Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
8 результатів
Результати пошуку
Документ Дослідження режимів екструдування зернової суміші при різних способах підготовки(2015) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег ІвановичУ роботі наведено допустимі режими екструдування зернових сумішей при різних способах підготовки та показники якості готового продукту. The paper presents the permissible modes of extrusion of grain mixtures with different methods of preparation and quality indicators of the finished product.Документ Створення кормових сумішей(2015) Шаповаленко, Олег Іванович; Тракало, Тетяна ОлександрівнаНа даний час галузь тваринництва відчуває потребу в дешевих кормових засобах, як джерелах обмінної енергії, протеїну і амінокислот. Тому значно збільшуються об’єми використання низькоякісного зернофуражу, побічних продуктів переробки технічних культур і зерна (шроти, висівки). Проведені дослідження показали, що у суміші кукурудзи з пшеничними висівками вміст крохмалю становив 57,6 – 58,4 %. Сухі речовини сумішей становили 10,2 – 11,2 %. Кількість сирого протеїну знаходиться в межах 9,0 – 10,0 %, а сирого жиру – 1,9 – 2,1 %.Зі збільшенням введення до сумішей пшеничних висівок зростав вміст біохімічних показників, але зменшувалась кількість кормових одиниць та перетравного протеїну Кількість кормових одиниць сумішей становила 122 – 128 г/кг. Мікроелементи Na 0,17 – 0,19 г/кг та К 3,5 – 3,8 г/кг знаходилися у сумішах на високому рівні, кількість Са становила 1,1 – 1,4 г/кг, Р – 2,0 – 2,2 г/кг. Currently, the livestock industry is in need of cheap feed as a source of metabolic energy, protein and amino acids. Therefore, the use of low-quality fodder, by-products of industrial crops and grain (meal, bran) Studies have shown that the starch content in the mixture of corn and wheat bran was 57.6 - 58.4%. The dry matter of the mixtures was 10.2 - 11.2%. The amount of crude protein is in the range of 9.0 - 10.0%, and crude fat - 1.9 - 2.1%. With increasing introduction to mixtures of wheat bran, the content of biochemical parameters increased, but the number of feed units and digestible protein decreased. units of mixtures was 122 - 128 g / kg. Trace elements Na 0.17 - 0.19 g / kg and K 3.5 - 3.8 g / kg were in mixtures at a high level, the amount of Ca was 1.1 - 1.4 g / kg, P - 2.0 - 2.2 g / kg.Документ Дослідження показників якості екструдування зернової суміші з додаванням лляного екстракту(2015) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій Васильович; Шаповаленко, Олег ІвановичДослідження біохімічних показників екструдованої зернової суміші з додаванням лляного екстракту на основі води показали, що в результаті клейстеризації крохмалю, деструкції целюлозно-лігнінових утворень значно поліпшується кормова цінність екструдату. Живильні речовини стають доступнішими для перетравлення тваринами. Кількість крохмалю при цьому знаходиться в межах 62,28…64,73%, сирий протеїн в сумішах становить 24,7-25,8%, а кількість сирого жиру – 4,04-4,62%. Теплова обробка практично не впливає на вміст мінеральних компонентів в кормі, проте іноді можливі зміни в їх засвоєнні тваринами. Під дією високої температури і тиску майже повністю знищується патогенна мікрофлора, а також відбувається інактивація інгібіторів ферментів і нейтралізація деяких токсинів. The study of biochemical parameters of an extruded grain mix with the addition of a flax extract based on water has shown that as a result of starch gelling and degradation of cellulose-lignin formations, the feed value of the extrudate is significantly improved. Nutrients become more affordable for animal digestion. The amount of starch in this case is in the range of 62.28 ... 64.73%, crude protein in the mixtures is 24.7-25.8%, and the amount of crude fat is 4.04-4.62%.Thermal treatment practically does not affect the content of mineral components in the feed, but sometimes there may be changes in their assimilation by animals. Under the influence of high temperature and pressure almost completely destroyed pathogenic microflora, as well as inactivation of enzyme inhibitors and neutralization of some toxins.Документ Мікробіологічні показники екструдованих кормових сумішей(2016) Тракало, Тетяна ОлександрівнаДосягнення благополуччя здоров’я тварин та їх високої продуктивності, а також отримання безпечної продукції тваринного походження неможливе без застосування високоякісних та безпечних кормів. На основі вище сказаного було створено зернові суміші, що складались з зерна пшениці, кукурудзи та лляного екстракту на основі сироватки у різній відсотковій кількості. Лляний екстракт отримували шляхом екстракції в пульсаційних диспергаторах з активною діафрагмою. Далі отриману суміш з пшениці, кукурудзи та лляного екстракту на основі сироватки змішували та екструдували. Параметри процесу екструдування були наступними: температура – 110-120°С, тиск – 2-4 МПа, що дозволяє майже повністю знезаразити кормову суміш. У готових екструдованих кормових сумішах досліджували зміну мікробіологічних показників під час зберігання. За практикою комбікормового виробництва дослідні зраз- ки поміщали в тканинні мішки і зберігали впродовж 2 місяців при температурі 0°С (холодильник), +20°С, (термостат) і відносній вологості повітря – 45%. Проведена робота говорить про те, що, як на початку, так і в кінці зберігання екструдованих кормосумішей, характерний досить низький рівень мікробіологічного обсіменіння. В процесі досліджень не були виявлені такі групи мікроорганізмів, як бактерії групи кишкової палички (БГКП), патогенні мікроорганізми. Загальна кількість мезофільних аеробних і факультативно анаеробних мікроорганізмів (МАФАМ) у всіх зразках сумішей знаходиться в допустимих межах (не більше 5•105 КУО/г). Екструдування є ефективним способом підвищення санітарної якості екструдованих зернових сумішей, оскільки дозволяє знизити кількість мікроорганізмів. The achievement of animal welfare and their high productivity, as well as the availability of safe animal products, can not be achieved without the use of high-quality and safe feed. Based on the foregoing, cereal mixtures consisting of wheat, corn and flaxseed extract based on whey in different percentages were created. The lactic extract was obtained by extraction in the ripple dispersants with active diaphragm. The resulting mixture of wheat, corn and flaxseed extract based on serum was mixed and extruded. Parameters of the extrusion process were as follows: temperature - 110-120 ° C, pressure - 2-4 MPa, which allows almost completely disinfect the feed mixture. In ready-made extruded feed mixtures, microbiological changes were recorded during storage. According to the practice of mixed fodder production, the test specimens were placed in tissue bags and stored for 2 months at a temperature of 0 ° C (refrigerator), + 20 ° C, (thermostat) and relative humidity of air - 45%. The performed work suggests that, at the beginning and at the end of storage of extruded feed mixtures, a rather low level of microbiological insemination is characteristic. In the course of the research, no groups of microorganisms were found, such as bacteria of the E. coli group (BGKP), pathogenic microorganisms. The total number of mesophilic aerobic and optional anaerobic microorganisms (MAFAMs) in all samples of mixtures is within the permissible limits (no more than 5 • 105 CFU / g). Extrusion is an effective way to improve the sanitary quality of extruded cereal mixtures, since it can reduce the amount of microorganisms.Документ Дослідження якості екструдованих кормових продуктів в процесі зберігання(2017) Тракало, Тетяна Олександрівна; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаповаленко, Олег ІвановичКомбікорм – є набагато складнішими об'єктом зберігання, ніж зерно, борошно і крупа. Пояснюється це великою кількістю компонентів, які входять у до їхнього складу, і різними фізичними, хімічними і біологічними властивостями кожного компонента. За даними досліджень окиснення більш інтенсивно проходить при температурі 20 °С після 40 діб зберігання. За чинною нормативно-технічною документацією допустимий вміст перекисного числа жиру у кормах для сільськогосподарських тварин та птиці має бути не більше 0,3 % J2 . термін зберігання екструдованих кормових сумішей повинен бути в межах 45-60 діб. Fodder - is a much more complicated storage facility than grain, flour and groats. This is due to the large number of components that are included in their composition, and various physical, chemical and biological properties of each component. According to studies, oxidation is more intense at 20 ° C after 40 days of storage. According to the current normative and technical documentation, the peroxide content of fats in farm animals and poultry should not exceed 0,3% J2. the shelf life of extruded feed mixtures should be within 45-60 days.Документ Вуглеводний комплекс екструдованих кормових сумішей(2016) Тракало, Тетяна ОлександрівнаВуглеводи – найпоширеніший клас органічних сполук у світі, що входять до складу всіх організмів і необхідних для життєдіяльності людини і тварин, рослин і мікроорганізмів. Проведені дослідження показали, що в процесі екструзії у кормових сумішах зменшується кількість крохмалю майже на 20 %, проте загальна кількість декстринів збільшується від 35-40 %., що підвищує доступність поживних речовин для перетравлення організмом тварин. Великі втрати крохмалю спостерігаються у зразках з високим вмістом його до екструдування.Carbohydrates - the most widespread class of organic compounds in the world, which are part of all organisms and necessary for the life of humans and animals, plants and microorganisms. Studies have shown that in the process of extrusion in feed mixtures, the amount of starch is reduced by almost 20%, but the total amount of dextrin is increased from 35-40%, which increases the availability of nutrients for digestion of the organism of animals. Large losses of starch are observed in specimens with high content of it before extrudingДокумент Аналіз вмісту сирого жиру у кормових сумішах(2017) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег ІвановичВідомо, що жир є невід'ємним компонентом раціону, без мінімальної кількості якого неможливо отримати не тільки певну продуктивність та забезпечити відтворювальну здатність у тварин, а й підтримувати життєві процеси. Жири широко розповсюджені у природі і мають такі властивості: вони не розчиняються у воді, їх питома маса менше води (0,9-0,98 Н/м³), вони нелеткі, розчиняються в органічних розчинниках. Аналіз даних свідчить, що процес екструдування приводить до зменшення вмісту сирого жиру у всіх сумішах і знаходиться в межах від 4,5 до 5,1 %. Це можна пояснити тим, що в процесі екструдування, під дією високої температури відбувається утворення комплексних сполук з білком та вуглеводами, це перешкоджає повному виділенню жиру з дослідних зразків, тому що жир знаходиться у зв’язаній формі. It is known that fat is an integral part of a diet, without which the minimum quantity can not only produce certain productivity and provide reproductive capacity in animals, but also maintain vital processes. Fats are widespread in nature and have the following properties: they do not dissolve in water, their specific mass is less than water (0.9-0.98 N / m³), they are non-soluble, dissolved in organic solvents. Data analysis shows that the process of extrusion reduces the content of crude fat in all mixtures and ranges from 4.5 to 5.1%. This can be explained by the fact that in the process of extrusion, under the influence of high temperatures, the formation of complex compounds with protein and carbohydrates, it prevents the full allocation of fat from experimental samples, because the fat is in a bound form.Документ Екструдовані зернові суміші з лляним екстрактом(2015) Шаповаленко, Олег Іванович; Янюк, Тетяна Іванівна; Шаран, Андрій Васильович; Тракало, Тетяна Олександрівна