Перегляд за Автор "Spivak, Mykola"
Зараз показуємо 1 - 14 з 14
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Aspects of influence of Lactobacillus and Bifidobacterium on interferonogenesis and phagocytic cells activity(2009) Spivak, Mykola; Pidgorsky, Valentin; Lazarenko, Lyudmila; Shynkarenko, Lyubov; Olevinska, Zoya; Timoshok, Natalia; Starovoitova, SvitlanaThe introduction of Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidofilus, Lactobacillus casei or Lactobacillus bulgaricus to mice was accompanied by increase of functional activity of phagocytosis system cells proved by stimulation of oxygen-depending bactericide and absorbing activity of peritoneal macrophages. As our date testifies the composition on the basis of Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidofilus, Lactobacillus casei or Lactobacillus bulgaricus is the most perspective for probioticoimmunotherapy.Документ Biotechnology of probiotic microorganisms' microencapsulation(2022) Starovoitova, Svitlana; Spivak, MykolaThe microbiome plays an important role in various physiological processes, including digestion, metabolism, immune responses, biosynthesis of many compounds, elimination of toxins, regulation of gut-brain axis function, and even disease pathogenesis. Most of these microbial communities in the gut are influenced by the mode of birth, feeding of the child, genetic background, and lifestyle, including diet, exercises, stress, medications, and the general health of the host. Intestinal microbial populations can vary significantly from person to person, including healthy individuals. Unfavorable changes in the microbial composition, and hence in its functions, are a characteristic of dysbiosis. In COVID-19, the gut microbiome has been shown to be disrupted after SARS-CoV-2 infection. Existence of a gut-lung axis in which the gut microbiota is metabolically capable of influencing lung function is evidenced.// Мікробіом відіграє важливу роль у різних фізіологічних процесах, включаючи травлення, метаболізм, імунні відповіді, біосинтез багатьох сполук, виведення токсинів, регуляцію функції кишково-мозкової осі та навіть патогенез захворювання. На більшість цих мікробних угрупувань у кишечнику впливають спосіб народження, годування дитини, генетичне походження та спосіб життя, включаючи дієту, фізичні вправи, стрес, ліки та загальний стан здоров’я хазяїна. Популяції кишкових мікробів можуть істотно відрізнятися від людини до людини, включаючи здорових людей. Для дисбактеріозу характерні несприятливі зміни мікробного складу, а отже, і його функцій. Було показано, що при COVID-19 мікробіом кишечника порушується після інфікування SARS-CoV-2. Доведено існування осі кишка-легені, в якій кишкова мікробіота метаболічно здатна впливати на функцію легенів.Документ Cholesteraze activity of new lacto- and bifidobacteria strains in vitro(2010) Starovoitova, Svitlana; Kishko, K.; Lazarenko, Lyudmila; Shynkarenko, Lyubov; Spivak, Mykola; Nikolaychuk, M.Cholesteraze activity of new strains of lacto- and bifidobacteria was studied. It was demonstrated that all strains of lаcto- and bifidobаcteriа in vitro posess different levels of cholesteraze activity. Lactobacillus casei VK-4 IMV B-7280 proved to be the most effective strain. Results of research on cholesteraze activity of different lacto- and bifidobacteria strain compositions showed that the most active combinations are those based on Lactobacillus casei and one of other studied strains of lacto- and bifidobacteria, as well as Bifidobacterium longum and Bifidobacterium bifidum. The studied bacterial strains and also compositions on their basis can be used to create complex probiotics for special purposes.Документ Cholesterol-lowering activity of lactic acid bacteria probiotic strains in vivo(2012) Starovoitova, Svitlana; Babenko, Lidia; Timoshok, Natalia; Shynkarenko, Lyubov; Lazarenko, Lyudmila; Spivak, MykolaCholesterol-lowering activity of probiotic strains of lactic acid bacteria genera Lactobacillus and Bifidobacterium in the in vivo experiments on the model of experimental hypercholesterolemia in mice was studied. It is established that the prophylactic scheme of introduction of probiotic cultures is more effective than therapeutic one for the manifestation of cholesterase activity of probiotic cultures. The most effective were the cultures: L. acidophilus and B. bifidum, as well as the composition B. bifidum + B. longum. Cholesterol-lowering activity of the studied strains and their compositions in this experiment ranged between 40-78%. It is noted that cholesterase activity of other studied strains was not lower, and in some cases, higher than that of most of the drugs currently used in cholesterinosis.Документ Effective probiotics’ delivery system: problems and perspectives(2023) Starovoitova, Svitlana; Spivak, MykolaThe development of an effective probiotic delivery system depends on understanding the nature of the harsh conditions to which it is exposed before and after ingestion. A number of physicochemical factors affect the viability of probiotics during the production of functional foods based on them, as well as their storage, transportation, and passage through the GIT. // Розробка ефективної системи доставки пробіотиків залежить від розуміння природи суворих умов, до яких вона піддається до та після прийому. Ряд фізико -хімічних факторів впливають на життєздатність пробіотиків під час виробництва функціональних продуктів на основі них, а також їх зберігання, транспортування та проходження через ШКТ.Документ Herpetical infection in mice and protective activity the composition of lactobacteria(2010) Timoshok, Natalia; Starovoitova, Svitlana; Shy, D.; Shevchuk, V.; Spivak, MykolaThe protective activity of the lactobacteria composition under herpetic meningo-encephalitis connected with endogenic interferon stimulation during the whole terms of observation was 6 days. Thus, introducing of lactobacteria composition permitted to increase mice splenocytes activity, so they induced more interferon –α and –γ in vitro in response to an adequate induction. Thus, is has been revealed the significant efficacy of lactobacteria composition use on the model of mice herpetic meningo-encephalitis, which was stipulated activation by the system of interferon control animals.Документ Immunomodulating activity of lactic acid bacteria and bacillus microorganisms on experimental models(2010) Shynkarenko, Sichel; Timoshok, Natalia; Lazarenko, Lyudmila; Starovoitova, Svitlana; Spivak, MykolaOne approach for the creation of highperformance probiotic preparations is a comparative study of their immunomodulating activity in experiments in vitro and in vivo.Документ Influence of Lactobacillus and Bifidobacterium on interferonogenesis and phagocytic cells activity(2009) Spivak, Mykola; Pidgorsky, Valentin; Lazarenko, Lyudmila; Shynkarenko, Lyubov; Rachkova, L. T.; Olevinska, Zoya; Timoshok, Natalia; Starovoitova, SvitlanaIt was established that Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidofilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus as well as standard interferon inducer ridostine in vivo had activating influence on production of endogenous interferon that proved to be true by essential increase of interferon titer in blood serum of mice during 6 days. For 12 days the interferon titer in blood serum did not exceed a control value. Lactobacillus acidofilus and Bifidobacterium longum have appeared the most effective inducing agent of both “early” and “late” interferon. The simultaneous injection of Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidofilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus led to more significant increase of interferon titer in mic blood serum comparing with the influence of the single strain.Документ Modern aspects of probiotic microorganisms’ microencapsulation(2022) Starovoitova, Svitlana; Kishko, Karina; Bila, Victoriya; Demchenko, Olga; Spivak, MykolaNumerous studies in recent years have shown that the gut microbiome plays an important role in maintaining various physiological processes in the body, including digestion, metabolism, immune system function, defense against pathogens, biosynthesis of unique metabolites, elimination of toxins, and regulation of the function of the gut-brain axis. Th e gut microbiota is infl uenced by the way of birth, child’s feeding, genetic background, and lifestyle, including diet, exercises, medication, stress, and general host’s health. Intestinal microbial populations can vary signifi cantly from person to person, including healthy individuals. Unfavorable changes in the microbial composition and in its functions are characteristic of dysbiosis and indicate pathological disorders in the body [1]. Th e introduction of pro-, pre-, synbiotics and their other derivatives into the body, as well as transplantation of fecal microbiota, can restore the disturbed microbiota of the gastrointestinal tract (GIT). Th ere is now a growing interest in functional innovative foods as ideal carriers for probiotics. However, many commercial probiotic products are ineff ective because the benefi cial bacteria they contain do not survive food processing, storage, and passage through the upper GIT. Th erefore, modern eff ective strategies are needed to improve the stability of probiotic microorganisms. One of the such strategies is a modern microencapsulation method. Using this technology in the manufacture of functional foods allows maintaining the stability of probiotic microorganisms during storage, protects them from the aggressive conditions of the GIT, and promotes their colonization on the mucous membrane of the large intestine. To achieve better protection and controlled release of probiotics, alginate microgels are most widely used as microcapsule shells. // Численні дослідження останніх років показали, що кишковий мікробіом відіграє важливу роль у підтрим- ці різних фізіологічних процесів в організмі, включаючи травлення, метаболізм, роботу імунної системи, захист від патогенів, біосинтез унікальних метаболітів, виведення токсинів і регулювання функції вісі ки- шечник-мозок. Мікробіота кишечника формується під впливом багатьох факторів: способу народження і вигодовування немовляти, генетичного фону та способу життя, включаючи дієту, фізичні навантаження, прийом лікарських препаратів, стрес та загальний стан здоров›я господаря. Популяції кишкових мікроор- ганізмів можуть істотно відрізнятися в різних людей, зокрема і здорових. Несприятливі зміни в мікробному складі та в його функціях є характеристикою дисбіозу та свідчать про патологічні порушення в організмі [1]. Введення в організм про-, пре-, синбіотиків та інших похідних, а також трансплантація фекальної мікро- біоти здатні відновлювати порушену мікробіоту шлунково-кишкового тракту. В даний час зростає інтерес до функціональних інноваційних продуктів харчування як ідеальних носіїв для пробіотиків. Однак, багато комер- ційних пробіотичних продуктів неефективні, оскільки корисні бактерії, що входять до їх складу, не вижива- ють при процесингу харчових продуктів, зберіганні та проходженні через верхні відділи шлунково кишкового тракту. Отже, необхідні сучасні ефективні стратегії підвищення стабільності пробіотичних мікроорганізмів. Однією з таких стратегій є сучасний метод мікрокапсулювання. Застосування такої технології при виготовленні функціональних продуктів харчування дозволяє підтримувати стабільність пробіотичних мікроорганізмів при зберіганні, захищає їх від агресивних умов шлунково-кишкового тракту та сприяє їх колонізації на слизовій оболонці товстого кишечника. Для досягнення кращого захисту та контрольованого вивільнення пробіотиків найбільш широко використовують альгінатні мікрогелі як матеріал для оболонок мікрокапсулДокумент Potential of probiotic strains as basis of food supplement for managing cardiovascular health: a focus on hypocholesterolemic activity and prevention of high cholesterol-related conditions(2024) Starovoitova, Svitlana; Demchenko, Olha; Kishko, Karina; Spivak, MykolaThe obtained results allow us to assert that it is necessary to develop a line of food supplements and probiotics, based on the studied strains and their compositions in encapsulated form (which will increase the survival of probiotic microorganisms when passing through the upper gastrointestinal tract, which will indirectly increase the therapeutic effect of such drugs and products) , for prevention and treatment of diseases associated with the negative manifestations of high cholesterol levels. Probiotics that contain cholesterol-assimilating strains can efficiently complete the complex therapy of CVD, cancer etcДокумент Probiotic strains with hypocholesterolemic activity as potential basis of food supplement for prevention and concomitant treatment of cardiovascular diseases associated with high cholesterol level(2024) Starovoitova, Svitlana; Spivak, MykolaGlobally, about 17 million people die from cardiovascular disease (CVD) every year, accounting for 31% of all deaths worldwide. High serum cholesterol is regarded by many as the main cause of coronary atherosclerosis, and it has been well established that elevated cholesterol is associated with an increased risk of CVD. Apart from modulating the gut functionality, probiotics have also been associated with various other health benefits such as brain functioning, boosting immunity, reducing cholesterol, and promoting metabolic homeostasis through their biological mechanisms in the body. Several mechanisms of involvement of the microbiome in maintaining lipid metabolism at a physiological level and preventing the development of hypercholesterolemia are assumed: deconjugation of bile acids and reduction of their resorption due to the synthesis of specialized hydrolases; incorporation of cholesterol into the lipid layer of the cell membrane; transformation of cholesterol into coprostanol and its removal from the body together with feces; inhibition of cholesterol synthesis in the liver.Документ Probiotic strains with hypocholesterolemic activity as potential basis of functional food products for prevention and concomitant treatment of pathological conditions associated with high cholesterol levels(2023) Starovoitova, Svitlana; Spivak, MykolaSo far as cholesterol-lowering activity of the studied probiotic strains and their compositions ranged between 40-78%, it should be noted that the cholesterase activity of the other studied strains was not lower, and in some cases even higher than that of most drugs currently used in cholesterinosis: Rosuvastatin, Lovastatin, Fluvastatin, Atorvastatin etc. Thus, the selected cultures of probiotic lactic acid bacteria and their compositions could potentially be used to create on their basis new effective functional food products and probiotics, as well as dietary supplement, to reduce serum cholesterol in humans. Probiotics that contain cholesterol-assimilating strains of lactic acid bacteria can efficiently complete the complex therapy of patients with cardiovascular, cancer and other diseases. Such products and drugs are devoid of the negative side effects inherent in statins, especially hepatotoxicity, they are not addictive and do not require lifelong use. Also, functional food products enriched with such probiotic microorganisms with hypocholesterolemic activity can be used not only in therapy, but also in the prevention of diseases associated with high levels of serum cholesterol. And as you know, prevention is the best, health-friendly and effective treatment for any disease.// Оскільки холестеринознижувальна активність досліджуваних пробіотичних штамів та їх композицій коливалася в межах 40-78 %, слід зазначити, що холестеризна активність інших досліджених штамів була не нижчою, а в деяких випадках навіть вищою, ніж у більшості препаратів. в даний час використовуються при холестерінозі: Розувастатин, Ловастатин, Флувастатин, Аторвастатин та ін. Таким чином, відібрані культури пробіотичних молочнокислих бактерій та їх композиції потенційно можуть бути використані для створення на їх основі нових ефективних функціональних харчових продуктів і пробіотиків, а також дієтичної добавки для зниження рівня холестерину в сироватці крові людини. Пробіотики, які містять холестерин-асимілюючі штами молочнокислих бактерій, можуть ефективно завершувати комплексну терапію хворих на серцево-судинні, онкологічні та інші захворювання. Такі продукти і препарати позбавлені негативних побічних ефектів, властивих статинам, особливо гепатотоксичності, вони не викликають звикання і не потребують довічного прийому. Також функціональні харчові продукти, збагачені такими пробіотичними мікроорганізмами з гіпохолестеринемічною активністю, можуть бути використані не тільки в терапії, але і в профілактиці захворювань, пов'язаних з високим рівнем холестерину в сироватці крові. А як відомо, профілактика – найкраще, безпечне для здоров’я та ефективне лікування будь-якої хвороби.Документ Study of biological properties of lacto- and bifidobacteria in vitro(2009) Starovoitova, Svitlana; Lazarenko, Lyudmila; Shynkarenko, Lyubov; Spivak, MykolaIt is experimentally shown that all cultures of lacto- and bifidobacteria possess the wide spectrum of antagonistic activity and are the active antagonists of pathogenic microorganisms and also yeasts of genus Candida.Документ The role of intestinal microbiota and its recovery in COVID-19(2022) Starovoitova, Svitlana; Demchenko, Olga; Bila, Victoriya; Spivak, MykolaToday, during the SARS-CoV-2 pandemic, when there are no clear therapeutic strategies for prevention and treatment, attention should be paid to alternative treatments, which may include the use of bacteriotherapeutic drugs based on probiotic microorganisms, i.e. representatives of the host normobiota. Experimental data show that changes in immune balance in patients with SARS-CoV-2 may be mediated by corresponding changes in the host intestinal microbiota. This statement is especially significant for the elderly, whose intestinal biota is less diverse. Especially the number of useful representative’s decreases, which leads to greater sensitivity of the older generation to SARS-CoV-2. The composition and function of the intestinal microbiota may be a potential biological mechanism responsible for the diversity of susceptibility of different groups of people to SARS-CoV-2. A bidirectional connection along the intestinelung axis due to soluble microbial metabolites transported by the bloodstream is shown. The intestinal microbiota produces many diffusing metabolites with immunomodulatory properties. Given the potential beneficial effects of bacteriotherapeutic drugs and functional foods enriched with probiotic microbiota during respiratory viral infection, their use as therapeutic agents during SARS-CoV-2 infection can be considered. Since the microbiota can be maintained using adequate, safe, and relatively inexpensive bacteriotherapeutic drugs (pro-, pre-, para-, post-, synbiotics, immunobiotics, functional foods enriched with probiotic microorganisms, etc.), their use should be considered as adjunctive therapy to limit SARS-CoV-2 progression in infected patients or as a prophylactic strategy for uninfected people at risk during the expansion of SARS-CoV-2.// Сьогодні, під час пандемії SARS-CoV-2, коли немає чітких терапевтичних стратегій профілактики та лікування, слід приділяти увагу альтернативним методам лікування, які можуть включати застосування бактеріотерапевтичних препаратів на основі пробіотичних мікроорганізмів, тобто представників нормобіоти хазяїна. Експериментальні дані показують, що зміни імунного балансу у пацієнтів з SARS-CoV-2 можуть бути опосередковані відповідними змінами мікробіоти кишечника господаря. Особливо це твердження має значення для людей похилого віку, чия кишкова біота менш різноманітна. Зменшується кількість корисних представників, що призводить до більшої чутливості старшого покоління до SARS-CoV-2. Склад і функція мікробіоти кишечника можуть бути потенційним біологічним механізмом, відповідальним за різноманітність сприйнятливості різних груп людей до SARS-CoV-2. Показано двонаправлений зв’язок вздовж осі кишківника і легенів завдяки розчинним мікробним метаболітам, які транспортуються кровотоком. Кишкова мікробіота виробляє багато дифундуючих метаболітів з імуномодулюючими властивостями. Враховуючи потенційний сприятливий вплив бактеріотерапевтичних препаратів та функціональних продуктів, збагачених пробіотичною мікробіотою під час респіраторної вірусної інфекції, можна розглянути їхнє використання як терапевтичних засобів під час інфекції SARS-CoV-2. Оскільки мікробіоту можна підтримувати за допомогою адекватних, безпечних і відносно недорогих бактеріотерапевтичних препаратів (про-, пре-, пара-, пост-, синбіотиків, імунобіотиків, функціональних продуктів, збагачених пробіотичними мікроорганізмами тощо), їх використання слід розглядати як додаткова терапія для обмеження прогресування SARS-CoV-2 у інфікованих пацієнтів або як профілактична стратегія для неінфікованих людей, які знаходяться в групі ризику під час поширення SARS-CoV-2.