Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
76 результатів
Результати пошуку
Документ «Нішеві культури»: поняття та перспективи використання(2023) Бондаренко, Юлія Ігорівна; Бунецька, Анна Володимирівна; Супрун-Крестова, Олена ЮріївнаСьогодні тренд здорового способу життя стрімко набирає обертів в нашій країні, тож відповідно зростає попит на продукти харчування з додатковою харчовою цінністю – органічні продукти, біопродукти, фермерські продукти, суперфуди, фітнес-продукти, інші продукти здорового харчування, основою яких є нішеві культуриДокумент Аспекти властивостей житньо-пшеничної борошняної суміші жорнового помелу(2023) Заєць, Юлія Олександрівна; Оніщенко, Руслан Олексійович; Корж, Тамара ВолодимирівнаВикористання різних видів борошна і складання борошняних сумішей дозволяє вирішити ряд проблемних питань харчування та якості продукції. Цільнозернове жорнове борошно має вищу харчову цінність, оскільки воно містить важливі нутрієнти периферійних частин зернівки. Тому актуальними є дослідження поведінки білкового та вуглеводного комплексів в таких жорнових сумішахДокумент Хімічний склад насіння чіа(2023) Зінченко, Богдан Дмитрович; Супрун-Крестова, Олена ЮріївнаВ останні роки спостерігається значний інтерес до сировини рослинного походження, яка містять у своєму складі біоактивні сполуки: поліфеноли, каротиноїди, фітоестрогени, стероли, станоли, вітаміни, дієтичні волокна, жирні кислоти, пробіотики, пребіотики та біоактивні пептиди. Цікавою сировиною з цієї точки зору є насіння чіа (Salvia hispanica). В даний час насіння чіа використовується як інгредієнт або наповнювач до багатьох продуктів харчування: запечені продукти, мюслі, молочні напої, фруктові коктейлі або салати.Документ Олійні та бобові культури як джерела рослинного білка(2023) Ляшко, Галина Василівна; Янюк, Тетяна ІванівнаНезамінними компонентами раціону людини є білки. Білки рослинного походження неухильно набирають популярності, і очікується, що ця тенденція зростання збережеться протягом наступних кількох десятиліть. Рослинні білки є гарним джерелом багатьох незамінних амінокислот, важливих макроелементів, і їх достатньо для досягнення повноцінного білкового харчування.Документ Отримання швидкорозчинних харчових продуктів із гороху(2023) Янюк, Тетяна Іванівна; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Ляшко, Галина ВасилівнаГорох – давня сільськогосподарська культура, він був відомий за 5 тис. років до н.е. Зерно гороху містить від 16 до 32 % білка, який є повноцінним за амінокислотним складом і засвоюється в 1,5 рази краще, ніж білок пшениці. Зерно містить також вуглеводи, жир, вітаміни, каротин, мінеральні речовини (солі калію, кальцію, марганцю, заліза, фосфору), завдяки чому його цінують не тільки як харчовий, а й дієтичний та лікувальний продукт. Горох - цінна сировина для виробництва крупи, борошна та інших білкових продуктів рослинного походження. Гороховий білок ідеальний у поєднанні з іншими інгредієнтами рослинного походження, що дозволяє знаходити найкращі рішення для збалансованого харчування.Документ Удосконалення рецептів комбікормів з використанням новітніх форм мікрокомпонентів(2023) Янюк, Тетяна Іванівна; Шпакович, Віктор ІвановичТрадиційним кормом для одомашнених тварин виступали їх природні корми. Поступово із розвитком тваринництва додалися зернові, білкові компоненти і стали застосовувати мінеральні добавки. Найпершою з мінеральних добавок була природна кухонна сіль. Люди помічали, що невеликі добавки солі до корму значно покращували здоров’я та стан тварин. З тих пір розвиток науки і технології дозволив вивчити та впровадити складні науково-обґрунтовані рецепти комбікормів які складаються з десятків компонентів як природного походження так і штучно створених. З початку ХХ століття розроблено багато методів обробки природних компонентів кормів, що дозволяє отримати із них максимальні кормові цінності для засвоєння в повній мірі організмом тварин або птиці.Документ Введення водного розчину гідроксиду калію у корм(2023) Кожевнікова, Маргарита Ігорівна; Янюк, Тетяна ІванівнаОдним з основних джерел енергії для птиці є компоненти комбікормів з високим вмістом жиру. Використання жирів рослинного походження дає можливість краще збалансувати раціон за енергією і співвідношенням насичених і ненасичених жирних кислот, а включення 5 % за масою такої суміші до раціону птиці сприяє підвищенню їх продуктивності на 10…12 % і знижує витрати кормів на одиницю продукції на 10…12 %. Жири кормів з підвищеним вмістом високомолекулярних ненасичених жирних кислот засвоюються в кишечнику птиці більшою мірою в порівнянні з жирами, що мають високий вміст низькомолекулярних жирних кислот.Документ Гранулометричний склад борошна Atta(2022) Харченко, Євген Іванович; Шаран, Андрій ВасильовичДосліджено гранулометричний склад цільнозмеленого борошна Atta. Показано, що середній розрахунковий розмір частинок бооршна борошно Atta становить 159±77,4 мкм. Фракція із найбільшим розміром частинок становить 505 мкм. Диференціальна крива має три максимуми, що вказує на нерівномірність прикладання зусиль робочих органів машини та різні механічні властивості зерна в процесі подрібнення. Крупні фракції продуктів подрібнення переважають в загальній масі продукту. The granulometric composition of whole-milled Atta flour was studied. It was shown that the average calculated particle size of Atta flour is 159 microns. The fraction of the largest particle size is 505 µm. The differential curve has three maxima, which indicates the uneven application of the efforts of the working organs of the machine and the different mechanical properties of the grain during the grinding process. Coarse fractions of grinding products prevail in the total mass of the product.Документ Вплив решітного полотна лущильника на ефективність лущення пшениці(2021) Харченко, Євген Іванович; Шаран, Андрій ВасильовичНаведено результати дослідження впливу решітного полотна лущильника на ефективність лущення пшениці в сухому стані. Показано, що індекс лущення пшениці у лущильнику із отворами діаметром 2,3 мм і без них становить не більше 0,5 %. The results of the study of the effect of the openings of the sieve cloth of the hulling machine on the efficiency of hulling wheat in a dry state are presented. It has been shown that the peeling index in a peeling machine with and without holes with a diameter of 2,3 mm is no more than 0,5%.Документ Дослідження ефективності роботи лабораторного пропарювача(2021) Харченко, Євген Іванович; Шум, Владислав СергійовичНаведено результати дослідження кінетики пропарювання зерна кукурудзи в лабораторному пропарювачі періодичної дії за атмосферних умов. Показано, що збільшення приросту вологи в зерні кукурудзи відбувається за криволінійною залежністю, яку умовно можна поділити на два етапи. Найбільш інтенсивний приріст вологи спостерігається на першому етапі, і уповільнюється на другому. The results of studying the kinetics of steaming corn grain in a laboratory batch steamer under atmospheric conditions are presented. It is shown that an increase in the increase in moisture content in corn grain occurs according to a curvilinear relationship, which can be conditionally divided into two stages. The most intense increase in humidity is observed at the first stage and decreases at the second.