Перегляд за Автор "Шумигай, Дмитро Анатолійович"
Зараз показуємо 1 - 13 з 13
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Автоматизація процесів координації підсистем технологічного комплексу цукрового заводу(2014) Шумигай, Дмитро АнатолійовичДисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності роботи цукрового заводу за рахунок удосконалення систем автоматизації шляхом використання алгоритмів, процедур, методів координації та методів ситуаційного управління. Технологічні комплекси (ТК) харчової промисловості є складними системами. В складі ТК можна виділити окремі підсистеми, кожна з яких має свої критерії управління, математичні моделі та обмеження. Підсистеми ТК мають численні зв'язки між собою за матеріальними та енергетичними потоками, а також за впливом на якісні показники напівпродуктів та готового продукту. При оцінці ефективності функціонування ТК саме взаємні зв'язки між підсистемами мають найбільш суттєве значення. В той же час в харчовій промисловості при автоматизованому управлінні ТК фактично не враховуються взаємні зв'язки між підсистемами, відсутня координація їх роботи, що значно знижує техніко-економічні показники функціонування автоматизованих ТК. Для вирішення поставленої задачі проведено системно-технічний аналіз технологічного комплексу та показників його функціонування, виконано декомпозицію ТК, сформовано критерій координації, розроблено алгоритмічне та програмне забезпечення системи координації підсистем ТК цукрового заводу з системою підтримки прийняття рішень для дифузійного та випарного відділень. The thesis is dedicated to increase the efficiency of the sugar factory by improving automation systems by using algorithms, procedures, methods of coordination and methods of situational control. Technological complexes (TC) of food industry is a complex system. Separate subsystems, each of which has its own criteria for management, mathematical models and restrictions, can be picked out from TC. Subsystems of TC have numerous connections among themselves on material and energy flows, as well as the impact on the quality indicators of intermediate product and finished product. Mutual connections between subsystems are the most essential when the efficiency of TC is assessing. At the same time, reciprocal connections between subsystems in food indusdtry in the automated TC actually are not captured, there is no coordination of their work, which greatly reduces the technical and economic performance indicators of automated TC. System-technological analysis of TC and indexes of its performance are done, decomposition of TC is performed, coordination criteria is formed, algorithms and software for the system of coordination of TC subsystems of sugar factory with support system for diffusion and evaporation units are performed to solve the coordination task.Документ Алгоритми координації підсистем технологічних комплексів з використанням еталонних моделей(2010) Шумигай, Дмитро Анатолійович; Ладанюк, Анатолій ПетровичВ статті розглядається підхід до вибору методу та алгоритму координації підсистем технологічних комплексів. Описані основні особливості процедур координації з використанням еталонних моделей в підсистемах. The approach to the choice of the method and coordination algorithm of subsystems of technological complexes is considered. The main features of the coordination procedure with the use of reference model in the subsystems are described.Документ Ефективність систем автоматизації технологічних процесів і комплексів(2012) Ладанюк, Анатолій Петрович; Бойко, Регіна Олегівна; Шумигай, Дмитро АнатолійовичВ статті розглядаються підходи до збільшення ефективності функціонування технологічних комплексів завдяки автоматизації процесів управління. Описані основні особливоті розв’язання задачі координації наприкладі складного технологічного комплексу цукрового заводу.Документ Комплексування методів теорії керування в системах автоматизації технологічних об’єктів. Частина 2. Приклади(2017) Ладанюк, Анатолій Петрович; Луцька, Наталія Миколаївна; Кишенько, Василь Дмитрович; Смітюх, Ярослав Володимирович; Шумигай, Дмитро АнатолійовичУ статті розглядаються приклади комплексного використання існуючих методів і принципів керування для отримання нових, більш досконалих систем, які мають властивості емерджентності та дають змогу збільшити ефективність функціонування складних технологічних комплексів. Наводяться приклади комплексування робастного та предиктивного регуляторів, нечітких і нейромережевих систем, ситуаційного та координаційного керування, аналітичних і синергетичних методів. Новостворені системи керування завдяки своїм новим властивостям, які неможливо отримати при тривіальному використанні обох методів, обраних для комплексування, забезпечують якісне й ефективне керування складних об ’єктів, для яких стандартні системи керування не можуть гарантувати необхідної точності за умови енегро- та ресурсоефективності. The paper gives the examples of synthesis of existing methods and principles of control to get new, more sophisticated systems that have emergent properties and increase the efficiency of complex technological systems. Authors proposed combination of robust and predictive controllers, fuzzy and neural systems, situational control and coordination, synergy and analytical methods. New control systems because of their new properties, that can not be obtained by trivial use both methods chosen for complexation, provide qualitative and efficient control of complex plants for which the standard control system can not guarantee the required accuracy.Документ Підвищення ефективності функціонування технологічного комплексу за допомогою вирішення задачі координації(2014) Шумигай, Дмитро АнатолійовичЗапропонований спосіб координації підсистем технологічного комплексу цукрового заводу на основі ситуаційного управління дозволяє значно підвищити техніко-економічні показники функціонування ТК. The proposed method of coordination subsystems technological complex sugar factory based contingency management can significantly improve the technical and economic performance indicators TC.Документ Підвищення якості та ефективності автоматичних систем регулювання(2015) Шумигай, Дмитро АнатолійовичАдаптація, побудована на ідентифікації моделі об'єкта, дає можливість використати інші методи, спрямовані на підвищення якості діючих систем регулювання. Ідентифікація параметрів моделі не є єдино можливим способом побудови адаптивних алгоритмів. Adaptation, based on the identification of the object model, makes it possible to use other methods to improve the quality of existing regulation. Identification of the model parameters are not the only possible way to build adaptive algorithms.Документ Підхід до вирішення задачі координації в складних ієрархічних системах зі збільшенням швидкодії(2013) Шумигай, Дмитро АнатолійовичВ статті розглядається підхід до вирішення задачі координації в складних ієрархічних системах зі збільшенням швидкодії. Зокрема розглядається складний технологічний комплекс цукрового заводу. Описані основні особливості вирішення поставленої задачі координації. сахарного завода. The paper considers an approach to solving the problem of coordination in complex hierarchical systems with increased performance. In particular technological complex of sugar factory is considered. The main features of the solution of the coordination problem are described.Документ Підхід до розробки системи автоматичного управління складними технологічними комплексами(2014) Шумигай, Дмитро Анатолійович; Ладанюк, Анатолій ПетровичРозглядається підхід до розробки системи автоматичного управління технологічними комплексами, які є складними системами і складається зі значної кількості функціонально необхідних ступенів переробки сировини та напівпродуктів. An approach to automatic control system engineering technological systems that are complex systems and consists of a large number of functionally required levels of raw materials and intermediates.Документ Синтез координаційних та ситуаційних методів при управлінні складними технологічними комплексами(2014) Шумигай, Дмитро Анатолійович; Ладанюк, Анатолій ПетровичРозглядається технологічний комплекс (ТК) цукрового заводу, який є складною системою і складається зі значної кількості функціонально необхідних ступенів переробки сировини та напівпродуктів. В складі ТК виділяють окремі підсистеми, кожна з яких має свої критерії управління, математичні моделі та обмеження. Підсистеми ТК мають численні зв'язки між собою за матеріальними та енергетичними потоками, а також за впливом на якісні показники напівпродуктів та готового продукту. При оцінці ефективності функціонування ТК саме взаємні зв'язки між підсистемами мають найбільш суттєве значення. В той же час при автоматизованому управлінні ТК фактично не враховуються взаємні зв'язки між підсистемами, що значно знижує техніко-економічні показники функціонування автоматизованих ТК. We consider the processing facility (TC) sugar factory, which is a complex system and consists of a large number of functionally necessary steps processing of raw materials and intermediates. As part of the LC isolated individual subsystems each of which has its own criteria for management, mathematical models and constraints. Subsystems TC are numerous connections between them by material and energy flows and their effect on quality indicators and Intermediates the finished product. In assessing the efficiency of the TC just mutual connections between subsystems are the most essential. At the same time, Automatic control of TC does not actually counted the ties between subsystems, which significantly reduces the technical and economic performance of the automated operation of the LC.Документ Система автоматизації процесів координації підсистем технологічного комплексу цукрового заводу з використанням ситуаційного управління (Патент на корисну модель №13396)(2012) Ладанюк, Анатолій Петрович; Шумигай, Дмитро Анатолійович; Бойко, Регіна ОлегівнаСистема автоматизації процесів координації підсистем технологічного комплексу цукрового заводу з використанням ситуаційного управління, що містить в своєму складі класифікатор, базу знань, розв'язувач, аналізатор. Додатково містить координотор, який в режимі реального часу розв'язує задачу координації за принципом прогнозування взаємодій, координотор в якому вигляді визначає момент часу та дії координації. System automation of coordination subsystems technological complex sugar factory using situational management, containing in its structure classifier knowledge base solver, analyzer. Additionally contains koordynotor that real-time solves the problem of coordination on the basis of prediction of interactions koordynotor which determines the form of time and action coordination.Документ Системна задача координації в технологічних комплексах неперервного типу(2012) Ладанюк, Анатолій Петрович; Шумигай, Дмитро Анатолійович; Бойко, Регіна ОлегівнаВ статті розглядається підхід до постановки розширеної задачі координації в технологічних комплексах неперервного типу. Зокрема розглядається складний технологічний комплекс цукрового заводу. Описані основні особливості вирішення поставленої задачі координації. The paper considers an approach to setting the extended task of the coordination in technological complex of continuous type. In particular technological complex of sugar factory is considered. The main features of the solution of the coordination problem are described.Документ Системний підхід до розв'язання задачі координації в складних технологічних комплексах(2012) Шумигай, Дмитро АнатолійовичCистемний підхід до задачі координації підсистем технологічних комплексів-розглянутий в ції статті.Також описані основні особливості задачі кординації. A systematic approach to the coordination problem of the subsystems of technological complex is considered in this article. The main solution features of the coordination problem are described.Документ Управління ситуаціями в технологічному комплексі на основі когнітивних карт(2014) Ладанюк, Анатолій Петрович; Бойко, Регіна Олегівна; Шумигай, Дмитро Анатолійович; Смітюх, Ярослав ВолодимировичВ статті розглядаються можливості використання нечітких когнітивних карт як засобів управління технологічними об’єктами в умовах невизначеності. Описані різні методи побудови когнітивних карт ситуацій. Для кожної підсистеми технологічного комплексу цукрового заводу визначено основні показники, відхилення яких від розрахункових або оптимальних значень дає можливість знайти можливі причини та прийняти відповідні керувальні рішення. Зазначено, що при використання інтегрованої моделі підтримки прийняття рішень в динамічних ситуаціях необхідна розробка методів: створення когнітивної моделі, яка відповідає оцінювальній ієрархії, побудови шкал листових критеріїв; урахування впливу консонансів значень факторів когнітивної моделі на оцінку альтернативи в ієрархічній моделі. The possible use of fuzzy cognitive maps as a means of technological objects under uncertainty is considered in the article. Various methods for constructing cognitive maps of situations are described. For each subsystem technological complex sugar factory the basic indicators of deviation are calculated or optimal values makes it possible to find possible causes and take appropriate control solution. It is noted that the use of integrated decision support models in dynamic situations need to develop techniques: creating cognitive model that meets evaluation hierarchy of the scale sheet criteria; the impact factors of cognitive consonance value model to assess alternatives in the hierarchical model.