Матеріали конференцій
Постійне посилання колекціїhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7498
Переглянути
12 результатів
Результати пошуку
Документ Вплив гідротермічного оброблення зерна тритикале на комплекс вітамінів групи В(2023) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила ВасилівнаДосліджено вплив режиму гідротермічного оброблення – холодного кондиціонування за температури 12 - 16 ºС протягом 28 – 30 год на зміну вітамінного комплексу у зерні тритикале.. Встановлено, що у процесі гідротермічного оброблення за запропонованого режиму вміст вітамінів групи В у зерні тритикале суттєво підвищується: кількість тіаміну та рибофлавіну зростає у 2 – 2,5 рази; вміст нікотинової кислоти та холіну збільшується у 1,5 – 2 рази, інозиту - у 4 рази. Біологічно активоване зерно тритикале доцільно використовувати для виготовлення оздоровчих, функціональних та лікувально-профілактичних продуктівДокумент Фіточаї, як складова оздоровчого раціону(2022) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Циганок, Віталій Олександрович; Береза-Кіндзерська, Людмила ВасилівнаФіточаї є важливим компонентом оздоровчого харчового раціону. Створення нових фітокомпозицій сприяє розширенню асортименту напоїв функціональної дії, задоволенню різних смаків та потреб споживачів. У процесі розроблення нових фіточаїв рекомендованим є створення малокомпонентного складу; вибору рослин з достатньою сировинною базою, отримання композицій з хорошими органолептичними властивостями (смак, запах, колір); розширення переліку використовуваних рослин, зокрема залучення цінних нетрадиційних видів, дикорослих ягід тощо з метою отримання напоїв, що містять різноманітні біологічно активні сполуки. При розробленні складу фіточаїв необхідно враховувати дозування діючих речовин рослин для досягнення необхідного ефекту In the process of developing new herbal teas, it is recommended to create a low-component composition; selection of plants with a sufficient raw material base, obtaining compositions with good organoleptic properties (taste, smell, color); expansion of the list of plants used, in particular, the involvement of valuable non-traditional species, wild berries, etc. in order to obtain drinks containing various biologically active compounds. When developing the composition of phytoteas, it is necessary to take into account the dosage of the active substances of plants to achieve the required effectДокумент Аналіз гідрохімічного складу природних поверхневих вод України для водоспоживання(2022) Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаЗдійснено аналіз поверхневих вод за гідрохімічними показниками і мінералізацією відповідно зональності території України. Визначена придатність для водоспоживання і запропоновано шляхи додаткового введення до харчового раціону продуктів, які б нівелювали відхилення води за гідрохімічними показниками The analysis of surface waters by hydrochemical indicators and mineralization according to the zonality of the territory of Ukraine is carried out. The suitability for water consumption is determined and the ways of additional introduction to the food diet of foods that would eliminate water deviations by hydrochemical indicators are proposed.Документ Вплив гідротермічного оброблення на вітамінний комплекс зерна тритикале(2019) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Солодко, Лілія Миколаївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаДосліджено основні показники якості зерна тритикале сортів вітчизняної селекції. Науково обгрунтовано режим гідротермічного оброблення зерна тритикале – холодного кондиціонування за температури 12 - 16 ºС протягом 28 – 30 год. Процес передбачає три послідовних цикли зволоження та відволожування зерна. Встановлено, що у процесі гідротермічного оброблення за запропонованого режиму вміст водорозчинних та жиророзчинних вітамінів у зерні тритикале суттєво підвищується: кількість тіаміну та рибофлавіну зростає у 2 – 2,5 рази; вміст нікотинової кислоти та холіну збільшується у 1,5 – 2 рази, інозиту - у 4 рази, кількість вітаміну С збільшується у 2 – 3 рази, рутину – у 2 - 2,5 рази, значно зростає вміст токоферолів.Документ Перероблення зерна на пластівці підвищеної біологічної цінності(2017) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Тогачинська, Ольга ВасилівнаЗапропоновано застосування режиму холодного кондиціювання зерна злакових культур при виготовленні пластівців підвищеної біологічної цінності. Визначено загальну кількість колонієутворювальних одиниць мезофільних аеробних і факультативно-анаеробних мікроорганізмів (КУО МАНФАнМ) у висушених нативних та зразках зерна після гідротермічного оброблення Встановлено, що мікробіологічна обсеміненість нативного зерна пшениці, тритикале та голозерного вівса і біологічно активованого не перевищує показники допустимих значень, отже зерно після запропонованого оброблення є безпечною сировиною для виробництва харчових продуктів з точки зору мікробіологічної чистоти. The application of cold-conditioned grain cereal grains in the production of flakes of high biological value is proposed. The total number of colony-forming units of mesophilic aerobic and extra-anaerobic microorganisms (KUO MANFANM) in dried native and grain samples after hydrothermal treatment was determined. The microbiological imbalance of native grain of wheat, triticale and lobster oats and biologically activated does not exceed the values of allowable values, hence the grain after The proposed treatment is a safe raw material for the manufacture of food products in terms of microbiological purity.Документ Біологічно-активні речовини виноградних кісточок, одержаних з твердих відходів виноробних підприємств(2018) Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаВторинні матеріальні ресурси виноробства за своїм складом є дуже цінними, тому потребують переробки та використання у харчовій, фармацевтичній і косметичній галузях. З кісточок винограду можна отримати як фармацевтичний препарат – еноксил, олію, так і перспективний збагачувач для оздоровчих харчових продуктів – шрот. Олію можна використовувати як готовий продукт. Шрот є цінною добавкою до булочно-кондитерських виробів, кави; також можна використовувати аптечний жмих зі шроту, спресований в таблетки або порошок, як біологічно активну добавку. Secondary material resources of winemaking in their composition are very valuable, therefore, they require processing and use in the food, pharmaceutical and cosmetic industries. From the seeds of grapes it is possible to receive as a pharmaceutical preparation - an enoxyl, an oil, and a prospective enricher for health-improving food products - a scrub. Oil can be used as a finished product. Shrot is a valuable addition to bakery and confectionery, coffee; It is also possible to use a pharmaceutical pomace pomace from pungent, powdered or as a biologically active additive.Документ Кавбуз – перспективна сировина для виробництва оздоровчих продуктів(2018) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Романовська, Тетяна ІванівнаНами досліджено зміст важливих макронутриентов кавбуза, вітамінів, харчових сорбентів. Визначено фізико-хімічні властивості харчових волокон кавбуза. Науково обгрунтовано та розроблено спосіб підготовки пюре кавбуза, визначено його основні фізико-хімічні показники. Відзначено, що завдяки наявності значної кількості пектинових речовин і клітковини, які характеризуються високою водопоглинальну здатністю, пюре має хороші технологічні характеристики. We have investigated the content of important macronutrients of Qabbuz, vitamins, food sorbents. The physicochemical properties of dietary fiber kabbuz were determined. A method of preparing mash of saliva is scientifically substantiated and developed, its main physicochemical parameters have been determined. It is noted that due to the presence of a significant amount of pectic substances and fiber, which are characterized by high water-claying ability, puree has good technological characteristics.Документ Розроблення способу перероблення зерна на пластівці підвищеної біологічної цінності(2017) Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Береза-Кіндзерська, Людмила ВасилівнаНами запропоновано режим гідротермічного оброблення – холодного кондиціонування зерна за температури 12 - 16 ºС . Такі параметри проведення процесу ГТО сприяють підвищенню вологості зерна, що зумовлює активізацію ферментного комплексу, зниження густини зерна та підвищення його питомого об'єму. Запропоновано спосіб переробки зерна пшениці чи тритикале на пластівці, який дозволяє підвищити харчову цінність зерна та пластівців з нього, скоротити витрату електроенергії; підвищити вихід готового продукту. We have proposed a mode of hydrothermal treatment - cold grain conditioning at a temperature of 12 - 16 ºС. Such parameters of the TRP process contribute to increasing the moisture content of the grain, which causes activation of the enzyme complex, reduction of grain density and increase of its specific volume. The method of processing grain wheat or triticale in a flake of high biological value, which allows to increase the nutritional value of grain and flakes from it, to reduce the consumption of electricity; increase output of the finished product.Документ Токсична дія смаженої олії на організм людини(2017) Береза-Кіндзерська, Людмила Василівна; Бажай-Жежерун, Світлана АндріївнаПри дослідженні вмісту альдегідів у соняшниковій і кукурудзяній олії до їх нагрівання було відмічено слабко рожеве забарвлення, тобто альдегідне число (АЧ) незначне – сліди, оливкова олія не виявила присутності альдегідів; після термічного оброблення (нагрівання на пательні) протягом 10 – 15 хвилин, АЧ соняшникової і кукурудзяної олії суттєво зросло, оскільки розчин забарвився у насичений червоний колір, у зразку оливкової олії після смаження – ледь помітне рожеве забарвлення, тобто АЧ незначне. In the study of the content of aldehydes in sunflower and corn oil, until it was heated, a slightly pink color was noted, that is, the aldehyde number (AH) was negligible - traces; olive oil did not detect the presence of aldehydes; After heat treatment (heating on a fuel cell) for 10-15 minutes, AH sunflower and corn oil increased significantly, as the solution was colored in a rich red color; in the sample of olive oil after frying, barely noticeable pink color, that is, AH is negligible.Документ Математична модель процесів біологічного очищення стічних вод(2016) Михалевська, Тетяна; Береза-Кіндзерська, Людмила ВасилівнаРозроблена математична модель, що дозволяє оптимізувати структуру компонентів вищих водних рослин із застосуванням алгоритмів нелінійного математичного програмування, яка забезпечує максимальну ступінь очищення стічних вод мегаполісу з урахуванням специфічної очисної здатності різних вищих рослин і можливості їх кореневої системи для очищення потоків в холодну пору року. A mathematical model is in-process worked out, that allows to optimize the component structure of higher water plants with application of algorithms of the nonlinear mathematical programming that provides the maximal degree of cleaning of wastewaters of megalopolis taking into account specific cleansing ability of different higher water plants and possibilities them root system to purification of flows in a cold season.