05.18.05 - Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7363
Переглянути
Документ Наукове обґрунтування та розроблення способів очищення дифузійного соку(2003) Хомічак, Любомир МихайловичДисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2003. В дисертації представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень підвищення ефективності вапняно- вуглекислотного очищення дифузійного соку шляхом використання ефектів кавітації, рециркуляції і активації та додаткового хімічного оброблення. Науково обґрунтовано та розроблено високоефективні способи очищення дифузійного соку з використанням одночасної дії на сік ефектів пароконденсаційної кавітації та активованої різними способами суспензії соку ІІ сатурації і обладнання для їх реалізації. Розроблено новий спосіб активації вапняного молока із застосуванням ефектів пароконденсаційної кавітації та спосіб проведення попередньої дефекації з використанням на заключних стадіях процесу хлорного вапна та дифузійного соку як флокулянта. Розроблено способи проведення І та ІІ сатурацій в одно- і двоступеневому режимах з використанням ефектів рециркуляції і маятникової сатурації та їх апаратурне оформлення. Розроблено спосіб очищення клеровки жовтих цукрів з використанням суміші активованого та неактивованого осаду соку ІІ сатурації і моноамонійфосфату. Наведено результати промислових досліджень та впроваджень запропонованих способів, обґрунтовано їх економічну ефективність. Thesis for a Doctor’s degree of technical sciences on a speciality 05.18.05 - Technology of Sugary Substances, National University of Food Technologies, Kyiv, 2003. Results of theoretical and experimental researches have been presented in the thesis concerning increase of efficiency of raw juice purification with milk of lime and carbon dioxide by means of effects of cavitation, recirculation and activation as well as additional chemical treatment. Highperformance raw juice purification methods have been scientifically based and developed using simultaneous impact of vapor-condensation cavitation and 2nd carbonation slurry, activated by different methods, new method of milk of lime activation with the use of effects of vapor-condensation cavitation and method of preliming carrying out with the utilization of chlorinated lime and raw juice as a flocculant at the last stages of the process. Methods of carrying out of the 1st and 2nd carbonation have been developed in one- and two-stages regimes with use of effects of recirculation and pendulum carbonation as well as their hardware implementation.Документ Наукове обґрунтування та розроблення фізико- хімічних методів інтенсифікації вилучення сахарози з цукрових буряків(2008) Гусятинська, Наталія АльфредівнаДисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2008. В дисертаційній роботі вирішена науково-прикладна задача – підвищення ефективності вилучення сахарози з бурякової сировини з одночасним очищенням дифузійного соку на основі застосування фізико-хімічних методів інтенсифікації технологічного процесу. Науково обґрунтовано механізм дії коагулянту основного сульфату алюмінію та катіонного флокулянту ПГМГХ на пектинові речовини під час екстрагування сахарози з бурякової стружки. Удосконалено технологію екстрагування сахарози із застосуванням зазначених реагентів. Визначено ефективність біоцидної дії ряду препаратів, розроблено способи дезінфекції сокостружкової суміші та затверджено 3 галузеві технологічні інструкції для застосування дезінфікуючих засобів у цукровому виробництві. Удосконалено технологію дифузійно-пресового вилучення сахарози. Розроблено технологію вилучення сахарози із застосуванням механічного розкриття бурякових клітин та хімічного впливу коагулянту чи флокулянту. Наведено результати промислових випробувань розроблених способів. The dissertation is presented to acquire the scientific degree of Doctor of Technical Sciences on the specialty 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and fermentation products. – National University of Food Technologies, Kiev, 2008.43 In the dissertation the scientific applied problem of increase of efficiency of extraction of saccharose from beet cossettes with simultaneous clearing diffusion juice is solved on the basis of application of physical and chemical methods. The mechanism of sedimentation of pectinaceous substances in process of extraction saccharoses from beet cossettes is scientifically proved at use coagoulent the hydroksosulfate of aluminium (ОСА) and a polymeric antiseptic preparation of complex action - polyhexamethylene guanidine gidrohloride (PGMGH). Efficiency of disinfectant action of some chemical means is determined. Ways of disinfection diffusion juice are scientifically proved and developed. The 3 branch technological instructions for use of disinfectants are approved. The technology of diffusion-pressing extraction of sucrose from the sugar-beet cossettes is improved. The technology of processing of fragments of sugar beet and root crops of sugar beet with use of mechanical disclosing cells and chemical action coagoulent or flocculent is evolved. Results of industrial tests of an intensification of extraction of saccharose from beet are given.Документ Наукові основи процесу фракціонування рослинної сировини(2014) Фалько, Олександр ЛеонідовичДисертація присвячена вирішенню актуальних проблем підвищення технологічної ефективності, продуктивності, технічного рівня й енергозбереженню при процесах фракціонування рослинної сипучої сировини. У роботі викладене сучасне бачення теоретичних основ сепарації й калібрування в переробної харчовій галузі. На підставі створення нових теорій руху сипкої харчової сировини по робочих органах фракціонуючих машин, отримані математичні закономірності, що дозволяють інтенсифікувати процеси фракціонування за рахунок незначних змін існуючих конструкцій або введення в конструкцію нових елементів. Зміна режимів вібраційного впливу на більшості розглянутих конструкцій сепараторів і калібрувальних машин дає позитивні результати, що поліпшують технічні характеристики обладнання. The dissertation is devoted the solution of actual problems of raise of technological efficiency, productivity, a technological level and power savings at processes of fractionation of vegetative granular raw materials. Modern vision of theoretical bases of separation and gauging in working overtime food branch is inprocess stated. On the basis of creation of new theories of traffic of granular food raw materials on tools of fractionating cars, mathematical regularity allowing is gained to intensify processes of fractionation at the expense of minor alterations of existing designs or introduction in a design of new elements. Change of regimes of vibrating affecting on the majority of the observed designs of separators and gauging machines yields the positive results improving technical datas of the equipment.Документ Наукові основи та розроблення високоефективних технологічних процесів очищення дифузійного соку(2006) Логвін, Володимир МатвійовичВ дисертації вирішена науково-прикладна проблема бурякопереробної галузі – підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку та їх апаратурного оформлення з використанням ефектів одночасної вапнокарбонізації, секціювання, масообмінних характеристик прискорення абсорбції хімічною реакцією. Науково обгрунтовано механізм осадження білків під час попереднього вапнування, розроблено нову методику розрахунку питомої швидкості поглинання діоксиду вуглецю лужним соком, розрахована просторова будова цукрозо-карбонатних комплексів кальцію, виконано розрахунок сатуратора як масообмінного апарата. Науково обґрунтовані та розроблені способи очищення дифузійного соку: прогресивне попереднє вапнування; з відокремленням осаду до основного вапнування за умов одночасної вапнокарбонізації зі ступінчатим підвищенням рН соку; спосіб проведення І сатурації за умов прямотечійного руху вапнованого соку і сатураційного газу. Розроблено нові конструкції секційних сатураторів і апарат прогресивного попереднього вапнування, який рекомендовано до серійного виробництва. Наведено результати промислових випробувань розроблених способів та апаратів, обґрунтовано їх технологічну та економічну ефективність. The thesis present the ways to solve scientific and application problems of sugar beet procession, including the increase of efficiency of technological processes of diffusion juice purification and their apparatus equipment with use of effects of simultaneous lime carbonization, sectioning, mass-exchanging characteristics of speeding the absorption by the chemical reaction. There is also given the scientific base of proteins sedimentation mechanism during the preliminary lime procession; presented the new methods of calculating the specific speed of absorption of carbon dioxide by alkali juice; confirmed the spatial construction of sucrose – and – carbonate complexes, and calculated the saturator as a mass exchanging device. There are scientifically based and worked out the ways to purify the diffusion juice: with preliminary progressive lime procession in conditions of simultaneous lime carbonization with gradual increase of pH of juice; 1st saturation in conditions of direct stream of lime-processed juice and saturation gas. We worked out the new constructions of sectional saturators and the device for preliminary progressive lime procession, which are recommended to industrial output. There are presented the results of industrial trials of obtained ways and devices, and proved their technological and economical efficiency.Документ Обґрунтування ефективних способів гідролізу інуліну цикорію та використання гідролізатів в харчових технологіях(2007) Попова, Інна ВадимівнаДисертація присвячена створенню технології фруктозо-олігосахаридних продуктів на основі переробки приодного інуліноноса цикорія. The dissertation is devoted to outworking the technologies of fructoseinuloolygosaccharide products based on natural inulin-containing crop – chicory.Документ Підвищення ефективності очищення дифузійного соку з використанням гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані(2014) Ткаченко, Сергій ВолодимировичВ дисертаційній роботі теоретично обґрунтована та експериментально підтверджена доцільність та ефективність використання гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані як додаткового реагенту для очищення дифузійного соку. Проведено детальне вивчення фізико-хімічних властивостей препарату гідроксиду алюмінію в нанорозмірному стані. In the thesis was theoretically proved and experimentally confirmed the expedience and efficiency of using aluminum hydroxide in the nanodimensional state as additional reagent for diffusion juice purification. A detailed study of the physicochemical characteristics of aluminum hydroxide preparation in the nanodimensional state was conducted, namely the reaction medium, the concentration of aluminum hydroxide in the preparation, the particle size of the solid phase, specific surface area of the solid phase, electrokinetic potential were defined and the chemical structure identification of the solid phase by nanosystems was conducted.Документ Підвищення ефективності очищення дифузійного соку шляхом удосконалення І карбонізації(2017) Наконечна (Мартинюк), Аліна СергіївнаДисертація присвячена удосконаленню технології очищення дифузійного соку карбонатом кальцію. Встановлено тенденцію вилучення забарвлених речовин за умов періодичної карбонізації. Описано результати досліджень впливу температури і витрат вапна на утворення та руйнування комплексних сполук. Встановлено межі рН (11,8…11,6), за яких відбувається руйнування комплексних сполук та кристалізація карбонату кальцію. Визначено зміни якісного та гранулометричного складу твердої фази при проведенні карбонізації. Досліджено участь комплексних сполук в очищенні соку. На основі детального аналізу літератури та отриманих експериментальних даних запропоновано уточнений механізм для періодичної та ступеневої карбонізації. Встановлено локалізацію несахарозних речовин у твердій фазі карбонату кальцію. На основі пошарового розмивання кристалів СаСО3 виявлено, що основна кількість несахарозних речовин знаходиться в центральній частині кристалів карбонату кальцію. В очищенні соку карбонатом кальцію має місце співосадження барвних речовин з карбонатом кальцію. Вперше виведено рівняння швидкості очищення соку карбонатом кальцію на основі вивчення механізму адсорбції несахарозних речовин та проведених експериментальних досліджень. Розроблено удосконалений спосіб очищення дифузійного соку СаСО3 та отримано патент на корисну модель запропонованого способу. Запропонований спосіб апробовано на пілотній установці на Крижопільському цукровому заводі «ПрАТ «ПК «Поділля». Впровадження запропонованого способу сприяє підвищенню чистоти соку на 0,6%, а загальний ефект очищення при цьому складає 39,73%. The dissertation is devoted to the improvement of the technology of purification of the diffusion juice with calcium carbonate. The tendency of withdrawal of colored substances in conditions of periodic carbonization is established. The results of studies of the effect of temperature and lime consumption on the formation and degradation of complex compounds are described. The pH range (11,8…11,6) is established at which the complex compounds are destroyed and the calcium carbonate crystallizes. The qualitative and granulometric composition of the solid phase during the carbonization is determined. The participation of complex compounds in purified juice was investigated. Based on a detailed analysis of literature and obtained experimental data, an improved mechanism is proposed for periodic and stepwise carbonization. The localization of non-sucrose compounds substances in the solid phase of calcium carbonate is established. It was discovered that the majority of non-sucrose compounds substances are in the central part of crystals of calcium carbonate by the layer-by-layer blurring of CaCO3 crystals. In the purification of the juice by calcium carbonate there is a coprecipitation of coloring matters with calcium carbonate. For the first time, the equation of the rate of purification of the juice with calcium carbonate was derived on the basis of the mechanism study adsorption of non-sucrose compounds substances and сonducted experimental research. An improved method for purifying CaCO3 diffusion juice has been developed and a patent has been obtained for a useful model of the proposed method. The proposed method was tested on the pilot installation of the Kryzhopolsky sugar factory «LLC «PC «Podilya». Implementation of the proposed method increases the purity of juice by 0,6%, and the overall cleaning effect is 39,73%.Документ Підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку з використанням додаткових реагентів(2012) Цирульнікова, Віта ВалентинівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2012. В дисертаційній роботі теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено доцільність нових способів підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку, що ґрунтуються на використанні додаткових хімічних реагентів та природних сорбентів – комплексного реагенту «КРОСС-5», дигідрофосфату амонію, фільтроперліту на різних стадіях очищення. Встановлено, що використання високомолекулярного комплексного реагенту «КРОСС-5» в кількості 4,0·10-4…5,0·10-4% до м.с. після переддефеко- сатурації дозволяє не тільки суттєво покращити седиментаційно-фільтраційні властивості переддефекосатурованого осаду, а й підвищити чистоту соку ІІ карбонізації на 1,8…2,0 од., за рахунок збільшення ступеню видалення розчинних солей кальцію – на 71…81 %, барвних речовин – на 44…54 %. Експериментально встановлено, що при введенні у фільтрований сік І карбонізації дигідрофосфату амонію в кількості 0,10 % до м.с. внаслідок інтенсивної адсорбції на поверхні гідроксилапатиту ступінь осадження аніонів кислот та солей кальцію збільшується на 85,0 %, барвних речовин – на 55,0 %, ВМС – на 57,0 %, в тому числі білкових речовин і продуктів їх деструкції – на 70,0 %, що призводить до суттєвого підвищення чистоти соку ІІ карбонізації – в середньому на 2,0 од. Запропоновано і теоретично обґрунтовано механізм дії реагенту «КРОСС - 5», механізм утворення гідроксилапатиту в умовах вапняно- вуглекислотного очищення дифузійного соку при використанні дигідрофосфату амонію. Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.18.05 – технология сахаристых веществ и продуктов брожения. – Национальный университет пищевых технологий, Киев, 2012. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food Technologies, Kiev, 2012. Results of the theoretical and experimental researches have been presented in the thesis concerning increase of the efficiency of raw juice purification with progressive predefecation, defecocarbonatation and use of flocculant “CROSS-5”. Addition of “CROSS-5” in the juice before removal predefecocarbonatation mud improved both the sedimentation/filtration properties and adsorptive capacity of the mud on 1st carbonatation and 2nd carbonatation. The mechanism of coagulation and adsorption of nonsugars and dye-stuffs of thin juice by use flocculant “CROSS-5” is scientifically proved. Thin juice had purity 1,4…2,0 units higher and calcium salts 71…81 % lower, colour – 44…54 % lower. The analysis and comparison of the numerous literary data and results of own researches are directed on the further development of technology of production the white sugar high-quality. The overview describes the mechanism of formation calcium apatites which can be used for the efficiency of raw juice purification by means using NH4H2PO4. The mechanism of adsorption of nonsugars and dye-stuffs of thick juice (after 1st carbonatation) is described.Документ Підвищення ефективності цукрового виробництва шляхом прогнозування технологічних показників переробки буряків та вдосконалення технології їх зберігання(2000) Мількевич, Володимир МихайловичДисертацію присвячено питанням прогнозування технологічних показників переробки буряків та удосконаленню технології їх зберігання з метою підвищення ефективності їх переробки. Розроблено математичну модель та комп’ютерну програму, на основі яких здійснюється прогнозування технологічних показників цукрових буряків з використанням біологічно активного препарату. The thesis is devoted to the forecasting of technological indicators of beet processing and improvement of their storage technology in order to increase the efficiency of their processing. A mathematical model and a computer program are developed, on the basis of which the prognosis of technological indicators of sugar beets using a biologically active drug is carried out.Документ Розробка технології крижаного вина в агрокліматичних умовах Північного Причорномор'я(2019) Луцькова, Вікторія АнатоліївнаДисертація присвячена розробці технології крижаного вина із замороженого винограду природним і штучним способами, вирощеного в умовах Північного Причорномор’я. Визначено критерії доцільності вибору сортів винограду для їх заморожування природним і штучним способами. Досліджено фізико-хімічні і органолептичні властивості природно і штучно замороженого винограду, вирощеного в умовах Північного Причорномор'я.Документ Розробка технології плодово-ягідних алкогольних напоїв підвищеної біологічної цінності(2012) Гайдай, Ірина ВолодимирівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. − Національний університет харчових технологій Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, Київ, 2012. Теоретично обґрунтовано біологічну цінність плодів дерену шляхом ідентифікації та встановлення концентрації фенольних, ароматичних речовин і амінокислот. Показано вплив попередньої обробки плодів та їх м’язги на ступінь вилучення біологічно активних речовин у сік та екстракт. Досліджено органолептичні та фізико-хімічні показники соку, екстрактів, виноматеріалів і вин з плодів дерену та купажованих з грушевими. Вибрано найкращі технологічні прийоми обробки м’язги дерену та груші ферментами фруктозим та пектиназа для максимального виходу соку та вмісту в ньому фенольних сполук. Встановлена економічна ефективність виробництва сухого та десертного вин з використанням плодів дерену та груші. Dissertation for a candidate of Technological Sciences on speciality 05.18.05 – The technology of sugary substances and fermentation products – The National University of Food Technologies of Ministry of Education, Science, Youth and Sports of Ukraine, Kyiv, 2012. Theoretical substantiation of the biological value of the fruit of cornel by its identification and definition of the concentration of fenol and aromatic substances and amino acids. The effect of preliminary treatment of fruit and their pulp on the degree of extraction of the biologically active substances into juice and extract is shown. Organoleptical and physical – chemical indicators of juice, extracts, wine materials, native cornel wines and those mixed with pear wines are studied. The best technological methods of treatment of the pear and cornel’s pulp with enzymes of pectinase and fructozyme with the aim of getting the maximum yield of juice and the highest content of polifenol compounds are chosen. The economic efficiency of technological methods of dry and dessert wines production with the pear and cornel fruit is defined.Документ Розроблення ефективних технологій алкогольних напоїв(2021) Кузьмін, Олег ВолодимировичДисертаційну роботу присвячено вирішенню важливої проблеми – розробці ефективних технологій алкогольних напоїв стабільної якості з використанням: підготовленої води електрохімічною активацією та утилізацією зворотних вод; водно- спиртових сумішей стабільної структури; модифікованих продуктів вторинної переробки сировини, адаптованих до технології алкогольних напоїв; настоїв спиртових із рослинної сировини з підвищеною антиоксидантною здатністю та покращеними органолептичними показниками; з подальшою оптимізацією технологічних процесів і визначенням раціональних умов, режимів, узагальнюючих даних, які ґрунтуються на комплексних положеннях кваліметрії. Розроблено технологію підготовленої води підвищеної якості із застосуванням електрохімічної активації за комплексним показником якості (К0, од. – 0,928), що збільшений на 11 % відносно демінералізованої води (К0, од. – 0,837) за типовою технологією, завдяки зменшенню: загальної лужності на 33 %; окиснюваності на 37 %; сухого залишку на 33 %; сульфатів на 22 %; хлоридів на 59 %; силікатів на 38 % та кремнекислоти на 35 %, ортофосфатов на 50 %; окисно-відновного потенціалу до діапазону відновних значень на 121 %. Встановлено умови інтенсифікації процесів витримки дистилятів з піролізованою деревиною дуба та збільшенням екстрактивних речовин від 0,3 до 0,5 г/дм3. Наявність у поровому просторі піролізованої деревини кисню інтенсифікує окисно-відновні реакції з подальшим збільшенням МК альдегідів на 109 % – від 17,6 до 36,7 мг/100 см3 б.с., МК летких кислот на 35 % – від 50,9 до 68,9 мг/100 см3 б.с., МК етилацетату на 57 % – від 79,1 до 124,2 мг/100 см3 б.с. Встановлено, що електрохімічна активація води приводить до утворення атомарного водню на катоді та атомарного кисню на аноді, через що у системі спирт– вода відбувається зміцнення водневих зв'язків між протонами гідроксильної групи та поява стабільних гідратів етанолу типу EtОН·5Н2О з утворенням сталої рівноваги. Вивчено окисно-відновні властивості води внаслідок електрохімічної активації, що приводить до збільшення МК альдегідів з одночасним збільшенням органічних кислот та естерів у водно-спиртових сумішах. Результати роботи впроваджено на підприємствах України у вигляді інноваційних технологій, методик, рекомендацій, технологічних інструкцій, рецептур у виробництві алкогольних напоїв стабільної якості. Економічний ефект від впровадження новітніх екологічно безпечних технологій становить 1,08 мільйонів грн. на рік. Диссертация посвящена решению важной проблемы – разработке эффективных технологий алкогольных напитков стабильного качества с использованием: подготовленной воды электрохимической активацией и утилизацией сточных вод; водно-спиртовых смесей стабильной структуры; модифицированных продуктов вторичной переработки сырья, адаптированных к технологии алкогольных напитков; настоев спиртовых из растительного сырья с повышенной антиоксидантной способностью и улучшенными органолептическими показателями; с последующей оптимизацией технологических процессов и определением рациональных условий, режимов, обобщающих данных, основанные на комплексных положениях квалиметрии. Оценены новейшие методы и современные методики для контроля технологических процессов производства алкогольных напитков, которые модифицированы для спиртового и ликеро-водочного производства, с исследованием равновесного состояния протонов гидроксильной группы в системе спирт–вода – 1H ЯМР-спектроскопия. Разработана технология подготовленной воды повышенного качества с применением электрохимической активации с комплексным показателем качества (К0, ед. – 0,928), что увеличен на 11 % по отношению к деминерализованной воде (К0, ед. – 0,837) по типовой технологии, благодаря уменьшению: общей щелочности на 33 %; окисляемости на 37 %; сухого остатка на 33 %; сульфатов на 22 %; хлоридов на 59 %; силикатов на 38 % и кремнекислоты на 35 %, ортофосфатов на 50 %, окислительно- восстановительного потенциала в диапазона восстановительных значений на 121 %. Установлено, что электрохимическая активация воды приводит к образованию атомарного водорода на катоде и атомарного кислорода на аноде, из-за чего в системе спирт–вода происходит укрепление водородных связей между протонами гидроксильной группы и появление стабильных гидратов этанола типа EtОН·5Н2О с образованием устойчивого равновесия. Изучены окислительно-восстановительные свойства воды в результате электрохимической активации, которые приводят к увеличению массовой концентрации альдегидов с одновременным увеличением органических кислот и эфиров в водно- спиртовых смесях. Установлены условия для интенсификации процессов выдержки дистиллятов с пиролизированной древесиной дуба и увеличением экстрактивных веществ от 0,3 до 0,5 г/дм3. Наличие в поровом пространстве пиролизированной древесины кислорода интенсифицирует окислительно-восстановительные реакции с последующим увеличением массовой концентрации альдегидов на 109 % – от 17,6 до 36,7 мг/100 см3 б.с., массовой концентрации летучих кислот на 35 % – от 50,9 до 68,9 мг/100 см3 б.с., массовой концентрации этилацетата на 57 % – от 79,1 до 124,2 мг/100 см3 б.с. Научно обоснована перспективность использования настоев спиртовых из растительного сырья для производства алкогольных напитков с высокими антиоксидантными свойствами и улучшенными органолептическими показателями. Результаты работы внедрены на предприятиях Украины в виде инновационных технологий, методик, рекомендаций, технологических инструкций, рецептур по производству алкогольных напитков стабильного качества. Экономический эффект от внедрения новейших экологически безопасных технологий составляет 1,08 млн. грн. в год. The dissertation is devoted to the solution of an important problem - development of effective technologies of alcoholic beverages of stable quality with use of: prepared water by electrochemical activation and utilization of return waters; water-alcohol mixtures of stable structure; modified products of secondary processing of raw materials, adapted to the technology of alcoholic beverages; infusions of alcohol from vegetable raw materials with increased antioxidant capacity and improved organoleptic characteristics; with further optimization of technological processes and determination of rational conditions, modes, generalizing data, which are based on complex provisions of qualimetry. The technology of the prepared water of the increased quality with application of electrochemical activation on a complex indicator of quality (K0, units – 0,928) which is increased by 11% in relation to demineralized water (K0, units – 0,837) on standard technology is developed, thanks to reduction: at 33 %; oxidation by 37 %; dry residue by 33 %; sulfates by 22 %; chlorides by 59 %; silicates by 38 % and silicic acid by 35 %, orthophosphates by 50 %; redox potential to the range of reduction values by 121 %. Conditions for intensification of distillate aging processes with pyrolyzed oak wood and increase of extractives from 0.3 to 0.5 g/dm3 have been established. The presence of pyrolyzed oxygen in the pore space intensifies the redox reactions with a subsequent increase in the mass concentration of aldehydes by 109 % – from 17.6 to 36.7 mg/100 cm3, the mass concentration of volatile acids by 35 %– from 50.9 to 68.9 mg/100 cm3, mass concentration of ethyl acetate by 57 % – from 79.1 to 124.2 mg/100 cm3. It was found that electrochemical activation of water leads to the formation of atomic hydrogen at the cathode and atomic oxygen at the anode, due to which the hydrogen-water system strengthens hydrogen bonds between hydroxyl protons and the appearance of stable ethanol hydrates such as EtOH·5H2O with the formation of stable equilibrium. The redox properties of water as a result of electrochemical activation, which lead to an increase in the mass concentration of aldehydes, with a simultaneous increase in organic acids and esters in water-alcohol mixtures, have been studied. The results of the work are implemented at the enterprises of Ukraine in the form of innovative technologies, methods, recommendations, technological instructions, recipes for the production of alcoholic beverages of stable quality. The economic effect of the introduction of the latest environmentally friendly technologies is UAH 1.08 million for a year.Документ Розроблення ефективної технології пектину із коренеплодів цукрових буряків(2012) Кушнір, Олена ВолодимирівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05. – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2012. Дисертація присвячена проблемі розроблення сучасної комплексної технології бурякового пектину. В дисертації обґрунтовано використання та представлені результати досліджень способу біохімічної підготовки коренеплодів цукрового буряку, доведені переваги розробленого способу для отримання пектину високої якості. Розроблено математичні моделі гідролітичного розщеплення протопектинового комплексу біохімічно підготовленої бурякової сировини, сформульовано засади та розроблено спосіб безперервного вилучення пектину та установку для його реалізації. Наведені результати досліджень по модифікації бурякового пектину. Представлено розроблену апаратурно-технологічну схему виробництва бурякового пектину, викладені розрахунки матеріального балансу, сформульовані вимоги до бурякового пектину, наведені розробки продуктів із застосуванням бурякового пектину. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2012. The dissertation is devoted to a problem of development of modern complex technology of sugar beet pectin. In the dissertation use is proved and results of researches of a method of biochemical preparation of sugar beet roots are presented, advantages of the developed method to receiving quality pectin are proved. It is developed mathematical models of hydrolytic splitting of a protopectin complex biochemical the prepared raw materials, it is formulated principles and are developed a method of continuous extraction of sugar beet pectin and installation for its realization. Results of researches of updating of sugar beet pectin are given. It is presented the developed hardware and technological scheme of production of sugar beet pectin, calculations of material balance are stated, requirements to sugar beet pectin are formulated, development of products with application of sugar beet pectin is given.Документ Розроблення методів контролю бурякоцукрового виробництва за вмістом токсичних елементів в сировині, напівпродуктах та продукції.(2006) Глєбов, Андрій БорисовичВ результаті роботи розроблені методики виконання вимірювань масових часток токсичних елементів у цукрових буряках, жомі та мелясі, засновані на методі атомно-абсорбційної спектрофотометрії. Оцінено рівень забрудненності сировинних зон цукрових заводів Київської області токсичними елементами за даними біогеохімічного моніторингу. Досліджено зміну вмісту токсичних елементів в цукрових буряках в період вегетації. Встановлено, що токсичні елементи накопичуються в осаді соку 1-ї сатурації в надлишкових кількостях і його використання в якості кормової добавки або при виготовленні білково-вітамінних концентратів можливе тільки при ретельному розраховуванні дозування. Розроблено спосіб зовнішнього контролю точності результатів вимірювань показників безпеки цукру методом міжлабораторних порівнянь, впровадження якого в практику вітчизняних лабораторій виявилось дуже ефективним. As a result of this work the techniques of toxic elements determination methods in a sugar-beet, beet pulp and molasses, based on a method of atomic-absorption spectrophotometry were developed. The ecological situation is analysed and the evaluation of a level of contamination of raw materials zones of sugar plants of the Kiev area by toxic elements is given. It is determined that the ecological situation on researched territory allows to cultivate toxically safe sugar-beet. It is determined that toxic elements are accumulated in a residue in redundant quantities and its use as the fodder component possible only after carefully calculating dosage. It was developed the method of the external control of measurement results accuracy of sugar safety parameters by a method of interlaboratory comparisons of measurement results. The introduction of this method in measuring laboratories practice of Ukraine has appeared very effective.Документ Розроблення способів дезінфекції та підготовки живильної води для екстрагування сахарози з бурякової стружки(2008) Тетеріна, Світлана МиколаївнаThe dissertation for obtaining of scientific degree of Candidate of the Technical Sciences on the speciality 05.18.05 – technology of sugary substances and fermentation products. –National University of Food Technologies, Kiev, 2008. The work is devoted to the actual question of improvement of extracting of saccharose from the beet shaving, improvement of technological quality of the diffusion juice, rising of output of sugar, reduction of losses of saccharose from microbiological decomposition during extracting of saccharose from the beet shaving. On the basis of the experimental researches there are many developed methods of application of following preparations: “Gavel-cleyd” (active chlorine); “Biodez”, “Polidez” (polyhexamethylene guanidine hydrochloride); “Biovit” (forage to the antibiotic the chlorine of tetratsiclinou) during extracting. The method of preparation of nourishing water is developed and applied in industry for the process of extracting of saccharose from beet with the use of basis sulfate of aluminium (patent Ukraine № 58320). The use of basis sulfate of aluminium allows to get diffusive juices of high quality and multiplies the output of sugar. Робота присвячена актуальному питанню вдосконалення вилучення сахарози з бурякової стружки, покращення технологічної якості дифузійного соку, підвищення виходу цукру, зменшення втрат сахарози при мікробіологічному розкладі під час вилучення сахарози з бурякової стружки.Документ Розроблення способів підвищення ефективності процесу дефекації цукрового виробництва(2005) Джоган, Ольга ІллівнаДисертація присвячена дослідженням впливу умов дефекації перед ІІ сатурацією та концентрації азотистих речовин на якість очищеного соку та його термостійкість під час згущення. В дисертації представлено результати теоретичних та експериментальних досліджень підвищення ефективності процесів основної дефекації та дефекації перед ІІ сатурацією шляхом удосконалення апаратурного оформлення і використання додаткових заходів по зменшенню амідо-аміачного азоту в соку. The thesis is devoted to study the effects of conditions before defecation II saturation and concentration of nitrogen compounds on the quality of the purified juice and its thermal stability during condensation. The thesis presents the results theoretical and experimental studies of efficiency basic processes of defecation and defecation before the second carbonation by improve equipment design and use of complementary measures reduction of amide-ammonia nitrogen in the juice.Документ Розроблення способів інтенсифікації уварювання цукрових утфелів(2002) Кобер, Віктор ТеодоровичДисертація на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин, Національний університет харчових технологій, Київ, 2002. Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технології уварювання цукрового утфелю. На основі проведених досліджень науково обгрунтовано можливість інтенсифікації промислової кристалізації цукрози вдуванням неконденсованих газів. Розробленим розрахунково-експериментальним методом вперше визначено миттєву швидкість кристалізації цукрози в умовах уварювання цукрових утфелів і виведено математичну залежність її від вмісту кристалів, температури, коефіцієнта пересичення та чистоти міжкристального розчину. Розроблено й впроваджено у виробництво на Гнідавському цукровому заводі спосіб уварювання утфелю 2 кристалізації. Промисловими дослідженнями встановлено, що за рахунок вдування неконденсованих газів в утфель тривалість його уварювання скорочується на 10...15 %, кольоровість зменшується на 7...10 %, а середній розмір кристалів цукру збільшується на 20...25 %. The thesis on competition of a scientific degree of Candidate of Technical Sciences on a speciality 05.18.05 - technology of sugary substances, National University for Food Technologies, Kiev, 2002. The thesis is devoted to improvement of technology for the sugar massecuite boiling. The possibility of intensification of the industrial sugar crystallization process by means of the nondensables blowing up has been scientifically proved on the basis of results obtained during the carrying out the researches. The instant rate of sugar crystallization under the conditions of the massecuite boiling has been determined for the first time with the help of the developed design-experiment method. The mathematical dependence of the crystallization rate on the sugar crystals content, temperature, supersaturation and purity of the mother liquor has been derived. The method for intermediate massecuite boiling has been developed and used during the campaign in Gnidavsky Sugar Factory, The industrial studies allowed to establish that due to the nondensables blowing up into the massecuite the time of its boiling is reduced by 10-15%, massecuite colour is decreased by 7-10% and the mean sugar crystal size is increased by 20-25%.Документ Розроблення технології високовуглеводного порошку біологічно активної дії із стружки топінамбура(2003) Горбатюк, Людмила ОлегівнаДисертацію присвячено розробленню технології нового дієтичного про- дукту – порошку із стружки топінамбура, з максимальним збереженням хімічного складу і біологічної активності вихідної сировини. Здійснено комплексне дослідження хімічних, фізико-хімічних і структур- них перетворень біоорганічного комплексу топінамбура в процесі конвективного сушіння. На цій підставі визначено межі термостійкості і максимальн допустимої критичної температури сушіння для даного виду сировини. Встановлено основні кінетичні закономірності конвективного сушіння стружки топінамбура в умовах постійного і змінного температурного режиму і одержано математичні залежності для розрахунку кінетики сушильного процесу. Визначено оптимальні параметри сушіння стружки в умовах постійного температурного режиму. Розроблено принципову технологічну схему і технологічні параметри виробництва порошку із топінамбура, апробовані у виробничих умовах. Наведені результати медико-біологічних досліджень порошку, які підтверджують його біологічну активність та лікувальну ефективність в дієтотерапії цукрового діабету. Розроблено склад для сухого сніданку з використанням порошку із топінамбура. The thesis is devoted to development of the technology of a new dietary product – a powder of the Jerusalem artichoke‘s chip at most keeping a chemical structure and biological activity of initial raw materials. It has been realized a complex researches of a chemical, physical-and-chemical and structural conversions of a bioorganic complex of Jerusalem artichoke in process of convective drying. On these grounds the borders of thermostability and at most permissible critical temperature of drying for the given kind of raw materials have been determined. It was established a basic appropriates of convective drying of Jerusalem artichoke‘s chip in condition of constant and variable temperature regime and the mathematical dependences for account of kinetic drying process have been received. The optimum parameters of drying of chip in conditions of a constant temperature regime have been determined. It was worked out a principle technological scheme and technological parameters of manufacture of the powder of Jerusalem artichoke‘s chip approved in production conditions. There have been given the results of medical-biological researches of powder confirming its biological activity and medical efficiency in diet therapy of sugar diabetes. The composition for the dry breakfast with the Jerusalem artichoke‘s powder has been developed.Документ Розроблення технології високозцукреної патоки із пшениці(2007) Башта (Шеремет), Алла ОлексіївнаРобота присвячена розробленню технології високозцукреної патоки із нетрадиційної сировини – фуражного зерна пшениці. В дисертаційній роботі представлено теоретичні і експериментальні результати щодо закономірностей підготовки та гідролізу крохмалю безпосередньо із пшениці, отримання якісних гідролізатів та готового продукту. Розроблено способи очищення гідролізату від завислих та розчинних домішок. Обґрунтовано ефективність сумісної дії іллінського бентоніту та аніонного флокулянта Магнафлок LT 27 для попереднього очищення крохмальних гідролізатів від речовин жиро-білкового комплексу, додаткового знебарвлення та значного прискорення швидкості фільтрування. Запропоновано комбінований спосіб очищення гідролізату після зцукрювання за допомогою активного вугілля та природного сорбенту палигорскіту. Встановлено та пояснено явище ізоелектричного фокусуючого розділення гідролізату з виділенням молекулярних фракцій вуглеводів, білка та жиру. Розроблено технологію високозцукреної патоки із пшениці (фуражного зерна), обґрунтовано економічну ефективність від її впровадження. The dissertation is presented to acquire a scientific degree of candidate of thechnical science in the speciality 05.18.05 – Technology of sugary substances. –National University of Food Technologies, Kiev, 2007. Work is devoted to development of technology of highsaccharified treacle from untraditional raw material - feed-stuff corn of wheat. In dissertation work theoretical and experimental results are represented in relation to conformities to the law of preparation and hydrolysis of starch directly from a wheat, receipt of high-quality hydrolysates without admixtures and prepared product. The methods of cleaning of hydrolysates are developed from hanging and soluble admixtures up. Substantiation efficiency of compatible action of illinsky bentoite and anionic flocculant Magnofloc LT 27 for the previous cleaning of starched hydrolysates from a wheat from the matters of fatty-protein complex, additional discolouring and considerable acceleration of speed of filtration. The combined method of cleaning of hydrolysates is offered after saccharification by an active coal and natural sorbent of paligorskit. It is set and accounted for the phenomenon of isoelectric focusing division of hydrolysates with the selection of molecular factions of carbohydrates, albumen and fat. Technology of highsaccharified treacle is developed from a wheat (feed-stuff corn), substantiation economic efficiency from its introduction.Документ Розроблення технології пектину з вторинної картопляної сировини(2018) Пастух, Ганна СтепанівнаДисертаційна робота присвячена розробленню технології пектину з картопляної мезги – відходу картоплекрохмального виробництва. Реалізація технології дозволить покращити екологічну ситуацію в регіоні, підвищити рентабельність виробництва і отримати цінні продукти, виробництво яких в Україні відсутнє. На основі оптимізації експериментальних даних встановлено параметри оптимального технологічного режиму вилучення пектину з картопляної мезги. Досліджено фізико-хімічні властивості картопляного пектину, отриманого різними способами. Розглянуто можливість покращення фізико-хімічних властивостей картопляного пектину шляхом комплексної переробки сумішей картопляної мезги та іншої рослинної вторинної сировини. Диссертация посвящена разработке технологии картофельного пектина из отходов картофелекрахмального производства, что позволяет получить пектин с высокими технологическими показателями, уменьшить долю импортного пектина и увеличить рентабельность производства. The thesis is devoted to the development of pectin technology from potato pulp – waste of potato starch production. The implementation of the technology will improve the environmental situation in the region, increase the profitability of production and obtain valuable products, the production of which in Ukraine is not available. On the basis of optimization of experimental data, parameters of the optimal technological regime for pectin extraction from potato pulp are established. The physico-chemical properties of potato pectin obtained by using different methods have been investigated. The possibility of improving the physico-chemical properties of potato pectin by means of complex processing of mixtures of potato pulp and other vegetable secondary raw materials is considered. A hardware-technological scheme for processing potato pulp for pectin and potato powder has been developed. The technology of potato pectin was tested at the enterprise “VIMAL” in Chernigiv. The economic effect from the introduction of technology is calculated.
- «
- 1 (current)
- 2
- 3
- »