Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 43
  • Ескіз
    Документ
    Зернові напої – складова оздоровчого харчового раціону
    (2024) Кравчик, Анастасія Олександрівна; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна
    Для виробництва чаю використовують такі зернові культури як: кукурудза, рис, ячмінь, гречка, сорго. Зернові чаї мають сечогінні властивості; високий вміст фенольних сполук, обумовлює їх антиоксидантний вплив.Зернові напої є смачним джерелом цінних нутрієнтів – білків, полісахаридів, вітамінів та вітаміноподібних речовин, фенольних сполук, макро- та мікроелементів. Зернові напої є корисним доповненням до оздоровчого раціону
  • Ескіз
    Документ
    Зернова сировина – природне джерело харчових волокон
    (2023) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна
    Нами проведено дослідження, щодо вмісту важливих компонентів комплексу харчові волокна – клітковини та пектинових речовин – у зерні найпоширеніших на Україні культур: пшениці, ячменю, тритикале, вівса, кукурудзи, проса. Вміст клітковини у зазначених нативних зернових культурах складає від 2 до 9 %. Вміст пектинових речовин становить від 0,8 до 2,5 %, залежно від культури. Також досліджено загальний вміст клітковини та пектинових речовин у безалкалоїдному люпині, бобах нуту та овочевих бобах. ВАідмічено, що найвищим вмістом харчових волокон відрізняється безалкалоїдний люпин
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз способів подрібнення зернопродуктів у пивоварінні
    (2019) Пивоваров, Олексій Андрійович; Мукоїд, Роман Миколайович; Василів, Володимир Павлович
    Подрібнення зернової сировини має вирішальний вплив на наступні стадії процесу виробництва пива і на його якісні показники, зокрема, на процес затирання, тривалість оцукрювання, фільтрування затору, вихід продукції, а також на процес бродіння, фільтрування пива, його колір, смак, стійкість до старіння і стабільність. Основні завдання, які потрібно вирішити при подрібненні пивоварного солоду: збереження оболонки зерна для кращого фільтрування на фільтр-апаратах, збільшення швидкості фільтрування і виходу екстракту, запобігання забиванню фільтраційних сит. Для цього будуть розглянуті декілька методів подрібнення зернової сировини для виробництва пива
  • Ескіз
    Документ
    Особливості вибору зерносушарок
    (2023) Ліпінський, Олександр
    При виборі зерносушильного обладнання, ключовим є питання коректного розуміння задач, які будуть вирішуватись: орієнтовну кількість зерна, що буде надходити протягом однієї доби; культури, котрі будуть надходити на доробку; середні вологості культур в регіоні встановлення обладнання, за попередні 5 років; паливо, яке буде використовуватись; місце розташування обладнання. Стартовою точкою вибору, є кількість зерна, що надходитиме на доробку. Якщо кількість зерна незначна, до 100-300 тон, хорошим рішенням будуть мобільні порційні зерносушарки. Їх сильними сторонами є мобільність, відсутність необхідності проведення будівельних робіт. До слабких сторін можна віднести підвищене травмування зерна, за рахунок його постійного механічного перенесення (шнеки, норії), втрата ефективного часу, що витрачається на завантаження – розвантаження сушарки. Якщо ж кількість зерна значна, єдиним правильним рішенням є вибір сушарки проточного типу. Культури, що надходять на доробку. Ключовим є питання, чи в циклі роботи підприємства присутні олійні культури чи ні. Це пов’язано з їхньою підвищеною пожежонебезпечністю. В разі, якщо буде необхідність в їх доробці – обладнання повинне бути або без системи рекуперації, або мати можливість її відключення. Система рекуперації дає можливість економити до 25% палива, тож оптимальним рішенням є сушарки з нею та можливістю її відключення.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив суміші пророщених зерен на зміну кількості та якості клейковини тіста
    (2019) Бурченко, Людмила Миколаївна; Білик, Олена Анатоліївна
    Досліджено вплив суміші пророщених зерен пшениці, вівса, ячменю та кукурудзи у кількості 5,10, 15 % на зміну кількості і якості клейковини при виробництві хлібобулочних виробів. Встановлено раціональне дозування. The influence of a mixture of germinated grains of wheat, oats, barley and corn in the amount of 5, 10, 15% on the change in the amount and quality of gluten in the production of bakery products was studied. Rational dosing is established.
  • Ескіз
    Документ
    Системність контролювання якості та безпечності зерна
    (2017) Олійник, Світлана Іванівна; Ковальчук, Володимир Петрович
    Досліджено та обрунтовано системність контролювання якості та безпечності зерна. Research of grain quality and safety monitoring system.
  • Ескіз
    Документ
    Спосіб перероблення зерна пшениці та тритикале
    (2020) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Романовська, Тетяна Іванівна
    Нами розроблено спосіб перероблення зерна пшениці та тритикале на пластівці чи крупу. Запропоновано режим холодного кондиціювання за температури 12…16 ºС у три цикли, загальною тривалістю 25…30 год., що сприяє біологічному активуванню зерна. Встановлено, що у процесі зазначеної підготовки збільшується вміст вітамінів у зерні: тіаміну, рибофлавіну, аскорбінової кислоти, нікотинової кислоти, вітаміну Е тощо. Встановлено, що мікробіологічна обсеміненість біологічно активованого зерна не перевищує показники допустимих значень мікробіологічної обсеміненості; зберігання зразків протягом 6 місяців суттєво не погіршує їх якості, ці зернові продукти є безпечними з точки зору мікробіологічної чистоти. We have developed a method of processing grain of wheat and triticale into flakes or cereals. The mode of cold conditioning at a temperature of 12… 16 ºС in three cycles, with a total duration of 25… 30 hours, which promotes biological activation of grain, is proposed. It was found out that in the process of the cold conditioning of grain the content of vitamins increases: the quantity of thiamine, riboflavin and ascorbic acid - 2…2,5 times, nicotinic acid - 1,5 times; vitamin E – 3…5 times. As a result of the conducted research it was established that the microbiological seedability metabolism of biologically activated grain of wheat andt riticale does not exceed the values of permissible values of microbiological seedability; storage of samples during 6 months does not significantly impair their quality, therefore the developed product is safe for use in a food ration from the point of view of microbiological purity.
  • Ескіз
    Документ
    Зернові пластівці функціонального призначення
    (2020) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна
    Нами розроблено спосіб отримання пластівців функціонального призначення. Запропоновано ряд рецептур сумішей пластівців з біологічно активованого зерна пшениці, тритикале та голозерного вівса. Досліджено вплив кількості складників суміші пластівців на якісні показники готового продукту. Визначено основні фізико-технологічні показники зернових пластівців. Досліджено співвідношення основних енергогенних речовин у пластівцях на основі біоактивованого зерна. We have developed a method of obtaining functional flakes. A number of formulations of mixtures of cereals from biologically activated wheat grain, triticale and naked oats are offered. The influence of the number of components of the mixture of flakes on the quality of the finished product is investigated. The main physical and technological indicators of grain flakes are determined. The ratio of the main energetic substances in cereals on the basis of bioactivated grain is investigated.
  • Ескіз
    Документ
    Особливості індексу лущення та коефіцієнту лущення
    (2017) Харченко, Євген Іванович; Єремеєва, Олена Анатоліївна
    Розглянуто поняття індексу лущення та коефіцієнту лущення. Показано їх відмінності по відношенню до оцінки ефективності процесу лущення. The concepts of dehulling index and dehulling coefficient are considered. Their differences are shown in relation to the assessment of the effectiveness of the dehulling process.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження режимів екструдування зернової суміші при різних способах підготовки
    (2015) Тракало, Тетяна Олександрівна; Шаповаленко, Олег Іванович
    У роботі наведено допустимі режими екструдування зернових сумішей при різних способах підготовки та показники якості готового продукту. The paper presents the permissible modes of extrusion of grain mixtures with different methods of preparation and quality indicators of the finished product.