дмитрович; Ладанюк, Анатолій ПетровичНаведені результати досліджень складної системи заторно-варочного відділення пивзаводу методами нелінійної динаміки. Проведений аналіз часових рядів технологічних змінних процесів приготування пивного сусла. Моделювання в пакеті VectorODE дозволило провести реконструкцію предиктор-функцій для задач прогнозування поведінки процесів затирання пивного сусла в хаотичних режимах їх функціонування. Використання предиктор-функцій забезпечує реалізацію ефективних стратегій керування технологічним комплексом виробництва пива в умовах переміжності. The paper presents research findings concerning the complex system of the mashing and brewing section of the brewery by methods of nonlinear dynamics. We have analysed the time series of the variable technological processesof making beer wort. The prior information and analysis on the dimensions of the reconstituted phase trajectories of the object determined our selection of the structures and functions of the basic models of the dynamics in the process of mashing wort; the structures and functions had the form of nonlinear algebraic polynomials and fractional rational functions of the 3–6 order, respectively. As a result, the calculated and established coefficients of the dynamic models have provided adequacy of the experimental data model that is sufficient for practical purposes: the prediction error does not exceed 6 %. Simulation in the VectorODE package made it possible to upgrade predictor functions for predicting the progress of mashing beer wort in chaotic regimes of the process. We have determined the optimal structure and parameters of differential equations as predictors for the criteria of time and prediction accuracy. Besides, we haveproved effectiveness of the obtained models for predicting the behaviour of the object in a wide range, including chaotic regimes. The derived models were checked through time test series that showed the effectiveness of these predictor functions: the depth of the prediction was 8–17 minutes with an accuracy of 3 % to 7 %. Using predictor functions ensures the implementation of effective management strategies in the technological complex of beer production in conditions of intermittency.Документ Синергетичне управління технологічними процесами приготування пивного сусла(2012) Кишенько, Василь Дмитрович; Лобок, Олексій Петрович; Чернецький, Микола ВолодимировичУ статті розглядається проблема підвищення ефективності функціонування складного технологічного комплексу виробництва пивного сусла. Наведені методи удосконалення системи управління технологічними процесами виробництва пива шляхом організаціїресурсоощадних керуючих дій на основі принципів нелінійної динаміки. The problem of improving the functioning of complex technological production complex beer wort. The methods improving process control system Brewing by orhanizatsiyiresursooschadnyh control actions on the basis of nonlinear dynamics.Документ Спосіб інтелектуального синергетичного регулювання процесу затирання солоду (Патент на корисну модель № 103580)(2015) Кишенько, Василь Дмитрович; Чернецький, Микола ВолодимировичСпосіб інтелектуального синергетичного регулювання процесу затирання солоду включає визначення ступеню оцукрення солоду, регулювання температури в заторному апараті, дозування кількості води у відношенні до кількості солоду. Контролюють густину затору, на основі заданого сорту пива та оцінок якості сировини формують за допомогою бази знань математичну кінетичну модель, параметри якої уточнюються під час процесу затирання солоду в залежності від температури, густини та ступеню оцукрення затору, в подальшому здійснюється синергетичний синтез атракторів в фазовому просторі параметрів як областей оптимальних режимів на кожній стадії процесу затирання солоду, на підставі яких формуються завдання регуляторам гідромодуля, температури та тривалості періодів виробничого циклу, які змінюють відповідно подачу солоду, води та пари в заторний апарат і здійснюють передачу сусла на його варку. Predictive method synergistic regulation mashing process involves determining the degree of saccharification of malt, mashing temperature adjustment unit dosing the amount of water in relation to amount of malt. Control mash density based on a predetermined beers and raw material quality estimates is formed using the knowledge base mathematical kinetic model wherein the parameters are specified during mashing, depending on the temperature, density and degree of saccharification of the mash subsequently carried synergistic synthesis attractors in the phase space of parameters as the areas of optimal conditions at each stage of mashing process, on the basis of which formed task duty of water regulators, temperature and duration of cycle periods that is changed in accordance malt feed, steam and water into the mash unit and transmit it to the brew wort.Документ Інтелектуальне керування технологічними процесами приготування пивного сусла на основі принципів та методів нелінійної динаміки(2016) Чернецький, Микола ВолодимировичДисертація присвячена питанням підвищення ефективності пивоварного виробництва шляхом створення інтелектуальної системи керування технологічними процесами приготування пивного сусла заторно-варильного відділення пивзаводу. Dissertation is devoted to improving the efficiency of the brewing industry by creating intellectual process control systems preparation of beer wort mash-brew brewery branch.