Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Аюрведичні властивості прянощів – сатва, раджас, тамас дії
    (2023) Фролова, Наталія Епінетівна; Ющенко (Гончар), Наталія Михайлівна; Бобін, Микита Андрійович; Ворона, Юлія Валеріївна
  • Ескіз
    Документ
    Раціональне харчування як чинник зміцнення здоров’я людини
    (2024) Топчієва, Ганна Олександрівна; Долиніна, Мила Милківна
  • Ескіз
    Документ
    Analysis of dietary habits and food intake among students in Ukraine
    (2023) Kozlova, Yaroslava; Kaminska (Halapsina), Svitlana
    As it is known, nutrition has a significant impact on human health. Living without food is impossible, as it can be both medicine and poison. Our health and, consequently, our lifespan depend on our diet. Dietary trends change over time, influenced by culture, the overall state of society, scientific discoveries, and research.
  • Ескіз
    Документ
    Дієта з урахуванням групи крові
    (2021) Омельченко, Марія Сергіївна; Стукальська (Іванова), Наталія Миколаївна
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження якості харчування у закладах ресторанного господарства
    (2020) Кузьмін, Олег Володимирович; Іскандарова, Ірина Романівна; Бережна, Тетяна Олегівна; Філіппова, Альона Юріївна
    Розглянуто методику оцінки якості раціонів харчування у закладах ресторанного господарства. The method of assessing the quality of food rations in restaurants is considered.
  • Ескіз
    Документ
    Foods to prevent premature aging
    (2022) Kaminska (Halapsina), Svitlana
    In the elderly there is a decrease in the intensity of metabolic processes and a decrease in the use of fats as the main energy material. With age for the course of optimal metabolism is important not only the absolute content in the diet of various nutrients, but also their ratio.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості організації безглютенового харчування для дітей з целіакією
    (2021) Медвідь, Ірина Миколаївна; Шидловська, Олена Броніславівна; Доценко, Віктор Федорович
    Встановлено, що з метою успішного дотримання безглютенової дієти дітьми з целіакією доцільним є заохочення та підтримка їх способу харчування членами родини та вихователями навчальних закладів, створення сприятливих умов для дієтотерапії вдома та поза його межами, що дасть можливість дітям повноцінно спілкуватися з однолітками. Крім цього, покращенню «якості життя дітей» сприятиме також впровадження безглютенового меню з дитячими стравами в закладах ресторанного господарства, що сприятиме розширенню контингенту їх споживачів.It has been established that in order to successfully follow a gluten-free diet for children with celiac disease, it is advisable to encourage and support their diet by family members and educators, creating favorable conditions for diet therapy at home and abroad, which will allow children to fully communicate with peers. In addition, the introduction of a gluten-free menu with children's dishes in restaurants will also improve the "quality of life of children", which will help expand the contingent of their consumers.