Перегляд за Автор "Шевченко, Олександр Юхимович"
Зараз показуємо 1 - 20 з 83
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Аераційні системи пристроїв для аеробного очищення стоків підприємств харчової промисловості(2011) Шевченко, Олександр Юхимович; Бондар, O. A.; Шевченко, Людмила ОлександрівнаЗапропоновано нове конструктивне оформлення аераційних систем в пристроях для аеробного очищення стоків, визначено енергетичні співвідношення і геометричні параметри самовсмоктувальних аераторів. A new constructive design of aeration systems in devices for aerobic effluent, determined energy value and geometric parameters samovsmoktuvalnyh aerators.Документ Алкогольні напої - досвід поколінь(2022) Шиян, Петро Леонідович; Сосницький, Віталій Володимирович; Шевченко, Олександр Юхимович; Кириленко, Роман ГригоровичКнига про виноробство та винокуріння від старовинних часів до сучасності, досвід, традиції та рецептури виготовлення високоякісних алкогольних напоїв. Наведені оригінальні технології та обладнання для виготовлення широкого спектра алкогольних напоїв і харчового спирту в домашніх умовах, умовах фермерських господарств та готельно-ресторанних комплексів. Книга розрахована на широкий загал фахівців, шанувальників високоякісних напоїв, які хотіли б удосконалити власну майстерність, студентів коледжів і вузів харчового спрямування, в т.ч. тих, хто навчається за освітніми програмами «Технології продуктів бродіння і виноробства», «Готельна і ресторанна справа», «Туризмознавство», «Технології в ресторанному господарстві», «Технології харчування» тощо. Рекомендована Вченою радою Національного університету харчових технологій (Протокол №9 від 28.04.2022).Документ Анаеробне бродіння в екстремальних режимах(2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Степанець, Олег Іванович; Вінніченко, ІннаУ статті наведені результати феноменологічних досліджень і їх експериментальної перевірки щодо можливостей розширення діапазонів у концентраціях синтезованого спирту за анаеробних процесів зброджування цукро- вмісних середовищ. Теоретичні узагальнення здійснені на основі матеріального балансу у формі рівняння Гей-Люссака, що дає змогу знайти матеріальні співвідношення між кількостями збродженого цукру та синтезованих спирту й діоксиду вуглецю. На основі термодинамічних співвідношень і закону Генрі створено математичну формалізацію, за якою тиск у газовій фазі надає можливість оцінити результати бродіння і кількість та концентрацію синтезованого спирту в розчині. До числа факторів, що лімітують останню, відносяться осмотичні тиски розчинів С2Н5ОН і СО2, однак діоксид вуглецю за умови насичення ним рідинної фази додатково чинить фізичний опір масопередачі на межі поділу фаз між дріжджовими клітинами і рідинною фазою середовища. З метою оцінки впливу останнього на динаміку бродіння і кінцевий результат у накопиченнях синтезованого спирту реалізовано експериментальну перевірку, в якій виключається наявність СО2 за початкових умов з критичною концентрацією спирту близько 12%об. Концентрація цукру в середовищі була розрахована з урахуванням можливості додаткового синтезу спирту в кількості 2%об. Дріжджова культура задавалася в середовище на основі розводки його рідинної фази. Експериментальна перевірка підтвердила підвищення тиску в газовій фазі до розрахункового рівня і, відповідно, гіпотезу про негативні впливи розчиненого СО2.Документ Апарат для вирощування аеробних мікроорганізмів (Патент на корисну модель № 147214)(2021) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Васильківський, Костянтин ВікторовичАпарат для вирощування аеробних мікроорганізмів складається з циліндричного корпусу, аераційної барботажної системи з магістральним повітроводом, сорочки охолодження, витяжної труби з герметичною засувкою, механізмом її приводу і датчиком максимального рівня пінної фракції, патрубків підведення живлення і відведення культурального середовища. Аераційна барботажна система обладнана трубопроводом з'єднання магістрального повітроводу з надрідинним об'ємом апарата, запірною арматурою і контролером інформаційного зв'язку і керування запірною арматурою, механізмом приводу засувки і датчиком максимального рівня пінної фракції. The apparatus for the cultivation of aerobic microorganisms consists of a cylindrical body, an aeration bubble system with a main air duct, a cooling jacket, an exhaust pipe with a hermetic valve, its drive mechanism and a sensor for the maximum level of the foam fraction, nozzles for feeding and draining the culture medium. The aeration bubbling system is equipped with a pipeline connecting the main air duct with the superfluid volume of the device, a shut-off valve and a controller of information communication and control of the valve valve, a valve drive mechanism and a sensor of the maximum level of the foam fraction.Документ Апаратурне оформлення процесів замочування ячменю у виробництві солоду(2008) Піддубний, Володимир Антонович; Шевченко, Олександр Юхимович; Махинько, Валерій Миколайович; Терлецька, Віта АльбертівнаЗроблено аналіз процесу та обладнання для замочування зерна у виробництві солоду, запропоновано розрахунок та конструкцію нової системи аерації.Документ Банкомийна машина (Авторське свідоцтво №45862)(2009) Соколенко, Анатолій Іванович; Костюк, Владимир Степанович; Шевченко, Олександр Юхимович; Піддубний, Володимир Антонович; Бут, Сергій АнатолійовичБанкомийна машина, що містить корпус, ванни, транспортну систему, вузли завантаження і розвантаження банок, душіювальні пристрої, яка відрізняється тим, що тракт подачі води на ополіскування банок обладнаний системою рекуперації теплової енергії відпрацьованої води, яка містить насос, пластинчастий теплообмінний апарат, водопаровий інжектор і систему контролю температури. A bank machine comprising a body, baths, a transport system, jams for loading and unloading, a blowing device, characterized in that the water supply path for the rinsing of the cans is equipped with a system of recovery of the thermal energy of waste water, which contains a pump, a plate heat exchanger, a water-injector and a temperature control system.Документ Бродильний аппарат (Патент на корисну модель № 47940)(2010) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Миколів, Іван Михайлович; Бут, Сергій Анатолійович; Піддубний, Володимир Антонович; Лензіон, Сергій ВалентиновичБродильний апарат, що складається з циліндричного корпусу, сорочки охолодження, патрубків підведення і відведення середовища та запобіжного клапана, який відрізняється тим, що циліндричний корпус обладнано ресивером з клапаном та контролером керування клапанами. Fermentation apparatus consisting of a cylindrical body, cooling jacket, nozzles deliver and remove the protection and safety valve, characterized in that the receiver is equipped with a cylindrical body with a valve controller and control valves.Документ Визначення оптимального числа флегми для ректифікаційної колони циклічної дистиляції та порівняння його із стаціонарним(2020) Шевченко, Олександр Юхимович; Бедрик, Олеся Володимирівна; Малета, Володимир МиколайовичОстаннім часом зросло виробництво та використання біопалива, яке практично не поступається бензину. Відомо, що більше 50% спирту використовується з технічною метою. Проведені експериментальні дослідження в галузі дистиляції етанолу показують, що процес розділення компонентів має значний потенціал. Як механізм інтенсифікації процесу на шляху підвищення ефективності масообмінного обладнання, наприклад ректифікаційної колони, успішно використовується метод циклічної дистиляції з роздільним рухом фаз. Проведення кількісного порівняння традиційного режиму дистиляції з циклічним було здійснене за допомогою математичного моделювання обох режимів, при якому відображався взаємозв ’язок між основними параметрами процесу. Для визначення оптимального співвідношення між капітальними та поточними витратами використовується оптимальне значення флегмового числа як мінімуму функціональної залежності умовного об ’єму колони від флегмового числа. Із збільшенням флегмового числа зменшується кількість тарілок і відбувається перерозподіл співвідношення кількості тарілок у вичерпній і концентраційній частинах колони. За результатами математичного моделювання ректифікаційної колони, при виробництві біоетанолу, за умови концентрації дистшяту 95% об. та концентрації живлення 10% об. отримана залежність кількості тарілок колони від величини флегмового числа. Оптимальне флегмове число для циклічної дистшяції на 25% менше за загальноприйняте, при умовному об’ємі колони в 2,2раза менше для циклічної дистшяції. Економічний ефект від підвищення ефективності розділення циклічної дистшяції перерозподіляється між економією пари та кількістю тарілок ректифікаційної колони. Розрахунки показали максимальну економію пари до 30% при зменшенні кількості тарілок в 1,5раза та відсутність економії пари при зменшенні кількості тарілок в 2,6раза.Документ Визначення параметрів пневматичних і гідравлічних систем харчових виробництв(2009) Соколенко, Анатолій Іванович; Піддубний, Володимир Антонович; Шевченко, Олександр Юхимович; Лензіон, Сергій Валентинович; Якимчук, Микола Володимирович; Білик, Олена АнатоліївнаВизначено ефективні параметри пневматичних і гідравлічних систем харчових виробництв такі як швидкість для газових потоків - 20-25 м/с, для рідинних потоків – 0,8-1,2 м/с, використання частотних регуляторів.Документ Використання методу ЯМР-спектроскопії для дослідження ідентифікації та фальсифікації меду(2023) Мельник, Оксана Петрівна; Маринін, Андрій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Святненко, Роман СергійовичУ статті розглядаються питання ідентифікації та фальсифікації меду методом ЯМР-спектроскопії. Мед – натуральна солодка речовина, що виробляється Apis mellifera. Він складається в основному з різних цукрів, переважно фруктози та глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ферменти та тверді частинки, отримані під час медозбору. Основною хімічною складовою меду є вуглеводи, які складають до 95% сухої ваги, причому фруктоза (38%) і менша частина глюкози (31%) є основними цукровими компонентами серед 22 різних цукрів, присутніх у складі меду. Географічне та ботанічне походження є факторами, які диктують ціну на цей широко споживаний натуральний продукт. Економічна вигода призвела до того, що мед став легкою мішенню для фальсифікації, включаючи навмисне неправильне маркування походження меду, додавання води та цукру до меду, а також годування бджіл надмірною кількістю штучного сиропу в період збору нектару. Таким чином, ідентифікація меду є нагальною проблемою. Методології ядерного магнітного резонансу (ЯМР) широко визнані як важливий інструмент для аналізу харчових продуктів, оскільки вони дозволяють вивчати як хімічний склад, так і молекулярну динаміку харчових матриць. Мед є дуже лабільною системою, що піддається біохімічним і хімічним змінам, а ЯМР- спектроскопія є потужним методом для моніторингу цих змін. ЯМР-спектроскопія має низку переваг порівняно з іншими аналітичними методами: вона швидка (для отримання спектру ЯМР 1Н потрібно <5 хв); не потребує калібрування за допомогою міжнародних стандартів або екстракції компонентів перед проведенням аналізу; демонструє чудову селективність і дозволяє ідентифікувати невідомі сполуки на молекулярному рівні. Однією з головних переваг цього методу є його здатність надавати структурну і кількісну інформацію про широкий спектр хімічних видів в одному ЯМР-експерименті з відмінною повторюваністю і відтворюваністю.Документ Вплив електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники хмелю202(2023) Жигун, Богдан Анатолійович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Шевченко, Олександр ЮхимовичСучасний розвиток харчової промисловості в Україні вимагає все більш жорстких вимог до якості та асортименту продукції, зниження витрат на сировину та енергоресурси. Щоб відповісти на ці вимоги, необхідно розробляти енергоощадні та маловідходні технологічні процеси переробки сировини на кінцевий продукт. Одним з основних об'єктів перероблення є рослинна сировина, яку використовують у харчовій, фармацевтичній, мікробіологічній, хімічній та інших галузях промисловості. Традиційні методи оброблення рослинної сировини мають недостатньо високу ефективність та глибину перероблення. З цієї причини, перспективним напрямком у розробленні нових процесів харчового виробництва є застосування електрофізичних методів обробленняДокумент Вплив металічного магнію на окисно-відновний потенціал води(2022) Маринін, Андрій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Святненко, Роман Сергійович; Шпак, Владислав В’ячеславовичДостеменно показано, що при контакті дистильованої води з металічним магнієм ОВП води зменшує з часом експозиції свою величину, яка за десятки хвилин досягла величини мінус 130 мВ. При цьому спостерігається очікуване збільшення величин питомої електропровідності. It has been conclusively shown that when distilled water comes into contact with metallic magnesium, the ORP of water decreases with time of exposure, reaching a value of minus 130 mV in tens of minutes. At the same time, the expected increase in specific electrical conductivity is observed.Документ Вузол царги та тарілки масообмінного обладнання (Патент на винахід № 106892)(2014) Малета, Володимир Миколайович; Шевченко, Олександр Юхимович; Марценюк, Олександр Степанович; Бедрик, Олеся ВолодимирівнаВузол царги та тарілки масообмінного обладнання, тарілка якого має верхнє і нижнє полотно, між якими утворена перехідна ємність, який відрізняється тим, що містить ущільнення між царгою та тарілкою, виконане як суцільна пружна пластина, яка встановлена між верхнім та нижнім полотнами тарілки по їх периметру і герметично закріплена до нижнього та верхнього полотен тарілки.Документ Гідравлічні розрахунки(2012) Малежик, Іван Федорович; Марценюк, Олександр Степанович; Мельник, Людмила Миколаївна; Мирончук, Валерій Григорович; Таран, Віталій Михайлович; Шевченко, Олександр Юхимович; Немирович, Петро Михайлович; Яровий, Володимир Леонідович; Бодров, Віктор Семенович; Зав'ялов, Володимир Леонідович; Жеплінська, Марія Михайлівна; Зоткіна, Лариса Василівна; Копиленко, Анатолій Васильович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Теличкун, Володимир Іванович; Точкова, Оксана ВасилівнаВикладено основи проектних розрахунків апаратів і установок для проведення типових процесів харчових виробництв. Розглянуто загальні види та вузли типової апаратури. Наведено приклади розрахунків апаратів і установок. У додатках подано необхідні довідкові таблиці.Документ Гідродинамічні методи інтенсифікації масообмінних процесів і гомогенізації середовищ(2009) Піддубний, Володимир Антонович; Соколенко, Анатолій Іванович; Лензіон, Сергій Валентинович; Шевченко, Олександр ЮхимовичРозглянуті взаємодія потенціального поля і сил інерції с точки зору їх оцінки як факторів інтенсифікації масообміну. Influence of the potential fields of forces of inertia from point of their estimation as factors of intensification of еxchange by the masses.Документ Гідроструминні та гідромеханічні системи керування(2013) Кулінченко, Віталій Романович; Шевченко, Олександр Юхимович; Піддубний, Володимир Антонович; Підгорний, Володимир Васильович; Ковальов, Олександр ВолодимировичУ монографії розглянуті статичні і динамічні характеристики широковживаних керівних гідравлічних струминних та гідромеханічних пристроїв, наведені розрахункові залежності, які використовуються під час проектування пристроїв для регулювання параметрів насосів і гідродвигунів, розподільників потоків, генераторів коливання тиску. Розглянуті струминні датчики швидкості і прискорення. Наведені рекомендації з практичного використання струминної та гідромеханічної техніки у гідроприводах і системах гідроавтоматики. Монографія розрахована на інженерно-технічних працівників проектних організацій і промислових підприємств, може бути корисна для студентів і магістрантів вищих технічних навчальних закладів. There are the considered static and dynamic descriptions of the customary leading hydraulic stream and hydromechanical devices in a monograph, calculation dependences, which are utillized during planning of devices for adjusting of parameters of pumps and hydrocurrent, distributors of streams, generators of pressure fluctuation, are resulted. The stream sensors of speed and acceleration are considered. Recommendations are resulted from the practical use of stream and hydromechanical technique in hydrocommunicators and systems of hydroautomatic. A monograph is counted on the inginiring-technical workers of project organizations and industrial enterprises, can be useful to the students and magister of higher technical educational establishments.Документ Динаміка перехідних процесів у системах анаеробного бродіння(2017) Шевченко, Олександр Юхимович; Соколенко, Анатолій Іванович; Степанець, Олег Іванович; Бойко, Олексій Олегович; Вінніченко, ІннаУ статті викладено результати феноменологічного аналізу перебігу сукупності процесів в умовах анаеробного бродіння, розглянуто відмінності, що супроводжують їх у пивоварінні і спиртовій галузях. Виконано оцінку енергетичних потенціалів, запропоновано рекомендації щодо їх використання. Вперше сформульовано положення про формування потенціалу газорідинного середовища, що виникає в результаті синтезу СО2 і утворення диспергованої газової фази, а також вказано на існування висотного градієнта по насиченню рідинної фази на СО2 за рахунок гідростатичного тиску. Наведено відповідні розрахункові дані. The article presents the results of the phenomenological analysis of the flow of aggregate processes under conditions of anaerobic fermentation, examines the differences that accompany them in the brewing and alcohol industries. The estimation of energy potentials is carried out, recommendations of their use are offered. Firstly,it is formulated the position on the formation of the gas-liquid medium formed as a result of synthesis of CO2 and the formation of a dispersed gas phase. It is indicated on the existence of the high-altitude gradient for saturation of the liquid phase on СО2 because of the expense of hydrostatic pressure. The estimated data are also provided.Документ Динаміка процесів бродіння(2019) Вінніченко, Інна; Шевченко, Олександр ЮхимовичВ роботі наведені теоретичні узагальнення, що стосуються самопливних процесів бродіння і ролі циркуляційних контурів в створенні локальних зон сатурації і десатурації рідинної фази. Особливості існування таких процесів за теоретичну базу мають закони Гей-Люссака, Паскаля, Генрі та Архімеда. Підвищення тисків о об’ємі газової фази приводить до зростання розчинності СО2 в рідинній фазі та її внутрішнього енергетичного потенціалу. The theoretical generalizations are presented in this work, concerning self-loading processes of fermentation and the role of circulating circuits in the creation of local zones of carbonation and desaturation of the liquid phase. The features of the existence of such processes for the theoretical basis are the laws of Gay-Lussac, Pascal, Henry and Archimedes. It was stated that increasing the pressure on the volume of the gas phase leads to an increase in the solubility of CO2 in the liquid phase and its internal energy potential.Документ Динамічні параметри процесів анаеробного бродіння(2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Максименко, Ірина Фаддеївна; Степанець, Олег ІвановичУ статті наведено результати досліджень впливів співвідношень геометричних параметрів рідинної і газової фаз на динаміку параметрів анаеробного бродіння, що дає змогу оцінювати перспективи використання внутрішніх енергетичних ресурсів, удосконалення і створення нових технологій. У дослідженні використовувалися феноменологічні узагальнення теоретичних положень, що відповідають законам Архімеда, Генрі, Паскаля і принципу суперпозиції для визначення рушійних факторів і факторів опору в процесах сатурації та десатурації культуральних середовищ. На основі матеріального балансу доведена можливість оцінки співвідношень двох матеріальних потоків синтезованого в процесах анаеробного бродіння СО2. Перший з них стосується розчиненого в рідинній фазі діоксиду вуглецю, а другий формується в герметизованому надрідинному об’ємі. Взаємозв’язок між тиском газової фази в надрідинному об’ємі і кількістю розчиненого СО2 відповідає закону Генрі, якому також відповідає розчинність, пов’язана з гідростатичним тиском. Показано математичні формалізації у відображенні тисків та впливів на них співвідношень геометричних параметрів, результати розрахунків і їхні графічні інтерпретації, які підтверджують можливість перерозподілу між вказаними потоками СО2. Останнє є підґрунтям створення енергетичного потенціалу розчиненого СО2 в рідинній фазі й одночасного обмеження енергетичного потенціалу в газовій фазі надрідинного об’єму. Запропоновані математичні моделі, пов’язані з динамікою зменшення концентрацій розчинених цукрів, стосуються самопливних процесів бродіння і дають змогу перейти до оцінок енергетичних потенціалів циркуляційних контурів. Енергетичний потенціал останніх у формі тисків СО2 пропонується використовувати в режимах десатурації з подальшимм переведенням рідинної фази в ненасичений стан за рахунок примусового збільшення тиску в газовій фазі для активації процесів бродіння зі зменшенням опору масопередачі на границі поділу поверхонь дріжджових клітин і рідинної фази. The article presents the results of investigations of the influence of the relations of geometric parameters of the liquid and gas phases on the dynamics of parameters of anaerobic fermentation. It allows to assess the prospects of using internal energy resources, improving and creating new technologies. Phenomenological generalizations of theoretical positions that are in accordance with the laws of Archimedes, Henry, Pascal and the principle of superposition were used in the study for determining the motive factors and factors of resistance in the processes of saturation and desaturation of culture media. On the basis of the material balance, the possibility of evaluating the relations of the two material flows of CO2 synthesized in the process of anaerobic fermentation is shown. The first one relates to the dissolved carbon dioxide in the liquid phase, and the second one is formed in a sealed, ingenious volume. The relationship between the pressure of the gas phase in the ingenious volume and the amount of dissolved CO2 corresponds to Henry’s law, as well as the solubility associated with hydrostatic pressure. The mathematical formalisations in the reflection of the pressures and influences on them of the relations of geometric parameters, the results of calculations and their graphical interpretations, from which there is a noticeable and important possibility of redistribution between the specified flows of CO2 are shown. The latter is the basis for creating the energy potential of dissolved CO2 in the liquid phase and simultaneously limiting the energy potential in the gas phase of the ingenious volume. The proposed mathematical models, related to the dynamics of reducing the concentrations of dissolved sugars relate to self-priming fermentation processes and allow us to move to estimating the energy potentials of circulatory circuits. It is shown that the energy potential of the latter in the form of CO2 pressures is proposed to be used in desaturation modes with the subsequent transfer of the liquid phase to the unsaturated state due to the forced increase of pressure in the gas phase to activate fermentation processes with a decrease in the mass transfer resistance at the interface between the surfaces of the yeast cells and the liquid phase.Документ Експериментальні дослідження процесів десорбції спирту з водних розчинів(2018) Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Степанець, Олег ІвановичУ статті викладено результати узагальнення і вивчення досвіду оцінки причин і рівнів впливів фізико-хімічних факторів у з в ’язку з обмеженнями концентрацій синтезованого спирту в умовах анаеробного зброджування цукровмісних середовищ. До числа останніх віднесено сумарні осмотичні тиски розчинених С2Н5ОН і СО2, а також насиченість рідинної фракції середовищ діоксидом вуглецю. Показано, що останнє приводить до різкого підвищення опору масопередачі на межі поділу фракцій між дріжджовими клітинами і середовищем. Порівняння цих двох факторів приводить до висновку про те, що осмотичні тиски СО2 обмежуються розчинністю його газової фракції у співвідношенні 1:8 зі спиртом, тому пропонуються до використання технології, за яких концентрації С2Н5ОН доцільно використовувати на докритичних рівнях в межах до 6%об. Оцінюються можливості таких обмежень за рахунок суміщення бродіння і перегонки під вакуумом, або за рахунок відбирання спирту активованим потоком СО2 з використанням спиртовловлювачів, або продуванням середовища інертним газом з влаштуванням примусової циркуляції і конденсації парових фракцій.