Перегляд за Автор "Naumenko, Nataliia"
Зараз показуємо 1 - 20 з 40
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ An Endeavor of Freedom: Modern Anthologies of Ukrainian Free Verse(2018) Naumenko, NataliiaThe main problem of researching the semantics of free verse and its translations is that every literary critic is free to look at this intricate genre, choosing one’s own set of tropes and figures to interpret it in written form. These facts were considered in this study of original Ukrainian free verse works and their interpretations, regarding the specific treats of languages to use. The anthology Вільний вітер. Волен вятър published in Kharkiv in 2017 became a material for this research. This issue makes a good opportunity for one reader to get acquainted with Bulgarian culture, and for another to actualize their knowledge about this country on Black Sea coast. The 20th century free verse writing represents quite active and flexible use of natural philosophical imagery in the artistic texture of the poems. These are different functions for it to fulfill (from decorating the lyrical narration up to expression of an essence of the work), stylistic means, and formation of the new connotations on the base of traditional meanings. Studying the interpretations of traditional genres and their poetics in compositional and lingual dimensions of both Ukrainian and Bulgarian free verses (those included into Вільний вітер) allowed seeing the fact: the more the author gets into the internal world of the character and one’s relationships with nature, the wider becomes the circle of meanings for the cultural conceit, image, and symbol. Furthermore, the larger research field gets opened for comparison of aforesaid meanings in various languages, not only Ukrainian and Bulgarian.Документ Antioxidant effectiveness of plant cultures(2021-04) Simahina, Galina; Naumenko, NataliiaПриродні антиоксиданти мають переваги перед синтетичними, не викликаючи небажаних ефектів. Мета дослідження – виявити серед ягідних та лікарських рослин концентратори антиоксидантів і визначити їх практичне використання у харчових технологіях. Показано, що рослинна сировина, характерна для помірного кліматичного поясу – культивовані та дикорослі ягоди, лікарські рослини – з високим вмістом антиоксидантів має стати неодмінною складовою харчових продуктів і напоїв для захисту організму від вільнорадикальних впливів. Since the natural antioxidants do not cause any undesirable side effects, they have more preferences in comparison to those synthetic. The objectives of this article are to reveal the plants to be determined as antioxidants’ concentrators among the berries and herbs in order to highlight the ways of their practical usage in food technologies. There was shown that the plant raw materials which are endemic for moderate climatic zone – cultivated and feral berries as well as herbs – with high antioxidant content should become the integrate part of foods and drinks elaborated to protect the human organism from harmful free-radical impacts.Документ Avicenna and his Canon of Medical Science: reconstructing the basic principles of rational nutrition(2014) Vishnyakov, Konstantin; Naumenko, NataliiaThe main material for our research is the work entitled Canon of Medical Science written by Avicenna at the first third of the 11th century.Документ Biological value of aronia berries(2012) Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia; Kaminska (Halapsina), SvitlanaThe article represents the results of experimental studies over aronia berries’ biological value. There was confirmed that they are the rich source of the wholesome complex of biologically active substances. Therefore, using aronia berries in the new technologies to obtain the foodstuff with increased biological value is affirmed as the way to widen the range of healthy food, proved scientifically, expedient technologically, and profitable economically.Документ Biological value of proteins of cultivated mushroom(2022) Simahina, Galina; Naumenko, NataliiaМета дослідження – науково обґрунтувати та експериментально підтвердити харчовий статус культивованих грибів як джерела легкозасвоюваних білків, есенціальних та замінних амінокислот, інших цінних біокомпонентів і перспектив їх використання у харчових технологіях. Досліджено два види культивованих грибів – печерицю двоспорову (Agaricus bisporus) та гливу звичайну (Pleurotus ostreatus), один вид дикорослих – підберезники (Leccinum scabrum): за біохімічними характеристиками, масовою часткою альбумінів, глобулінів, глютелінів, проламінів; якісним і кількісним складом амінокислот у вільній і зв’язаній формах. The objectives of this research are to scientifically substantiate and experimentally prove the nutritional status of cultivated mushrooms as the probable source of easy-absorbed proteins, essential and dispensable amino acids and other valuable biologically active components, outlining the perspectives to use mushroom raw in food industry. Two sorts of cultivated mushrooms, champignon (Agaricus bisporus) and oyster mushroom (Pleurotus ostreatus), and one wild species – brown-cap boletus (Leccinum scabrum) were researched in this article, regarding their biochemical characteristics; the mass part of albumens, globulins, glutelins and prolamins; the qualitative and quantitative composition of amino acids in free and constrained forms.Документ Changes in vitamin content and sensory characteristics of frozen wild berries during storage(2024) Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia; Kaminska (Halapsina), SvitlanaThe aim of the study was to evaluate changes in the content of ascorbic acid, bioflavonoids, and β-carotene, as well as the organoleptic properties of frozen wild berries under the influence of cryoprotectants after long-term storage. Berries, processed with a water solution of cryoprotectant before freezing, after 9 months of storage, showed almost no significant difference with fresh raw materials in terms of vitamin content and sensory characteristics. The optimal conditions for defrosting of berries was temperature 0 °C for 30–33 minutes.Документ Concept Sphere of ‘Young Poland’ Free Verse Writing in Critical and Artistic Dimensions(2021) Naumenko, NataliiaThe article gives a synesthetical analysis of several poems taken from ‘Young Poland’ (‘Młoda Polska’) period, considering its critical interpretations during the 20th – the beginning of the 21st cemtury. Studying Lesya’s survey of the ‘Young Poland’ poetry has conditioned the subject of this research, which is such insufficiently explored field as free verse writing. The nature of free verse would allow determining the specifications of generic and stylistic diffusion in works of a certain poet and observe formation of an individual vision of the world thereby reflected in re-interpreted initials of folklore verse. Taking impressionism, which is believed to be the common stylistic marker for ‘Young Poland’ lyrics, into consideration can evoke the researcher’s interest to vers libre as one of its characteristic phenomena.У статті з позицій синтезу мистецтв проаналізовано вільновіршову поезію періоду «Молодої Польщі» на тлі її критичних осмислень упродовж ХХ – початку ХХІ століть. Уважний погляд на формальні та змістові особливості молодопольської поезії зумовлює актуальність нашого дослідження – такий маловивчений аспект цього феномена, як вільне віршування. Природа верлібру дозволить визначити особливості взаємопроникнення жанрово-стильових рис у творчості певного автора і формуванні індивідуальної поетичної картини світу, заломлену крізь переосмислені фольклорні первини вільного вірша. Імпресіонізм, який, за свідченням переважної більшості науковців, є спільним стильовим знаменником лірики «Молодої Польщі», спонукає дослідника звернути увагу на верлібр як одне з його характерних явищ.Документ Continuous tenses functioning in the song lyrics by Sting(2023) Naumenko, NataliiaТhe studies of the Continuous tense forms in the song lyrics by Sting make possible to confirm that this group stands for the embodiment of diverse philosophical concepts, preliminarily revealed by the specialists in cognitive linguistics and poetic speech theory, – immediacy, transiency, inconsistency, and variability of internal movements in a speaker’s mind. Therefore, what these concepts would have in common, while functioning in a poetic work, is their ability to display ‘being-now-and-here,’ through which the new, purely authorial vision of an archetypal image is being created in a song. Згідно з правилами англійської граматики, часові форми Continuous (відомі також як Progressive) виражають дію об’єкта як процес, котрий триває, тривав або триватиме у певний момент або проміжок часу. Відповідно побудова цієї форми, яка передбачає використання модального дієслова «бути» у всіх особових або часових варіаціях, значною мірою зумовлює філософічність конструкції Present / Past / Future Continuous у літературному творі: з одного боку, вона стає проявом самосвідомості ліричного оповідача, найкращим способом показати внутрішні порухи його душі, а з другого – нанизуванням або чергуванням його емпіричних переживань, спостережень або роздумів, із яких твориться особлива картина світу. Зауважено, що форми Continuous та пов’язані з ними Perfect Continuous, хоча й позиціонуються як визначники тривалості процесу, насправді виражають дію в точковий момент мовлення, саме тоді, коли відбувається її сприйняття та перетворення у свідомості ліричного оповідача. Зокрема, у пісенній ліриці Стінга, де з усієї сукупності зазначених часових форм домінантною виступає Present Continuous, важливо звернути увагу на те, яку саме дію показано у процесі, з метою виявити її роль у розвитку ліро-епічного сюжету пісні або посиленні драматизму оповіді. Акцентовано, що особливо виразною ця функція виявляється в зіставленні різних форм дієслів у межах одного речення, а надалі й однієї або кількох строф (у піснях “They Dance Alone,” “When the Angels Fall,” “Big Lie Small World,” “After the Rain Has Fallen”). Нанизування дієслів у тривалих або перфектно-тривалих часах (наприклад, у творах “Fill Her Up,” “The Night the Pugilist Learned How to Dance,” “Sacred Love”) сприяє створенню атмосфери роздуму, мрії, що й уможливлює кваліфікувати зазначену часову форму як чинник реалізації внутрішнього світу оповідача в пісенному тексті. Дослідження функцій часів Continuous у пісенній ліриці Стінга дає підстави висновувати, що ця група виступає втіленням розмаїтих філософських концептів – безпосередності, минущості, мінливості, варіативності внутрішніх порухів душі ліричного героя, які виокремлюють фахівці з когнітивної лінгвістики та теорії поетичного мовлення. Спільним знаменником для них можна ствердити «буття-тут-і-зараз», крізь призму якого в пісні формується нове, суто авторське бачення архетипного образуДокумент Designing the technology of pastous milk-containing foodstuffs for the diets of military personnel(2016) Polishchuk, Galyna; Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia; Ustymenko, IhorThe composition and method of obtaining food emulsions used for the normalization of mixtures in the production of various types of milk-containing products, including for military personnel, have been developed.Документ Dietary supplements from button mushrooms for the diets of military personnel(2024) Simahina, Galina; Mezhubovsky, Oleksandr; Naumenko, Nataliia; Masliychuk, OlhaПроблема забезпечення військовослужбовців раціонально збалансованим харчуванням на основі нових харчових продуктів та дієтичних добавок набирає особливої ваги і має стати актуальним предметом досліджень як науковців, так і практиків. Конструювання, виробництво та споживання нових харчових продуктів для військовослужбовців має здійснюватись лише на підставі науково обґрунтованих і перевірених практикою медико-біологічних принципів, нових технологій перероблення сільськогосподарської та лікарської сировини на оздоровчі продукти і гарантією абсолютної безпеки такої продукції для споживачівДокумент Elements of the artistic synthesis in making a powerpoint presentation(2024) Naumenko, NataliiaLearning the novelty requirements for PowerPoint presentation in creating an image of a food product, one of which is the expedient usage of artistic synthesis, is the prospective trend not just for technologists, but also for the students majoring in advertisement, marketing, edition and polygraph practiceДокумент Estimation the quality of wild plant raw for production of healthy food(2014) Simahina, Galina; Naumenko, NataliiaThe article presents the results of experimental researches of biologically active components in aronia berry (one of the most wide-spread representative of wild plant raw) and the estimation of the influence of separate biologically active substances contained in it on the normal functioning of a live organism.Документ Fantastic Binomial, the Conceptual Image-making Method for Contemporary Free Verse(2010) Naumenko, NataliiaMetaphor as one of the conceptual tropes got a lot of subordinate conceits for its description throughout all the literary history. In the 20th century, one of them was thoroughly formulated in Gianni Rodari’s Grammar of Fantasy (La Grammatica della Fantasia) as a fantastic binomial, a clause which contains a noun and a verb (or an adjective) that a priori are not tied with logical ties and further set up a base for a fairy-tale story. This is the main difference of a fantastic binomial from a usual metaphor. In this paper, we confirmed the mentioned kind of metaphor as a conceptual image-making way in contemporary Ukrainian free verse.Документ Fruit and berry composition in dairy products for military personnel(2016) Simahina, Galina; Kaminska (Halapsina), Svitlana; Bashta (Sheremet), Alla; Naumenko, NataliiaThe impact of complicated conditions of environment on the organism of soldiers is not studied well by now. Practical absence of up-to-date researches of functional possibilities of a soldier’s organism in the conditions adequate to those experienced in ATO zone requires the proper attention; otherwise the bad environment may essentially worsen the soldiers’ health. The most efficient way to deal with this situation is creating foodstuffs with biocomponents supposed to be able to protect the soldier’s organism, to optimize his functional state, and to mobilize the natural powers of the organism. The specimen of such a product is the new sort of yoghurt with fruit-and-berry filling, designed by authors of the article.Документ Functional ingredients of wild berries to include into diets for military personnel(2023) Simahina, Galina; Naumenko, Nataliia; Masliychuk, OlhaThe article represents the results of experimental studies over black currant biological value. There was confirmed that they are the rich source of the wholesome complex of biologically active substances necessary for normal functioning of a soldier’s body, especially during active combats. Therefore, using black currant in the new technologies to obtain the foodstuff with increased biological value is affirmed as the way to widen the range of food for military personnel, proven scientifically, expedient technologically, and profitable economically.Документ Healthy nutrition as humanity's dream of ‘perfect food’(2023) Simahina, Galina; Naumenko, NataliiaThe evaluation of health products as an age-old embodiment of humanity's dreams of ideal nutrition is substantiated. In modern conditions, healthy nutrition becomes not only a source of necessary biologically active substances for the human body, but also performs a protective function for organs and cells from adverse environmental factors. The main requirements for the composition of health products with various functional directions have been formulated.Документ Herbal bioflavonoids as the perspective source for рroduction of food additives(2024) Simahina, Galina; Naumenko, NataliiaSince the natural antioxidants do not cause any undesirable side effects, they have more preferences in comparison to those synthetic. Today, the scientists‘ attention is more and more drawn to P-active substances of phenolic origin (bioflavonoids): catechinins, anthocyanins, leucoanthocyanins, flavone glycosides, chlorogenous acid and others. There are many evidences advocating this fact. The objectives of this work are to choose the optimum parameters of maximal bioflavonoid extraction from 10 samples of medicinal herb with subsequent practical use in production of natural food additives.Документ Infinità e definità di forma libera nella poesia ucraina(2019) Naumenko, NataliiaScrivendo un verso libero, il poeta imita l’ordine intonazione di poesia popolare, ma però dà i nuovi significati agli immagini tradizionali della cultura nazionale, accenta alcune parole come le metafore d’autore. Questi tratti sono propri al verso libero mondiale del secolo XX, e successivamente definiscono le prospettive del suo sviluppo nel secolo XXI. Il verso libero potrebbe combinare le linee di metri diversi, citazioni ed allusioni delle altre opere, gli immagini simbolici di tutte le culture, ed anche i teoretici e metaforici definizioni della sua essenza – e finalmente creare il largo panorama linguistico e culturologico. Tutti i concetti menzionati ottengono l’alto senso poetico, solamente inviati nella corrente dell’idea profonda.Документ Innovative vector of food technologies development in today’s realities(2024) Simakhina, Galyna; Naumenko, NataliiaВ умовах ринкової системи господарювання постійно виникає потреба в розробленні нових та вдосконаленні існуючих технологічних процесів перероблення сільськогосподарської сировини, використанні нових форм і методів організації виробництва, які забезпечують підвищення його ефективності та зростання якості харчової продукції. Поряд із збільшенням обсягів виробництва безпечної, якісної, ефективної продукції, розширенням її асортименту, поліпшенням якісних та органолептичних характеристик, важливим завданням є розроблення, вдосконалення та впровадження безвідходних, маловідходних, ресурсозберігаючих технологій In the conditions of the market system of management, there is a constant need to develop new and improve existing technological processes processing of agricultural raw materials, use of new forms and methods of production organization, which ensure its improvement efficiency and increase in the quality of food products. Along with the increase in the production of safe, high-quality, effective products, the expansion of their assortment, the improvement of quality and organoleptic characteristics, an important task is the development, improvement and implementation of waste-free, low-waste, resource-saving technologiesДокумент Korotko’s phenomenological myth of Odesa in Bera and Cucumber: otherness, melancholy and anthropocene(2024) Drozdovskyi, Dmytro; Naumenko, NataliiaIn the research, with the help of the method of mytho-criticism and archetypal analysis (Carl Gustav Jung), the author has analyzed and outlined the chronotope represented in the stories in Bera and Cucumber by Aleksandr Korotko. This book, translated into English by M. Pursglove, was published in London in 2023. With the help of archetypal analysis, the Odesa text was characterized as a mythological one. It has been investigated that the Odesa narrative represents a special worldview of the heroes, who are characterized by a combination of kabbalistic worldview, Christian humanism, Turkish melancholy, contemplativeness that results from the unity of the heroes of the Odesa space with eternal nature elements