Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 6 з 6
  • Ескіз
    Документ
    Використання спектроскопічних методів в аналізі молочних продуктів
    (2023) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович
    В дослідженнях, які проводились у весняний період 2023 року, були проаналізовані близько 20 зразків питного молока майже всіх відомих українських виробників молочної продукції та два зразки фермерського молока від надійних сільгоспвиробників. Питні зразки відрізнялись між собою способом температурної обробки (пастеризоване, ультрапастеризоване, стерилізоване) та технологією виготовлення (мікрофільтроване). Впливу способу термообробки на вміст триптофану не спостерігається.
  • Ескіз
    Документ
    Мінеральні компоненти молока як маркери його термічної обробки
    (2024) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна
    У молоці міститься приблизно1% мінералів, таких як кальцій, магній, натрій, калій, а також аніонів фосфату, цитрату, сульфату, нітрату і хлорид-іонів. Деякі із цих компонентів, такі як Сl-, Na+та K+, існують у молоці в іонній формі, а інші – в рівновазі між розчинною та колоїдною формами, а також можуть бути в складі білків, ферментів, нуклеїнових кислот. Більше половини всіх мінеральних речовин молока становлять солі кальцію і фосфору. Значна частина кальцію зв’язана з білком – казеїногеном, фосфат- та цитрат-йонами. Солі молока та мікроелементи поряд з іншими основними компонентами молока зумовлюють високу біологічну цінність готового продукту та мають великий вплив на його властивості, в тому числі на формування і стабільність міцел казеїну, кислотно-основні рівноваги, а також на стабільність білків при різних видах технологічної обробки, зокрема термообробки.
  • Ескіз
    Документ
    Шляхи встановлення натуральності молока
    (2022) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна
    В тезах охарактеризовано способи фальсифікації молока, зокрема ті, які є най складнішими для детектування. Розглянуто сучасні сольові фізико-хімічні методи виявлення фальсифікації молока, такі як високоефективна рідинна хроматографія та газова хроматографія, масова спектрометрія із співвідношенням ізотопів, імуноферментний аналіз, ядерний магнітний резонанс і метод полімеразної реак ції. Описано нецільові скринінгові методи: методи молекулярної абсорбційної та емісійної спектроскопії, спектроскопія ближньої ІЧ-області.
  • Ескіз
    Документ
    Використання спектроскопії ядерного магнітного резонансу в аналізі харчових продуктів
    (2021) Іщенко, Віра Миколаївна; Квітковська, Надія Петрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович
    В тезах описано, що спектроскопія ядерного магнітного резонансу (ЯМР) є одним в найпотужніших і універсальних аналітичних методів, який можна застосовувати до продуктів, що знаходяться як в рідкому так і твердому стані, зокрема, різноманітних напоїв, олій та ліпідів, овочів, м’яса та молочних продуктів. Причому сфера використання спектроскопії (ЯМР) надзвичайно широка, зокрема, це визначення автентичності та контроль якості, сенсорна оцінка, структурна характеристика та композиційний аналіз, вивчення молекулярних механізмів та взаємодій компонентів їжі і навіть дослідження впливу харчування на здоров'я людини.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінювання невизначеності вимірювань концентрації йонного кальцію у молоці
    (2021) Квітковська, Надія Петрівна; Іщенко, Віра Миколаївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Суріна, Марія Андріївна
    У даній роботі проведено оцінювання невизначеності виварювань йонного Кальшю в молопі із використанням нон-селективного електроду'. Визначення йонного Кальшю проводили на рН-мегрі йономірі рН-150МІ з роздільною здатністю 1 мВ. В результаті проведених розрахунків встановлено, шо основним фактором, шо впливає на невизначеність вимірювань є якість калібрувальної функції для оцінювання концентрації. На якість калібрувальної функції в свою чергу впливає найбільшою мірою зчитування з потенціометра та кількість калібрувальних зразків. Встановлено, по в реалістичних умовах роботи розширена невизначеність становить близько 30% (к = 2) і різко зростає при збільшенні невизначеності зчитування Інші фактори, такт ж невизначеності калібрувальних розчинів та неповний опис вимірюваної величини роблять мінорний вклад у сумарну невизначеність.
  • Ескіз
    Документ
    Визначення форм кальцію у молоці та молочних продуктах
    (2021) Іщенко, Віра Миколаївна; Квітковська, Надія Петрівна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Іщенко, Микола Володимирович; Суріна, Марія Андріївна
    В статті розглянуто вплив термообробки на форми Кальцію в молоці. Значний вплив на неорганічну складову молока має його термічна обробка. Відмічається, що в процесі нагрівання кальцій гідрогенфосфат, який знаходиться у вигляді істинного розчину, переходитьу нерозчинний кальцій фосфат, який у вигляді колоїду осідає на казеїнових міцелах. Для проведення досліджень були взяті зразки натурального, пастеризованого молока та питного молока, виготовленого із сухих молочних продуктів (так зване відновлене молоко). Натуральне незбиране молоко було від надійних сільгоспвиробників молочної продукції Київщини. Пастеризоване молоко було відомих українських виробників та придбане у супермаркетах м. Києва. Зразки відновленого молока готували із сухого продукту українських виробників сухого молока розпилювального сушіння, розчиняючи порошок у відповідному об’ємі підготовленої питної води за температури (40±2) ºС, щоб одержати продукт жирністю 2,5 %. Визначення вмісту загального Кальцію у зразках проводили методом атомноабсорбційної спектрометрії за стандартною методикою. Пробопідготовку зразків молока для атомно-абсорбційної спектрометрії проводили методом сухого озолення. Йонний Кальцій визначали за допомогою Кальцій-селективного електроду. The article examines the influence of heat treatment on the forms of calcium in milk. Heat treatment has a significant effect on the inorganic component of milk. It is noted that in the process of heating calcium hydrogen phosphate, which is in the form of a true solution, turns into insoluble calcium phosphate, which in the form of a colloid settles on casein micelles. Samples of natural, pasteurized milk and drinking milk made from dry milk products (so-called reconstituted milk) were taken for the research. Natural whole milk was from reliable agricultural producers of dairy products in the Kyiv region. The pasteurized milk was from well-known Ukrainian producers and was purchased from Kyiv supermarkets. Samples of reconstituted milk were prepared from the spray-dried dry product of Ukrainian manufacturers of dry milk by dissolving the powder in the appropriate volume of prepared drinking water at a temperature of (40±2) ºС to obtain a product with a fat content of 2.5%. Determination of the content of total calcium in the samples was carried out by the method of atomic absorption spectrometry according to the standard method. Sample preparation of milk samples for atomic absorption spectrometry was carried out by the method of dry ashing. Ionic calcium was determined using a calcium-selective electrode.