Матеріали конференцій

Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 5 з 5
  • Ескіз
    Документ
    Економічне підґрунтя безпеки продовольчого ринку
    (2020) Арич, Михайло Іванович
    У роботі проаналізовано основні економічні фактори та умови для безпеки продовольчого ринку держави, досліджено принципи формування державної політики у сфері продовольчої безпеки тощо. Розвиток ринкових відносин формує конкурентні умови ведення господарської діяльності для всіх учасників, що звичайно створює позивні умови для підвищення ефективності ведення бізнесу. Особливої уваги тут потребує питання безпеки продовольчого ринку. The main economic factors and conditions for the security of the food market of the state are analyzed in the work, the principles of formation of the state policy in the field of food security, etc. are investigated. The development of market relations creates competitive conditions for doing business for all participants, which usually creates the call sign for improving the efficiency of doing business. The issue of food market security needs special attention here.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу страхування та інфляції на економічний розвиток та безпеку продовольчого ринку
    (2020) Арич, Михайло Іванович
    У результаті дослідження впливу страхування та інфляції на економічних розвиток та безпеку продовольчого ринку було проаналізовано вплив таких факторних показників, як інфляція (індекс споживчих цін, %) та страхування (валові страхові премії у грошових одиницях). При цьому, результуючими показниками вплив на які досліджувався були ВВП (валовий внутрішній продукт у грошових одиницях), експорт харчових продуктів (% від товарного експорту), імпорт харчових продуктів (% від товарного імпорту). Проведений аналіз показав, що страхування та інфляція має різний статистично значимий вплив на економічних розвиток та безпеку продовольчого ринку, що за рівнем та вагомості впливу можна поділити на чотири групи. As a result of studying the impact of insurance and inflation on economic development and food market security, the impact of such factors as inflation (consumer price index, %) and insurance (gross insurance premiums in monetary units) was analyzed. At the same time, the resulting indicators of the impact on which were studied were GDP (gross domestic product in monetary units), food exports (% of merchandise exports), food imports (% of merchandise imports). The analysis showed that insurance and inflation have different statistically significant effects on economic development and food market security, which can be divided into four groups according to the level and severity of the impact.
  • Ескіз
    Документ
    Страхування як елемент забезпечення харчової безпеки та конкурентоспроможності харчової промисловості країни
    (2019) Арич, Михайло Іванович
    Отримані наукові результати аналізу взаємозв’язку страхування, харчової безпеки та конкурентоспроможності харчової промисловості показують тісний вплив і кореляцію вище вказаних методів та показників. Разом з тим, варто відмітити, що у змінному та глобалізованому середовищі забезпечення харчової безпеки є чи не одним з найбільших викликів людства сьогодні. При цьому страхування може бути саме тим інструментом, що успішно буде сприяти як забезпеченню харчової безпеки, так підвищення конкурентоспроможності харчової промисловості в цілому. The obtained scientific results of the analysis of the relationship between insurance, food security and competitiveness of the food industry show the close influence and correlation of the above methods and indicators. However, it should be noted that in a changing and globalized environment, food security is perhaps one of the greatest challenges facing humanity today. In this case, insurance can be just the tool that will successfully contribute to both food security and increase the competitiveness of the food industry as a whole.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз впливу витрат на страхування на конкурентоспроможність підприємств харчової промисловості
    (2019) Шірінян, Лада Василівна; Арич, Михайло Іванович
    У результаті дослідження було проаналізовано вплив витрат на страхування на ефективність діяльності підприємств харчової промисловості (ПХП). Висунуто і виконано перевірку гіпотези стосовно зв’язку між конкурентоспроможністю ПХП та частиною грошей, що виділяється підприємством на страхування та гіпотези стосовно схильності до страхування ПХП з більш високою конкурентоспроможністю. Таким чином, аналіз підтверджує другу запропоновану гіпотезу про існування залежності між конкурентоспроможністю ПХП та частиною грошей, що виділяється ПХП на страхування. Можна бачити, що така гіпотеза може мати підтвердження для ПХП з високою ефективністю ведення бізнесу.As a result of the study, the impact of insurance costs on the efficiency of food industry enterprises (FIE) was analyzed. The hypothesis regarding the relationship between the competitiveness of FIE and the part of the money allocated by the company for insurance and the hypothesis regarding the propensity to insure FIE with higher competitiveness have been tested and performed. Thus, the analysis confirms the second proposed hypothesis about the existence of a relationship between the competitiveness of FIE and the part of the money allocated by FIE for insurance. It can be seen that this hypothesis can be confirmed for FIE with high business efficiency.
  • Ескіз
    Документ
    Взаємозв’язок конкурентоспроможності та витрат на страхування підприємств харчової промисловості України
    (2019) Шірінян, Лада Василівна; Арич, Михайло Іванович
    У рамках дослідження охарактеризовано показники ефективності та конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості України протягом 2013-2017 років. Визначено темпи зміни витрат на страхування для вибраного переліку підприємств. Дано авторське визначення поняття «конкурентоспроможності» як комплексної порівняльної характеристики, що визначає ступінь переваги сукупності показників одного підприємства над сукупністю показників інших підприємств і характеризує спроможність вести суперництво. The research describes the indicators of efficiency and competitiveness of food industry enterprises in Ukraine during 2013-2017. The rate of change in insurance costs for the selected business list has been determined. The author's definition of the concept of "competitiveness" as an integrated comparative characteristic is given, which determines the degree of advantage of the aggregate of indicators of one enterprise over the aggregate of indicators of other enterprises and characterizes the ability to compete.