Перегляд за Автор "Ясінська, Ірина Леонідівна"
Зараз показуємо 1 - 20 з 33
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Аналіз інгредієнтного складу желейних кондитерських виробів представлених на ринку України(2020) Громик, Тетяна; Ясінська, Ірина ЛеонідівнаАналіз інгредієнтного складу желейних кондитерських виробів, представлених на ринку України, показав, що у більшості досліджених зразків відсутні потенційно небезпечні компоненти. Однак, занепокоєння викликає наявність майже у всіх зразках ароматизаторів незрозумілого походження з відповідно незрозумілим впливом на організм. Analysis of the ingredient composition of jelly confectionery products on the Ukrainian market have been showed that most of the studied samples does not contain potentially dangerous components. However, most of the analyzed samples contain flavoring agents of unknown origin with a correspondingly incomprehensible effect on the bodyДокумент Безалкогольні сокові напої антиоксидантної дії з фітоекстрактами(2013) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаРозроблено рецептури безалкогольних напоїв з підвищеним вмістом речовин антиоксидантної дії. Як функціональні інгредієнти використано фруктово-овочеві соки та водні екстракти з лікарської рослинної сировини. В отриманих напоях визначено вміст сполук антиоксидантної дії, зокрема суму фенольних сполук, аскорбінової кислоти. Визначено антирадикальну активність розроблених напоїв, яка склала 2,35±0,049 та 1,12±0,032 мМ–екв. аскорбінової кислоти. Напої мають приємні оригінальні органолептичні властивості та можуть бути використані для споживання як додаткове джерело антиоксидантів. The compositions of soft drinks with high content of antioxidants were developed. Fruit and vegetable juices and water extracts from medicinal plants were used as functional ingredients. The content of antioxidant compounds, particularly the amount of phenolic compounds and ascorbic acid in obtained drinks were determined. Antiradical activity of soft drinks was 2,35 ± 0,049 and 1,12 ± 0,032 mM-equivalent of ascorbic acid. The drinks have nice original organoleptic properties and can be used for consumption as an additional source of antioxidants.Документ Біоактивні компоненти пророщеного насіння соняшнику (Helianthus annuus l.)(2022) Ясінська, Ірина ЛеонідівнаПроцес пророщування дозволяє суттєво підвищити вміст біоактивних компонентів насіння соняшнику, зокрема сполук антиоксидантної дії. Тому така сировина є цінною з точки зору використання у якості функціонального інгредієнту для розроблення нових видів харчових продуктів та збагачення традиційних. The germination process makes it possible to significantly increase the content of bioactive components of sunflower seeds, in particular antioxidants. Therefore, such raw materials are valuable as functional ingredients for the development of new types of food products and the enrichment of traditional ones.Документ Використання порошків з пророщеного насіння сільськогосподарських культур у технології майонезу висококалорійного(2019) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаУ статті досліджено можливість використання порошків з пророщеного насіння соняшнику, гірчиці та гречки для розширення асортименту соусів емульсійного типу — майонезу високожирного, з метою підвищення їх харчової цінності та уповільнення в них окисних процесів. Проаналізовано зміни властивостей продукту впродовж зберігання та встановлено граничний його термін. Показано, що найбільш виражений вплив на запобігання окиснення ліпідів у продукті мали порошки соняшнику та гірчиці білої, внесені у кількості 5 та 1,5% відповідно. Використання запропонованих рецептур для створення нового виду соусу сприятиме розширенню асортименту продукції цього виду та дасть змогу отримати продукт з поліпшеними органолептичними характеристиками та покращеним якісним складом. The possibility of using of germinated seeds powders of sunflower, mustard and buckwheat to diversify an assortment of mayonnaises; increasing their nutritional value and slowing down of oxidative processes were explored. The changes of the product properties during storage were analyzed and product limiting terms were established. The studies have shown that the most pronounced effect on the prevention of lipids oxidation in the product was achieved by adding the sunflower and white mustard powders, in quantities of 5 and 1.5%, respectively. The using of the proposed recipes to create a new kind of sauces will diverse products assortment and will allow to get products with improved organoleptic characteristics and an improved qualitative composition.Документ Використання пророщеного насіння у технології оздоровчих продуктів(2019) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаВикористання пророщеного зерна у харчових технологіях є достатньо розповсюдженим як у класичних технологіях при виготовленні пива та квасів, так і більш модернових при виготовленні хлібу, хлібобулочних, борошняних кондитерських виробів і т.д. Однак використання виробниками нетрадиційних видів пророщеного насіння сільськогосподарських культур, які є джерелом цінних біологічно активних сполук різного спектру дії, сьогодні є достатньо обмеженими. The use of germinated grain in food technology is quite common in classical technologies such as the production of beer and kvass, more modern in the production of bread, bakery, flour confectionery, etc. However, the use by producers of germinated seeds from non-traditional types of agricultural crops, which are a source of valuable biologically active compounds of different spectrums of action, now is quite limited.Документ Використання рослинних добавок з пророщеного насіння сільськогосподарських культур у технології харчових продуктів з високим вмістом жирів(2018) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаВикористання рослинних добавок з пророщеного насіння сільськогосподарських культур у рецептурах продуктів з високим вмістом жирів є ефективним засобом попередження окиснення жирів. Окрім інгібування окисних процесів, використання рослинних добавок з пророщеного насіння дозволяє підвищити у продуктах вміст біологічно активних речовин, зокрема вітамінів, мінералів, фенольних сполук, а також надати їм нових смакових відтінків. Using of supplements of agricultural crops sprouted seeds in recipes of products with high fat content is an effective method for preventing fat oxidation. In addition to inhibiting oxidative processes, using of plant additives from germinated seeds can increase the content of biologically active substances, in particular, vitamins, minerals, phenolic compounds, as well as give them new flavoring shades.Документ Використання рослинних екстрактів у виробництві продукції ресторанного господарства(2013) Іванова, Вікторія Джанівна; Ясінська, Ірина ЛеонідівнаРозроблено безалкогольний напій з високим вмістом речовин антиоксидантної дії. Як функціональні інгредієнти використано водні екстракти пагонів чорниці, трави орегано. Для покращення органолептичних властивостей до складу напою включено апельсиновий сік в кількості 25%. Developed soft drink with a high content of antioxidative substances action. As functional ingredients used aqueous extracts of bilberry sprouts, herbs oregano. To improve the organoleptic properties of the drink orange juice included in the amount of 25%.Документ Вплив низьких температур на вміст сполук антиоксидантної дії в пророщеному насінні сільськогосподарських культур(2016) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаВідомо, що процес пророщування покращує поживну цінність насіння рослин і зернових культур. Температура є одним з ключових параметрів, що впливає на протікання біохімічних процесів під час пророщування. It is known that the sprouting process improves the nutritional value of plant seeds and cereals. Temperature is a key parameter that affects the biochemical processes during germination.Документ Вплив хлориду натрію на синтез сполук антиоксидантної дії при пророщуванні гречки(2021) Ясінська, Ірина ЛеонідівнаЯк показало дослідження, зрошування гречки розчинами хлориду натрію під час пророщування є досить дієвим технологічним прийомом для стимуляції синтезу фітонутрієнтів антиоксидантної дії.According to research, irrigation of buckwheat with solutions of sodium chloride during germination is a very effective technological technique to stimulate the synthesis of phytonutrients with antioxidant activity.Документ Дослідження антиоксидантних властивостей насіння пряно-ароматичної сировини(2016) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаНасіння пряно-ароматичної сировини широко використовують у харчовій промисловості для покращення смако-ароматичних властивостей харчових продуктів. Seeds of aromatic raw materials widely used in the food industry to improve taste aromatic properties of food.Документ Ефективність та регулювання використання рослинної сировини та екстрактів у якості, добавок антиоксидантної дії(2021) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаОсобливість використання рослинних добавок полягає у їх мультифункціональності. Окрім антиоксидантної дії значна кількість добавок проявляє антимікробну та протигрибкову дії, також вони можуть використовуватись у якості смакоароматичних компонентів харчових продуктів.Документ Кава як джерело біологічно активних компонентів та цінний інгредієнт для створення продуктів оздоровчого спрямування(2021) Громик, Тетяна; Ясінська, Ірина ЛеонідівнаКава є цінним джерелом біологічно активних компонентів та може використовуватись при створенні продуктів оздоровчого спрямування.Coffee is a valuable source of biologically active components and can be used in the development of functional food.Документ Макронутрієнтний склад насіння гречки та соняшника до та після пророщування(2018) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаПроаналізовано основні показники макронутрієнтного складу насіння гречки та соняшнику до та після пророщування. The macronutrient composition of buckwheat and sunflower seeds before and after germination were determined.Документ Ноотропи: характеристика, фізіологічна дія, безпечність споживання(2021) Якимець, Карина Юріївна; Ясінська, Ірина ЛеонідівнаАналіз показав, що речовин, які б проявляли виражений довготривалий ефект стимуляції роботи мозку не існує. Ряд речовин здатні підтримувати здоровий стан нервових тканин та судинної системи, сприяючи при цьому мозковій діяльності. Існують речовини, які здатні проявляти лише короткотривалий стимулюючий ефект на центральну нервову систему, однак їх рекомендовано вживати у обмеженій кількості. The analysis have showed that there are no substances that would show a pronounced long-term effect of stimulating the brain. A number of substances are able to maintain a healthy state of nervous tissues and the vascular system, while promoting brain activity. There are substances that can have only a short-term stimulating effect on the central nervous system, but they are recommended to use in limited quantities.Документ Огляд ринку спортивних напоїв(2022) Ясінська, Ірина Леонідівна; Головенько, АнастасіяСпортивні напої споживають з метою швидкого відновлення водного балансу, рівня електролітів в організмі та як джерело додаткової енергії. Такі напої можуть вживатися до, під час і після тренування. Розроблення рецептур спортивних напоїв потребує глибокого розуміння фізіології та потреб організму під час фізичних навантажень, біологічній дії активних компонентів. Світовий ринок спортивних напоїв є досить динамічним. Sports drinks are consumed in order to quickly restore water balance, electrolyte levels in the body and as a source of additional energy. Such drinks can be consumed before, during and after training. Development of recipes for sports drinks requires a deep understanding of the physiology and needs of the body during exercise, biological action of active ingredients. The world market of sports drinks is quite dynamic.Документ Оптимізація параметрів екстрагування фенольних сполук плодів айви(2014) Загоруй, Ніна; Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаЕкспериментально встановлено параметри екстрагування фенольних сполук з плодів айви, що дозволяє оптимізувати параметри процесу. Екстракти айви мають значний вміст фенольних сполук і можуть використовуватись для створення дієтичних добавок, проте потребує більш детального дослідження їх хімічний склад і біологічна активність. Experimentally determined parameters extraction of phenolic compounds from the fruit of a quince, which allows to optimize the process parameters. Extracts of quince with a significant content of phenolic compounds and can be used to create dietary supplements, however, requires a more detailed study of their chemical composition and biological activity.Документ Організація та контроль безпечності виробництва пророщеної продукції(2020) Ясінська, Ірина ЛеонідівнаРозглянуто основні підходи щодо організації та контролю безпечності виробництва пророщеної сировини. In the work were considered the main approaches to the organization and control of safety of germinated seeds productionДокумент Перспективи використання порошків з пророщеного насіння сільськогосподарських культур у якості добавок антиоксидантної дії(2020) Ясінська, Ірина ЛеонідівнаПроведені дослідження показали, що порошки з пророщеного насіння можуть бути ефективними добавками антиоксидантної дії.Також використання порошків дозволяє суттєво підвищити у готових продуктах загальний вміст біологічно активних речовин та надати їм нових смакових відтінків. Studies have shown that powders from germinated seeds can be effective additives of antioxidant action. Also, the use of powders can significantly increase the total content of biologically active substances in finished products and give them new flavors.Документ Повноцінне харчування населення як фактор продовольчої безпеки та сталого розвитку країни(2019) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаНа сьогодні концепція сталого розвитку розглядається, як стратегія, спрямована на забезпечення високого рівня життя населення планети. Харчування є одним з ключових факторів, який суттєво впливає на якість та тривалість життя. Today, the concept of sustainable development is being considered as a strategy aimed at ensuring a high standard of living for the planet's population. Nutrition is one of the key factors that significantly affects the quality of life and longevity.Документ Проблеми контролю мікробіологічної безпечності пророщеної сировини(2020) Ясінська, Ірина Леонідівна; Іванова, Вікторія ДжанівнаВ роботі розглянуто проблематику мікробіологічної безпечності пророщеного насіннєвого матеріалу. In the work was considered the problem of microbiological safety of germinated seeds.