Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 54
  • Ескіз
    Документ
    Каротиноїди в фруктових та овочевих соках
    (2023) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович; Філіпішина, Дар'я Євгенівна
    В останні роки розширилися знання про склад каротиноїдів та їх біотрансформацію під час виробництва соків. Встановлено відомості про вміст у соках безбарвних каротиноїдів – фітоєну та фітофлуєну з біодоступністю 97–100 %, користь для здоров'я яких активно обговорюється світовим науковим співтовариством. Уточнено оптимальні режими ведення процесів пастеризації соків, що забезпечують максимальне збереження каротиноїдів та сприяють підвищенню їхньої біодоступності. In recent years, knowledge about the composition of carotenoids and their biotransformation during juice production has expanded. Information on the content of colorless carotenoids in juices - phytoene and phytofluene with a bioavailability of 97-100%, whose health benefits are actively discussed by the world scientific community, has been established. The optimal modes of conducting juice pasteurization processes, which ensure maximum preservation of carotenoids and contribute to increasing their bioavailability, have been specified.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання бетаціаніну в технологіях харчових консервованих продуктів
    (2023) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович
    Сучасний ринок харчових інгредієнтів пропонує різноманітний асортимент харчових добавок, застосування яких в одному випадку дозволяє відновити традиційні споживчі властивості продукту при істотній зміні, наприклад, його калорійності, в іншому – збільшити терміни придатності, в третьому - отримати продукт з абсолютно новими споживчими властивостями. На думку багатьох експертів, саме останнє є одним із пріоритетних напрямів інноваційного розвитку. The modern market of food ingredients offers a diverse range of food additives, the use of which in one case allows you to restore the traditional consumer properties of the product with a significant change, for example, its calorie content, in another - to increase the shelf life, in the third - to obtain a product with completely new consumer properties. According to many experts, the latter is one of the priority areas of innovative development.
  • Ескіз
    Документ
    Шляхи отримання натуральних барвників антоціанового ряду
    (2022) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович
    Особливе місце серед харчових добавок посідають барвники. Сьогодні харчові барвники використовуються у виробництві численних харчових продуктів – кондитерських, макаронних, хлібобулочних та м’ясних виробів, алкогольних та безалкогольних напоїв, консервованих продуктів, маргаринів, спредів, снеків, йогуртів та ін. Метою їх застосування є підвищення інтенсивності природного забарвлення або його відновлення після технологічного оброблення чи зберігання; покращення органолептичних властивостей; зафарбовування безбарвних продуктів. Dyes occupy a special place among food additives. Today, food dyes are used in the production of numerous food products - confectionery, pasta, bakery and meat products, alcoholic and non-alcoholic beverages, canned products, margarine, spreads, snacks, yogurts, etc. The purpose of their use is to increase the intensity of the natural color or restore it after technological processing or storage; improvement of organoleptic properties; coloring of colorless products.
  • Ескіз
    Документ
    Встановлення можливостей отримання харчового барвника хлорофілу із рослинної сировини
    (2022) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович
    У сучасних умовах, незважаючи на серйозний програш збереженні колірної стабільності перед хлорофілінами, натуральні хлорофіл-барвники виходять на новий, лідируючий рівень споживчого попиту на ринку продуктів здорового харчування. Це зобов'язує виробників харчових добавок переходити на нові технології їх одержання, які ще, на жаль, не завжди здатні конкурувати за ключовими параметрами із їх синтетичними аналогами. In modern conditions, despite a serious loss of color stability compared to chlorophyllins, natural chlorophyll dyes reach a new, leading level of consumer demand in the health food market. This obliges manufacturers of food additives to switch to new technologies for their production, which, unfortunately, are not always able to compete in key parameters with their synthetic counterparts.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання натуральних цукрозамінників у технологіях соковмісних напоїв
    (2021) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович
    Виробництво соків і соковмісних напоїв має велике значення для населення і харчової промисловості нашої країни. Високий вміст мінеральних речовин і вітамінів в овочевих соках і напоях зумовлює їх високу харчову цінність. Метою цього дослідження була розробка рецептур овочевих соковмісних напоїв з використанням натуральних замінників цукру (фруктози, стевії). В якості сировини для овочевих напоїв використовували моркву та гарбуз, так як вони є цінними дієтичними і лікувальними продуктами.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення вмісту каротиноїдів у зразках концентрованих томатопродуктів
    (2021) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович
    В роботі наведено результати визначення вмісту каротиноїдів у зразках томатної пасти вітчизняного та імпортного виробництва. Дослідні дані показують прямо пропорційну залежність між вмістом каротиноїдів та β-каротину: чим більший вміст каротиноїдів, тим більший β-каротину. У всіх досліджених зразках кількість β-каротину становить трохи більш як 12 % від загальної кількості каротиноїдів. The paper presents the results of determining the content of carotenoids in samples of tomato paste of domestic and imported production. The research data show a directly proportional relationship between the content of carotenoids and β-carotene: the higher the content of carotenoids, the greater the β-carotene. In all samples tested, the amount of β-carotene is slightly more than 12% of the total number of carotenoids.
  • Ескіз
    Документ
    Створення соків і напоїв функціонального спрямування
    (2020) Дмитрук, Роман Олександрович; Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович
    У сучасних умовах неможливо забезпечити організм людини оптимальною кількістю біологічно цінних речовин за рахунок звичайних продуктів харчування. Вирішення цього завдання вимагає створення і використання спеціалізованих продуктів харчування, збагачених цінними фізіологічно-функціональними інгредієнтами захисної дії. Напої є найбільш технологічним продуктом для створення нових видів функціонального харчування.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження вмісту важких металів і нітрозосполук в концентрованих томатопродуктах
    (2017) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович
    У статті наведено результати комплексної оцінки ботанічних сортів томатів, томатної пасти та соусів на їх основі, проаналізовано зміни якості нових продуктів при термічній обробці. The article provides the results of unified assessment of tomato cultivars, sorts of tomato paste and sauces made of it as well as analyzes the changes in quality of new products after heat treatment.
  • Ескіз
    Документ
    Нітрати і нітрити та їх вплив на формування якості рослинної сировини
    (2016) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Костючок, Неля Вікторівна; Бессараб, Олександр Семенович
    Проблема накопичення нітратів пов'язана з надмірним використанням мінеральних добрив, хімізацією сільського господарства, погіршенням екології. Понаднормова кількість нітратів у харчових продуктах становить велику небезпеку для здоров’я людини. Доведено їх канцерогенну дію, особливо в разі тривалого і систематичного надходження в організм людини. The problem of nitrate accumulation is associated with excessive use of mineral fertilizers, chemicalization of agriculture, environmental degradation. Excessive amounts of nitrates in food are a great danger to human health. Their carcinogenic effect has been proven, especially in the case of long-term and systematic entry into the human body.
  • Ескіз
    Документ
    Використання технології пастеризації «HPP Juice»
    (2020) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Михайлович, Володимир Олександрович; Бессараб, Олександр Семенович
    Соки холодного віджиму і стерилізовані за допомогою високого тиску (Cold pressed, HPP treated juices) вважаються найціннішими для людського організму. У процесі такого виробництва соки повністю знезаражуються від шкідливої мікрофлори і це не несе жодного негативного впливу на біохімічну структуру самих соків – це наче ви з’їли свіжий фрукт або овоч. В сучасному розвиненому світі вживання саме таких соків є найпоширенішим, а відновлені соки та виготовлені за іншими технологіями потроху відходять у минуле Cold - pressed juices and high - pressure sterilized (Cold pressed, HPP treated juices) are considered the most valuable to the human body. In the course of such production, the juices are completely disinfected from harmful microflora and this does not have any negative effect on the biochemical structure themselves juices are like eating fresh fruit or vegetables. In today's developed world the use of such juices is the most common, and the reconstituted juices and made by other technologies are slowly fading into the past.