Тези доповідей

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7497

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 12
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологічні аспекти очищення молоковмісних стічних вод
    (2021) Сулейко, Тетяна Леонідівна; Семенова, Олена Іванівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна
    Підпрємтсва молокопереробної промисловості характеризуються чималою кількістю невирішенних екологічнх проблем. Очищення стоків від забруднюючих речовин на молокопереробних підприємствах має здійснюватися на локальних очисних спорудах, яка реалізує одноступеневу - аеробну або комплексну анаеробно-аеробну біотехнологічну схему очищення стоків.
  • Ескіз
    Документ
    Науково-практичні засади біотехнології дозрівання тіста в умовах стимульованої мікрогравітації
    (2021) Корнієнко, Ірина Михайлівна; Маджд, Світлана Михайлівна
    Антропогенно-техногенний вплив на довкілля постійно збільшується і досягає критичних значень, що позначилось значною мірою на деградації ґрунтового покриву. Погіршуються фізичні і хімічні властивості ґрунтів, зростають площі деградованих земель, забруднених атмосферними викидами і стічними водами, хімічними речовинами і радіонуклідами. Найчастіше ґрунт забруднюється недостатньо очищеними стічними водами, сполуками металів та органічними речовинами, оливами, дьогтем, пестицидами, вибуховими й токсичними речовинами, радіоактивними, біологічно активними горючими матеріалами, азбестом та іншими шкідливими продуктами. Актуальним питанням сьогодення являється припинення широкомасштабної деградації природного середовища (передусім ґрунтів), яка спричинена екологічною недосконалістю існуючих технологій та іншими видами антропогенних навантажень. До перспективних напрямків оздоровлення ґрунтів відносяться біотехнології використання біоб’єктів - бактерій, нижчих грибів, рослин, дощових черв’яків в практиці відновлення природного навколишнього середовища. Особливістю біооб’єктів являється висока продуктивність, специфічність діяльності, пластичність до складу біодегадованих відходів, порівняно низька вартість робіт
  • Ескіз
    Документ
    Використання відходів агропромислового комплексу для синтезу ксантану
    (2024) Яцюк, Людмила Миколаївна; Буценко, Людмила Миколаївна
    Сучасні екологічні рішення передбачають використання відходів як сировини для нових виробництв, зокрема, для організації мікробного синтезу. На сьогодні розроблено значну кількість біотехнологій трансформації відходів АПК у цінні продукти від біогазу до ферментів та інших продуктів. Одним із затребуваних продуктів, що отримують шляхом мікробного синтезу, є полісахарид ксантан.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологічне виробництво енергії з бурякового жому
    (2019) Мостова, Валерія Віталіївна; Бублієнко, Наталія Олександрівна; Семенова, Олена Іванівна
    Наведена характеристика бурякового жому. Показані можливі способи його утилізації. Доведена ефективність використання бурякового жому для отримання біогазу за допомогою метанового бродіння. Наведені данні стосовно розвитку біоенергетики в Україні. The description of beet pulp is given. Possible ways of its disposal are shown. The efficiency of using beet pulp for biogas using methane fermentation has been proved. The data on the development of bioenergy in Ukraine are presented.
  • Ескіз
    Документ
    Формування прикладних навичок ведення лабораторних досліджень інженерів-біотехнологів
    (2019) Попова, Інна Вадимівна; Сімурова, Наталія Вячеславівна; Майборода, Олена Іванівна
  • Ескіз
    Документ
    Bacteria - the Workhorses of Biotechnology
    (2017) Cherednyk, Tetiana; Starkova, Olesia
  • Ескіз
    Документ
    Biotechnology and food safety
    (2016) Martynuk, Anton; Lukianets, Halyna
  • Ескіз
    Документ
    Food biotechnology in modern life
    (2016) Kravchenko, Serhii; Lukianets, Halyna
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологічні процеси в бродильній промисловості
    (1996) Домарецький, Віталій Афанасійович; Малежик, Іван Федорович; Удодов, Сергій Олександрович; Прибильський, Віталій Леонідович
    Науковий підхід до виробництва продуктів харчування з викорис­танням мікроорганізмів,ферментів,біологічно активних речовин і амінокислот послужив початком розвитку біотехнології продукт. The scientific approach to food production using microorganisms, enzymes, bioactive substances and amino acids served as the beginning of the fermentation products of biotechnology.
  • Ескіз
    Документ
    Біотехнологічні дослідження в галузі очищення стічних вод харчових підприємств
    (2013) Семенова, Олена Іванівна; Решетняк, Людмила Расуловна; Архіпова, Галина Іванівна; Сулейко, Тетяна Леонідівна
    Охарактеризовано біотехнологічні способи очищення стічних вод. Запропоновано застосування способу підвищеної концентрації активного мулу, як способу інтенсифікації процесу аеробної ферментації. Дослідним шляхом підтверджена скорочення тривалості процесу очищення та підвищення ефективність запропонованого способу з 85 до 95%. Characterized biotechnological methods of wastewater treatment. Application of the method of high concentration of activated sludge as a way of intensifying the process of aerobic fermentation. Empirically confirmed the reduction of process time and increase cleaning effectiveness of the proposed method from 85 to 95%.