Перегляд за Автор "Forostiuk, Inna"
Зараз показуємо 1 - 14 з 14
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Benefits and risks of implementing artificial intelligence in education(2023) Forostiuk, Oleh; Forostiuk, InnaДокумент Chemistry and Food(2024) Harnytska, Zlata; Forostiuk, InnaДокумент Cultural awareness of academic and teaching staff in the lifelong learning context(2020) Levchenko, Viktoriia; Forostiuk, InnaУ статті підкреслено важливість формування культурної свідомості науково-педагогічного складу за допомогою компетентнісного підходу, як засобу самовираження особистості та збагачення можливостей наукового пізнання. Авторами розглянуто поняття культурної свідомості та її складові. Розкрито зміст завдань з розвитку культурологічної свідомості науково-педагогічного складу. Показано особистісні риси, які найбільше впливають на адаптацію та соціалізацію викладачів до нових культурних середовищ. Серед них: відкритість, комунікабельність, гнучкість і толерантність до невизначеності. Необхідними умовами формування культурної свідомості в контексті навчання впродовж життя автори відзначають розвиток таких його основних компонентів, як мовний, міжкультурний, соціокультурний та особистісний. Для досягнення цієї мети використовувався компетентнісний підхід. Констатовано, що ефективність розвитку культурної свідомості та самовираження педагогів підвищується в контексті інтеграції культури, релігії та національних інтересів українців. The importance of forming cultural awareness of academic and teaching staff is with the help of a competency-based approach, as a means of a person’s self-expression and enrichment of the possibility of scientific knowledge is emphasized in the article. Definitions of the concept of cultural awareness and its components are considered by the authors. The content of tasks for the development of cultural awareness of high school academic and teachers is disclosed. The personal traits that mostly influence the adaptation and socialization of academicians to new cultural environments are shown. Among them are: openness, communicativeness, flexibility and tolerance for uncertainty. The authors note as the necessary conditions for the formation of cultural awareness in the context of lifelong learning the development of its basic components, such as linguistic, intercultural, sociocultural and personal. The competency-based approach was used to achieve this goal. It is stated that the effectiveness of the development of cultural awareness and self-expression of teachers increases in the context of integration of culture, religion and national interests of the Ukrainians.Документ Cultural awareness of academic and teaching staff in the lifelong learning context(2020) Levchenko, Viktoriia; Forostiuk, InnaThe importance of forming cultural awareness of academic and teaching staff is with the help of a competency-based approach, as a means of a person’s self-expression and enrichment of the possibility of scientific knowledge is emphasized in the article. Definitions of the concept of cultural awareness and its components are considered by the authors. The content of tasks for the development of cultural awareness of high school academic and teachers is disclosed. The personal traits that mostly influence the adaptation and socialization of academicians to new cultural environments are shown. Among them are: openness, communicativeness, flexibility and tolerance for uncertainty. The authors note as the necessary conditions for the formation of cultural awareness in the context of lifelong learning the development of its basic components, such as linguistic, intercultural, sociocultural and personal. The competency-based approach was used to achieve this goal. It is stated that the effectiveness of the development of cultural awareness and self-expression of teachers increases in the context of integration of culture, religion and national interests of the Ukrainians.Документ Eco-wine(2021) Pokhylenko, Anastasia; Forostiuk, Inna; Babich, IrinaEco-friendly products are gaining in popularity, and at present various claims are being used to attract the "green" consumer. In the food and beverage industry, many official and private stickers touting the purity of the food or beverage compete as a cue with the aim of attracting both core and peripheral green consumers. "Organic" is one of these claims. However, there is very little about organic wine consumers.Документ Environmental problems in the hotel and restaurant business(2024) Lukashuk, Daria; Forostiuk, InnaДокумент Experience of hospitality industry in helping ukrainian refugees in a war period(2022) Forostiuk, InnaДокумент How the war in Ukraine affects food security(2024) Ivanytskyi, Andrii; Forostiuk, InnaДокумент Документ Liquid jet gas ejectors: designs of motive nozzles, performance efficiency(2019) Ponomarenko, Vitaliy; Dimitrov, Tsvetan; Sliusenko, Andrii; Liulka, Dmytro; Forostiuk, InnaДокумент Process of sugar solutions sulfitation in terms of hygienic requirements for equipment operation(2022) Ponomarenko, Vitaliy; Sliusenko, Andrii; Liulka, Dmytro; Lementar, Sviatoslav; Forostiuk, Inna; Yakymchuk, NikolaiРобота станції сульфітації на цукровому заводі пов'язана з порушенням санітарних вимог до виробничих приміщень через нестабільність обладнання. Виправити ситуацію можна комплексним рішенням: стабілізацією потоків і вдосконаленням конструкції струминного апарату. Метою дослідження є вивчення гідродинаміки реактивних апаратів. Матеріалом для дослідження є струминні апарати з дисперсним струменем рідини та гідродинамічні процеси, що відбуваються в камері змішування. Використовуються теоретичні (теорія доданої маси), експериментальні (загальноприйняті методи дослідження гідродинаміки течій), аналітичні (статистична обробка результатів) методи дослідження. Розроблено конструкції струминних апаратів з дисперсним струменем рідини та покращених експлуатаційних характеристик. На їх основі запропоновано обладнання для здійснення тепломасообмінних процесів у цукровій промисловості (сульфітатори). Показано можливість використання теорії доданої маси при розрахунку такого апарату, зазначено основні причини, чому розрахунок цим методом призводить до неточностей, знайдено коефіцієнт передачі енергії. Зроблено висновок, що складні взаємозв’язки між елементами ежектора та фізичними явищами в камері змішування та неможливість їх кількісного обліку не дозволяють на даний момент створити точну математичну модель його роботи. Наведено можливість застосування теорії доданої маси для розрахунку струминних апаратів з диспергованими струменями рідини та запропоновано нові конструкції струминних апаратів для використання в харчовій промисловості. Operation of the sulfitation station at a sugar factory involves violations of sanitary requirements for production facilities due to instability of the equipment. It is possible to correct the situation with an integrated solution: by stabilizing flows and improving the design of the jet apparatus. The aim of the research is to study the hydrodynamics of jet apparatus. Material for the study is the jet apparatus with a dispersed liquid jet and hydrodynamic processes occurring in the mixing chamber. Theoretical (the theory of added mass), experimental (generally accepted methods of studying the hydrodynamics of flows), analytical (statistical processing of results) research methods are used. Designs of jet apparatus with a dispersed liquid jet and improved performance characteristics are developed. On their basis, the equipment for carrying out heat and mass transfer processes in sugar industry (sulfitators) is proposed. The possibility of using the theory of added mass in the calculation of such apparatus is shown, the main reasons why the calculation by this method leads to inaccuracies are noted, and the energy transfer coefficient is found. It is concluded that complex relationships between the elements of the ejector and physical phenomena in the mixing chamber, and the impossibility of their quantitative accounting do not allow creating an accurate mathematical model of its operation so far. The possibility of applying the theory of added mass to the calculation of jet apparatus with dispersed liquid jets is presented, and new designs of jet apparatus for using in food industry are proposed.Документ Using Moodle platform in teaching process at high school in Ukraine(2018) Forostiuk, Inna; Forostiuk, OlehДокумент Water-air ejector with conical-cylindrical mixing chamber(2021) Sliusenko, Andrii; Ponomarenko, Vitaliy; Forostiuk, InnaУ роботі проаналізовано гідродинаміку рідинно-газової суміші в камері змішування ежекторів при різних просторових положеннях та проведено порівняльне дослідження даних ежекторів. Встановлено, що більш упорядкований режим руху суміші в камері змішування створюється внаслідок збігу вектора швидкості руху крапель рідини та напрямку сили тяжіння при вертикальному положенні ежекторів. Це призводить до збільшення коефіцієнта об'ємного захоплення майже вдвічі. Аналіз течії рідинно-газової суміші в камері змішування, оціночні розрахунки та дослідження дозволили розробити та запатентувати струменевий апарат з конічно-циліндричною (комбінованою) камерою змішування. Також встановлено, що для таких ежекторів коефіцієнт об’ємного захоплення на 15–55 % вищий, ніж для струминного апарату з циліндричною камерою змішування за рахунок зменшення опору пасивного потоку в камеру змішування та запобігання утворенню зворотно-циркуляційних потоків. Проведено дослідження рідинно-газових ежекторів в діапазоні основного геометричного параметра m (відношення площі камери змішування до площі сопла) 9,4–126,5, що дозволило встановити його раціональні значення, при яких максимальний коефіцієнт об’ємного захоплення становить досягнуто (m = 25–40) In the paper, the hydrodynamics of the liquid-gas mixture in the mixing chamber of the ejectors at different spatial positions was analyzed and the comparative study of such ejectors was carried out. It was found that a more ordered mode of movement of the mixture in the mixing chamber is created as a result of the coincidence of the velocity vector of liquid drops and the direction of gravity in the vertical position of the ejectors. This leads to increasing the volume entrainment ratio almost twice. The analysis of the liquid-gas mixture flow in the mixing chamber, evaluation calculations and research allowed to develop and to patent a jet apparatus with a conical-cylindrical (combined) mixing chamber. It was also found that for such ejectors, the volume entrainment ratio is 15–55 % higher than for a jet apparatus with a cylindrical mixing chamber due to the reduction of the resistance of the passive flow into the mixing chamber and prevention of the formation of reverse-circulating flows. A study has been conducted on liquid-gas ejectors in the range of the main geometric parameter m (ratio of the mixing chamber area to the nozzle area) 9.4–126.5, which allowed to establish its rational values at which the maximum volume entrainment ratio is achieved (m = 25–40)Документ Wind energy: solving the problem of noise pollution of the environment(2024) Onofriienko, Pavlo; Forostiuk, Inna