Колективні монографії, розділи з колективних монографій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/12021
Переглянути
Документ A structural paradigm in the generalization of intermolecular interactions regularities in water under the influence of external non-reagent factors(2023) Marynin, Andriy; Sviatnenko, Roman; Shevchenko, Oleksandr; Mykoliv, Ivan; Shpak, VladyslavThe world’s leading material scientists came to the conclusion that the various properties of substances that people use for their needs depend primarily not on their composition, but on their structure. This is natural, because it applies mainly to substances that are in a solid crystalline state, and the structure, as the spatial arrangement of intermolecular interactions in a substance, clearly affects its physicochemical properties.Документ Agro Complex: Investment Activity(2013) Dunda, Svetlana; Gutkevych, Svitlana; Knyazevych, AnnaConsider the extent of investment attractiveness of agriculture of UkraineДокумент Application of the swift method for risk assessment in the production of cottage cheese(2023) Melnyk, Oksana; Kuzmin, Oleg; Niemirich, Oleksandra; Mamchenko, Liudmyla; Lytovchenko, OleksandrThe quality and safety of food products in the modern world is the main component of sustainable development of food industry enterprises. The enterprises have implemented a system of preventive measures that prevents the occurrence of risks, assesses them, controls hazards in raw materials, technological processes and finished products, which significantly reduces the risks of threats to human life and health. An overall risk assessment enables decision makers and relevant parties to better understand the risks that may affect the achievement of objectives and the adequacy and effectiveness of the controls in place. This provides a basis for making decisions about the most appropriate approach to handling the risks that may arise in the manufacture of food products. Risk analysis involves consideration of the cause and sources of risk, their consequences and the likelihood of these consequences. The paper considers the methodology of «what if?» risk assessment in the production of cottage cheese. The advantages and disadvantages of this method, the process of identifying, assessing and preventing risks are presented.Документ Astabilizing system for butter pastes based on the dry concentrates of milk protein(2018) Kochubei-Lytvynenko, Oksana; Yatsenko, Olga; Yushchenko (Gonchar), Natalia; Bandura (Kuzmyk), UlianaThe composition of the stabilizing system for butter pastes based on dry concentrates of milk and whey proteins has been substantiated; that would help reduce the deficiency of protein in the diet of modern human and would make it possible to further improve the balance of the composition of the butter paste. Considering their functional-technological characteristics, conditions for gelation and synergy, the polysaccharides carrageenan and guar gum were introduced to the composition of the stabilizing system.Документ Biomass gasification in the bioethanol production(2018) Boiko, Petro; Bondar, Nikolai; Kuts, AnatolyМонография содержит научные исследования авторов в области техники и технологий. Может быть полезна для инженеров, руководителей и других работников предприятий и организаций, а также преподавателей, соискателей, аспирантов, магистрантов и студентов высших учебных заведений. The monograph contains the scientific research of the authors in the field of engineering and technology. It can be useful for engineers, managers and other employees of enterprises and organizations, as well as teachers, applicants, graduate students, undergraduates and students of higher educational institutions.Документ Conceptual foundations of the formation of business processes in the system of medical tourism(2019) Baiev, Vadim; Baieva, Olena; Bakhov, IvanДокумент Current priorities of economy: Lithuania-Ukraine(2020) Gutkevych, Svitlana; Sheremet, Oleg; Jureniene, V.; Jurene, S.Ukraine and Lithuania are countries with different government, economic development which is determined by its specializations, population and area, GDP per capita. Economic potential of these countries is aimed at improvement of the population living standards. Lithuania is a member of European Union and it represents the creative industries including tourism. Ukraine is integrating into European Union; it is a country with great potential of food security and tourism as well. Україна і Литва – країни з різним державним устроєм, економічний розвиток яких визначається їх спеціалізаціями, населенням і площею, ВВП на душу населення. Економічний потенціал цих країн спрямований на підвищення рівня життя населення. Литва є членом Європейського Союзу і представляє креативні індустрії, включаючи туризм. Україна інтегрується в Європейський Союз; це країна з великим потенціалом продовольчої безпеки та туризму.Документ Cтворення експертно-моделюючої системи формування рецептур морозива(2022) Бреус, Наталія Миколаївна; Грибков, Сергій Віталійович; Сєдих, Ольга ЛеонідівнаЗапропонована експертно-моделююча система дозволяє у виробничих умовах харчового підприємства провести моделювання та корегування рецептури морозива для забезпечення високоякісного споживчого продукту з мінімальними витратами. Запропонована система може бути інтегрована з інформаційними системами підприємства. Запропонована архітектура експертно-моделюючої системи складається з окремих чотирьох структурних блоків: інтерфейс користувача; програмні модулі (математичний та алгоритмічний апарат, функції контролю якості та відповідності рецептури); бази даних та знань. Розроблений математичний та алгоритмічний апарат дозволяє за заданими якісними показниками змоделювати рецептуру морозива. Запропонований апарат базується на поєднанні методів оптимізації та використанні аналізу експертних даних. Експертно-моделююча система забезпечує моделювання та корегування рецептури з урахуванням усіх властивостей доступних компонентів за рахунок використання бази знань та математичного апарату. При моделюванні рецептури без запропонованої експертної системи, а з використанням тільки математичного моделювання, отримана рецептура не буде враховувати технологічні властивості. Використання експертної системи у виробничих умовах дасть змогу постійно оновлювати та накопичувати знання експертів-технологів, які працюють у зазначеній сфері. Постійне накопичення нових знань про рецептури морозива дасть можливість створювати та розширювати партнерські програми з вітчизняними й зарубіжними підприємствами. Експлуатація експертної системи забезпечить скорочення витрат на моделювання нових рецептур морозива. Економічний ефект від впровадження експертної системи, отриманий при використанні результатів науково-дослідних робіт і закладений в базу знань експертно-моделюючої системи, забезпечує техніко-економічні показники підприємства за рахунок бережливих витрат на сировину і допоміжні матеріали.Документ Defining educational objectives while using the method of case studies(2015) Shapran, LudmilaThe article is devoted to the definition of educational objectives in line with the main tasks of business education, setting goals of specific cases (educational, pedagogical and developmental), functionality of the case study method and tasks to be solved in the process of its implementation are studied.Документ Definition of the role of business modelling in the building of a management information system(2018) Pozdniakov, Serhii; Kuzmin, Oleg; Kiiko, Victoriia; Korenets, YuriіThe complex method of introduction of management іnformation systems is proposed on the basis of creation of a complete business business model of the company, which is excellent in that it allows for efficient designing of management іnformation systems in accordance with its concept, provides further automation of management іnformation systems based on the organizational and methodological approach of project management and allows to increase the effectiveness of the process of implementing the management systems of the new technology.Документ Determining the influence of the coolant velocity on the parameters of the formation of the spray torch in the drying chamber. Scientific foundations in research in engineering(2022) Tufekchi, Valentyn; Veresotskiy, YuriyThe spraying process is characterized by a set of forces acting on a jet or film of liquid that comes out of the spray nozzle. These include surface tension forces and opposing forces of normal pressure of the gas medium; inertia and viscosity forces; friction forces when the jets interact with the environment. The interaction of these forces determines the dynamics of the process of spraying liquid jets or films into droplets. Studies of the spray hydrodynamics make it possible to obtain the relations for calculating the spray dispersion, the diameter and shape of the spray plume, as well as the density of the spray plume along its radius. These studies are important for solving a practical problem when choosing a rational scheme for the supply and movement of liquid or gas. Процес розпилення характеризується сукупністю сил, що діють на струмінь або плівку рідини, яка виходить з розпилювача. До них відносяться сили поверхневого натягу і протидіючі сили нормального тиску газового середовища; сили інерції і в'язкості; сили тертя при взаємодії струменів з навколишнім середовищем. Взаємодія цих сил визначає динаміку процесу розпилення струменів рідини або плівок на краплі. Дослідження гідродинаміки розпилення дозволяють отримати співвідношення для розрахунку дисперсності розпилення, діаметра і форми факела розпилення, а також щільності факела розпилення по його радіусу. Ці дослідження важливі для вирішення практичної задачі при виборі раціональної схеми подачі і руху рідини або газу.Документ Development of agrarian sector of economy in the conditions of transformation of patterns of ownership(2019) Dankevych, AndriiGlobalization processes requires flexible reaction on challenges of external environment and adaptation of enterprises to new economic conditions. Globalization if characterized by intensification of interrelations and interdependence of national economies. Development of world markets for goods, services, labor, capital in the conditions of globalization requires raising the competitiveness of enterprises and augmenting their stability on market, introduction of new instruments of management. The research of problem of globalization allows concluding that this is a multifaceted, difficult phenomenon with a variety of its manifestations, which sometimes have contradictory influence over economic processes. Globalization influences formation of demand and supply not only at international markets, but on markets of specific countries. The inefficient adaptation to the requirements of external environment leads to the loss of market positions, while re-building of organization structures, review of assortment policy, flexibility of managerial decisions contributes to the effective strategic development and increasing effectiveness of enterprisesДокумент Development of formulation multicomponent protein-fat emulsion(2020) Topchiy, Oksana; Pasichnyi, VasylВиробництво нових продуктів харчування з високими споживчими характеристиками, збалансованих по амінокислотному та жирнокислотному складу набуває широкого попиту та актуальності. Для підвищення харчової цінності м’ясних продуктів та регулювання їх функціонально-технологічних властивостей перспективним є створення комбінованих продуктів на основі комплексного використання тваринної білкової сировини та сировини рослинного походження з високим вмістом білку, жиру, харчових волокон, вітамінів, мінеральних речовин і ін. The production of new food products with high consumer characteristics, balanced in terms of amino acid and fatty acid composition is gaining wide demand and relevance. To increase the nutritional value of meat products and regulate their functional and technological properties, it is promising to create combined products based on the complex use of animal protein raw materials and raw materials of vegetable origin with a high content of protein, fat, dietary fibers, vitamins, minerals, etc.Документ Development of modeling theоretical studies on fractionating distillation parameters of natural sources of aroma(2018) Frolova, Natalia; Yushchenko (Gonchar), NataliaIr this paper the results of theoretical justification of coherence of scuing model regimes of distillation of essential oils into separate aroma fractions, w hich arc highly concentrated flavors of long-term storage, arc represented. High-performance essential oils distillation requires adherence to strict ptocess condition», cnicial for regulating fraction's aroma. Complexity in determining of such regimes consist in duration of experimental cistillations with mentioned essential oils expenses.Theoretical modelling of distillation parameters provides, though real deflations. development of set fraction’s aroma on account of collecting key aromatic components and a number of others, similar to the ley ones in ftgitivcncss and boiling point, into a separate fraction.To nxtdcl regimes of essential oil fraction distillation valid Tboil of essential oils components at ambient pressure, equilibrium picssurcs of essential oils distillation, value of relative faptiveness of a. as ratio of ptcssurcs at a constant temperature, are attributed A mint nun number of theoretically perfect plates and operating reflux ratio were taken into account.Fraction distillation doesn’t ruin natural structural bond of essential oils compounds, preserves their biologic ability. Combining fractions of one essential oil or various ones by the determined moss ratios provides nunerous variants of natural flavors for usage in food, in parti.-ular dairy industry.Документ Development of quality management systems in the hotel-restaurant business(2018) Kuzmin, Oleg; Pozdniakov, Serhii; Kiiko, Victoriia; Akimova, LiudmilaWithin the framework ot the quality management system, a method of quality rating of daily rations in hotels and restaurants is considered. The structure of qualitative indexes and results of experimental research of complex diet quantitative rating are represented.Документ Development of restaurant and hotel business in the condition of the COVID-19 pandemic(2021) Shydlovska, Olena; Ishchenko, Tatiana; Medvid, Irina; Sobin, OleksiiІндустрія гостинності зараз стикнулася з найбільшим випробуванням за останній час. Зміни, які відбуваються в сучасному світі внаслідок пандемії коронавірусу обумовлюють трансформацію поведінки споживачів готельних і ресторанних послуг, які стають більш обережними та вибагливими. Питання пошуку оптимізації функціонування закладів готельного та ресторанного господарства під час карантинних обмежень стоїть досить гостро. Узагальнення результатів проведеного дослідження дає змогу стверджувати, що в умовах пандемії COVID-19 найбільш дієвими інструментами антикризового розвитку підприємств індустрії гостинності є розроблення і впровадження планів інноваційної стратегічної діяльності, а саме диференціація та диверсифікація готельних та ресторанних послуг, співпраця між закладами, моделювання нових способів сервісу, організація безпечного обслуговування споживачів, надання якісної доставки, активне застосування інтернет-маркетингу та дистанційних технологій.Індустрія гостинності зараз стикнулася з найбільшим випробуванням за останній час. Зміни, які відбуваються в сучасному світі внаслідок пандемії коронавірусу обумовлюють трансформацію поведінки споживачів готельних і ресторанних послуг, які стають більш обережними та вибагливими. Питання пошуку оптимізації функціонування закладів готельного та ресторанного господарства під час карантинних обмежень стоїть досить гостро. Узагальнення результатів проведеного дослідження дає змогу стверджувати, що в умовах пандемії COVID-19 найбільш дієвими інструментами антикризового розвитку підприємств індустрії гостинності є розроблення і впровадження планів інноваційної стратегічної діяльності, а саме диференціація та диверсифікація готельних та ресторанних послуг, співпраця між закладами, моделювання нових способів сервісу, організація безпечного обслуговування споживачів, надання якісної доставки, активне застосування інтернет-маркетингу та дистанційних технологій. The hospitality industry is now facing the biggest test in recent times. The changes taking place in the modern world as a result of the coronavirus pandemic are causing a transformation in the behavior of consumers of hotel and restaurant services, which are becoming more cautious and demanding. The issue of finding optimization of the functioning of hotel and restaurant facilities during quarantine restrictions is quite acute. Summarizing the results of the study suggests that in a pandemic COVID-19 the most effective tools for crisis development of the hospitality industry is the development and implementation of plans for innovative strategic activities, namely the differentiation and diversification of hotel and restaurant services, cooperation between institutions, modeling new ways, organization of safe customer service, providing quality delivery, active use of Internet marketing and remote technologies.Документ Dietary supplements from button mushrooms for the diets of military personnel(2024) Simahina, Galina; Mezhubovsky, Oleksandr; Naumenko, Nataliia; Masliychuk, OlhaПроблема забезпечення військовослужбовців раціонально збалансованим харчуванням на основі нових харчових продуктів та дієтичних добавок набирає особливої ваги і має стати актуальним предметом досліджень як науковців, так і практиків. Конструювання, виробництво та споживання нових харчових продуктів для військовослужбовців має здійснюватись лише на підставі науково обґрунтованих і перевірених практикою медико-біологічних принципів, нових технологій перероблення сільськогосподарської та лікарської сировини на оздоровчі продукти і гарантією абсолютної безпеки такої продукції для споживачівДокумент Energy independence problem solving by biomass technologies(2021) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, OleksandrIn the first third of the 21st century, the world economy has faced significant challenges in the energy sector, and biomass as an energy resource can make a significant contribution to the production of heat, electricity and biofuels. Modern leading energy companies have experience in research, development and implementation of all bioenergy technologies (including direct combustion, co-incineration, anaerobic digestion, energy production from waste), as well as experience in bioeconomics. Organizations operating in the waste sector play a key role in the transition to a circular economy. They manage a significant part of the materials’ flows and produce resources which can be re-injected into the economy, either as materials or as energy. The sector also provides an essential environmental service for our society, both from a citizens’ point of view and from the perspective of the industrial, agriculture, and service sectors. It frees every household and organization of their waste, and it reduces related risks. The main motivation for the introduction of heat generating capacity on biomass is independence from imported energy, which ensures the energy independence of the state as an important component of its political and economic independence.Документ Energy-saving technologies for disposal of waste with printing design elements(2022) Shtefan, Yevgenii; Seryogin, OleksandrWaste is an objective consequence of the civilization development, which creates many problems and requires decisive environmental action. But, on the other hand, waste is a resource that, in a market economy, can contribute to the overall energy balance. Municipal solid waste (MSW) (household waste and waste from other sources, such as retail, administration, education, health services, accommodation and food services, etc.). This fraction includes a wide range of products from different materials - organic, plastic, metal, paper, glass, bulky items, batteries, exhaust oils/lubricants, light bulbs, etc.). It represents around 10 % of the total waste generated by mass. More than 90% of MSW has varnish and paint coatings due to printing design. The removal of such paint elements by sorting technologies presents a significant technical challengeДокумент Factor Analysis of Net Cash Flow Margin Ratio(2019) Rohanova, HannaThe study object is net cash flow or profit margin ratios within a company. Sometimes it is very difficult to reveal and identify the factors that affect the net cash flow margin. Cash flow ratio within a company is analyzed. The financial ratios taken into account while analyzing the cash flows are described. First-order net cash flow drivers are identified upon comparison of cash flow calculation methods. As a result of the factor analysis, the net cash flow margin factor model is offered. It includes 7 ratios: leverage ratio; cash turnover ratio; common profit margin; net cash flow coverage ratio for all liabilities; net operating cash flow ratio for operating activities; turnover ratio for all assets; profitability ratio for average cash balance. In the course of this study, certain net cash flow margin modeling methods were applied. The net cash flow margin is analyzed on a regression basis, which allowed identifying two of the most influential and statistically significant drivers cash turnover ratio and net operating cash flow ratio for operating activities. In comparison with similar known factor cash flow models, the offered model makes it possible to identify the net cash flow drivers in order to form an efficient mechanism for proper cash flow evaluation and management.