Перегляд за Ключові слова "cavitation"
Зараз показуємо 1 - 20 з 39
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Cavitation resistance of ceramics(2018) Litvinenko, Aleksandr; Pashchenko, BohdanThe technological additions are the most vulnerable component of ceramics which create conditions for the formation of a glass phase with distributed Al2O3 particles. The accumulation of stresses of the surface layer takes place namely along the boundaries of the phases, which is responsible for the cyclical nature of mass losses. Microscopic analysis showed that the destruction of specimens occurs precisely over the vitreous phase, which is contained along the grain boundaries of aluminum oxide.Документ Investigation of steam cavitation device for illumination of canned food juices(2019) Zheplinska, Mariia; Zotkina, LarysaWe conducted research on the use of steam condensation cavitation to illuminate apple juice instead of its usual preheating. In the laboratory, exposure studies were conducted water vapor to illuminate apple juice. The results of the study showed that with increasing temperature the sediment content increases and, as a result, decreases color of juice. However., when you enter more pairs the amount of siege decreases. Ми провели дослідження щодо використання кавітації парової конденсації для освітлення яблучного соку замість його звичайного підігріву. У лабораторних дослідженнях були проведені дослідження водяної пари для освітлення яблучного соку. Результати дослідження показали, що зі збільшенням температури вміст осаду зростає і, як наслідок, зменшується колір соку. Однак при введенні більшої кількості пари кількість облоги зменшується.Документ Види кавітації і особливості кавітаційних процесів(2013) Никитюк, Тарас Володимирович; Копиленко, Анатолій Васильович; Тимонін, Олександр МиколайовичДокумент Використання ефекту кавітації у технології пивного сусла(2002) Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Галак, Дмитро ГеоргієвичВ роботі визначені основні параметри, при яких явище кавітаціі сприяє кращому екстрагуванню та ізомеризації гірких речовий хмелю. In this paper, the basic parameters under which the phenomenon of cavitation promotes better extraction and isomerization of bitter hops material.Документ Використання кавітаційної обробки в харчовій і переробній промисловості(1998) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Здіслав, КондратБільшість харчових продуктів під час технологічного оброблення піддаються фізико-механічному впливові, при якому змінюються їхні структура і властивості. Однак серійне обладнання, яке використовується для цього, не завжди забезпечує потрібну якість обробки, відзначається підвищеними металомісткістю та енергоспоживанням. Такі умови спричиняють пошук нових варіантів апаратурного забезпечення технологічних процесів фізико-механічного оброблення харчових середовищ. Ці завдання ефективно вирішуються за допомогою кавітаційної обробки, яка забезпечує ефективний перерозподіл і диспергування фаз рідких гетерогенних систем. Джерелом енергетичного впливу, кавітації є поле кавітаційних бульбашок, яке цілеспрямовано генерується в оброблюваному середовищі. Most foods during processing technology amenable to physical-mechanical effect in which change their structure and properties. However, a batch of equipment used for this purpose, does not always provide the desired finish, metal content and the increased power consumption. These conditions cause the search for new variants of hardware software processes physical-mechanical processing of food media. These problems are efficiently solved by cavitation treatment that provides effective redistribution and dispersion of the liquid phase heterogeneous systems. The source of energy impact, cavitation cavitation bubbles have a field that is intentionally generated in the treated environment.Документ Використання кавітації для генерування теплоти(2009) Некоз, Олександр Іванович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Здіслав, КондратВ статті показано взаємозв’язок теплового ефекту кавітації з перетворенням енергії при зіткненні з кумулятивними мікроструменями, які утворюються в рідині при замиканні кавітаційних бульбашок. In the article is shown intercommunication of thermal effect of cavitation with energy transformation at a collision with cumulative microcurrents, which are appear in a liquid at shorting of cavitation bubbles.Документ Вироблення додаткової теплової енергії в кавітаційних теплогенераторах за рахунок гідравлічної нестаціонарності(2012) Федоткін, Ігор Михайлович; Тимонін, Олександр Миколайович; Копиленко, Анатолій ВасильовичПроведеними розрахунками показано, що можна отримувати додаткову дисипативну теплову енергію за рахунок залучення сил пружності за допомогою гідроударів, за рахунок залучення сил інерції за допомогою гідравлічних пульсацій та ін. В усіх цих випадках необхідною умовою є введення гідравлічної нестаціонарності.Документ Вироблення додаткової теплової енергії за рахунок підтиснення гідравлічного тракта в кавітаційних теплогенераторах(2012) Федоткін, Ігор Михайлович; Тимонін, Олександр Миколайович; Копиленко, Анатолій ВасильовичВ статті наведена методика та приклад розрахунку вироблення додаткової теплової енергії в кавітаційних теплогенераторах за рахунок підтиснення гідравлічного тракту. The paper describes methods and sample calculation additional heat energy in cavitation thermogenerator by pidtysnennya hydraulic tract.Документ Вплив ультразвукової кавітації на приготування та зброджування сусла зі спельти(2011) Піх, Зорян Григорович; Паляниця, Любов Ярославівна; Березовська, Наталія Іванівна; Косів, Руслана Богданівна; Швабюк, О. В.Запропоновано одержання етилового спирту біоконверсією спельти (Triticum spelta). З метою підвищення ефективності використання компонентів даної рослинної сировини застосовано ультразвукову кавітацію на стадії приготування замісу. Досліджено, що кавітаційна обробка зернових замісів покращує реологічні показники сусла та бражки, інтенсифікує процес бродіння, збільшує вихід спирту.Документ Гідродинамічний активатор вапнякового молока(2013) Пономаренко, Віталій ВасильовичВ статті проаналізовано стан обладнання для активації вапнякового молока. Запропоновано використовувати гідродинамічний активатор на основі ежектора з подовженою камерою змішування та відцентрово-струминною форсункою в якості робочого сопла. Made an analytical overview of the main methods neutralization of ammonium in neutralization of ammonium in condensates and gives their brief description. A new two-stage scheme condensates using high ejection apparatus, which can significantly reduce energy costsДокумент Диспергування емульсій у багатоступеневих кавітаційних апаратах(2018) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Пащенко, Богдан Сергійович; Кадомський, Сергій ВіталійовичУ статті представлено експериментальні результати обробки емульсій у гідродинамічних кавітаційних апаратах. Встановлено, що використання багатоступеневих апаратів сприяє спрощенню технологічної схеми і забезпечує необхідну якість готового продукту. Отримані результати дають підставу зробити висновки, що вибір багатоступінчастої обробки обумовлений необхід ністю відмови від циркуляційної схеми. Реалізація циркуляційної обробки призводить до погіршення якості кінцевого продукту. З’ясовано, що використання одноступінчатих кавітаційних апаратів для обробки емульсій неефективне, оскільки отриманий продукт не відповідає необхідним параметрам. Робочі режими відповідають бульбашковій формі кавітації, коли колапс кавітаційних буль башок супроводжується «жорсткою» ударно-хвильовою дією на компоненти середовища. Порівняльний аналіз одержаних результатів дає підстави ствер джувати, що при обробленні в одноступеневому апараті емульсія не досягає високих показників дисперсності. Використання апаратів з послідовними зонами кавітаційної обробки дає змогу одержувати емульсію з потрібними дисперсійними характеристиками.Документ Дослідження впливу кавітаційного механізму при пульсаційному екстрагуванні рослинної сировини(2014) Іваницький, Георгій Костянтинович; Шурчкова, Юлія Олександрівна; Ганзенко, Валентина Василівна; Гоженко, Любов Петрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Тракало, Тетяна Олександрівна; Бондар, Ольга ЮріївнаГоловна особливість процесу екстрагування харчової та рослинної сировини полягає в тому, що фі- зичні властивості сировини значно змінюються в процесі екстрагування, і це суттєво впливає на всі стадії технологічного процесу. Технологія переробки рослинної сировини потребує максимального збереження біоактивних компонентів, що може забезпечити проведення екстрагування при невисоких температурах. При цьому рекомендується попереднє замочування, тривалість якого залежить від швидкості витіснення повітря з клітини. Використовуючи ультразвук, а саме утворений звукокапілярний ефект, досягається не тільки прискорення витіснення бульбашок повітря, але і спричинюються умови для його розчинення у воді. Під дією ультразвукових коливань відбувається активний вплив на тканини сировини, що забезпечує більш швидкий перехід біоактивних компонентів з клітини в екстрагент і приводить до інтенсифікації процесу екстрагування.Процес екстрагування проводили паралельно в диспергаторах ударного та кавітаційного типу. При проведенні експериментальних досліджень впливу кавітаційних ефектів на сировину в пульсаційних ди- спергаторах взято за об’єкти досліджень: насіння льону ціле та розмелене, екструдат бобів сої, окремо екструдат бобів сої з цілим насінням льону (для визначення впливу на структурно-механічні властивості після обробки). Гідромодуль складав 1:7. Температура екстрагента була 30 С, яка підтримувалась протя- гом дослідження. В якості екстрагента використовували воду. Після екстрагування в одержаних зразках визначали: вміст сухих речовин згідно ГОСТ 28561-90, крохмаль за ГОСТ 10845-98, кислотність за ГОСТ 10844-74, кількість білка за нефелометричним методом, реологічні показники екстракту за допо- могою ротаційного віскозиметра «Реотест-2».The main feature of the process of extraction of food and vegetable raw materials is that the physical properties of raw materials change significantly during the extraction process, and this significantly affects all stages of the technological process. The technology of processing vegetable raw materials requires the maximum preservation of bioactive components, which can provide extraction at low temperatures. Pre-soaking is recommended, the duration of which depends on the rate of air displacement from the cell. Using ultrasound, namely the formed sound-capillary effect, not only accelerates the displacement of air bubbles, but also causes the conditions for its dissolution in water. Under the action of ultrasonic vibrations there is an active effect on the tissues of the raw material, which provides a faster transition of bioactive components from the cell to the extractant and leads to an intensification of the extraction process.The extraction process was performed in parallel in shock and cavitation type dispersants. In experimental studies of the effect of cavitation effects on raw materials in pulsating dispersants taken as the objects of study: whole and ground flax seeds, soybean extrudate, soybean bean extrudate with whole flax seeds (to determine the impact on structural and mechanical properties after processing ). The hydraulic module was 1: 7. The temperature of the extractant was 30 C, which was maintained during the study. Water was used as an extractant. After extraction in the obtained samples were determined: dry matter content according to GOST 28561-90, starch according to GOST 10845-98, acidity according to GOST 10844-74, the amount of protein by nephelometric method, rheological parameters of the extract using a rotary viscometer "Reotest-2" .Документ Дослідження процесу подрібнення сировини в пастеризаторах-гомогенізаторах типу ТЕК-СМ(2013) Пахомова, Катерина Юріївна; Бессараб, Олександр СеменовичНаведено схему і опис роботи гідродинамічної установки ТЕК-СМ, що розроблена і випускається Науково-виробничим приватним підприємством «Институт «ТЕКМАШ». Доведена можливість використання гідродинамічних установок для безвідходної переробки рослинної сировини. Визначено залежність ступеня та швидкості подрібнення сировини від виду оброблюваного продукту та технічних характеристик установки. Показана кореляція між ступенем подрібнення та температури продукту в процесі обробки сировини на установках типу ТЕК-СМ.Документ Дія ультразвукової кавітації та НВЧ випромінювання на мікроорганізми морквяного соку(2004) Жеплінська, Марія Михайлівна; Зоткіна, Лариса Василівна; Носенко, Володимир Єрофійович; Матко, Світлана ВасилівнаВивчено можливість підвищення якості непастеризованого морквяного соку фізичними діями, в першу чергу за допомогою ультразвукової кавітації і СВЧ випромінювання. Встановлено, що під впливом ультразвуку при деяких режимах обробки соку в ньому різко зменшується кількість мікроорганізмів.Документ Енергоощадні технології та проточні апарати багатоцільового призначення(2003) Гладкий, Віктор Миколайович; Тимонін, Олександр Миколайович; Копиленко, Анатолій ВасильовичНа принципах імпульсного введення енергії викладено наукові засади інтенсифікації технологічних процесів, що пов’язані з операціями перемішування, диспергування та емульгування у багатофазних системах. Розроблено та впроваджено у виробництво високоефективні технології, апарати та установки нового покоління.Документ Застосування пароконденсаційної кавітації для освітлення яблучного соку(2014) Жеплінська, Марія Михайлівна; Бессараб, Олександр Семенович; Копиленко, Анатолій Васильович; Бих, Олексій; Пацуков, ВадимІснує багато способів освітлення соків, серед яких найчастіше використовують спосіб з додаванням ферментних препаратів. Як альтернатива нами досліджувалась можливість застосувати для освітлення соків, зокрема яблучного, пароконденсаційну кавітацію.Документ Знешкодження хімічних забрудників води у гідродинамічних кавітаційних апаратах(Національний університет харчових технологій, 2003) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Сухенко, Юрій ГригоровичНаведено результати дослідження використання гідродинамічної кавітації для інтенсифікації знешкодження хімічних забрудників стічної води. Приведены результаты исследования использования гидродинамической кавитации для интенсификации обезвреживания химических загрязнителей сточных вод. The research results of the use of hydrodynamic cavitation for intensification of chemical pollutants disposal of waste water.Документ Зносостійкість корундової кераміки для робочих органів кавітаційних апаратів(2014) Некоз, Олександр Іванович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Риндюк, Дмитро Вікторович; Кавун, Віталій ПетровичВ статті наведено результати експериментальних досліджень кавітаційної зносостійкості корундової кераміки. Встановлено, що швидкість зношування визначається вмістом оксиду алюмінію та інтенсивністю мікроударного навантаження. Корундова кераміка може використовуватись для виготовлення робочих органів гідродинамічних кавітаційних апаратів (ГКА).Документ Кавітаційна стійкість неметалевих конструкційних матеріалів(Прикарпатський університет ім. Василя Стефаника Фізико-хімічний інститут Асоціація "Вчені Прикарпаття", 2003) Сухенко, Юрій Григорович; Литвиненко, Олександр Анатолійович; Некоз, Олександр Іванович; Сухенко, Владислав ЮрійовичНаведено результати досліджень неметалевих конструкційних матеріалів для експлуатації в умовах кавітаційно-ерозійного зношування. Показано, що полімерні і керамічні матеріали перспективні для виготовлення вузлів технологічного обладнання, призначеного для оброблення харчових середовищ в гідродинамічних кавітаційних апаратів (ГКА). The results of studies of non-metallic structural materials for use in cavitation-erosion wear. It is shown that polymeric and ceramic materials for advanced technological nodes production of equipment for processing food media in hydrodynamic cavitation apparatus (HKA).Документ Кавітаційна технологія очищення стічних вод від сполук хрому(2015) Литвиненко, Олександр Анатолійович; Ястреба, Сергій Петрович; Дзюб, Олександр Григорович; Сухенко, Юрій ГригоровичВикористання гідродинамічного двох стадійного кавітаційного оброблення з підведенням реагентів у кавітаційну зону дозволяє інтенсифікувати процес знешкодження стічних вод від сполук хрому, підвищити якість і продуктивність очищення. The use of hydrodynamic cavitation one-step processing of supply of reagents in the cavitation zone allows to intensify the process of disposal of wastewater from chromium compounds, improve the quality and performance cleaning.