05.18.12 - Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7366
Переглянути
Документ Багатокритеріальний синтез мехатронних функціональних модулів машин пакування харчових продуктів(2019) Кривопляс-Володіна, Людмила ОлександрівнаДисертація присвячена розробленню концепції багатокритеріального синтезу пакувального обладнання за заданими характеристиками на основі системного підходу до оцінки їхньої якості та конкурентоспроможності в структурі харчових виробництв. Oобґрунтовано доцільність та актуальність дисертаційної роботи. Відзначено важ-ливість багатокритеріального синтезу технічних рішень компонування функціональних мехатронних модулів у складі пакувальних машин харчових виробництв. Виконано аналіз сучасних проблем багатокритеріального синтезу потоковотехнологічних систем пакувальних ліній харчових виробництв. Запропоновано, обґрунтовано та доведено ефективність концепції багатокритеріального синтезу на прикладі ФММ подачі рулонного матеріалу для пакувальної машини із різними функціональними пристроями, обґрунтовано доцільність їх використання для різних критеріїв задачі оптимізації. Запропоновано методику оцінки пакувального обладнання із комплексним критерієм оцінки ОЕЕ для різних компонувань ФММ найменш дослідженої групи машин для пакування штучних та дрібноштучних харчових продуктів. Розроблено методику багатокритеріальної оптимізації за принципом пошуку Паретоефективних рішень, яка включає програму, що автоматично генерує усі мож-ливі варіанти структури машини та будує графік залежності значень часткових критеріїв оптимальності. Проведено апробацію результатів дисертаційного дослідження в промислових умовах. Розроблено та захищено патентами нові конструктивні технічні рішення для пакувальних машин харчових продуктів. The dissertation is devoted to the development of new methods of multicriteria synthesis of packaging equipment on the basis of the given characteristics on the basis of a systematic approach to assessing their quality and competitiveness in the structure of food production. The analysis of modern problems of multicriteria synthesis of flowtechnological systems of packing lines of food production. Based on the analysis, the following critical conclusions and perspectives of research are formulated: - the effectiveness of known methods and algorithms of parametric optimization essentially depends on the type and nature of the change in the function of purpose and the presence of a type of restrictions; - the solution of the problem of choosing a rational structure and optimal parameters of the packaging machine is mainly based on the technology of throughdesign (Concurent Technology) — parallel design of a packaging machine with an integrated approach to the selection of criteria for assessing the quality of future packaging equipment for food production. - the consistent solution of the tasks of structural and parametric synthesis and the task of choosing the layout of the packaging machine does not make it possible to comprehensively evaluate potential possibilities of alternative variants of packaging equipment in the early stages of designing is carried out Overall Equipment Effectiveness (ОЕЕ). Тhe description of the program of analytical and experimental research, the synthesis of the algorithm of action to achieve the aim, the substantiation of the object and subject of research, and determined the methods of experimental research.Документ Вдосконалення пресово-дифузійної технології сокодобування в цукровому виробництві(2003) Крамар, Володимир ГенрієвичДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв – Національний університет харчових технологій, Київ, 2003. Dissertation for the degree of candidate of technical sciences in specialty 05.18.12 - processes and equipment of food, microbiological and pharmaceutical industries - National University of Food Technologies, Kiev, 2003.Документ Вдосконалення процесу тонкого подрібнення м’ясної сировини та розроблення емульситаторів роторного типу(2013) Вербицький, Сергій БорисовичДисертацію присвячено дослідженню процесів тонкого подрібнення м’ясної сировини на емульситаторах роторного типу, визначенню впливу технологічних факторів та конструктивних параметрів зазначених машин на ступінь подрібнення, фізичні, а також на структурно-механічні властивості оброблених фаршевих мас, зокрема на показники профільного аналізу структури ТРА (Texture Profile Analysis). The thesis deals with the processes of fine-grinding meat of raw materials to emulsitator rotary type, determining the effect of technological factors and structural parameters of these machines on the degree of comminution, physical, as well as the structural and mechanical properties of the treated minced mass, in particular Figures profile analysis structures TPA (Texture Profile Analysis).Документ Визначення раціональних конструктивно-технологічних параметрів процесів виготовлення виробів із тіста з начинкою(2006) Мізнік, Лариса МиколаївнаДисертацію присвячено дослідженню процесу формування тістового джгута з начинкою з врахуванням конструктивних особливостей формуючого пристрою та реологічних параметрів матеріалів сировини. На основі методів математичного моделювання розроблена методика визначення раціональних конструктивно-технологічних параметрів формуючого пристрою. The master’s thesis is devoted to the research of constructively technological parameters of the processes in the forming of a dough rope with fillings. The methodic of the definition of the rational constructively technological parameters of the forming device is made. The calculation scheme of the process of forming the rope with the filling is made on the basis of the analysis of the accepted variants of a forming device and on the mechanism of interrelations in the system of matrix product. The forming process parameters are proved concerning reological features of a raw material.Документ Влияние электрической обработки свекловичной стружки на процесс экстрагирования сахарозы(1988) Шулика, Владимир АфанасьевичЭкспериментально установлено повышение коэффициента диффузии сахара в свекле в процессе экстрагирования при комбинированной обработке свекловичной стружки электрическими полями; показано, что обработка свекловичной ткани полем постоянного электрического тока приводит к внутриклеточной фиксации части коллоидно-пектинового комплекса несахаров свеклы и повышению эффекта очистки диффузионного сока; разработан способ получения диффузионного сока путем комбинированной обработки свекловичной стружки, позволяющий уменьшить потери сахарозы при экстрагировании и снизить расход топливно-энергетических ресурсов. Experimentally found an increase in the diffusion coefficient of sugar beets in the extraction process with a combined treatment of beet chips electric fields , it is shown that tissue processing beet field of direct electric current leads to intracel-lular fixation of the colloid- pectin complex non-self- beet sugars and increase the effect of juice purification , developed by the method of obtaining the raw juice by combined processing beet chips , which allows to reduce the loss of sucrose in the extraction and reduce the consumption of fuel and energy resources.Документ Гідродинамічні процеси обробки сиркових мас в роторно-вихровому емульсорі(2010) Ворощук, Віктор ЯрославовичДисертаційна робота присвячена дослідженню гідродинамічних процесів у роторно-вихрових емульсорах, що проходять в сиркових масах зі структуроутворювачами в процесі їх механічної і теплової обробки і розробці методики гідродинамічного та технологічного розрахунку емульсора. Candidate's work is devoted to the study of hydrodynamic processes in rotary eddy emulsifier, occurring in masses Syrkovy far of in the course of their mechanical and thermal processing and the development of methods and technological calculation of hydrodynamic emulsifier.Документ Динаміка пульсуючих центрифуг і обгрунтування шляхів підвищення їх надійності та продуктивності(2003) Горошко, Ганна ОлегівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук по спеціальності 05.18.12 — “Процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв”, Національний університет харчових технологій, Київ, 2003. Дисертація присвячена вивченню динаміки промислових пульсуючих центрифуг. The thesis presented for Candidate Degree in Technical Sciences (speciality 05.18.12 – processes and apparatus of food, microbiological and pharmaceutical productions), National University of Food Technologies, Kyiv, 2003. The thesis is devoted to investigation of industrial pulsing centrifuges dynamics. The equations of advancing and angular vibrations are formulated. Vibrations and dynamic stability and also pulsator motion are analysed. A mode of the pulsator motion, centrifuge mass centre motion law and possibility of resonances realisation for centrifuge vibrations are shown. An insensitivity of the centrifuge to parametric excitation and pulsator motion frequency constraints are established.Документ Дослідження витрат енергії на сколочування вершків у масло з метою інтенсифікації процесу і розрахунку обладнання(2003) Майборода, Юрій ВасильовичДисертація присвячена проблемі зниження витрат енергії на сколочування вершків у масло, обґрунтуванню й уточненню параметрів сколочування вершків і розширенню розрахункової бази для конструювання маслоробного обладнання. The dissertation - is devoted to the problem of decrease of expenses of energy on knocking down of cream in butter, substantiation and amendment of parameters of knocking down of cream and expansion of calculation base for butter-making machine.Документ Дослідження мембранних методів переробки післяспиртової зернової барди(2015) Корнієнко, Людмила ВікторівнаДисертаційна робота присвячена науковому обґрунтуванню застосування мембранної дистиляції, ультрафільтрації та зворотного осмосу в процесі переробки післяспиртової зернової барди. Визначені раціональні режими процесів мембранної дистиляції, ультрафільтрації та зворотного осмосу при розділенні фугату післяспиртової зернової барди. Отримали подальший розвиток теоретичні уявлення перебігу процесу контактної мембранної дистиляції післяспиртової зернової барди, запропонована аналітична залежність визначення продуктивності мембрани від впливових факторів та на цій основі науково обґрунтовано раціональні режими процесу. Розроблено математичну модель процесу ультрафільтрації фугату післяспиртової зернової барди та запропоновано алгоритм розрахунку концентрацій розчинів на виході з кожного модуля ультрафільтраційної установки. The dissertation is devoted to the improving of grain distillery stillage processing using membrane distillation, ultrafiltration and reverse osmosis. The rational modes were determined for the filtration of centrate of grain distillery stillage by membrane distillation, ultrafiltration and reverse osmosis. The theoretical model of contact membrane distillation of grain distillery stillage was further developed. The analytical dependence was proposed to determine the membrane efficiency as a function of influential factors. On this basis the rational modes of process were scientifically substantiated.Документ Дослідження процесу подрібнення зернових продуктів і розроблення нової конструкції кулькового подрібнювача(2006) Бойко, Юрій ІвановичДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.12 - процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. – Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2006. The dissertation for obtaining a Candidate of Technical Sciences degree in specialty 05.18.12 – Processes and equipment of food, microbiological and pharmaceutical manufactures. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2006.Документ Дослідження та математичне моделювання процесу формування екструзією вибродженого тіста(2003) Сандул, Олена ОлександрівнаДисертаційна робота присвячена вивченню процесу ізотермічного формування дріжджового пшеничного тіста методом екструзії. Тісто розглянуто як середовище, що складається з твердо-рідкої і газової фаз. Досліджено вплив підвищеного тиску на накопичення титрованої кислотності при бродінні тіста та поведінку його газової фази. Встановлено, що застосування надлишкового тиску призводить до інтенсифікації процесу бродіння.Документ Закономірності мембранного розділення дисперсних систем з урахуванням структурно-механічних параметрів фільтрувальних елементів та осаду(2020) Пащенко, Богдан СергійовичДисертаційна робота присвячена вирішенню актуальних проблем дослідження закономірностей процесу мембранного розділення рідких дисперсних систем з урахуванням структурно-механічних параметрів керамічних фільтрувальних елементів та ущільнення шару осаду, що виникає на їхній поверхні. Розроблено метод теоретичного дослідження процесу мембранного фільтрування з урахуванням структурно-механічних параметрів фільтрувальних керамічних мембран та шару осаду, що виникає на її поверхні. Розроблено математичну модель ультрафільтрації з використанням керамічних фільтрувальних елементів, що ґрунтується на представленні фільтрувального елементу у вигляді пористого вологонасиченого каркасу разом із шаром осаду, який описується із використанням моделі континуально-дискретного дисперсного матеріалу. Досліджено вплив деформування керамічного мембранного елемента на кінетику ультрафільтрації рідких дисперсних систем, зміну пористості, проникності та критичного зниження продуктивності обладнання, механізм блокування прохідного перетину пори за рахунок деформування шару осаду. Виявлено, що внаслідок дії експлуатаційного навантаження основним фактором при зниженні продуктивності обладнання є ущільнення шару осаду. Одержані числові значення зміни пористості, коефіцієнтів проникності мембрани та шару осаду, а також час перекриття пор мембрани часточками осаду. Порівняння результатів розрахунків із даними фізичного експерименту свідчать про високу точність розробленого методу. Отримані результати досліджень впроваджені у виробництво та в навчальний процес Національного університету харчових технологій. The dissertation is devoted to the solution of urgent problems of investigation the regularities of the process of membrane separation of disperse systems, taking into account the structural and mechanical parameters of ceramic filter elements and the compaction of the sediment layer that occurs on their surface. Based on the analysis of the scientific literature and our own experimental studies it was found, that none of the theoretical models takes into account the deformation of ceramic filter elements during the ultrafiltration process which, together with the formation of a sedimentary layer, affects the characteristics of the membrane itself and the process parameters. The experimentally obtained numerical values and graphical dependences of the decrease in ultrafiltration productivity and the flow rate of the washing solution during the washing of the ceramic element on the duration of the process. This effect is caused by the change of the permeability coefficient of the membrane and the sediment layer on its surface. Investigation of the wear resistance of a ceramic element of an «Inopor» filter based on α-Al2O3 is carried out. The wear rate was determined by the weight loss of the specimen by the weight method. Analysis of the results showed that the nature of wear consists in the gradual accumulation of deformation energy and it’s abrupt on the surface of the membrane element release with the destruction of material. This is explained by the high content of α-Al2O3. A method has been developed for theoretical research of the process of membrane separation of liquid dispersion systems. A mathematical model of ultrafiltration with using ceramic filter elements has been developed, taking into account into account the structural and mechanical parameters of the membrane element and the sediment layer, patterns of change of their permeability coefficient. The design scheme of the ultrafiltration process based on the representation of the filter element in the form of porous moisture-proof framework containing a liquid dispersion system is developed. Such a continuum approach makes it possible to take into account the time variation of the sediment permeability coefficient under the action of operational load. The mechanism of overlapping the passage section of the pore due to the elastic-plastic deformation of the sediment layer is investigated. For this, on the basis of Slichter's theory, model of deformable porous continuous-discrete dispersed material is developed, that effectively reflects the nature of the porous structure change of the filtering medium. The developed algorithms are used as the basis of the created digital model PLAST-GiD, which consists of two subsystems: 1) PLAST-POR-M, which is designed to conduct computational experiments to study filtration processes, taking into account the stress-strain state of ceramic membrane elements; 2)PLAST-POR-M + GiD, is designed to conduct computational experiments to determine the quantitative parameters of irreversible deformation of the sediment layer and determine its permeability coefficient. The adequacy of the developed mathematical model was evaluated by comparing the obtained numerical values of specific productivity of the ultrafiltration process, the time to complete blocking of the passage of the liquid dispersion system through the pores and the permeability coefficient of filter element and sediment layer. The obtained numerical ratios of the values of simulation and physical modelling have a difference of 9%.Документ Застосування електродіалізу і мембранної дистиляції в процесі переробки молочної сироватки(2010) Змієвський, Юрій ГригоровичВ дисертаційній роботі на основі аналізу наукових публікацій та проведених досліджень зроблено висновок, що процеси електродіалізу та мембранної дистиляції при комплексній переробці молочної сироватки мають вагомі переваги в порівнянні з існуючими методами.Документ Интенсификация массообменных процессов пищевых производств в колонных аппаратах с циклическим режимом работы(1983) Копыленко, Анатолий ВасильевичОсуществлен перевод в циклический режим работы колонны укрепления эфироальдегидной фракции спиртового отделения ПО Бобруйскгидролизпром" Главмак- робиопрома СССР и сатурационной установки линии производства безалкогольных напитков Ивано-Франковской пищевкусовой фабрики Минпищепрома УССР. The redeployment in cyclic mode columns strengthening efiroaldegidnoy fraction alcohol branch on Bobruyskgidrolizprom "Glavmak robioproma-Soviet line installation and carbonated soft drinks, Ivano-Frankivsk food factory Minpischeproma USSR.Документ Исследование процесса замеса и совершенствование тестомесильных машин периодического действия(1984) Литовченко, Игорь НиколаевичАвтореферат диссертации. Проведены исследования механических и кинематических факторов перемешивания, которые влияют на качество теста. Предложены рациональные параметры конструкции и режимы работы, которые обеспечивают получение продукции высокого качества. Autoabstract of the dissertation. The investigations of mechanical and kinematic factors mixing that affect the quality of the test. The rational design parameters and operating modes which provide high quality products.Документ Комплексна переробка яблучної сировини із застосуванням електротехнологій(2004) Чук, Володимир ВасильовичВ дисертації представлені результати теоретичних та експериментальних досліджень підвищення ефективності комплексної переробки яблучної сировини шляхом застосування електротехнологічних процесів імпульсного електроплазмолізу яблучної тканини та електромембранної підготовки екстрагента для вилучення пектинових речовин із яблучних вичавок. In a thesis the results theoretical and experimental researches of pinch of efficiency of complex processing of malic raw material are submitted by application of master schedules of pulsing electroplasmolysis of a malic tissue and electromembranous opening-up of extragent for withdraw of pectic materials from malic vydavok. Is rotined, that at set effective parameters of pulsing electroprocessing of malic raw material the yield of malic juice after a molding plasmolysis mash increases on 10 %. Set, that usage of a modified bipolar membrane MMB-3 with the improved electrochemical performances, is penetrating softened waters and improved magnetohydrodynamic modes provides pinch of efficiency of process of electromembranous opening-up of extragent and economies of power consumptions.Документ Математичне моделювання гідродинаміки двофазового потоку в умовах безперервного віброекстрагування(2010) Мисюра, Тарас ГригоровичДисертація присвячена розробленню математичних моделей гідродинаміки двофазового потоку при неперервному віброекстрагуванні цільових компонентів із рослинної сировини. Диссертация посвящена разработке математических моделей гидродинамики двухфазного потока при непрерывном виброэкстрагировании целевых компонентов из растительного сырья. Thesis is devoted to the development of mathematical models of hydrodynamic ki twophase flow in a continuous vibroekstragirovanii target comnents of plant materials.Документ Моделювання замішування тіста та визначення раціональних параметрів робочих органів тістомісильних машин(2015) Шпак, Максим СергійовичДисертаційна робота присвячена моделюванню замішування тіста та визначенню раціональних геометричних параметрів робочих органів тістомісильних машин і режимів їх роботи.Документ Наукове обґрунтування визначення раціональних параметрів перевантажувальних пристроїв потоково-транспортних систем харчових виробництв(2006) Кривопляс-Володіна, Людмила ОлександрівнаДиссертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спецільністю 05.18.12 – Процеси й обладнання харчових, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв. Національний університет харчових технологій Міністерства освіти і науки України, Київ, 2006. The dissertation for the scientific degree candidate of technical sciences on speciality 05.18.12 – Processes and the equipment of food microbiological and pharmaceutical productions. National university of food processing tehnologies, Kiev, 2006.Документ Наукове обгрунтування параметрів обладнання для групового пакування харчових продуктів(2011) Халайджі, Вероніка ВалеріївнаДисертацію присвячено створенню наукової бази проектування і вдосконалення обладнання для групового пакування харчових продуктів. Thesis is devoted to the creation and design of scientific bases improvement of equipment for food packing group products.