Перегляд за Ключові слова "food products"
Зараз показуємо 1 - 20 з 160
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Analysis of the legislation of food products labeling(2014) Lukianenko, Bogdan; Gubenia, Oleksii; Pashkova, Katsiaryna; Stefanov, StefanCompetitiveness of Ukrainian products in the world market can be raised by development of the Ukrainian legislation on marking of food products. A theme urgency especially considerable if to consider an aggravation of mutual relations between the Customs Union and the countries-neighbours.Документ Control of radionuclides content in food products(2015) Slobodyan, Olga; Neshchadym, Larisa; Zaets, ViraДокумент Developing models of quality food products(2013) Gladka, Miroslava; Khlobystova, OlgaДокумент Development of special purpose fruit and berry marmalade(2023) Lutsenko, Valeria; Goyko, Iryna; Lukianets, HalynaДокумент Die Besonderheiten Naming der Ukrainischen Lebensmittel (Auf dem Beispiel der Milchproduktion und der Säfte)(2018) Bilodidova, Nataliya; Boyko, AnnaДокумент Features of providing information for consumers regarding food products in the conditions of the HACCP(2022) Stukalska (Ivanova), Nataliia; Kuzmin, Oleg; Karpachov, OleksandrStarting from 2016, Ukraine gradually began to apply and implement the HACCP system. According to this system, all operators of the food market must implement hygienic requirements in production, the so-called prerequisite programs, and implement procedures based on the principles of HACCP.Документ Food safety in Ukraine(2013) Sakhnenko (Tikhonova), AnastasiaДокумент Global manufacturers of food additives: approaches, regulation and promising development directions(2023) Hryshchenko, AnnaЗростання обсягів виробництва харчових добавок у світі супроводжується значною конкуренцією та реструктуризацією або злиттям найбільших компаній, що виробляють харчові добавки. Проаналізовано тенденції розвитку світових компаній виробників харчових добавок та їх спеціалізацію. Окреслено певні тенденції розвитку виробництва певних груп харчових добавок, що пов’язано з появою нових харчових продуктів на світовому ринку.Документ Global trends in the production of food additives for organic products(2024) Hryshchenko, Anna; Somak, Yuliia; Rvachova, YelyzavetaТурбота про навколишнє середовище та турбота про здоров’я людей спричинило зростання обсягів виробництва органічних продуктів у всьому світі. Затверджені значні обмеження використання харчових добавок у складі органічних продуктів, що ускладнює процес виробництва. Світові виробники змінюють технології та розширюють перелік харчових добавок, які можуть бути використані в органічному виробництві.Документ Problems of safety of food products(2013) Grigorenko, Inna; Chorna, AnastasiaВибір стандартів імпортної та національної продукції повинен виконуватися відповідно до правила і має певні особливості. До таких особливостей, наприклад, очевидні суперечності в документації.The selection of standards of the imported and national products must be executed in accordance with the rules and has certain features. To such features, for example, obvious inconsistencies in documentation.Документ Smart-упаковка для харчових продуктів(2013) Гавва, Олександр Миколайович; Токарчук, Сергій Володимирович; Кохан, Олена Олександрівна«Smart-паковання» зазвичай розглядається як допоміжний пакувальний елемент, який забезпечує додаткові рівні корисних функцій в рамках захисту продукції, що передбачає надання додаткової інформації про пакований продукт.Цей новий вид упаковки широко визначається багатьма іншими термінами – «активна», «функціональна», «розумна», «інтелектуальна», «покращена» тощо.«Smart-паковання» можна вважати всеохоплюючим терміном, який використовується для позначення як «активного» та «розумного» паковання, так і функціональних компонентів, призначених для створення «розумного» дизайну упаковки.Документ Some aspects of using the nanotechnology in food industry(2019) Fursik, Oksana; Strashynskyi, Igor; Pasichnyi, Vasyl; Marynin, AndriyThe article presents data from a literature review of the modern areas of nanotechnology application in food industry, their properties, interaction with biopolymers in food products.At present, nanosized SiO2 is one of the most common nanoadditives in various branches of the food industry. Scientific studies show that silica, due to its structural features and large surface area, has high adsorption properties with respect to water, proteins, exo- and endotoxins, and pathogenic microorganisms.Numerous studies confirm the possibility of effective modification of the gum’s rheological characteristics during their joint use with silica as a part of functional-technological compositions.It was established by an experimental method that the addition of SiO2 to the hydrated soy proteins and protein preparations containing collagen led to a densification of the mixture, modifying their rheological and functional properties.Conducted scientific studies of the use of nanocomposites in the technology of meat-containing culinary semi-finished products confirm the effectiveness of the use of finely divided silica as a texture-forming additive.After analyzing the scientific research of domestic and foreign scientists, it can be argued that nanoparticles directly affect the absorption and assimilation of nutrients due to physico-chemical modifications that occur during the interaction of food components with nanoparticles.Документ Systematization of factors influencing competitiveness of food products(2019) Strashynska, Larysa; Strashynskyi, VolodymyrThe article examines and generalizes factors that influence the competitiveness of products. From the investigated factors are allocated and structured factors influencing the competitiveness of food products. The most important of them - safety, quality and price. Also considered are factors such as trademark, advertising, competitors behavior, packaging, sales promotion, functionality, etc. It is established that in the aggregate all factors are the system of food products competitiveness at a separate food enterprise, and each individual factor depends on a number of other indicators. Affecting the competitiveness of products, factors change each other. Thus, the manufacturer must take into account the optimal ratio of factors of competitiveness of products. У статті вивчені і узагальнені фактори, які впливають на конкурентоспроможність продукції. Із досліджуваних факторів виділені і структуровані фактори, що впливають на конкурентоспроможність харчових продуктів. Найвагоміші з них – безпечність, якість, ціна. Також розглянуті такі фактори як торгова марка, реклама, поведінка конкурентів, упаковка, стимулювання збуту, функціональність тощо. Встановлено, що в сукупності всі фактори – це система конкурентоспроможності харчової продукції на окремо взятому харчовому підприємстві, а кожний окремий фактор залежить від ряду інших показників. Здійснюючи вплив на конкурентоспроможність продукції, фактори змінюють один одного. Таким чином, виробнику необхідно приймати до уваги оптимальне співвідношення факторів конкурентоспроможності продукціїДокумент The labeling of food products in Romania and Ukraine(2014) Totorean, A.-F.; Vinatu, Vlad-Florin; Mnerie, Dmitriy; Gubenia, OleksiiThis paper presents a comparison between some Romanian and Ukrainian food products with analyses of information provided by labels. We chose the same products that could be found both in Romania and Ukraine and we investigated especially the list of ingredients and nutritional facts written on the labels. Ця стаття являє собою порівняння між деякими румунськими та українськими продуктами харчування з аналізу інформації, наданої етикеток. Ми вибрали ті ж самі продукти, які можуть бути знайдені як в Румунії та Україні, і ми досліджували особливості списку інгредієнтів і харчових фактів, написані на етикетках.Документ The Second North and East European Congress on Food (NEEFood-2013)(2013) National University of Food TechnologiesThe publication contains abstracts of leading scientists, experts and young researchers in the field of food science, engineering, technology, chemistry and economics and management - participants of the Second North-and East European Congress of Food Science (NEEFood-2013).Документ What is gluten and how it is harmful(2015) Mukoid, RomanThe article is devoted to the study of genetic disease control – particularly celiac disease. The disease is characterized by protein intolerance of cereals - gluten. For preventive and therapeutic nutrition the use of food products made with gluten-free germinated cereals is proposed.Документ Youth scientific achievements to the 21st century nutrition problem solution(2019) National University of Food TechnologiesThe publication contains English language abstracts of 85 International scientific conference of young scientists and students "Youth scientific achievements to the 21st century Nutrition problem solution". It was considered the problems of improving existing and creating new energy and resource saving technologies for food production based on modern physical and chemical methods, the use of unconventional raw materials, modern technological and energy saving equipment, improve of efficiency of the enterprises, and also the students research work results for improve quality training of future professionals of the food industry. The publication is intended for young scientists and researchers who are engaged in definite problems in the food science and industry.Документ Актуальність впровадження системи HAССP в Україні(2014) Загородна, Олена Олександрівна; Салюк, Анатолій ІвановичСистема НАССР є науково обґрунтованою, гарантує виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників. HACCP is scientifically sound, ensures production of safe products by identifying and controlling hazards.Документ Аналіз ринку харчових продуктів з харчовими барвниками(2015) Івчук, Надія Павлівна; Башта (Шеремет), Алла ОлексіївнаМетою даного дослідження було встановити, який відсоток харчових продуктів має у своєму складі харчові барвники, до якої групи вони відносяться та у виробництві яких видів харчових продуктів використовуються. Виявлено, що натуральні харчові барвники використовуються у виробництві 39 % харчових продуктів. У 12 % досліджуваних харчових продуктів виявлено синтетичні харчові барвники. Вони зустрічаються у кондитерських виробах (64 %) та безалкогольних напоях (26 %). Саме ці продукти найчастіше споживають діти, тому й існує реальна загроза їхньому здоров ’ю та майбутньому нації. The purpose of this study was to determine what percentage of food products has in its structure food dyes, to which group they belong and in manufacture of what types of food they are used. Monitoring of the chemical composition of food has shown that food dyes present in 51% of the investigated product. Found that natural food dyes used in production of 39% of food products. In 12% of the studied food products found synthetic food dyes. Most of them are found in confectionery products (64%) and soft drinks (26%). These products often consumed by children, so there is a real threat to their health and future of the nation. We encourage parents of small children and pupils to—exclude sweet water from their diet and when buying confectionery to pay attention to their composition and not to buy products with synthetic food dyes.Документ Аналіз ринків сучасних цукрозамінників(2015) Пархоменко, Людмила Іванівна; Кравчук, Наталія Миколаївна