Перегляд за Автор "Pankov, Dmitry"
Зараз показуємо 1 - 8 з 8
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Categorical-functorial analysis of bakery production(2017) Kyshenko, Vasil; Pankov, DmitryKnowledge characterization issues based on mathematical theory of categories and functors are studied. Categorical-functorial analysis of bakery production functioning as intelligent control object is conducted. The categories analysis results that characterize the quality of raw materials, part finished and finished bakery production items are presented. The conclusions below about the prospects of this approach implementation are shown. Розглянуті питання формалізації знань на основі математичної теорії категорій та функторів. Проведений категорійно-функторний аналіз функціонування хлібопекарського виробництва як об’єкта інтелектуального керування. Наведено результати аналізу категорій, що характеризують якість сировини, напівфабрикатів та готової продукції хлібопекарського виробництва. Наведені висновки про перспективність використання даного підходу.Документ Cognitive computer modeling for bakery production’s technological processes mode of behavior(2017) Pankov, Dmitry; Kyshenko, VasilIn the article the application of the methodology of computer modeling cognitive processes bakery production forecast for the script of their behavior under uncertainty. В статті розглядається застосування методології комп’ютерного когнітивного моделювання технологічних процесів хлібопекарного виробництва для отримання прогнозу-сценарію їх поведінки в умовах невизначеності.Документ Dynamic peer evaluation system of quality bakery products(2017) Pankov, Dmitry; Kyshenko, VasilConsider creating an expert system of quantitative estimation of consumer properties of bakery products as part of the process control system, which is a set of management and control objects, events, methods and means to install, support and maintain a high level of product quality.Документ Improving the operation of a drum grain dryer with justification of the low-temperature mode parameters(2020) Pazіuk, V.; Dub, V.; Tereshkin, O.; Zahorulko, Andrii; Lebedynets, I.; Pankov, Dmitry; Hotvianska, A.The proposed engineering and tech-nological solutions are aimed at improv-ing the operation of a low-temperature drum grain dryer by using a combined mechanical vibration exciter, with the further justification of low-temperature regime parameters. Existing vibration technologies imply the high-temperature drying of food grains with further utili-zation of spent heat carrier for reheat-ing it. In this case, the high-temperature drying of cereals and seed crops (grains, onions, etc.) does not make it possible to maintain high germination, emphasizing the need for low-temperature treatment, which, in this case, reduces the efficien-cy of spent heat carrier. Therefore, to improve the efficiency of the drying pro-cess and technology, it has been pro-posed to employ vibration low-frequen-cy technologies that ensure seed quality.The trajectory and the kinetic ener-gy of the drum container with a com-bined mechanical vibration exciter have been calculated for the improved vibratory drum grain dryer. The ratio-nal vibration intensity for seed dry-ing providing the following kinetic characteristics has been established: vibration speed, to 0.03 m/s; vibration acceleration, 30 m/s2; vibration inten-sity, 2.6 m2/s2; at amplitude vibration not exceeding 2 mm. It has been also established that the intense warming of a barley layer occurs at a tempera-ture of 50 °C and a humidity of 13.5 %, the final temperature is 42.4 °C, and, at 40 °C, is, accordingly, 35.4 °C. This has confirmed that the low-tempera-ture drying of barley seeds of the vari-ety “Stalker” (Ukraine) takes place during the periods of constant and falling drying speed characterized by a high level of germination (95...93 %).Документ Informational support of the automated control system for baking production(2018) Pankov, Dmitry; Kyshenko, VasilIn order to increase the efficiency of production in the baking industry, a special role is assigned to the automation of technological processes implemented on the basis of intelligent mechanisms and modern microprocessor technology. The main reserves for improving efficiency through automation are improving the quality of baking products, the use of resource-saving technological regimes and increasing productivity of production. Taking into consideration the high lability of the raw materials characteristics, the current problem of automation in baking plants is operational complex evaluation of the quality of raw materials in real time, semi-finished products and finished products by methods of dynamic quality control. The solution of such problems is possible only on the basis of modern intellectual technologies and advanced achievements in the theory and practice of automated management. To ensure optimal management of the technological complex of bakery production, it is necessary to use a system of support and decision making based on an expert system.Документ Iproving the quality of the technological process of packaging shape formation based on the information structure of an automated system(2020) Sashnova, M.; Zahorulko, Andrii; Savchenko, Т.; Gakhovіch, S.; Parkhomenko, I.; Pankov, DmitryНа основi iнформацiйної структури автоматизованої системи монiторингу якостi розроблено систему аналiзу iнформацiї про якiсть формоутворення ПЕТ-тари з можливiстю статистично-го управлiння технологiчним процесом за допомогою контрольних карт Шухарта. Зокрема, це було здiйснено на прикладi запропонованого способу оцiнювання яко-стi готових ПЕТ-пляшок за товщиною їх стiнки. Отримання високоякiсної ПЕТ-тари безпосередньо залежить вiд ступеня досконалостi усiх технологiчних стадiй, обумовлюючи необхiднiсть створення ефективної системи контролю та управ-лiння технологiчним процесом формоутво-рення пляшок з полiетилентерефталату.Аналiз iнформацiї про якiсть фор-моутворення ПЕТ-тари на основi монiторингу iнформацiйної структури автома-тизованої системи дозволить забезпечити оперативне коригування параметрами формоутворення з мiнiмiзованим вiдсо-тком браку за рахунок органiзацiї вибiр-кового контролю виготовленої продукцiї. Використання статистичних методiв контролю на базi контрольних карт Шухарта забезпечить розробку оригiналь-них алгоритмiв монiторингу якостi формоутворення, спрямованих на вiдстежен-ня порушень технологiчних параметрiв й створення рекомендацiй для пiдвищення якостi процесу та ресурсоефективностi. Для статистичної оцiнки причинно-на-слiдкових зв’язкiв мiж основними технологiчними параметрами та показниками якостi продукцiї застосовується алгоритм монiторингу якостi формоутворення ПЕТ-тари. Це дозволяє забезпечити мiнiмаль-ний рiвень дефектностi пляшок в умовах застосування розробленої контрольної карти Шухарта.Запропонована нечiтка когнiтив-на карта для визначення попереджувально-коригувальних дiй, спрямованих на усунення основних причин виникнення дефекту при формоутвореннi пляшок з урахуванням взаємозв’язкiв чинникiв та їх наслiдкiв на отримувану якiсть процесу.Документ Multicriteria optimization of technological processes for dough preparation in bread production(2017) Pankov, Dmitry; Kyshenko, VasilThe article is devoted to the study of the automated intellectual subsystem of the decision making support at bread production on the basis of the product quality optimization with the use of vector optimization of the main technological processes of bread production: the sponge and dough preparation. The intellectual system for bread production processes management based on the principles of multicriteria optimization has been developed with the use of the knowledge acquiredДокумент The information-analytical system of the quality control in the bakery industry(2017) Pankov, DmitryOn the basis of the developed methodology according to the principles of a dynamic computer qualimetry the information-analytical system of quality control of raw materials, prefabrications and finished goods in bakery industry is created. Such system belongs to intellectual expert systems of real time for control of multi-parameter objects and processes. На основі розробленої методології відповідно до принципів динамічного комп'ютера квалиметрия створюється інформаційно-аналітична система контролю якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції в хлібопекарській промисловості. Така система відноситься до інтелектуальних експертних систем реального часу для управління технологічним комплексом.