Перегляд за Автор "Podobiy, Olena"
Зараз показуємо 1 - 20 з 20
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Anthocyanins in raspberry and their potential health benefits(2024) Kuzinska, Vladyslava; Podobiy, OlenaIn this study the analysis of modern scientific literature was conducted. The methods that were used are generalization, systematization, specification.Документ Biological value of oregano oil(2022) Kryshtof, Valentyna; Podobiy, OlenaOregano is an aromatic herb best known as an ingredient in Italian cuisine. In the tradition of Ukrainian botany, it is called "common motherwort". Oregano oil is an extract obtained by infusing olive oil. The oil extract is useful both when consumed and when applied to the skin.Документ Chemical resistance of sunflower oil enriched with cumin oil(2020) Podobiy, Olena; Kovaleva, Svetlana; Zhytnetskyi, Ihor; Mayboroda, ElenaАнтиоксидантні властивості олії кмину використовуються для гальмування руйнівних процесів в соняшниковій олії. Досліджено хімічну стійкість соняшникової олії та суміші соняшникової олії та олії кмину. Йодне число олій знижується під час смаження, що означає руйнування подвійних С-С зв’язків залишку жирних кислот у молекулах тригліцеридів. Природні антиоксиданти в олії кмину гальмують утворення вторинних продуктів окиснення під час смаження. Змішування соняшникової олії з олією кмину позитивно впливає на хімічну стійкість масляних композицій в умовах нагрівання. The antioxidant properties ofcumin oil are used to inhibit destructive processes in sunflower oil. The chemical resistanse of sunflower oil and f mixtures of sunflower oil and cumin seed oil was studied. The iodine value of oils decreases during frying, that means a destruction double C-C bonds of fatty acids residue in triglyceride molecules. Natural antioxidants in cumin oil have an inhibitory effect on the formation of secondary oxidation products during frying terms. Blending sunflower oil with cumin oil leads to a positive effect on the chemical resistance of oil compositions under heating conditions.Документ Determination of food additive zinc-cobalt(II) phosphate form resistant to high temperatures(2023) Antraptseva, Nadiia; Podobiy, Olena; Bila, GalinaThe aim of the research was to study the process of dehydration of zinc-cobalt(II) phosphates during heat treatment. Zinc-cobalt(II) phosphate tetrahydrates were used as the main research objects. The content of ingredients in the composition of phosphates was as follows, % mass.: Zn, 41.8–23.5; Co, 2.3–12.8; P, 13.6–13.8; H2O, 16.1–16.3. Spectral methods were used to study the process and products of dehydration. Infrared absorption spectra were recorded at 20 ℃ and –190 ℃, as well as in the process of heating phosphates. X-ray phase analysis was performed.Документ Determination of the mass fraction of moisture of gum arabic(2021) Terebylo, Olena; Brychka, Sergei; Podobiy, OlenaThe main purpose of this study is to determine the mass fraction of moisture in the sample of gum arabic to confirm the data specified in the certificate of quality of the food additive.Документ Determining the safety of tobacco extract by examining its trace element composition(2022) Neliubina, Oleksandra; Milyukin, Myhaylo; Podobiy, OlenaTobacco extract is widely used in various industries, because it contains many activities components. There comes the question about its safety. Therefore, determination of the microelement composition of this extract is an important topic as for today.Документ Extracting P - vitamin complex from green tea leaves(2014) Podobiy, Olena; Bondarenko, Svetlana; Yarosh, Anastasia; Ladonko, MarinaP - vitamin complex from green tea has high antioxidant action of catechins, so it can be used to prevent and treat the most common diseases in the pathogenesis of which activation of free radical oxidation plays an important role.Документ Formation of emulsion properties with celery root powder(2023) Niemirich, Oleksandra; Ustymenko, Ihor; Havrysh, Andrey; Mamchenko, Liudmyla; Skyrda, Olena; Zhytnetskyi, Ihor; Podobiy, Olena; Hubenia, Vyacheslav; Lulka, Alexander; Tkachuk, Yuriy; Pushka, Olga; Doroshkevych, RuslanCelery root powder obtained by drying with mixed heat supply, which is a promising raw material of plant origin as a source of biologically active substances for use in the composition of culinary products of polyphasic type due to functional and technological properties contributes to the formation of appropriate emulsion properties, prescription ingredients of this plant material. The work aims to study the effect of celery root powder obtained by drying with mixed heat supply on sedimentation resistance, structure and rheological properties of emulsions for a wide range of culinary products.Документ Influence of physicochemical parameters of the alkaline pretreatment on the viscosity of wheat straw slurries(2021) Sydorenko, Vitalii; Obodovych, Oleksandr; Grabova, Tetyana; Podobiy, OlenaThe paper presents the results of the influence of physicochemical parameters of the alkaline pretreatment on the viscosity of wheat straw slurries on its rheological properties. The authors consider the coefficient of apparent viscosity as a complex indicator of wheat straw slurries pretreatment process which depends on the structure and physicochemical properties of system components, thermal parameters of the process (temperature, dispersion, and concentration of dispersed phase, shear flow rate). A wheat straw slurries with a solids content of 10…15% were chosen as the object of research. As a result of research, rheological viscosity and fluidity were constructed for these slurries in the range of shear rates from 1 to 437.4 s-1. The value of viscosity as a function of shear rate for a solids concentration of 10, 12, and 15% w. is given.Документ Influence of the cation nature on spectral characteristics of cobalt(II)-nickel(II) phosphates(2023) Antraptseva, Nadia; Filipova, Polina; Podobiy, Olena; Bila, GalinaThe work was carried out with the aim of studying the influence of the cation nature on the spectral characteristics of cobalt(II)-nickel(II) hydrogenphosphates of the general formula Co1-хNiхHPO4·1.5H2O (0<х≤0.35). Using the methods of Infrared and Raman spectroscopy, it was determined that in the structure of hydrogenphosphates there are two types of crystallographically non-identical water molecules that make up the coordination environment of cations. OH-groups of water molecules formed a hard system of different on strength and orientation of hydrogen bonds between molecules water and anion, also between the different OH-groups on the same molecule of water. The bond of ОН-groups of phosphate tetrahedron is more labile. The influence of the cation nature on the asymmetry of the molecules of coordinated water, on the energy H-bonds, bonds MІІ – O (OH2) and P – OH were estimated. It was found that, impact of these bonds weaken with increasing content of nickel(II) in composition of the hydrogenphosphates. Asymmetry of water molecules also decreased, while the bonds O – H coordinating water intensified with an increase a content of nickel(II) in composition of Co1-хNiхHPO4·1.5H2O. HOH angle formed independent OH-groups of the water molecules is not changes. Робота виконана з метою вивчення впливу природи катіонів на спектральні характеристики гідрофосфатів кобальту(ІІ) на спектральні характеристики кобальт(ІІ)-нікель(ІІ) гідрогенфосфатів загальної формули Co1-хNiхHPO4·1.5H2O (0<х≤0.35). Методами ІЧ- та КР-спектроскопії було встановлено, що в структурі гідрогенфосфатів присутні два типи кристалографічно неідентичних молекул води, які складають координаційне оточення катіонів. OH-групи молекул води молекул води утворюють жорстку систему різних за міцністю та орієнтацією водневих зв'язків між молекулами води та аніоном, а також між різними ОН-групами в одній молекулі води. Зв'язок ОН-груп фосфатного тетраедра є більш лабільним. Вплив природи катіона на асиметрію молекул координованої води, на енергію Н-зв'язків, зв'язків MІІ - O (OH2) та P - OH. Встановлено, що вплив цих зв'язків послаблюється зі збільшенням вмісту нікелю(ІІ) у складі гідрогенфосфатів слабшає. Асиметрія молекул води також зменшується, тоді як зв'язки O - H, що координують воду, посилюються зі збільшенням вмісту нікелю(II) у складі гідрогенфосфатів. нікелю(II) у складі Co1-хNiхHPO4-1.5H2O. Кут HOH, утворений самостійними OH-групами молекул води не змінюється.Документ Innovative ingredients in dairy production(2013) Podobiy, Olena; Miroshnikov, OlegДокумент Investigation of the interaction of natural disperse minerals Ukraine coloring substances from sugar production(2012) Stetsenko, Natalia; Podobiy, Olena; Grabovska, Olena; Miroshnikov, OlegTo improve the quality of sugar should be possible to remove all other substance from the semi-sugar production. Removal of dyeing substances will provide the necessary minimum color of white sugar and its compliance with quality requirements of world standards. Effectiveness removal of dyeing substances from model solutions palygorskite and glauconite depend on pH and subsequently decreasing till at increasing its alkalinity. Investigations to determine the influence of natural disperse minerals in the qualitative indicators of technological solutions of sugar production. The possibility of palygorskite and glauconite for adsorption purification of intermediates.Для підвищення якості цукру повинно бути можливим, щоб видалити всі інші речовини, від напів-цукрового виробництва. Видалення фарбування речовин забезпечить необхідний колір мінімум білого цукру і його відповідність якості вимогам світових стандартів. Ефективність видалення забарвлення речовин з модельних розчинів палигорскіту і глауконіту залежить від рН, а потім зниження до підвищення її лужності. Дослідження з визначення впливу природних дисперсних мінералів в якісних показників технологічних рішень виробництва цукру. Можливість палигорскіту і глауконіту для адсорбційної очищення проміжних продуктів.Документ Micronutrient composition of alfalfa extract(2022) Dyka, Alona; Podobiy, OlenaAlfalfa extract is a promising ingredient in various industries. It contains flavonoids, proteins, amino acids, chlorophyll, coumarins, polysaccharides. It exhibits mild antiseptic and antioxidant effects, has an anti-inflammatory effect and a high iron content, strengthens capillary walls. Therefore, it is widely used in the pharmaceutical, cosmetic and food industries.Документ On the optimum conditions for the synthesis of binary magnesium-manganese(II) diphosphate(2023) Antraptseva, Nadia; Tkachenko, Andrey; Podobiy, Olena; Bila, GalinaРобота виконана з метою вивчення оптимальних умов синтезу бінарних магній-марганець(ІІ) дифосфатів та отримання їх основних характеристик. Інформація про них у літературі практично відсутня. Синтез бінарних дифосфатів здійснювали шляхом сумісного осадження катіонів Mg2+ і Mn2+ із суміші водних розчинів їх сульфатів, використовуючи як осаджувач водний розчин калій дифосфату. Осадження проводили за таких умов: співвідношення катіонів у вихідних реагентах (K=Mg/Mn, молярне) варіювали від 0 до 100%. Підбір концентрації вихідних розчинів, співвідношення n =Р2О74-/ΣMg2+,Мn2+ в їх складі та тривалості кристалізації проводили в окремих серіях експериментів. Встановлено, що дифосфати, отримані в умовах 19,0≤К≤99,0, мають однотипну структуру, але різний хімічний склад. Їх ідентифікація довела утворення сполук змінного катіонного складу - твердого розчину гідратованих дифосфатів магнію та мангану(ІІ) складу Mg2-хМnхP2O7-8H2O. Області його гомогенності визначені як 0≤х≤0,23. Визначено оптимальні умови його одержання: - співвідношення у складі вихідних розчинів n=Р2О74-/ΣМg2+,Мn2+ у їхньому складі та тривалість кристалізації досліджували в окремих серіях експериментів. Встановлено, що дифосфати, отримані в умовах 19,0≤К≤99,0, мають однотипну структуру, але різний хімічний склад. Їх ідентифікація довела утворення сполук змінного катіонного складу - твердого розчину гідратованих дифосфатів магнію та мангану(ІІ) складу Mg2-хМnхP2O7-8H2O. Області його гомогенності визначені як 0≤х≤0,23. Визначено оптимальні умови його одержання: - співвідношення у складі вихідних розчинів n=Р2О74-/ΣМg2+,Мn2+=0,05≤n≤0,4; - співвідношення К=Mg/Mn (моль) = 19,0≤К≤99,0; - концентрація розчинів - С=0,05-0. 5 моль/л; - тривалість взаємодії - до досягнення рівноваги та кристалізації твердої фази; - температурний інтервал взаємодії - 293-298 К. Встановлено особливості утворення, хімічну природу та основні фізико-хімічні характеристики синтезованого твердого розчину гідратованих дифосфатів складу Mg2-хМnхP2O7-8H2O 0≤х≤0,23.Документ Promising emulsifier in the food industry: physical and chemical properties of sucroglycerides and their rationing in food products(2020) Korobka, Yuliya V.; Podobiy, OlenaWe have known nutritional supplements for thousands of years. Food additives by the FAO/WHO Commission according to the Codex Alimentarius include any substances not used as food or food ingredients, regardless of their nutritional value, and specially added for technological purposes to improve the organoleptic and other properties of food products in their production, handling, packaging, transportation or storage. One of these is the additive E474 - sugar glycerides.Документ Rheological properties of gelatine solutions for production of gluten-free pasta(2016) Rozhno, Oleksandr; Podobiy, Olena; Yurchak, VeraFor formation of gluten-free pasta products of corn meal that does not form gluten, the selection of a structure forming substance, determining the way of its introduction and dosage on the basis of the research of the rheological properties of its solutions and impact on the quality of the goods are important.The rheological properties of colloid gelatine solutions with the concentration of 0,50-1,25%, which are prepared at the water temperature of 20°С and 40°С and the swelling duration of 40 min and at 60°С without the swelling are examined. The viscosity of these solutions is determined by the Reotest-2 viscometer at the temperature of 20°С. According to the data obtained, the rheological viscosity and fluidity curves are built and the rheological properties of the solutions are calculated. The impact of the forming substance solutions on the quality indicators of pasta products is determined. Для формування безглютенових макаронних виробів з кукурудзяного борошна, яке не утворює клейковину, важливим є вибір структуроутворювача, визначення способу його внесення та дозування на підставі вивчення реологічних властивостей його розчинів та впливу на якість виробів.Досліджено реологічні властивості колоїдних розчинів желатину концентрацією 0,50-1,25%, приготовлених за температури води 20°С та 40°С і тривалості набухання 40 хв. та за 60°С без набухання. Визначали в’язкість цих розчинів на віскозиметрі Реотест-2 за температури 20ºС. За отриманими даними будували реологічні криві в’язкості та плинності, розраховували реологічні характеристики цих розчинів.Визначено вплив розчинів структуроутворювачів на показники якості макаронних виробів.Документ Spectroscopical study of the influence of some inorganic and organic substances on the character of hydration in sucrose solutions(1999) Bobrovnik, Leonid; Klimovich, V.; Miroshnikov, Oleg; Podobiy, OlenaThe influence of chlorides, nitrates and carbonates of alkali metals and some oligopeptides on the hydration of sucrose in solution. The analysis of the data revealed that the hydration of sucrose depends on the hydrogen bonding and ion - dipole interaction (near-hydration) and hydrophobic interactions (far hydration). Result of the research can be used to model systems, derived from real sugar solutions (molasses) in a study of the phenomenon of hydration.Документ Substantiation of dietary supplement technology based on sublimated vegetable raw materials(2021) Podobiy, Olena; Zhytnetskii, Ihor; Malyk, MarynaA significant disadvantage of traditional methods of processing plant raw materials for storage and use is the destruction and oxidation of vitamins, aromatic and other biologically active substances.Документ The Influence of methods of making structurants on the quality of gluten-free pasta(2016) Rozhno, Oleksandr; Podobiy, Olena; Yurchak, VeraStudied ways of making to structurants on quality gluten-free corn pasta. Investigated the use of structurants: starch, xanthan gum, carboxymethyl cellulose. Вивчали способи внесення структуроутворювачів на показники якості безглютенових кукурудзяних макаронних виробів. Досліджували можливість використання таких структуроутворювачів: крохмалю, камеді ксантану, карбоксиметилцелюлози.Документ The use of rowan berries in bread healthy products(2013) Stetsenko, Natalia; Miroshnikov, Oleg; Podobiy, OlenaThe optimal terms of renewal swelling of process of the dried up rowan berries are: temperature is 60ºС; time of contact is 120 minutes; a liquid for swelling is water. Оптимальні умови проведення процесу набухання висушених ягід горобини: температура 60 º С; час контакту становить 120 хвилин; рідина для набухання - вода.