Тези доповідей
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497
Переглянути
46 результатів
Фільтри
Налаштування
Результати пошуку
Документ Інноваційні способи отримання екстракту тютюну(2022) Нелюбіна, Олександра Олексіївна; Подобій, Олена ВалеріївнаПроведено аналітичний огляд літератури та розглянуто методи отримання екстракту тютюну як перспективного інгредієнту для косметичних, фармацевтичних та парфумерних засобівДокумент Вивчення властивостей олійних екстрактів орегано(2022) Криштоф, Валентина Олегівна; Подобій, Олена ВалеріївнаВикористані теоретичні та експериментальні методи дослідження. Органолептичні властивості олійного екстракту вивчені за методикою сенсорного аналізу через показники зовнішнього вигляду, запаху та інтенсивності запаху, кольору і консистенції. Визначено густину олійного екстракту пікнометричним методом, кислотне та пероксидне числа методом індикаторного титрування.Документ Перспективи застосування екстракту звіробою у рецептурах лікувально-профілактичної зубної пасти(2024) Огуй, Ярослав; Подобій, Олена ВалеріївнаЗвіробій (Hypericum perforatum) відомий своїми антибактеріальними та протизапальними властивостями. Екстракт звіробою використовується у багатьох сферах медицини, включаючи лікування шкірних захворювань, депресії та ран. Звіробій містить ряд активних сполук, включаючи гіперіцин, гіперфорин та флавоноїди, які відомі своїми протизапальними та антиоксидантними властивостями. Ці сполуки можуть допомогти в боротьбі з бактеріями, що спричиняють карієс та захворювання ясенДокумент Розробка рецептур косметичнихзасобів по догляду за обличчям з екстрактом Centella asiatica(2023) Захарова, Катерина Олексіївна; Бойчук, Тетяна МихайлівнаРозроблено рецептури косметичних засобів з екстрактом центелли: маски на біоцелюлозній основі та тонеру з вмістом 5% екстракту Centella asiatica. Досліджено властивості косметичних продуктів.Документ Impact of lyophilization on the chemical composition and metabolic activity of plant extracts(2024) Bondar, Hanna; Grynevych, OksanaOne of the effective methods for preserving the quality and shelf life of plant extracts is the lyophilization technology, where the solvent is removed at low temperatures under vacuum by sublimation. A search and analysis of scientific works were conducted regarding the advantages and disadvantages of lyophilization and its influence on the composition of secondary metabolites in plant extracts. Lyophilization is widely used for concentrating extracts, preserving their properties, and extending their shelf life in the pharmaceutical, food, and chemical industries. Among the disadvantages are high costs for equipment, energy, and labor resources. Lyophilization may reduce the amount of volatile compounds or decrease the metabolic activity of components, which is particularly relevant in the pharmaceutical and food industries. In a study of lyophilization of root extracts, it was found that 7% of wheat metabolites are lost, and 43% exhibit modified activity. Comparison of different drying methods showed that oven drying post-extraction leads to a loss of up to 27% of metabolites in aqueous extracts, while in 50% ethanol extracts, the losses are only 3%. Research on the impact of lyophilization on the composition of metabolites and their biological activity remains relevant.Документ Виробництво молочних продуктів з цикорієм(2024) Булій, Юрій Володимирович; Мукоїд, Роман Миколайович; Василів, Володимир ПавловичНауковцями кафедри технології молока і молочних продуктів НУХТ розроблена технологія молочних напоїв з додаванням екстракту цикорію. Спосіб передбачає підігрівання незбираного молока з масовою часткою жиру 3,4 % і знежиреного молока з масовою часткою жиру 0,05 % до температури 40-45 оС, змішування підігрітого до цієї температури згущеного до 70 % сухих речовин екстракту цикорію і кристалічної фруктози (просіяного білого цукру) та додавання цієї суміші до молочної суміші при постійному перемішуванні в розрахункових кількостях згідно розробленої рецептури. Спосіб дозволяє отримати знежирені молочні напої, а також молочні напої з масовою часткою жиру 1,5; 2,5 і 3,2 %. Для підвищення біологічної і антиоксидантної цінності молочних продуктів в НУХТ розроблена енергозберігаюча технологія згущеного екстракту цикорію, яка дозволяє зменшити щільність екстракту, підвищити вміст інуліну на 8,8 %, вуглеводів на 40 %, ефірної олії цикорію на 38 %, виключити можливість утворення шкідливих канцерогенів і максимально зберегти гіркі речовини. Використання концентрованого розчинного екстракту цикорію, отриманого згідно інноваційної технології, дозволяє підвищити якісні показники молочних напоїв, збагатити їх біологічно активними речовинами цикорію, подовжити термін зберігання напоїв завдяки підвищеному вмісту гірких глікозидів та інуліну і розширити асортимент готової продукціїДокумент Технологія світлого і темного сортів пива з цикорієм(2024) Булій, Юрій Володимирович; Хіврич, Борис Іванович; Мукоїд, Роман Миколайович; Компанець, Дмитро ОлеговичМетою роботи було дослідження та удосконалення технології світлих і темних сортів пива шляхом використання сушених і смажених коренеплодів цикорію. Для отримання світлого пива здійснювали затирання солоду і сушеного цикорію в межах 2-6 % від кількості солоду настійним способом, особливістю якого є проведення інулазної паузи з внесенням у затір ферментного препарату «Інулоаваморин П10Х» активністю 14 од/г для гідролізу інуліну.За результатами фізико-хімічного і органолептичного аналізу кращим виявився зразок пива з вмістом сушеного цикорію 4 %. Особливістю приготування сусла для темного пива було отримання водного екстракту смаженого цикорію в екстракторі і змішування екстракту з охолодженим суслом. Оптимальними умовами для екстрагування водорозчинних речовин цикорію були: температура 85–90 оС, гідромодуль 1:6, тривалість 90 хв.Встановлено, що кращим виявився зразок темного пива з вмістом смаженого цикорію 3 % від кількості зернопродуктів. За дегустаційною оцінкою цей зразок не поступався контрольному, отриманого із суміші світлого і карамельного солоду. Експериментально доведено, що часткова заміна солоду на цикорій дозволяє зменшити питому витрату гіркого хмелю для світлого пива на 20 % (від 14,8 до 12 г/дал), а для темного пива на 10 % (від 10,3 до 9,3 г/дал) і зменшити собівартість світлого пива на 1,6 %, а темного пива на 2,3 %.Документ Аналіз способів подрібнення зернопродуктів у пивоварінні(2019) Пивоваров, Олексій Андрійович; Мукоїд, Роман Миколайович; Василів, Володимир ПавловичПодрібнення зернової сировини має вирішальний вплив на наступні стадії процесу виробництва пива і на його якісні показники, зокрема, на процес затирання, тривалість оцукрювання, фільтрування затору, вихід продукції, а також на процес бродіння, фільтрування пива, його колір, смак, стійкість до старіння і стабільність. Основні завдання, які потрібно вирішити при подрібненні пивоварного солоду: збереження оболонки зерна для кращого фільтрування на фільтр-апаратах, збільшення швидкості фільтрування і виходу екстракту, запобігання забиванню фільтраційних сит. Для цього будуть розглянуті декілька методів подрібнення зернової сировини для виробництва пиваДокумент Біологічно активні речовини та антиоксидантна активність арніки гірської Arnica montana(2023) Лихачов, Дмитро; Подобій, Олена ВалеріївнаМатеріалом досліджень була лікарська рослинна сировина – суцвіття-кошички арніки гірської. Вміст хлорофілів та каротиноїдів визначали в екстракті без попереднього розділення за оптичною густиною. Кількісне визначення супутніх біологічно активних речовин методами водного титрування з 2,6- дихлорофеноліндофенолом натрію, перманганатометрії, спектрофотометрії. Загальну антиоксидантну активність за допомогою реактиву DPPH.Документ Вплив кислотності середовища на колір антоціанів із вичавок журавлини(2023) Кононенко, Марія Вячеславівна; Подобій, Олена ВалеріївнаМатеріалом для експерименту було обрано вичавки журавлини. Проаналізовано вплив кислотності середовища на колір антоціанів. Максимальна частка біологічно активних речовин в ягоді журавлини міститься саме в шкірці і при вилученні соку потрапляє у відходи з вичавками. Переважна частка біологічно активних речовин (барвних, фенольних, пектинових) знаходиться у зв’язаному стані і тільки частина їх – у клітинному соці.