Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
13 результатів
Результати пошуку
Документ Оптимізація роботи брагоректифікаційних установок(2024) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Булій, Даніл ЮрійовичДля оптимізації роботи БРУ непрямої дії авторами запропоновано подавати на тарілку живлення розгінної колони (РК) спиртовмісні напівпродукти і побічні продукти у вигляді пари.На першому етапі досліджували ефективність відомого способу ректифікації, згідно з яким на тарілку живлення розгінної колони подавали спиртовмісні фракції із конденсаторів основних колон у вигляді рідини. На другому етапі за способом I в колону подавали несконденсовану в сепараторі вуглекислого газу і дефлегматорах основних колон пару в кількості 2 %. За способом II витрати води на охолодження зменшували таким чином, що в дефлегматорах конденсувалося 95 % пари, а в колону подавали несконденсовану в них пару в кількості 5 %. Досліджено, що використання інноваційного способу дозволяє зменшити загальні витрати води в цілому на установку на 0,032 м3/дал (5,1 %), а пари на 1,2 кг/дал (1,9 %). Очікуваний прибуток для заводу середньої потужності (3000 дал спирту на добу) становить близько 1,5 млн грн на рік. Збільшення кількості несконденсованої пари в дефлегматорах основних колон від 2 до 5 % для живлення розгінної колони дозволяє зменшити витрату пари від 10 до 8,8 кг/дал (на 12 %), а прибуток збільшити на 33,3 % у порівнянні із способом I.Документ Удосконалена технологія комплексної переробки зернової післяспиртової барди(2023) Ольшаковський, Василь Ігорович; Булій, Юрій Володимирович; Бондар, Микола ВасильовичРозробка раціональних способів переробки зернової післяспиртової барди є актуальною задачею. Для її вирішення запропонована енергозберігаюча технологія, яка передбачає отримання вологого кеку з вмістом сухих речовин 30…35 %, згущення фугату від 6…9 до 28…32 % в SE-декантері, а фугату після SE-декантера від 3…4 до 14…18 % в ультрафільтраційній установці та висушування кеку і концентрату з отриманням сухої барди (DDGS) вологістю 10…12 % і вмістом протеїну 30…35 %. Очищення і знесолення суміші фільтрату після ультрафільтраційної установки, лютерної води і конденсату після сушильної установки шляхом нанофільтрації дозволило отримати воду, придатну для використання на технологічні потреби. Після виробничих досліджень інноваційна технологія була впроваджена на спиртових заводах. Development of rational methods of processing of grain post-alcohol bard is an urgent task. For its solution the energy-saving technology has been suggested, which envisages obtaining a wet cake with solids content of 30 ... 35 %, thickening of the centrifuges from 6 ... 9 to 28 ... 32 % in an SE-decanter, and the substrate after the SE-decanter from 3 ... 4 to 14 ... 18 % in ultrafiltration installation and drying of cake and concentrate with obtaining dry bard (DDGS) with humidity 10 ... 12 % and protein content 30 ... 35 %. Purification and desalination of a mixture of filtrate after the ultrafiltration unit, luther water and condensate after the drying by nanofiltration made it possible to get water, suitable for use for technological needs. After production research, the innovative technology was introduced in distilleries.Документ Особливості сучасної технології біоетанолу(2022) Бойко, Петро Миколайович; Бондар, Микола Васильович; Куц, Анатолій МихайловичДокумент Підвищення якості ректифікованого етилового спирту(2021) Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Мукоїд, Роман МиколайовичВ умовах високої конкуренції пріоритетним напрямом є модернізація спиртового виробництва з розробкою та впровадженням високоефективних і безвідходних технологій, що дозволяють отримати товарний спирт високої якості.Документ Перспективи використання настоянок у технології м'якого морозива(2019) Косіковський, Назар Васильович; Сіжко, Дмитро Олегович; Бондар, Микола Васильович; Осьмак (Федченко), Тетяна Григорівна; Поліщук, Галина Євгеніївна; Куц, Анатолій МихайловичАлкогольне морозиво (з вином, пивом, бренді, саке, віскі тощо) вже продається в багатьох країнах світу, включаючи Францію, США, Росію, Ірландію, Англію, Японію і Сінгапур. У Великобританії надійшов у продаж улюблений всіма десерт – морозиво з вмістом алкоголю 5 %, зі смаком апельсинового та чорносмородинового джину й рому. Виробляє ці ласощі англійська фірма Purbecr Ice Cream.Документ Дослідження та підбір оптимального комплексу ферментних препаратів при зброджуванні сусла високих концентрацій(2017) Мудрак, Тетяна Омелянівна; Куц, Анатолій Михайлович; Бондар, Микола Васильович; Ковальчук, Світлана СтепанівнаГлибокий гідроліз ферментами складових речовин сировини, особливо при переробці висококонцентрованих замісів, забезпечує повноту зброджування сусла, зменшує тривалість бродіння, знижує можливість розвитку сторонньої мікрофлори. Метою роботи є дослідження та підбір оптимального комплексу ферментних препаратів для гідролізу складових зерна в умовах термоферментативної обробки та зброджування сусла високих концентрацій. Для підвищення реологічних показників концентрованого зернового сусла і отримання нормативних якісних показників бражки підібрані мультиензимні комплекси цільового призначення та їх концентрації. Deep hydrolysis by enzymes of constituents of raw materials, especially in the processing of highly concentrated mixtures, ensures the complete digestion of the wort, reduces the duration of fermentation, reduces the possibility of the development of foreign microflora. The purpose of this work is to investigate and select the optimal complex of enzyme preparations for hydrolysis of grain constituents under conditions of thermo-enzymatic processing and fermentation of wort of high concentrations.To increase the rheological parameters of concentrated grain must and obtain normative qualitative indicators of the broth, multi-enzyme complexes of the intended purpose and their concentrations were selected.Документ Вплив деяких антисептиків на кислотоутворювальну мікрофлору і технологічні показники спиртових бражок(2002) Бондар, Микола Васильович; Маринченко, Віктор Опанасович; Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна ОмелянівнаВ даній роботі представлені результати досліджень антисептиків Акватону — 10 та Вазину і розроблена методика їх раціонального використання в процесі приготування та зброджування сусла спиртового виробництва. This paper presents the results of research antiseptics Aquaton - 10 and Vazynu and the technique of their management in the preparation and fermentation of wort alcohol production.Документ Дослідження способів зниження інфікування напівпродуктів у виробництві спирту із крохмалевмісної сировини(2009) Карпенкова, Є. А.; Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Кириленко, Роман Григорович; Бондар, Микола ВасильовичДля ефективного зниження рівня мікробної контамінації напівпродуктів спиртового виробництва необхідний препарат, що має широкий спектр антимікробної дії, але при цьому не впливає негативно на клітини дріжджів. Подібне поєднання практично нездійсненне, тому необхідно інтенсифікувати пошук шляхів вирішення проблеми інфікування у спиртовій галузі. Одним із таких напрямків є використання антимікробних препаратів на ранніх стадіях виробництва — до внесення дріжджів. To effectively reduce microbial contamination semiproducts alcohol production required a drug that has a broad spectrum antimicrobial action, but it does not adversely affect yeast cells.This combination is almost impossible, so it is necessary to intensify the search for solutions to the problem of infection in the alcohol industry. One of these areas is the use of antimicrobials in the early stages of production - to make yeast.Документ Дослідження впливу антисептику Гембар на глюкоамілазну активність сусла(2003) Бондар, Микола Васильович; Маринченко, Віктор Опанасович; Шиян, Петро Леонідович; Фіщенко, Анатолій Миколайович; Мудрак, Тетяна ОмелянівнаДосліджували глюкоамілазну активність сусла в залежності від терміну розрідження замісів та концентрації антисептику Гембар. Studied hlyukoamilaza activity wort depending on the duration and concentration dilution batches antiseptics Hembar.Документ Вплив деяких антисептиків на накопичення летких домішок у спиртових бражках(2004) Бондар, Микола Васильович; Маринченко, Віктор Опанасович; Шиян, Петро Леонідович; Мудрак, Тетяна Омелянівна; Фіщенко, Анатолій МиколайовичДосліджували вплив антисептиків на накопичення побічних продуктів бродіння — вищих спиртів, кислот, ефірів, альдегідів. Studied the effect of antiseptics on the accumulation of byproducts of fermentation - higher alcohols, acids, esters, aldehydes.