05.18.12 - Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7366
Переглянути
Документ Удосконалення процесу адсорбційного очищення питної води та водно-спиртових розчинів(2010) Мельник (Ткачук), Наталія АндріївнаДисертація присвячена удосконаленню процесів адсорбційного очищення питної води та водно-спиртових розчинів природними адсорбентами. Отримано кінетичні криві адсорбції іонів заліза та амонійного азоту досліджуваними природними адсорбентами. Встановлено поглинальну спроможність палигорськіта, глауконіта, морденіта щодо важких металів, радіонуклеїдів, колоній шкідливих бактерій, наведено обгрунтування механізмів сорбції, що відбуваються при цьому. Розроблено математичну модель адсорбційних процесів на базі дифузійної моделі, запропоновано програму для її розв’язку, перевірено її адекватність. Отримані результати використано при проектуванні конструкції адсорбера, яким удосконалено технологічну схему виробництва питної води.Розраховані фізичні константи та кінетичні характеристики адсорбованих домішок із води палигорськітом. Доведено екологічну безпеку використання досліджуваних природних мінералів. Підібрано ефективний адсорбент для обробки водно-спиртових розчинів – глауконіт.Документ Удосконалення процесу адсорбційного очищення соку столового буряка(2012) Шейко, Таміла ВолодимирівнаДисертаційна робота присвячена удосконаленню процесу адсорбційного очищення соку столового буряка від небажаних домішок природними адсорбентами. Підібрано ефективний адсорбент - шунгіт. Визначено раціональні параметри його використання для очищення соку столового буряка від пектинових речовин, нітрат-іонів, іонів важких металів, шкідливих мікроорганізмів. Отримані кінетичні залежності та розраховані фізичні константи адсорбованих домішок із соку столового буряка шунгітом, які можуть бути використані при проектуванні адсорберів. Досліджено залежність коефіцієнтів зовнішньої і внутрішньої дифузії від температури при адсорбції пектинових речовин шунгітом. Підібрано оптимальні параметри регенерації шунгіта перегрітою водяною парою і встановлено її кратність. Розроблено математичну модель розрахунку тривалості процесу адсорбції до настання фазової рівноваги при поглинанні пектинових речовин із соку столового буряка шунгітом, встановлено її адекватність і підібрано програму її розв´язку. Удосконалено апаратурно-технологічні схеми виробництва соку столового буряка та харчового барвника з нього, обґрунтовано їх економічну ефективність.