Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
3 результатів
Результати пошуку
Документ Improving nutritional quality and antiradical activity of buckwheat by germination(2022) Yasinska, Iryna; Ivanova, VictoriaGermination is an effective biotechnological process for improving nutritional quality of grains and seeds. The aim of our study was to determine the influence of germination on antioxidant activity and chemical composition in buckwheat (Fagopyrum esculentum) grains of Ukrainian varieties.Документ The influence of Sinapis alba germinated seeds on nutrition value of functional foods(2019) Yasinska, Iryna; Ivanova, VictoriaAromatic plants are traditionally used for preparing foods to give it gorgeous flavors. The aim of this study was to determine the chemical composition and antioxidant activity of germinated seeds of white mustard (Sinapis alba) grown in Ukraine, their nutrition values and possibility of their usage in manufacturing of functional foods. The white mustard germinated seeds can be used as sources of valuable components for the manufacture of functional foods for prevention of oxidation-associated processes. Пряно-ароматичні рослини традиційно використовують для приготування їжі з метою надання стравам особливого смаку та аромату. Метою цього дослідження було визначення хімічного складу та антиоксидантної активності пророщеного насіння білої гірчиці (Sinapis alba), вирощеного в Україні, дослідження його харчової цінності та можливості використання у виробництві функціональних харчових продуктів. Визначено, що пророщене насіння гірчиці білої є перспективним для використання у якості джерела цінних компонентів антиоксидантної дії для виготовлення продуктів функціонального спрямування.Документ Investigation of antioxidant properties of extracts from selected medicinal plants(2013) Yasinska, Iryna; Ivanova, VictoriaThe aim of the work was investigation of antioxidant compounds content in extracts from plant materials, evaluation of their antiradical activity to determine the possibility of their using in different brunches of food industry as а functional ingredients or dietary supplements. Метою роботи було вивчення вмісту антиоксидантів в екстрактах з рослинної сировини, оцінка їх антирадикальної активності, визначення можливості використання їх в різних галузях харчової промисловості у якості функціональних інгредієнтів або харчових добавок.